New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

PSY 270 Exam 1 study guide

by: Samantha Grissom

PSY 270 Exam 1 study guide PSY 270

Marketplace > University of Southern Mississippi > PSY 270 > PSY 270 Exam 1 study guide
Samantha Grissom
GPA 3.76

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

This study guide includes information from Chapters 1-4. There are multiple choice, fill in the blank, and matching. An answer sheet is provided to check yourself!
Child Psychology
Child, development, Prenatal, babies, maternal, fetus, theories
75 ?




Popular in Child Psychology

Popular in Department

This 8 page Bundle was uploaded by Samantha Grissom on Thursday September 15, 2016. The Bundle belongs to PSY 270 at University of Southern Mississippi taught by Staff in Fall 2016. Since its upload, it has received 11 views.

Similar to PSY 270 at USM


Reviews for PSY 270 Exam 1 study guide


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 09/15/16
PSY 270  Exam 1 Study guide (Chapters 1­5) MULTIPLE CHOICE (20) 1) Who was the founder of the Psychoanalytic Theory? A. John Watson B. Konrad Lorenz C. Sigmund Freud D. Alfred Binet 2) Which of these is NOT a cause of infertility? A. Infectious diseases from the father B. Irregular ovulation C. Low maternal hormone levels D. Psychological predisposition 3) During which prenatal stage does the neural tube develop? A. Germinal B. Embryonic C. Fetal D. None of these 4) What percentage of women experience postpartum depression? A. 37% B. 50­70% C. 8% D. 10­20% 5) Which is NOT a stage of Child Development A. Preadolescence B. Infancy C. Middle Childhood D. Prenatal 6) What indicates the transition between the first and second stage of labor? A. The cervix starts to dilate B. The mother’s womb decreases by a certain percentage C. The mother’s amniotic sac bursts D. The baby moves towards the birthing canal 7) Which child development theory states that children develop in stages but they create  their own environment, shaping their learning? A. Biological Perspective Theory B. Behavioral/Learning Theory C. Bandura’s Social Cognitive Theory D. Piaget’s Cognitive­Development Theory 8) During which trimester does the “baby bump” start showing? A. Conception B. First trimester C. Second trimester D. Third trimester 9) What does APGAR stand for? A. Appearance, pulse, growth, air ways, and reflexes B. Agility, postpartum pressure, growth, activity, relative heart rate C. Appearance, pulse, grimace, activity, respiration D. Actions, pressure, growth, air passages, responsiveness 10)Who was the first test tube baby? A. Elouise Smith B. Anne Thompson C. Sandra Brown D. Louise Brown 11)How far away from his/her face can a baby see? A. 3­5 inches B. 2 inches C. 0­4 inches D. 7­9 inches 12)Which of these reflexes are replaced by voluntary actions? A. Stepping B. Grasping C. Blinking D. Babinski 13)At what point did people believe that children were inherently evil? A. The Middle Ages B. The Reformation C. The Enlightenment D. The Classical Period 14)Bandura’s Social Cognitive Theory states A. That behavior is observable and influenced by a child’s environment B. Development happens in stages and focus should remain on how thinking, logic,  and problem solving develop as a child develops C. That learning alters the mental representation of a child’s environment and  doesn’t require reinforcement D. That personality and behavior are governed by unconscious forces 15)Which of these is NOT an onset of labor? A. Fetal hormones B. Amniotic pressure C. The release of oxytocin from pituitary glands D. prostaglandins 16) During which prenatal stage does the fetus move for the first time? A. Germinal B. Embryonic C. Fetal  D. None of these 17)Depression __________ bonding. A. Increases B. Decreases C. Has no correlation to D. Prevents  18)Which of these is a form of prenatal testing? A. Chorionic Villus Sampling B. Amniocentesis C. Blood Screening D. All of the above 19)Miscarriage rates are the highest at what point during pregnancy? A. Birth B. Third trimester C. First trimester D. Second trimester 20)What is a baby’s least well developed sense after birth? A. Vision B. Hearing C. Touch D. Smell 21)Which child development theory focuses on influences of social interaction, culture,  purposeful acts, self­identity, and healthy development? A. Erikson’s Psychosocial Theory B. Bandura’s Social Cognitive Theory C. Vygotsky’s Sociocultural Theory D. Behavioral Learning Theory 22)Which of these is NOT considered ethical when