New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

Intro to Psych test 1 study guide

by: Samantha Silseth

Intro to Psych test 1 study guide Psyc 2010

Marketplace > Auburn University > Psychlogy > Psyc 2010 > Intro to Psych test 1 study guide
Samantha Silseth
GPA 3.5

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

This study guide covers what is going to be on the exam, since I want to give you enough time to study I only included the first part of chapter 3.
Intro to Psychology
Seth A Gitter
Study Guide
50 ?




Popular in Intro to Psychology

Popular in Psychlogy

This 5 page Study Guide was uploaded by Samantha Silseth on Wednesday February 3, 2016. The Study Guide belongs to Psyc 2010 at Auburn University taught by Seth A Gitter in Fall 2015. Since its upload, it has received 166 views. For similar materials see Intro to Psychology in Psychlogy at Auburn University.


Reviews for Intro to Psych test 1 study guide


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 02/03/16
1. What is the study of psychology? A. Study of the mind B. Study of the brain C. Study of behavior D. All of the above 2. Name 2 tools used to study behavior: 3. What 2 tasks have the most errors? ______________ and _____________ 4. What part of psychological studies include thoughts and emotions? A. The brain B. Behavior C. The mind 5. What procedure shows the various active parts of the brain? A. MRI B. FMRI C. CT scan D. MRA 6. What science measures how the stars move? A. Astrology B. Astronomy C. Starology D. Agrostology 7. What kind of science depends on observation and experimentation? ___________________ 8. Does The hot hand theory Exist? Yes or No. (After a basketball shooter has made 2 or 3 shots in a row, that shooter will be more likely to make the next shot than after missing the last 2 or 3 shots.) 9. Who was not part of prescientific psychology? A. Plato B. Aristotle C. Al Kindi D. Sigmund Freud 10. Where did Francis Bacon believe knowledge came from? A. The senses B. you’re born with it C. school 11. If you see that one side of a sheep has been shorn and use that to assume the other side of the sheep has been shorn that makes you a: A. Rationalist B. Empiricist 12. Who discovered that our theories may be biased? A. Francis Bacon B. Plato C. John Stuart Mill D. Sigmund Freud 13. Who founded the worlds 1 psychology lab? A. Edward Titchener B. Wilhem Wundt C. William James D. Sigmund Freud 14. If you are experiencing increased heart rate, sweaty palms, and dilated eyes, what emotion are you expressing? A. Joy B. Relief C. Sadness D. Fear 15. Which psychologist didn’t do any research to see if his methods were helping people? A. Sigmund Freud B. Wilhelm Wundt C. Francis Bacon D. Plato 16. Where did people originally think psychological disorders came from? A. Teeth B. Women’s reproductive Systems C. All of the above 17. Who focused strictly on observable behavior? A. Aristotle B. Wundt & Bacon C. Watson & Skinner D. Freud 18. What are the 3 levels of psychological analysis? A. Biological, Psychological, Sociocultural B. Biological, Emotional, Experimental C. Pathological, Psychological, Sociocultural D. Psychological, Emotional, Observational 19. What level does looking at emotional processes fall under? A. Biological B. Psychological C. Emotional 20. Define hostile cognitive bias 21. What kind of personality has a “go get it” attitude? A. Type A B. Type B C. Type C 22. What level does a social psychologist study? A. Sociocultural B. Biological C. Observational 23. Overconfidence is ___________. A. Uncommon B. common in educated people C. common in uneducated people 24. Which is not a step of the Scientific Method? A. Perform a controlled test B. Form a hypothesis C. Keep your results a secret E. None of the above 25. If the correlation coefficient is +.80 for the relationship between the amount of people who eat breakfast in the morning & the amount of people who go to bed before 11 p.m., what kind of relationship is this? A. Positive, Strong B. Inverse, strong C. Positive, weak D. Inverse, weak 26. What is a spurious relationship? A. b causes a B. c causes b&a C. a causes b 27. Are correlations bad science? A. Yes B. No 28. Which type of variable can we not manipulate? A. Weather B. Setting C. Personality D. Time 29. The factor manipulated is the ______ variable and we see how that effects the ______ variable. A. Dependent, Independent B. Independent, Dependent C. Independent, Independent 30. To make an experiment valid we must use __________ when dividing participants in a study. A. Operational definitions B. Co-variation C. Longevity D. Random assignment 31. If the left side of the classroom averaged 85% on a test and the right side averaged 84% on a test, would this be a significant difference? A. Yes B. No C. I can’t tell from the information provided 32. What percent of probability do scientists allow in their experiments for statistical significance? A. 50% B. 95% C. 25% D. 5% 33. The building blocks of the nerve system are A. Proteins B. Protons C. Neurons D. Axons 34. Draw and label a Neuron 35. How many neurons can one neuron communicate with? A. 100 B. 50,000 C. 100,000 D. 12,000 36. In intraneural communication, where does the information start and where is it sent to? A. Dendrites, terminal buttons B. Dendrites, Axon C. Axon, Dendrites D. terminal buttons, dendrites 37. Interneural communication occurs (in/between) neurons. 38. Acetyl choline is in charge of _______ A. Heart rate B. achieving goals C. slowing down mental processes D. Motor control 39. A release of epinephrine increases ______. A. Cravings B. Heart rate C. Emotions D. Sleepiness 40. Epinephrine and Norepinephrine are used (together/separately) 41. Which drug causes results that are similar to GABA? A. Cocaine B. Alcohol C. Heroine D. Xanax 42. SSRI is supposed to make you feel _____. A. Happy B. Angry C. Depressed D. Sick 43. Which is more plastic, the brain of a child or an adult. A. Adult B. Child C. Both are equal 44. What are the three types of neurons? 45. Where is the thalamus located? A. Brain stem B. Thalamus C. Spinal Cord 1. D 2. Interviews, Surveys, Laboratory Tasks 3. Interviews & surveys 4. C 5. B 6. B 7. Empirical science 8. No 2. 9. D 10. A 11. A 12. C 13. B 14. D 15. A 16. C 17. C 18. A 19. A 20. Whatever behavior is easiest to draw from memory is the behavior you’re most likely to have. 21. A 22. A 23. C 24. C 25. A 26. B 27. B 28. C 29. B 30. D 31. B 32. D 33. C 34. 35. B 36. A 37. Between 38. D 39. B 40. Together 41. B 42. A 43. B 44. Sensory, motor, reflexes 45. B


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."

Jennifer McGill UCSF Med School

"Selling my MCAT study guides and notes has been a great source of side revenue while I'm in school. Some months I'm making over $500! Plus, it makes me happy knowing that I'm helping future med students with their MCAT."

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."


"Their 'Elite Notetakers' are making over $1,200/month in sales by creating high quality content that helps their classmates in a time of need."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.