New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

World History 1020 Exam 1 Study Guide

by: Liv Taylor

World History 1020 Exam 1 Study Guide HIST 1020 - 004

Marketplace > Auburn University > History > HIST 1020 - 004 > World History 1020 Exam 1 Study Guide
Liv Taylor
GPA 4.0

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

All the way from the American Revolution to Africa and Afro-Eurasia!
World History II
David C. Carter
Study Guide
World History, Study Guide, revolution
50 ?




Popular in World History II

Popular in History

This 10 page Study Guide was uploaded by Liv Taylor on Sunday January 10, 2016. The Study Guide belongs to HIST 1020 - 004 at Auburn University taught by David C. Carter in Winter 2016. Since its upload, it has received 1004 views. For similar materials see World History II in History at Auburn University.


Reviews for World History 1020 Exam 1 Study Guide


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 01/10/16
Study  Guide  (Exam  1)   Dr.  David  Carter   World  History  II       1.) Which  of  the  following  was  not  an  Enlightenment  idea  held  by  the  colonists   still  under  British  rule?   a. Popular  sovereignty   b. You  were  either  for  the  monarchy  or  for  liberty  –  there’s  nothing  in   between   c. Heavy  taxes  were  essential  to  sustaining  a  country   d. Universal  rights     2.) What  is  popular  sovereignty?   a. The  idea  that  political  power  depends  on  a  few  elites   b. The  idea  that  political  power  depends  on  a  king  or  queen   c. The  idea  that  political  power  depends  on  the  people   d. The  idea  that  social  popularity  comes  by  political  power     3.) What  pillar  of  federalism  did  Montesquieu  come  up  with  that  is  still  used  in   our  government  today?   a. Checks  and  balances   b. Separation  of  powers   c. Natural  rights   d. No  taxation  without  representation     4.) What  Enlightenment  thinker  heavily  influenced  Thomas  Jefferson?   a. Montesquieu   b. Adam  Smith   c. John  Locke   d. Thomas  Paine       5.) According  to  Thomas  Paine,  what  was  the  basis  of  Common  Sense?   a. It  was  common  sense  to  let  the  British  government  rule  over  the  colonies   b. It  was  common  sense  to  leave  America  and  return  to  Great  Britain   c. We  shouldn’t  listen  to  our  common  sense     d. It  was  common  sense  to  stand  for  liberty  instead  of  tyranny     6.) Great  Britain  initially  increased  taxation  on  the  colonists  in  order  to:   a. Pay  off  war  debts     b. Piss  off  the  colonists   c. Get  more  money  so  they  could  attack  France   d. Show  their  dominance     7.) What  two  parties  does  John  Locke’s  social  contract  bind?   a. Elites  and  peasants   b. National  government  and  state  government   c. American  colonists  and  the  British  people   d. Ruler  and  people     8.) According  to  Locke,  what  should  specifically  be  run  by  social  contract?   a. Businesses   b. Governments   c. Households   d. Relationships     9.) What  was  America’s  first  attempt  at  government  and  what  was  the  main   issue?   a. The  U.S.  Constitution;  it  only  benefitted  white  males   b. The  Articles  of  Confederation;  it  had  a  weak  central  government   c. The  Articles  of  Confederation;  it  was  much  like  a  monarchy   d. The  U.S.  Constitution;  it  lacked  a  separation  of  powers     10.) The  U.S.  Constitution  was  passed  immediately  after  the  Declaration  of   Independence  (True/False)     11.) Louis  XVI  and  Marie  Antoinette  were:   a. French  monarchy  in  the  time  after  the  revolution   b. Loved  by  the  French  people   c. Fought  for  the  lower  classes   d. Victims  of  regicide     12.) What  was  born  from  the  Third  Estate  being  cast  out  of  the  assembly   by  the  First  and  Second  Estate  for  rowdiness?   a. Separation  of  powers   b. The  National  Assembly   c. The  legislative  branch   d. The  new  monarchy     13.) What  did  the  calling  of  the  Estates  General  eventually  produce?   a. The  Industrial  Revolution   b. The  French  Revolution   c. Absolutism   d. The  American  War  of  Independence     14.) Which  of  the  following  was  the  best  option  to  solve  the  French   financial  crisis  of  1780  that  later  led  to  the  downfall  of  the  monarchy?   a. Calling  of  the  Estates  General   b. Declaring  bankruptcy   c. Heavy  taxation   d. Cutting  down  on  the  nobility’s  spending     15.) People  of  the  Third  Estate  were  often  called:   a. Sans-­‐cullotes   b. The  bourgeoisie   c. “Men  who  fight”   d. Both  a  &  b     e. All  of  the  above     16.) Who  made  up  the  First  Estate?   a. 96%  of  the  population   b. The  clergy   c. The  nobility   d. The  bourgeoisie       17.) What  event  started  up  the  National  Assembly?   