testing? A. Maintenance of privacy B. Uninformed consent C. Use of deception D. Freedom from harm 23)What is Down Syndrome? A. Trisomy of the 21  chromosome B. Trisomy of the 23  chromosome C. An abnormality of the DNA sequencing D. Duplication of the 20  chromosome 24)Which of these is NOT a prenatal stage of development A. Zygotic Stage B. Embryonic Stage C. Fetal Stage D. Germinal Stage 25)What happens during artificial insemination? A. Another woman’s egg is donated for fertilization B. A sperm is placed in the uterus for fertilization C. An egg is taken, fertilized, and placed back into the fallopian tube D. An egg is taken, fertilized, and placed into someone else’s uterus MATCHING (20)  a. Phenotypes k.   Braxton Hicks b. Naturalistic Observation c. G. Stanley Hall l.   babinski d. Ectoderm e. APGAR m.  endoderm f. Mesoderm g. Amniocentesis n.   teratogens h. Rooting i. John Watson o.   ethology j. Moro p.   zygote 1) q.  the Reformation Observing the  r.   trisomy setting objectively s.   stepping and without  t.   Alfred Binet interference 2) Testing the amniotic fluid for chromosomal abnormalities and fetal infection; usually  after week 15 3) Pioneer of the behavioral/learning theory 4) A baby’s reflex of stretching its toes in response to a tickle on the sole of his/her foot 5) Physical traits you can see due to genetic makeup 6) Man responsible for making Child Development an academic discipline 7) Outermost layer of the embryo that differentiates into the nervous system, skin, hair,  teeth, and sensory organs 8) When a baby turns its head toward whatever brushes it’s cheek in preparation for sucking 9) The combination of an ova and sperm to make 23 pairs of chromosomes 10)The first person to use standardized intelligence testing on children 11)When a baby stretches out its limbs and retracts its limbs back towards the body 12)3 copies of one autosome 13)Scale that tests the physical health of a baby 1­5 minutes after birth 14)Middle layer of the embryo that differentiates into the circulatory system, muscles,  reproductive system, and excretory system 15)Term most commonly referred to as “false labor” 16)The point in history in which people believed that everyone was born with original sin 17)Innermost layer of the embryo that differentiates into the digestive system, liver,  pancreas, and respiratory system 18) A baby’s walk­like motion when picked up and his/her feet are placed lightly on a flat  surface 19)Agents from the environment that may produce birth defects 20)The study of genetically determined behavior believed to have evolved through natural  selection FILL IN THE BLANK/SHORT ANSWER (10) 1) What are the three dimensions of development? 2) A baby’s hearing is developed _________________. 3) Meiosis produces two daughter cells with ________. 4) Chromosomal abnormalities in a fetus usually occur when the mother is  ___________ (age). 5) Most of a baby’s reflexes are in response to ______. 6) What is the chain in which ovum are released every month? 7) Babies prefer ___________ smell. 8) _____ are more susceptible to X chromosome disorders 9) Name one effect of Fetal Alcohol Syndrome on a fetus. 10)Which reflexes remain until adulthood? Study guide answers MULTIPLE CHOICE 1) C 2) D 3) B 4) D 5) A 6) D 7) D 8) C 9) C 10)D 11)D 12)B 13)A 14)C 15)B 16)C 17)B 18)D 19)C 20)A 21)A 22)B 23)A 24)A 25)B MATCHING 1) B 2) G 3) I  4) L 5) A 6) C 7) D 8) H 9) P 10)T 11)J 12)R 13)E 14)F 15)K 16)Q 17)M 18)S 19)N 20)O FILL IN THE BLANK/SHORT ANSWER 1) Physical, cognitive, and social/emotional 2) In the womb 3) Half the genetic information 4) 40 years or older 5) Touch 6) Ovaries to fallopian tubes to uterus 7) Their mother’s 8) Men 9) Smaller brain/body, longer distance between septum and top lip (facial features), or  hyperactivity/learning disabilities 10)Breathing and blinking


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

75 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."

Janice Dongeun University of Washington

"I used the money I made selling my notes & study guides to pay for spring break in Olympia, Washington...which was Sweet!"

Jim McGreen Ohio University

"Knowing I can count on the Elite Notetaker in my class allows me to focus on what the professor is saying instead of just scribbling notes the whole time and falling behind."


"Their 'Elite Notetakers' are making over $1,200/month in sales by creating high quality content that helps their classmates in a time of need."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.