×
Log in to StudySoup
Get Full Access to AU - PSYC 2010 - Study Guide
Join StudySoup for FREE
Get Full Access to AU - PSYC 2010 - Study Guide

Already have an account? Login here
×
Reset your password

AU / Psychology / PSYC 2010 / What is the study of psychology?

What is the study of psychology?

What is the study of psychology?

Description

School: Auburn University
Department: Psychology
Course: Introduction Into Psychology
Professor: Jennifer daniels
Term: Fall 2016
Tags: Psychology
Cost: 50
Name: Intro to Psych test 1 study guide
Description: This study guide covers what is going to be on the exam, since I want to give you enough time to study I only included the first part of chapter 3.
Uploaded: 02/03/2016
5 Pages 30 Views 5 Unlocks
Reviews


1. What is the study of psychology?


What is the study of psychology?



A. Study of the mind B. Study of the brain C. Study of behavior D. All of the above

2. Name 2 tools used to study behavior:

3. What 2 tasks have the most errors?

______________ and _____________

4. What part of psychological studies include thoughts and emotions? A. The brain B. Behavior C. The mind

5. What procedure shows the various active parts of the brain? A. MRI B. FMRI C. CT scan D. MRA

6. What science measures how the stars move?

A. Astrology B. Astronomy C. Starology D. Agrostology  

7. What kind of science depends on observation and experimentation? ___________________

8. Does The hot hand theory Exist? Yes or No. (After a basketball shooter  has made 2 or 3 shots in a row, that shooter will be more likely to make the next shot than after missing the last 2 or 3 shots.)


How many neurons can one neuron communicate with?



9. Who was not part of prescientific psychology?

A. Plato B. Aristotle C. Al Kindi D. Sigmund Freud

10. Where did Francis Bacon believe knowledge came from? A. The senses B. you’re born with it C. school

11. If you see that one side of a sheep has been shorn and use that  to assume the other side of the sheep has been shorn that makes you  a:

A. Rationalist B. Empiricist  

12. Who discovered that our theories may be biased? A. Francis Bacon B. Plato C. John Stuart Mill D. Sigmund Freud 13. Who founded the worlds 1st psychology lab?

A. Edward Titchener B. Wilhem Wundt C. William James D. Sigmund  Freud

14. If you are experiencing increased heart rate, sweaty palms, and  dilated eyes, what emotion are you expressing?


What part of psychological studies include thoughts and emotions?



Don't forget about the age old question of How to communicate effectively and work collaboratively?

A. Joy B. Relief C. Sadness D. Fear

15. Which psychologist didn’t do any research to see if his methods  were helping people?

A. Sigmund Freud B. Wilhelm Wundt C. Francis Bacon D. Plato 16. Where did people originally think psychological disorders came  from?

A. Teeth B. Women’s reproductive Systems C. All of the above 17. Who focused strictly on observable behavior?

A. Aristotle B. Wundt & Bacon C. Watson & Skinner D. Freud

18. What are the 3 levels of psychological analysis? A. Biological, Psychological, Sociocultural

B. Biological, Emotional, Experimental

C. Pathological, Psychological, Sociocultural

D. Psychological, Emotional, Observational

19. What level does looking at emotional processes fall under? A. Biological B. Psychological C. Emotional

20. Define hostile cognitive bias

21. What kind of personality has a “go get it” attitude? A. Type A B. Type B C. Type C

22. What level does a social psychologist study?

A. Sociocultural B. Biological C. Observational  

23. Overconfidence is ___________.

A. Uncommon B. common in educated people C. common in  uneducated people

24. Which is not a step of the Scientific Method?

A. Perform a controlled test B. Form a hypothesis C. Keep your results  a secret

E. None of the above Don't forget about the age old question of What is oligosaccharide?

25. If the correlation coefficient is +.80 for the relationship between  the amount of people who eat breakfast in the morning & the amount  of people who go to bed before 11 p.m., what kind of relationship is  this?

A. Positive, Strong B. Inverse, strong C. Positive, weak D. Inverse, weak 26. What is a spurious relationship?

A. b causes a B. c causes b&a C. a causes b

27. Are correlations bad science?

A. Yes B. No

28. Which type of variable can we not manipulate? A. Weather B. Setting C. Personality D. Time

29. The factor manipulated is the ______ variable and we see how  that effects the ______ variable. Don't forget about the age old question of Statutory law, means what?

A. Dependent, Independent B. Independent, Dependent C.  Independent, Independent  

30. To make an experiment valid we must use __________ when  dividing participants in a study. We also discuss several other topics like What is the meaning of hedonism?

A. Operational definitions B. Co-variation C. Longevity D. Random  assignment

31. If the left side of the classroom averaged 85% on a test and the  right side averaged 84% on a test, would this be a significant  difference?

A. Yes B. No C. I can’t tell from the information provided 32. What percent of probability do scientists allow in their  experiments for statistical significance?

A. 50% B. 95% C. 25% D. 5%

33. The building blocks of the nerve system are

A. Proteins B. Protons C. Neurons D. Axons

34. Draw and label a Neuron  

35. How many neurons can one neuron communicate with?  A. 100 B. 50,000 C. 100,000 D. 12,000

36. In intraneural communication, where does the information start  and where is it sent to?

A. Dendrites, terminal buttons B. Dendrites, Axon C. Axon, Dendrites  D. terminal buttons, dendrites If you want to learn more check out To what certainty does descartes’ methodical doubt lead?

37. Interneural communication occurs (in/between) neurons. 38. Acetyl choline is in charge of _______

A. Heart rate B. achieving goals C. slowing down mental processes D.  Motor control

39. A release of epinephrine increases ______.

A. Cravings B. Heart rate C. Emotions D. Sleepiness

40. Epinephrine and Norepinephrine are used (together/separately) 41. Which drug causes results that are similar to GABA? A. Cocaine B. Alcohol C. Heroine D. Xanax

42. SSRI is supposed to make you feel _____.

A. Happy B. Angry C. Depressed D. Sick

43. Which is more plastic, the brain of a child or an adult. A. Adult B. Child C. Both are equal

44. What are the three types of neurons?

45. Where is the thalamus located?

A. Brain stem B. Thalamus C. Spinal Cord

1. D We also discuss several other topics like Why is it so hot in summer?

2. Interviews, Surveys, Laboratory Tasks

3. Interviews & surveys

4. C

5. B

6. B

7. Empirical science  

8. No 2.  

9. D

10. A

11. A

12. C

13. B

14. D

15. A

16. C

17. C

18. A

19. A

20. Whatever behavior is easiest to draw from memory is the  behavior you’re most likely to have.

21. A

22. A

23. C

24. C

25. A

26. B

27. B

28. C

29. B

30. D

31. B

32. D

33. C

34. 35. B

36. A

37. Between

38. D

39. B

40. Together

41. B

42. A

43. B

44. Sensory, motor, reflexes 45. B

Page Expired
5off
It looks like your free minutes have expired! Lucky for you we have all the content you need, just sign up here