a. The  Tennis  Court  Oath   b. The  casting  out  of  the  Third  Estate   c. The  oppression  of  the  lower  class   d. All  of  the  above     18.) Who  authored  the  Declaration  of  the  Rights  of  Man  and  Citizen   (1789)?     a. Marquis  de  Lafayette   b. Thomas  Jefferson   c. Louis  XIV   d. Maximilien  Robespierre       19.) What  marks  the  French  Day  of  Independence?                              a.  The  day  of  the  Tennis  Court  Oath   b.  The  storming  of  the  Bastille   c.  The  regicide  of  Marie  Antoinette   d.  The  War  of  1812     20.) Levee  en  masse  refers  to  the  people  fighting  on  behalf  of:   a. The  Crown   b. The  Church   c. France  as  a  nation   d. The  nobility       21.) Maximilien  Robespierre  was  responsible  for:   a. Thousands  of  executions  during  The  Terror   b. French  peace   c. Absolutism   d. Losing  the  French  and  Indian  war       22.) Napoleon  Bonaparte  rose  to  power  by:   a.  Family  ties   b.  Money   c.  Advancement  by  merit   d.  Luck       23.) France  and  Europe  under  Napoleonic  rule  was:   a. Stable   b. Weak   c. Destructive   d. Chaotic     24.) Civil  Constitution  of  the  Clergy  said  that:   a. The  State  was  over  the  Church   b. The  Church  was  over  the  State   c. The  Church  was  irrelevant   d. The  State  was  irrelevant       25.) Napoleon’s  Russian  invasion  of  winter  1812  caused:   a. The  gain  of  French  power   b. Napoleon’s  exile   c. The  French  and  Russian  War   d. The  downfall  of  Russia       26.) The  Battle  of  Waterloo  (1815)  caused:   a. Napoleon’s  reinstatement  as  Emperor   b. French  success   c. French  demise   d. Napoleon’s  exile       27.) Napoleon’s  Continental  System  was  successful  against  Britain  and   stopped  their  naval  blockade  of  the  French  coastline.  (True/False)       28.) Which  revolution  was  an  uprising  of  slaves?   a. Haitian  Revolution   b. Russian  Revolution   c. French  Revolution   d. American  Revolution     29.) Toussaint  L’Ourverture  was  eventually:   a. Honored  by  Frenchmen  and  Haitians   b. The  face  of  the  abolition  of  slavery   c. The  ruler  of  Haiti   d. Executed  by  the  French  government  on  charges  of  treason     30.) What  crop  was  essential  to  Haitian  and  European  economies?   a. Tobacco   b. Corn   c. Sugar   d. Wheat     31.) The  1793  abolition  of  slavery  by  the  French  National  Assembly  was   overturned  by:   a. Toussaint  L’Ourverture   b. Thomas  Jefferson   c. Louis  XVI   d. Napoleon  Bonaparte       32.) What  is  the  difference  between  an  industrious  revolution  and  an   industrial  revolution?     _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________     33.) The  Industrial  Revolution  led  to  all  of  the  following  but  which   ideology?   a. Marxism   b. Sadism   c. Anarchism   d. Communism     34.) Match  each  inventor  to  his  invention/contribution:     a. Josiah  Wedgwood           a.    First  steam  engine   b. James  Hargreaves           b.    Spinning  jenny   c. Thomas  Newcomen           c.    Water  frame     d. James  Watt             d.    Locomotive   e. Samuel  Crompton           e.    Improved  steam  engine   f. Richard  Trevithick           f.    Division  of  production   g. Richard  Arkwright           g.    Patented  the  cotton  gin   h. Eli  Whitney             h.    Mule  spinning         35.) Compare  the  cottage  industry  to  the  “putting-­‐out”  system:     _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________       36.) Robert  Owen’s  New  Lanark  Cotton  Mills  in  Scotland  attempted  to  do   what?   a. Increase  industrialization   b. Create  model  communities  by  trying  to  control  industrialization   c. Repair  the  damage  done  to  the  family  labor  unit   d. Both  b  &  c   e. None  of  the  above     37.) Industrial  slums  were  created  out  of:   a. Overpopulation   b. Erosion  of  the  family  labor  unit   c. Increase  in  urban  jobs   d. All  of  the  above       38.) The  cottage  system  encouraged  people  to  have  more  children   because:   a. The  population  was  thinning   b. It  would  give  families  more  workers  in  the  form  of  child  labor   c. Families  had  more  money  to  spoil  more  children   d. None  of  the  above       39.) What  was  the  “gold”  of  the  Industrial  Revolution?   a. Coal   b. Copper   c. Silver   d. Crops       40.) Industrialization  in  France  was  identified  by  what  major  concept?   a. Quantity  over  quality   b. Widespread  industrialization     c. Diverse  industrialization  to  increase  interest   d. Creating  few  items  to  increase  luxury  and  thereby  increase  wealth     41.) The  biggest  hurdle  during  the  industrialization  in  Germany  was  what   issue  and  how  was  it  overcome?   