×
Log in to StudySoup
Get Full Access to AU - Hist 1020 - Study Guide
Join StudySoup for FREE
Get Full Access to AU - Hist 1020 - Study Guide

Already have an account? Login here
×
Reset your password

AU / History / HIST 1020 / What is popular sovereignty?

What is popular sovereignty?

What is popular sovereignty?

Description

School: Auburn University
Department: History
Course: World History II
Professor: Michael smith
Term: Spring 2016
Tags: World History, Study Guide, and revolution
Cost: 50
Name: World History 1020 Exam 1 Study Guide
Description: All the way from the American Revolution to Africa and Afro-Eurasia!
Uploaded: 01/11/2016
10 Pages 13 Views 25 Unlocks
Reviews


Study Guide (Exam 1)


What is popular sovereignty?



Dr. David Carter

World History II

1.) Which of the following was not an Enlightenment idea held by the colonists  still under British rule?

a. Popular sovereignty

b. You were either for the monarchy or for liberty – there’s nothing in  between

c. Heavy taxes were essential to sustaining a country

d. Universal rights

2.) What is popular sovereignty?

a. The idea that political power depends on a few elites

b. The idea that political power depends on a king or queen

c. The idea that political power depends on the people

d. The idea that social popularity comes by political power

3.) What pillar of federalism did Montesquieu come up with that is still used in  our government today?

a. Checks and balances

b. Separation of powers

c. Natural rights

d. No taxation without representation


What two parties does John Locke’s social contract bind?



4.) What Enlightenment thinker heavily influenced Thomas Jefferson? a. Montesquieu

b. Adam Smith

c. John Locke

d. Thomas Paine  

5.) According to Thomas Paine, what was the basis of Common Sense? a. It was common sense to let the British government rule over the colonies b. It was common sense to leave America and return to Great Britain c. We shouldn’t listen to our common sense  

d. It was common sense to stand for liberty instead of tyranny

6.) Great Britain initially increased taxation on the colonists in order to: a. Pay off war debts  

b. Piss off the colonists

c. Get more money so they could attack France

d. Show their dominance

7.) What two parties does John Locke’s social contract bind? If you want to learn more check out this is the active process of making meaning out of another person's spoken message:

a. Elites and peasants

b. National government and state government


What marks the French Day of Independence?



c. American colonists and the British people

d. Ruler and people If you want to learn more check out dr sempertegui

8.) According to Locke, what should specifically be run by social contract? a. Businesses

b. Governments

c. Households

d. Relationships

9.) What was America’s first attempt at government and what was the main  issue?

a. The U.S. Constitution; it only benefitted white males

b. The Articles of Confederation; it had a weak central government c. The Articles of Confederation; it was much like a monarchy d. The U.S. Constitution; it lacked a separation of powers

10.) The U.S. Constitution was passed immediately after the Declaration of  Independence (True/False)

11.) Louis XVI and Marie Antoinette were:

a. French monarchy in the time after the revolution

b. Loved by the French people

c. Fought for the lower classes

d. Victims of regicide

12.) What was born from the Third Estate being cast out of the assembly  by the First and Second Estate for rowdiness? Don't forget about the age old question of math 23a notes

a. Separation of powers

b. The National Assembly

c. The legislative branch

d. The new monarchy If you want to learn more check out goro vs gurai

13.) What did the calling of the Estates General eventually produce? a. The Industrial Revolution

b. The French Revolution

c. Absolutism

d. The American War of Independence

14.) Which of the following was the best option to solve the French  financial crisis of 1780 that later led to the downfall of the monarchy? a. Calling of the Estates General

b. Declaring bankruptcy

c. Heavy taxation

d. Cutting down on the nobility’s spending

15.) People of the Third Estate were often called:

a. Sans-cullotes

b. The bourgeoisie

c. “Men who fight”

d. Both a & b  

e. All of the above

16.) Who made up the First Estate?