a. No  natural  resources;  importation  from  Great  Britain   b. Separate  economies  and  states;  the  Zollverein   c. No  waterways;  created  more  streets   d. No  diversity;  the  Zollverein       42.) Friedrich  Engel’s  critique  of  industrialization  backs  up  what  industrial   ideology?   a. Marxism   b. Socialism   c. Federalism   d. Anarchism     43.) Who  were  the  Luddites?   a. A  secret  society  who  killed  factory  owners   b. Great  Britain’s  navy   c. Common  workers  who  destroyed  factory  equipment  in  retaliation   d. Frenchmen  who  invaded  Great  Britain     44.) Why  didn’t  China  have  a  pivotal  role  in  the  Industrial  Revolution?   a. They  were  focused  too  strongly  on  land  cultivation   b. They  were  tricked  into  buying  cheap  manufactured  imports  from   European  traders   c. The  Opium  Wars   d. All  of  the  above       45.) Who  was  one  of  the  only  nations  to  gain  independence  without  a   revolution?   a. Brazil   b. Mexico   c. Russia   d. Haiti     46.) Who  fought  over  power  in  Mexico  after  the  crown  regained  power?   a. The  royal  family  and  the  citizens   b. The  nobility  and  the  clergy   c. The  Creoles  (American-­‐born  Spaniards)  and  the  Peninsulares  (Spanish   officers)   d. The  Creoles  and  the  natives     47.) The  abolition  of  the  slave  trade  in  Africa  led  to:   a. The  abolition  of  slavery   b. The  increase  of  intercontinental  slavery   c. The  decrease  of  intercontinental  slavery   d. World  peace       48.) What  made  trading  between  Africa  and  Europe  “legitimate”?   a. The  amount  of  money  made   b. They  traded  products  instead  of  people   c. They  traded  people  instead  of  products   d. If  it  was  approved  by  the  people     49.) What  did  Tsar  Nicholas  I  want  his  people  to  see  him  as?   a. A  father  figure   b. A  tyrant   c. A  strong  military  leader   d. Weak     50.) Some  of  Muhammad  Ali’s  reforms  in  Egypt  that  caused  the  Ottoman   Empire  to  pay  close  attention  to  them  were  all  of  the  following  except:     a. A  modern  army   b. Increase  in  education   c. Agricultural  reforms   d. Language  reforms     51.) The  British  Crown  would  employ:   a. Every  day  Indian  citizens   b. Native  mercenaries   c. Indian  kings  and  princes   d. Indian  slaves     52.) The  idea  behind  the  Oriental  Scholarship  was:   a. Offering  education  to  all  ethnicities   b. The  better  you  know  a  culture  the  easier  they  can  be  dominated   c. Getting  to  know  cultures  so  you  can  help  them  easier   d. None  of  the  above     53.) The  Ottoman  Empire:   a. Fell  further  and  further  behind   b. Remained  a  force  to  be  reckoned  with  despite  being  weakened   c. Was  known  as  the  “sick  man  of  Europe”   d. All  of  the  above     54.) The  British  East  India  Trading  Company  began  selling  what  to  China   in  order  to  pay  back  their  imports  of  Chinese  what?   a. Opium;  tea   b. Coffee;  tobacco   c. Corn,  rice   d. Porcelain;  ivory       Answer  Key:   1. C   2. C   3. B   4. C   5. D   6. A   7. D   8. B   9. B   10.  False   11.  D   12.B   13.B   14.A   15.D   16.B   17.D   18.A   19.B   20.C   21.A   22.C   23.D   24.A   25.B   26.D   27.False   28.A   29.D   30.C   31.D   32.An  industrious  revolution  is  when  individual  households  devote  less  time  to   leisure  activities  and  more  time  to  working,  using  the  extra  money  they  make  to   produce  even  more,  while  an  industrial  revolution  encompasses  technological   advances  and  inventions.   33.B   34.A-­‐>F,  B-­‐>B,  C-­‐>A,  D-­‐>E,  E-­‐>H,  F-­‐>D,  G-­‐>C,  H-­‐>G   35.The  cottage  system  was  composed  of  families  working  out  of  their  homes   producing  textiles  and  products  with  little  machinery,  similarly  the  putting-­‐out   system  was  merchant-­‐employers  giving  materials  to  rural  producers  who   usually  worked  in  their  homes  but  sometimes  labored  in  workshops  or  in   turn  put  out  work  to  others.   36.D   37.D   38.B   39.A   40.D   41.B   42.A   43.C   44.A   45.D   46.C   47.B   48.B   49.A   50.D   51.C   52.B   53.D   54.A        


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."

Janice Dongeun University of Washington

"I used the money I made selling my notes & study guides to pay for spring break in Olympia, Washington...which was Sweet!"

Jim McGreen Ohio University

"Knowing I can count on the Elite Notetaker in my class allows me to focus on what the professor is saying instead of just scribbling notes the whole time and falling behind."


"Their 'Elite Notetakers' are making over $1,200/month in sales by creating high quality content that helps their classmates in a time of need."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.