a. 96% of the population

b. The clergy

c. The nobility

d. The bourgeoisie

17.) What event started up the National Assembly?

a. The Tennis Court Oath

b. The casting out of the Third Estate

c. The oppression of the lower class

d. All of the above

18.) Who authored the Declaration of the Rights of Man and Citizen  (1789)?  

a. Marquis de Lafayette

b. Thomas Jefferson

c. Louis XIV

d. Maximilien Robespierre

19.) What marks the French Day of Independence?

              a. The day of the Tennis Court Oath

b. The storming of the Bastille

c. The regicide of Marie Antoinette

d. The War of 1812

20.) Levee en masse refers to the people fighting on behalf of: a. The Crown

b. The Church

c. France as a nation

d. The nobility

21.) Maximilien Robespierre was responsible for:

a. Thousands of executions during The Terror Don't forget about the age old question of us history 1 study guide

b. French peace

c. Absolutism

d. Losing the French and Indian war

22.) Napoleon Bonaparte rose to power by:

a. Family ties

b. Money

c. Advancement by merit

d. Luck

23.) France and Europe under Napoleonic rule was:

a. Stable

b. Weak

c. Destructive

d. Chaotic

24.) Civil Constitution of the Clergy said that:

a. The State was over the Church

b. The Church was over the State

c. The Church was irrelevant

d. The State was irrelevant

25.) Napoleon’s Russian invasion of winter 1812 caused: a. The gain of French power

b. Napoleon’s exile

c. The French and Russian War

d. The downfall of Russia

26.) The Battle of Waterloo (1815) caused:

a. Napoleon’s reinstatement as Emperor

b. French success

c. French demise

d. Napoleon’s exile

27.) Napoleon’s Continental System was successful against Britain and  stopped their naval blockade of the French coastline. (True/False)

28.) Which revolution was an uprising of slaves?

a. Haitian Revolution

b. Russian Revolution

c. French Revolution

d. American Revolution

29.) Toussaint L’Ourverture was eventually:

a. Honored by Frenchmen and Haitians

b. The face of the abolition of slavery We also discuss several other topics like ∙ What determines electronegativity?

c. The ruler of Haiti

d. Executed by the French government on charges of treason

30.) What crop was essential to Haitian and European economies? a. Tobacco

b. Corn

c. Sugar

d. Wheat

31.) The 1793 abolition of slavery by the French National Assembly was  overturned by:

a. Toussaint L’Ourverture

b. Thomas Jefferson

c. Louis XVI

d. Napoleon Bonaparte

32.) What is the difference between an industrious revolution and an  industrial revolution?  

_________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________

33.) The Industrial Revolution led to all of the following but which  ideology?

a. Marxism

b. Sadism

c. Anarchism

d. Communism

34.) Match each inventor to his invention/contribution:

a. Josiah Wedgwood a.  First steam engine b. James Hargreaves b.  Spinning jenny c. Thomas Newcomen c.  Water frame d. James Watt d.  Locomotive e. Samuel Crompton e.  Improved steam engine f. Richard Trevithick f.  Division of production g. Richard Arkwright g.  Patented the cotton gin h. Eli Whitney h.  Mule spinning

35.) Compare the cottage industry to the “putting-out” system:

_________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________

36.) Robert Owen’s New Lanark Cotton Mills in Scotland attempted to do  what?

a. Increase industrialization

b. Create model communities by trying to control industrialization c. Repair the damage done to the family labor unit

d. Both b & c

e. None of the above

37.) Industrial slums were created out of:

a. Overpopulation

b. Erosion of the family labor unit

c. Increase in urban jobs

d. All of the above

38.) The cottage system encouraged people to have more children  because:

a. The population was thinning

b. It would give families more workers in the form of child labor c. Families had more money to spoil more children

d. None of the above

39.) What was the “gold” of the Industrial Revolution?

a. Coal

b. Copper

c. Silver

d. Crops

40.) Industrialization in France was identified by what major concept? a. Quantity over quality

b. Widespread industrialization  

c. Diverse industrialization to increase interest

d. Creating few items to increase luxury and thereby increase wealth

41.) The biggest hurdle during the industrialization in Germany was what  issue and how was it overcome?

a. No natural resources; importation from Great Britain

b. Separate economies and states; the Zollverein

c. No waterways; created more streets

d. No diversity; the Zollverein

42.) Friedrich Engel’s critique of industrialization backs up what industrial  ideology?

a. Marxism

b. Socialism

c. Federalism

d. Anarchism

43.) Who were the Luddites?

a. A secret society who killed factory owners

b. Great Britain’s navy

c. Common workers who destroyed factory equipment in retaliation d. Frenchmen who invaded Great Britain

44.) Why didn’t China have a pivotal role in the Industrial Revolution? a. They were focused too strongly on land cultivation

b. They were tricked into buying cheap manufactured imports from  European traders

c. The Opium Wars

d. All of the above

45.) Who was one of the only nations to gain independence without a  revolution?

a. Brazil

b. Mexico

c. Russia

d. Haiti

46.) Who fought over power in Mexico after the crown regained power? a. The royal family and the citizens

b. The nobility and the clergy

c. The Creoles (American-born Spaniards) and the Peninsulares (Spanish  officers)

d. The Creoles and the natives

47.) The abolition of the slave trade in Africa led to:

a. The abolition of slavery

b. The increase of intercontinental slavery

c. The decrease of intercontinental slavery

d. World peace

48.) What made trading between Africa and Europe “legitimate”? a. The amount of money made

b. They traded products instead of people

c. They traded people instead of products

d. If it was approved by the people

49.) What did Tsar Nicholas I want his people to see him as? a. A father figure

b. A tyrant

c. A strong military leader

d. Weak

50.) Some of Muhammad Ali’s reforms in Egypt that caused the Ottoman  Empire to pay close attention to them were all of the following except: a. A modern army

b. Increase in education

c. Agricultural reforms

d. Language reforms

51.) The British Crown would employ:

a. Every day Indian citizens

b. Native mercenaries

c. Indian kings and princes

d. Indian slaves

52.) The idea behind the Oriental Scholarship was:

a. Offering education to all ethnicities

b. The better you know a culture the easier they can be dominated c. Getting to know cultures so you can help them easier

d. None of the above

53.) The Ottoman Empire:

a. Fell further and further behind

b. Remained a force to be reckoned with despite being weakened c. Was known as the “sick man of Europe”

d. All of the above

54.) The British East India Trading Company began selling what to China  in order to pay back their imports of Chinese what?

a. Opium; tea

b. Coffee; tobacco

c. Corn, rice

d. Porcelain; ivory

Answer Key:

1. C

2. C

3. B

4. C

5. D

6. A

7. D

8. B

9. B

10. False

11. D

12. B

13. B

14. A

15. D

16. B

17. D

18. A

19. B

20. C

21. A

22. C

23. D

24. A

25. B

26. D

27. False

28. A

29. D

30. C

31. D

32. An industrious revolution is when individual households devote less time to leisure activities and more time to working, using the extra money they make to  produce even more, while an industrial revolution encompasses technological  advances and inventions.

33. B

34. A->F, B->B, C->A, D->E, E->H, F->D, G->C, H->G

35. The cottage system was composed of families working out of their homes  producing textiles and products with little machinery, similarly the putting-out  system was merchant-employers giving materials to rural producers who  usually worked in their homes but sometimes labored in workshops or in  turn put out work to others. 

36. D

37. D

38. B

39. A 40. D 41. B 42. A 43. C 44. A 45. D 46. C 47. B 48. B 49. A 50. D 51. C 52. B 53. D 54. A

Page Expired
5off
It looks like your free minutes have expired! Lucky for you we have all the content you need, just sign up here
References: