×
Log in to StudySoup
Get Full Access to OleMiss - FIN 331 - Study Guide
Join StudySoup for FREE
Get Full Access to OleMiss - FIN 331 - Study Guide

Already have an account? Login here
×
Reset your password

OLEMISS / Finance / FIN 331 / Which is the most critical step in constructing pro formal financial s

Which is the most critical step in constructing pro formal financial s

Which is the most critical step in constructing pro formal financial s

Description

School: University of Mississippi
Department: Finance
Course: Business Finance I
Professor: Robert van ness
Term: Winter 2016
Tags: finance
Cost: 50
Name: FIN 331 Sample Questions Test 1
Description: These documents feature example true/false and multiple choice questions from each chapter covered on Test 1. Chapters included: 1, 2, 3, 4, 16
Uploaded: 02/14/2016
179 Pages 470 Views 3 Unlocks
Reviews


FINANCIAL PLANNING AND FORECASTING CHAPTER 16


Which of the following is the most critical step in constructing pro forma financial statements?



(Difficulty Levels:  Easy, Easy/Medium, Medium, Medium/Hard, and Hard)

Note that there is some overlap between the T/F and the multiple choice questions, as some T/F  statements are used in the MC questions.  See the preface for information on the AACSB letter  indicators (F, M, etc.) on the subject lines.

Multiple Choice:  True/False

(16­2) Sales forecast F K Answer: a  EASY

1. The first, and most critical, step in constructing a set of forecasted  financial statements is the sales forecast.

a. True

b. False

(16­2) Sales forecast F K Answer: a  EASY

2. A typical sales forecast, though concerned with future events, will  usually be based on recent historical trends and events as well as on  forecasts of economic prospects.


What is not a key element in strategic planning as it described?



a. True

b. False

(16­2) Sales forecast F K Answer: b  EASY

3. Errors in the sales forecast can be offset by similar errors in costs  and income forecasts.  Thus, as long as the errors are not large, sales forecast accuracy is not critical to the firm.

a. True

b. False

(16­3) Spontaneously gen. funds F K Answer: a  EASY

4. As a firm's sales grow, its current assets also tend to increase.  For  instance, as sales increase, the firm's inventories generally increase, and purchases of inventories result in more accounts payable.  Thus,  spontaneously generated funds arise from transactions brought on by  sales increases.

a. True

b. False


Why is this afn different from the one when the company pays dividends?



(16­3) Spontaneously gen. funds F K Answer: b  EASY We also discuss several other topics like Feudalism refers to what?

5. The term "spontaneously generated funds" generally refers to increases  in the cash account that result from growth in sales, assuming the firm is operating with a positive profit margin.

a. True

b. False

Chapter 16:  Forecasting True/False Page 75

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

Page 76 True/False Chapter 16:  Forecasting

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.We also discuss several other topics like What is the meaning of epsp in synapse?

(16­3) Asset increase F K Answer: a  EASY

6. A rapid build­up of inventories normally requires additional financing, unless the increase is matched by an equally large decrease in some  other asset.

a. True

b. False

(16­3) Additional funds needed F K Answer: b  EASY

7. If a firm wants to maintain its ratios at their existing levels, then  if it has a positive sales growth rate of any amount, it will require  some amount of external funding.

a. True

b. False

(16­3) Additional funds needed F K Answer: b  EASY

8. To determine the amount of additional funds needed (AFN), you may  subtract the expected increase in liabilities, which represents a  source of funds, from the sum of the expected increases in retained  earnings and assets, both of which are uses of funds.

a. True

b. False

(16­4) Forecasted statements F K Answer: a  EASY Don't forget about the age old question of What's revolutionary about the industrial revolution?

9. When developing forecasted financial statements there are some inputs  that management controls such as the growth rate and operating  costs/sales ratio, while other inputs such as the tax rate and interest rate are not under its control.

a. True

b. False

(16­3) Additional funds needed F K Answer: a  MEDIUM

10. If a firm with a positive net worth is operating its fixed assets at  full capacity, if its dividend payout ratio is 100%, and if it wants to hold all financial ratios constant, then for any positive growth rate  in sales, it will require external financing. 

a. True

b. False

(16­3) Additional funds needed F K Answer: b  MEDIUM

11. A firm's profit margin is 5%, its debt/assets ratio is 56%, and its  dividend payout ratio is 40%.  If the firm is operating at less than  full capacity, then sales could increase to some extent without the  need for external funds, but if it is operating at full capacity with  respect to all assets, including fixed assets, then any positive growth in sales will require some external financing. We also discuss several other topics like Trace elements refer to what?

a. True

b. False

Chapter 16:  Forecasting True/False Page 77

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(16­3) Capital intensity ratio F K Answer: a  MEDIUM

12. Two firms with identical capital intensity ratios are generating the  same amount of sales.  However, Firm A is operating at full capacity,  while Firm B is operating below capacity.  If the two firms expect the  same growth in sales during the next period, then Firm A is likely to  need more additional funds than Firm B, other things held constant.

a. True

b. False

(16­3) Capital intensity ratio F K Answer: b  MEDIUM

13. If a firm's capital intensity ratio (A0*/S0) decreases as sales  increase, use of the AFN formula is likely to understate the amount of  additional funds required, other things held constant.

a. True

b. False

(16­4) Financial forecasting F K Answer: b  MEDIUM

14. The fact that long­term debt and common stock are raised infrequently  and in large amounts lessens the need for the firm to forecast those  accounts on a continual basis.

a. True

b. False

(16­5) AFN and linear regression F K Answer: a  MEDIUM If you want to learn more check out Systematic error always makes data?

15. When we use the AFN equation to forecast the additional funds needed  (AFN), we are implicitly assuming that all financial ratios are  constant.  If financial ratios are not constant, regression techniques  can be used to improve the financial forecast.

a. True

b. False

Multiple Choice:  Conceptual

(16­1) Strategic planning C K Answer: c  EASY

16. Which of the following is NOT a key element in strategic planning as it is described in the text?

a. The mission statement.

b. The statement of the corporation’s scope.

c. The statement of cash flows.

d. The statement of corporate objectives.

e. The operating plan.

Page 78 True/False Chapter 16:  Forecasting

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(16­3) AFN equation C K Answer: b  EASY 17. Which of the following assumptions is embodied in the AFN equation?

a. All balance sheet accounts are tied directly to sales.

b. Accounts payable and accruals are tied directly to sales. c. Common stock and long­term debt are tied directly to sales. d. Fixed assets, but not current assets, are tied directly to sales. e. Last year’s total assets were not optimal for last year’s sales. Don't forget about the age old question of What is the process of evolution?

(16­3) Additional funds needed C K Answer: a  EASY/MEDIUM

18. Jefferson City Computers has developed a forecasting model to estimate  its AFN for the upcoming year.  All else being equal, which of the  following factors is most likely to lead to an increase of the  additional funds needed (AFN)?

a. A sharp increase in its forecasted sales.

b. A sharp reduction in its forecasted sales.

c. The company reduces its dividend payout ratio.

d. The company switches its materials purchases to a supplier that  sells on terms of 1/5, net 90, from a supplier whose terms are 3/15, net 35.

e. The company discovers that it has excess capacity in its fixed  assets.

(16­3) Additional funds needed C K Answer: b  EASY/MEDIUM

19. The term “additional funds needed (AFN)” is generally defined as  follows:

a. Funds that are obtained automatically from routine business  transactions.

b. Funds that a firm must raise externally from non­spontaneous  sources, i.e., by borrowing or by selling new stock, to support  operations.

c. The amount of assets required per dollar of sales.

d. The amount of internally generated cash in a given year minus the  amount of cash needed to acquire the new assets needed to support  growth.

e. A forecasting approach in which the forecasted percentage of sales  for each balance sheet account is held constant.

(16­3) Capital intensity ratio C K Answer: e  EASY/MEDIUM 20. The capital intensity ratio is generally defined as follows:

a. Sales divided by total assets, i.e., the total assets turnover  ratio.

b. The percentage of liabilities that increase spontaneously as a  percentage of sales.

c. The ratio of sales to current assets.

d. The ratio of current assets to sales.

e. The amount of assets required per dollar of sales, or A0*/S0.

Chapter 16:  Forecasting Conceptual M/C Page 79

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(16­1) Financial planning C K Answer: e  MEDIUM

21. Which of the following is NOT one of the steps taken in the financial  planning process?

a. Assumptions are made about future levels of sales, costs, and  interest rates for use in the forecast.

b. The entire financial plan is reexamined, assumptions are reviewed,  and the management team considers how additional changes in  operations might improve results.

c. Projected ratios are calculated and analyzed.

d. Develop a set of projected financial statements.

e. Consult with key competitors about the optimal set of prices to  charge, i.e., the prices that will maximize profits for our firm and its competitors.

(16­3) Spontaneously gen. funds C K Answer: d  MEDIUM 22. Spontaneously generated funds are generally defined as follows:

a. Assets required per dollar of sales.

b. A forecasting approach in which the forecasted percentage of sales  for each item is held constant.

c. Funds that a firm must raise externally through borrowing or by  selling new common or preferred stock.

d. Funds that arise out of normal business operations from its  suppliers, employees, and the government, and they include  spontaneous increases in accounts payable and accruals.

e. The amount of cash raised in a given year minus the amount of cash  needed to finance the additional capital expenditures and working  capital needed to support the firm’s growth.

(16­3) Additional funds needed C K Answer: b  MEDIUM

23. A company expects sales to increase during the coming year, and it is  using the AFN equation to forecast the additional capital that it must  raise.  Which of the following conditions would cause the AFN to  increase?

a. The company previously thought its fixed assets were being operated  at full capacity, but now it learns that it actually has excess  capacity.

b. The company increases its dividend payout ratio.

c. The company begins to pay employees monthly rather than weekly. d. The company’s profit margin increases.

e. The company decides to stop taking discounts on purchased materials.

Page 80 Conceptual M/C Chapter 16:  Forecasting

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(Comp.) Forecasting concepts C K Answer: b  MEDIUM 24. Which of the following statements is CORRECT?

a. Perhaps the most important step when developing forecasted financial statements is to determine the breakdown of common equity between  common stock and retained earnings.

b. The first, and perhaps the most critical, step in forecasting  financial requirements is to forecast future sales.

c. Forecasted financial statements, as discussed in the text, are used  primarily as a part of the managerial compensation program, where  management’s historical performance is evaluated.

d. The capital intensity ratio gives us an idea of the physical  condition of the firm’s fixed assets.

e. The AFN equation produces more accurate forecasts than the  forecasted financial statement method, especially if fixed assets  are lumpy and economies of scale exist.

(16­1) Strategic planning C K Answer: c  MEDIUM/HARD 25. Which of the following statements is CORRECT?

a. Once a firm has defined its purpose, scope, and objectives, it must  develop a strategy or strategies for achieving its goals.  The  statement of corporate strategies sets forth detailed plans rather  than broad approaches for achieving a firm's goals.

b. A firm’s corporate purpose states the general philosophy of the  business and provides managers with specific operational objectives. c. Operating plans provide management with detailed implementation  guidance, consistent with the corporate strategy, to help meet the  corporate objectives.  These operating plans can be developed for  any time horizon, but many companies use a 5­year horizon.

d. A firm’s mission statement defines its lines of business and  geographic area of operations.

e. The corporate scope is a condensed version of the entire set of  strategic plans.

(16­3) Additional funds needed C K Answer: d  MEDIUM/HARD 26. Which of the following statements is CORRECT?

a. Since accounts payable and accrued liabilities must eventually be  paid off, as these accounts increase, AFN as calculated by the AFN  equation must also increase.

b. Suppose a firm is operating its fixed assets at below 100% of  capacity, but it has no excess current assets.  Based on the AFN  equation, its AFN will be larger than if it had been operating with  excess capacity in both fixed and current assets.

c. If a firm retains all of its earnings, then it cannot require any  additional funds to support sales growth.

d. Additional funds needed (AFN) are typically raised using a  combination of notes payable, long­term debt, and common stock.   Such funds are non­spontaneous in the sense that they require  explicit financing decisions to obtain them.

e. If a firm has a positive free cash flow, then it must have either a  zero or a negative AFN.

Chapter 16:  Forecasting Conceptual M/C Page 81

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(16­3) Additional funds needed C K Answer: d  MEDIUM/HARD 27. Which of the following statements is CORRECT?

a. Any forecast of financial requirements involves determining how much money the firm will need, and this need is determined by adding  together increases in assets and spontaneous liabilities and then  subtracting operating income.

b. The AFN equation for forecasting funds requirements requires only a  forecast of the firm’s balance sheet.  Although a forecasted income  statement may help clarify the results, income statement data are  not essential because funds needed relate only to the balance sheet.

c. Dividends are paid with cash taken from the accumulated retained  earnings account, hence dividend policy does not affect the AFN  forecast.

d. A negative AFN indicates that retained earnings and spontaneous  capital are far more than sufficient to finance the additional  assets needed.

e. If assets and spontaneously generated liabilities are not projected  to grow at the same rate as sales, then the AFN method will provide  more accurate forecasts than the projected financial statement  method.

(16­3) AFN equation C K Answer: a  MEDIUM/HARD 28. Which of the following statements is CORRECT?

a. The sustainable growth rate is the maximum achievable growth rate  without the firm having to raise external funds.  In other words, it is the growth rate at which the firm's AFN equals zero.

b. If a firm’s assets are growing at a positive rate, but its retained  earnings are not increasing, then it would be impossible for the  firm’s AFN to be negative.

c. If a firm increases its dividend payout ratio in anticipation of  higher earnings, but sales and earnings actually decrease, then the  firm’s actual AFN must, mathematically, exceed the previously  calculated AFN.

d. Higher sales usually require higher asset levels, and this leads to  what we call AFN.  However, the AFN will be zero if the firm chooses to retain all of its profits, i.e., to have a zero dividend payout  ratio.

e. Dividend policy does not affect the requirement for external funds  based on the AFN equation.

Page 82 Conceptual M/C Chapter 16:  Forecasting

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(16­5) Forecasting fin. reqmts. C K Answer: c  MEDIUM/HARD 29. Which of the following statements is CORRECT?

a. When we use the AFN equation, we assume that the ratios of assets  and liabilities to sales (A0*/S0 and L0*/S0) vary from year to year in a stable, predictable manner.

b. When fixed assets are added in large, discrete units as a company  grows, the assumption of constant ratios is more appropriate than if assets are relatively small and can be added in small increments as  sales grow.

c. Firms whose fixed assets are “lumpy” frequently have excess  capacity, and this should be accounted for in the financial  forecasting process.

d. For a firm that uses lumpy assets, it is impossible to have small  increases in sales without expanding fixed assets.

e. Regression techniques cannot be used in situations where excess  capacity or economies of scale exist.

Multiple Choice:  Problems

(16­3) Excess capacity C K Answer: a  EASY

30. Last year Godinho Corp. had $250 million of sales, and it had $75  million of fixed assets that were being operated at 80% of capacity.   In millions, how large could sales have been if the company had  operated at full capacity?

a. $312.5

b. $328.1

c. $344.5

d. $361.8

e. $379.8

(16­5) Forecasting inv.­­regression C K Answer: d  EASY

31. Kamath­Meier Corporation's CFO uses this equation, which was developed  by regressing inventories on sales over the past 5 years, to forecast  inventory requirements:  Inventories = $22.0 + 0.125(Sales).  The  company expects sales of $400 million during the current year, and it  expects sales to grow by 30% next year.  What is the inventory forecast for next year?  All dollars are in millions.

a. $74.6

b. $78.5

c. $82.7

d. $87.0

e. $91.4

(16­3) Excess capacity C K Answer: c  MEDIUM

32. Last year Wei Guan Inc. had $350 million of sales, and it had $270  million of fixed assets that were used at 65% of capacity.  In  millions, by how much could Wei Guan's sales increase before it is  required to increase its fixed assets?

a. $170.09

b. $179.04

c. $188.46

d. $197.88

Chapter 16:  Forecasting M/C Problems Page 83

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

e. $207.78

(16­3) Excess capacity C K Answer: e  MEDIUM

33. Last year Handorf­Zhu Inc. had $850 million of sales, and it had $425  million of fixed assets that were used at only 60% of capacity.  What  is the maximum sales growth rate the company could achieve before it  had to increase its fixed assets?

a. 54.30%

b. 57.16%

c. 60.17%

d. 63.33%

e. 66.67%

(16­3) Finding target FA/S ratio C K Answer: b  MEDIUM

34. Last year Jain Technologies had $250 million of sales and $100 million  of fixed assets, so its Fixed Assets/Sales ratio was 40%.  However, its fixed assets were used at only 75% of capacity.  Now the company is  developing its financial forecast for the coming year.  As part of that process, the company wants to set its target Fixed Assets/Sales ratio  at the level it would have had had it been operating at full capacity.  What target Fixed Assets/Sales ratio should the company set?

a. 28.5%

b. 30.0%

c. 31.5%

d. 33.1%

e. 34.7%

(16­5) Forecasting inv. turnover C K Answer: a  MEDIUM

35. Fairchild Garden Supply expects $600 million of sales this year, and it forecasts a 15% increase for next year.  The CFO uses this equation to  forecast inventory requirements at different levels of sales:   Inventories = $30.2 + 0.25(Sales).  All dollars are in millions.  What  is the projected inventory turnover ratio for the coming year?

a. 3.40

b. 3.57

c. 3.75

d. 3.94

e. 4.14

(16­3) Positive AFN C K Answer: d  MEDIUM/HARD

36. Clayton Industries is planning its operations for next year.  Ronnie  Clayton, the CEO, wants you to forecast the firm's additional funds  needed (AFN).  Data for use in your forecast are shown below.  Based on the AFN equation, what is the AFN for the coming year?  Dollars are in  millions.

Last year’s sales = S0 $350 Last year’s accounts payable $40 Sales growth rate = g 30% Last year’s notes payable $50 Last year’s total assets = A0* $500 Last year’s accruals $30 Last year’s profit margin = PM 5% Target payout ratio 60%

a. $102.8

Page 84 M/C Problems Chapter 16:  Forecasting

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

b. $108.2

c. $113.9

d. $119.9

e. $125.9

(16­3) Negative AFN C K Answer: c  MEDIUM/HARD

37. Chua Chang & Wu Inc. is planning its operations for next year, and the  CEO wants you to forecast the firm's additional funds needed (AFN).   Data for use in your forecast are shown below.  Based on the AFN  equation, what is the AFN for the coming year?

Last year’s sales = S0 $200,000 Last year's accounts payable $50,000 Sales growth rate = g 40% Last year's notes payable $15,000 Last year’s total assets = A0* $135,000 Last year's accruals $20,000 Last year’s profit margin = PM 20.0% Target payout ratio 25.0%

a. ­$14,440

b. ­$15,200

c. ­$16,000

d. ­$16,800

e. ­$17,640

(16­3) AFN­­changing div. payout C K Answer: b  MEDIUM/HARD

38. Howton & Howton Worldwide (HHW) is planning its operations for the  coming year, and the CEO wants you to forecast the firm's additional  funds needed (AFN).  Data for use in the forecast are shown below.   However, the CEO is concerned about the impact of a change in the  payout ratio from the 10% that was used in the past to 50%, which the  firm's investment bankers have recommended.  Based on the AFN equation, by how much would the AFN for the coming year change if HHW increased  the payout from 10% to the new and higher level?  All dollars are in  millions.

Last year’s sales = S0 $300.0 Last year’s accounts payable $50.0 Sales growth rate = g 40% Last year’s notes payable $15.0 Last year’s total assets = A0* $500.0 Last year’s accruals $20.0 Last year’s profit margin = PM 20.0% Initial payout ratio 10.0%

a. $31.9

b. $33.6

c. $35.3

d. $37.0

e. $38.9

(16­3) Finding target FA/S ratio C K Answer: b  HARD

39. Last year Emery Industries had $450 million of sales and $225 million  of fixed assets, so its Fixed Assets/Sales ratio was 50%.  However, its fixed assets were used at only 65% of capacity.  If the company had  been able to sell off enough of its fixed assets at book value so that  it was operating at full capacity, with sales held constant at $450  million, how much cash (in millions) would it have generated?

a. $74.81

b. $78.75

c. $82.69

d. $86.82

Chapter 16:  Forecasting M/C Problems Page 85

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

e. $91.16

Page 86 M/C Problems Chapter 16:  Forecasting

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

ANSWERS AND SOLUTIONS CHAPTER 16

Chapter 16:  Forecasting Answers Page 87

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

1. (16­2) Sales forecast F K Answer: a  EASY 2. (16­2) Sales forecast F K Answer: a  EASY 3. (16­2) Sales forecast F K Answer: b  EASY 4. (16­3) Spontaneously gen. funds F K Answer: a  EASY 5. (16­3) Spontaneously gen. funds F K Answer: b  EASY 6. (16­3) Asset increase F K Answer: a  EASY 7. (16­3) Additional funds needed F K Answer: b  EASY 8. (16­3) Additional funds needed F K Answer: b  EASY 9. (16­4) Forecasted statements F K Answer: a  EASY 10. (16­3) Additional funds needed F K Answer: a  MEDIUM 11. (16­3) Additional funds needed F K Answer: b  MEDIUM 12. (16­3) Capital intensity ratio F K Answer: a  MEDIUM 13. (16­3) Capital intensity ratio F K Answer: b  MEDIUM 14. (16­4) Financial forecasting F K Answer: b  MEDIUM 15. (16­5) AFN and linear regression F K Answer: a  MEDIUM 16. (16­1) Strategic planning C K Answer: c  EASY 17. (16­3) AFN equation C K Answer: b  EASY 18. (16­3) Additional funds needed C K Answer: a  EASY/MEDIUM

Answer a is obviously correct.  Also, note that with purchase terms of 1/5 net 90, the nominal cost of non free trade credit is only 4.34%, whereas with 3/15, net 35, the nominal cost of trade credit is over 56%.   Therefore, the firm should have been taking discounts originally, hence should have had few accounts  payable, whereas it would probably not take discounts and thus have more accounts payable with the new  supplier.  That change would lower its AFN.

19. (16­3) Additional funds needed C K Answer: b  EASY/MEDIUM 20. (16­3) Capital intensity ratio C K Answer: e  EASY/MEDIUM 21. (16­1) Financial planning C K Answer: e  MEDIUM 22. (16­3) Spontaneously gen. funds C K Answer: d  MEDIUM 23. (16­3) Additional funds needed C K Answer: b  MEDIUM 24. (Comp.) Forecasting concepts C K Answer: b  MEDIUM 25. (16­1) Strategic planning C K Answer: c  MEDIUM/HARD 26. (16­3) Additional funds needed C K Answer: d  MEDIUM/HARD

27. (16­3) Additional funds needed C K Answer: d  MEDIUM/HARD 28. (16­3) AFN equation C K Answer: a  MEDIUM/HARD 29. (16­5) Forecasting fin. reqmts. C K Answer: c  MEDIUM/HARD 30. (16­3) Excess capacity C K Answer: a  EASY

Sales $250

Fixed assets $75.0

% of capacity utilized 80.0%

Full capacity sales = Actual sales/% of capacity used = $312.5

31. (16­5) Forecasting inv.­­regression C K Answer: d  EASY

Current year's sales $400

Growth rate 30%

Projected Sales   $520.0

Required inventories = $22.0 + 0.125 × Projected sales

= $22.0 + 0.125 × $520.0

Required inventories = $87.0

32. (16­3) Excess capacity C K Answer: c  MEDIUM

Sales $350

Fixed assets (not used in calculations) $270

% of capacity utilized 65%

Sales at full capacity = Actual sales/% of capacity used = $538.46

Additional sales without adding FA = Full capacity sales  − Actual sales = $188.46

33. (16­3) Excess capacity C K Answer: e  MEDIUM

Sales $850 Fixed assets (not used in calculations) $425 % of capacity utilized 60% Sales at full capacity = Actual sales/% of capacity used = $1,416.67 Additional sales without adding FA = Full capacity sales − Actual sales = $566.67

Percent growth in sales = Additional sales/Old sales = 66.67%

34. (16­3) Finding target FA/S ratio C K Answer: b  MEDIUM

Sales $250

Fixed assets $100

% of capacity utilized 75%

Sales at full capacity = Actual sales/% of capacity used = $333.33

Target FA/Sales ratio = Full capacity FA/Sales = FA/Capacity sales = 30.0%

35. (16­5) Forecasting inv. turnover C K Answer: a  MEDIUM

Current year’s sales $600

Growth rate 15%

Projected sales $690

Req. inventories = $30.2 + 0.25 × Projected sales

= $30.2 + 0.25 × $690.0 = $202.7

Inventory turnover = Sales/Inventories = 3.40

36. (16­3) Positive AFN C K Answer: d  MEDIUM/HARD

Last year's sales = S0 $350 Sales growth rate = g 30% Forecasted sales = S0 × (1 + g) $455 ΔS = change in sales = S1 − S0 = S0 × g $105 Last year's total assets = A0* = A0* since full capacity $500 Forecasted total assets = A1* = A0* × (1 + g) $650 Last year's accounts payable $40 Last year's notes payable.  Not spontaneous, so does not enter AFN calculation $50 Last year's accruals $30 L0* = payables + accruals $70 Profit margin = PM 5.0% Target payout ratio 60.0% Retention ratio = (1 − Payout) 40.0%

AFN = (A0*/S0)ΔS – (L0*/S0)ΔS – Profit margin × S1 × (1 − Payout)

AFN = $150.0 – $21.0 – $9.1 = $119.9

37. (16­3) Negative AFN C K Answer: c  MEDIUM/HARD

Last year's sales = S0 $200,000 Sales growth rate = g 40% Forecasted sales = S0 × (1 + g) $280,000 ΔS = change in sales = S1 − S0 = S0 × g $80,000

Last year's total assets = A0* = A0* since full capacity $135,000 Forecasted total assets = A1* = A0* × (1 + g) $189,000 Last year's accounts payable $50,000 Last year's notes payable.  Not spontaneous, so does not enter AFN calculation $15,000 Last year's accruals $20,000 L0* = payables + accruals $70,000 Profit margin = PM 20.0% Target payout ratio 25.0% Retention ratio = (1 − Payout) 75.0%

AFN = (A0*/S0)ΔS – (L0*/S0)ΔS – Profit margin × S1 × (1 − Payout)

AFN = $54,000 – $28,000 – $42,000 = ­$16,000

38. (16­3) AFN­­changing div. payout C K Answer: b  MEDIUM/HARD

Last year's sales = S0 $300 Sales growth rate = g 40% Forecasted sales = S0 × (1 + g) $420 ΔS = change in sales = S1 − S0 = S0 × g $120 Last year's total assets = A0* = A0* since full capacity $500 Forecasted total assets = A1* = A0* × (1 + g) $700 Last year's accounts payable $50 Last year's notes payable.  Not spontaneous, so does not enter AFN calculation $15 Last year's accruals $20 L0* = payables + accruals $70 Profit margin = PM 20% Initial payout ratio 10% New payout ratio 50% Initial retention ratio = (1 − Payout) 90% New retention ratio = (1 − Payout) 50%

AFN = (A0*/S0)ΔS – (L0*/S0)ΔS – Profit margin × S1 × (1 − Payout)

Old AFN = $200.0 – $28.0 – $75.6 = $96.4

New AFN = $200.0 – $28.0 – $42.0 = $130.0

Change in AFN = $33.6

39. (16­3) Finding target FA/S ratio C K Answer: b  HARD

Sales $450 Fixed assets $225 % of capacity utilized 65% Sales at full capacity = Actual sales/% of capacity used = $692.31 Target FA/Sales ratio = Full capacity FA/Sales = FA/Capacity sales = 32.50% Optimal FA = Sales × Target FA/Sales ratio = $146.25 Cash generated = Actual FA − Optimal FA = $78.75

AN OVERVIEW OF FINANCIAL MANAGEMENT CHAPTER 1

(Difficulty Levels:  Easy, Easy/Medium, Medium, Medium/Hard, and Hard)

Note that there is an overlap between the T/F and multiple­choice questions, as some of the T/F  statements are used in multiple­choice questions.  See the preface for information on the AACSB  letter indicators (F, M, etc.) on the subject lines.

Multiple Choice:  True/False

(1­1) Role of finance F M Answer: a  EASY 1. In most corporations, the CFO ranks under the CEO.

a. True

b. False

(1­1) Role of finance F M Answer: b  EASY 2. The Chairman of the Board must also be the CEO.

a. True

b. False

(1­1) Role of finance F M Answer: a  EASY

3. The board of directors is the highest ranking body in a corporation, and the chairman of the board is the highest ranking individual.  The CEO  generally works under the board and its chairman, and the board  generally has the authority to remove the CEO under certain conditions.  The CEO, however, cannot remove the board, but he or she can endeavor to have the board voted out and a new board voted in should a conflict  arise.  It is possible for a person to simultaneously serve as CEO and  chairman of the board, though many corporate control experts believe it  is bad to vest both offices in the same person.

a. True

b. False

(1­3) Forms of organization F M Answer: a  EASY

4. Partnerships and proprietorships generally have a tax advantage over  corporations.

a. True

b. False

(1­3) Forms of organization F M Answer: b  EASY

5. A disadvantage of the corporate form of organization is that corporate  stockholders are more exposed to personal liabilities in the event of  bankruptcy than are investors in a typical partnership.

a. True

b. False

Chapter 1:  Overview True/False Page 1

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

Page 2 True/False Chapter 1:  Overview

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(1­3) Forms of organization F M Answer: b  EASY

6. An advantage of the corporate form of organization is that corporations  are generally less highly regulated than proprietorships and  partnerships.

a. True

b. False

(1­3) Forms of organization F M Answer: a  EASY

7. Some partners in a partnership may have different rights, privileges,  and responsibilities than other partners.

a. True

b. False

(1­3) Forms of organization F M Answer: b  EASY

8. One advantage of the corporate form of organization is that it avoids  double taxation.

a. True

b. False

(1­3) Forms of organization F M Answer: a  EASY

9. It is generally harder to transfer one’s ownership interest in a  partnership than in a corporation.

a. True

b. False

(1­3) Forms of organization F M Answer: a  EASY

10. One danger of starting a proprietorship is that you may be exposed to  personal liability if the business goes bankrupt.  This problem would be avoided if you formed a corporation to operate the business.

a. True

b. False

(1­3) Forms of organization F M Answer: a  EASY

11. If a corporation elects to be taxed as an S corporation, then it can  avoid the corporate tax.  However, its stockholders will have to pay  personal taxes on the firm's net income.

a. True

b. False

(1­3) Forms of organization F M Answer: b  EASY

12. If a corporation elects to be taxed as an S corporation, then both it  and its stockholders can avoid all Federal taxes.  This provision was  put into the Federal Tax Code in order to encourage the formation of  small businesses.

a. True

b. False

Chapter 1:  Overview True/False Page 3

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

Page 4 True/False Chapter 1:  Overview

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(1­3) Forms of organization F M Answer: b  EASY

13. It is generally less expensive to form a corporation than a  proprietorship because, with a proprietorship, extensive legal documents are required.

a. True

b. False

(1­3) Forms of organization F M Answer: a  EASY

14. The more capital a firm is likely to require, the greater the  probability that it will be organized as a corporation.

a. True

b. False

(1­3) Forms of organization F M Answer: b  EASY

15. One disadvantage of forming a corporation rather than a partnership is  that this makes it more difficult for the firm’s investors to transfer  their ownership interests.

a. True

b. False

(1­3) Forms of organization F M Answer: a  EASY

16. Organizing as a corporation makes it easier for the firm to raise  capital.  This is because corporations' stockholders are not subject to  personal liabilities if the firm goes bankrupt and also because it is  easier to transfer shares of stock than partnership interests.

a. True

b. False

(1­4) Shareholder value F M Answer: b  EASY

17. In order to maximize its shareholders' value, a firm's management must  attempt to maximize the expected EPS.

a. True

b. False

(1­4) Shareholder value F M Answer: b  EASY

18. In order to maximize its shareholders' value, a firm's management must  attempt to maximize the stock price on a specific target date.

a. True

b. False

(1­5) Intrinsic values F G M Answer: a  EASY

19. In order to maximize its shareholders' value, a firm's management must  attempt to maximize the stock price in the long run, or the stock's  "intrinsic value."

a. True

b. False

Chapter 1:  Overview True/False Page 5

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

Page 6 True/False Chapter 1:  Overview

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(1­5) Intrinsic values F M Answer: b  EASY

20. If management operates in a manner designed to maximize the firm's  expected profits for the current year, this will also maximize the  stockholders' wealth as of the current year.

a. True

b. False

(1­6) Important trends E F M Answer: a  EASY

21. Globalization of business has been facilitated by improvements in  information technology.

a. True

b. False

(1­7) Business ethics B F M Answer: a  EASY

22. As a result of the Enron scandal and other recent scandals, there has  been a strong push to improve business ethics.

a. True

b. False

(1­7) Business ethics B F M Answer: b  EASY

23. There are many types of unethical business behavior.  One example is  where executives provide information that they know is incorrect to  banks and to stockholders.  It is illegal to provide such information to banks, but it is not illegal to provide it to stockholders because they  are the owners of the firm, not outsiders.

a. True

b. False

(1­5) Intrinsic values F G Answer: a  MEDIUM

24. A stock's market price would equal its intrinsic value if all investors  had all the information that is available about the stock.  In this case the stock's market price would equal its intrinsic value.

a. True

b. False

(1­5) Intrinsic values F G Answer: b  MEDIUM

25. If a stock's market price is above its intrinsic value, then the stock  can be thought of as being undervalued, and it would be a good buy.

a. True

b. False

(1­5) Intrinsic values F G Answer: b  MEDIUM

26. If a stock's intrinsic value is greater than its market price, then the  stock is overvalued and should be sold.

a. True

b. False

Chapter 1:  Overview True/False Page 7

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

Page 8 True/False Chapter 1:  Overview

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(1­5) Intrinsic values F G Answer: b  MEDIUM

27. For a stock to be in equilibrium as the book defines it, its market  price should exceed its intrinsic value.

a. True

b. False

(1­5) Intrinsic values F G Answer: a  MEDIUM

28. The term "marginal investor" means an investor who is active in the  market and would tend to buy a stock if its price fell and sell it if it rose, barring any new information coming out about the stock.  It is the “marginal investor” who determines the actual stock price.

a. True

b. False

(1­7) Business ethics B F M Answer: b  MEDIUM

29. If a lower level person in a firm does something illegal, like "cooking  the books" to understate costs and thereby increase profits above the  correct profits because he or she was told to do so by a superior, the  lower level person cannot be prosecuted but the superior can be  prosecuted.

a. True

b. False

(1­7) Business ethics B F G Answer: a  MEDIUM

30. If someone deliberately understates costs and thereby increases profits, this can cause the price of the stock to rise above its intrinsic value. The stock price will probably fall in the future.  Also, those who  participated in the fraud can be prosecuted, and the firm itself can be  penalized.

a. True

b. False

(1­8) Conflicts B F M Answer: b  MEDIUM

31. Managers always attempt to maximize the long­run value of their firms'  stocks, or the stocks' intrinsic values.  This is exactly what  stockholders desire.  Thus, conflicts between stockholders and managers  are not possible.  However, there can be conflicts between stockholders  and bondholders.

a. True

b. False

(1­8) Conflicts F M Answer: a  MEDIUM

32. A hostile takeover is said to occur when another corporation or group of investors gains voting control over a firm and replaces the old  managers.  If the old managers were managing the firm inefficiently,  then hostile takeovers can improve the economy.  However, hostile  takeovers are controversial, and legislative actions have been taken to  make them more difficult to undertake.

Chapter 1:  Overview True/False Page 9

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

a. True

b. False

Page 10 True/False Chapter 1:  Overview

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(1­5) Intrinsic values F M Answer: a  HARD

33. If a firm's board of directors wants to maximize value for its  stockholders in general (as opposed to some specific stockholders), it  should design an executive compensation system whose goal is to maximize the stock's intrinsic value rather than the stock's current market  price.

a. True

b. False

Multiple Choice:  Conceptual

Please note that some of the answer choices, or answers that are very close, are used in different  questions.  This has caused us no difficulties, but please take this into account when you make up  exams.

(1­3) Forms of organization F M Answer: e  EASY 34. Which of the following statements is CORRECT?

a. One of the disadvantages of incorporating your business is that you  could become subject to the firm's liabilities in the event of  bankruptcy.

b. Sole proprietorships are subject to more regulations than  corporations.

c. In any partnership, every partner has the same rights, privileges,  and liability exposure as every other partner.

d. Corporations of all types are subject to the corporate income tax. e. Sole proprietorships and partnerships generally have a tax advantage  over corporations.

(1­3) Forms of organization F M Answer: c  EASY 35. Which of the following statements is CORRECT?

a. One of the advantages of the corporate form of organization is that  it avoids double taxation.

b. It is easier to transfer one’s ownership interest in a partnership  than in a corporation.

c. One of the disadvantages of a sole proprietorship is that the  proprietor is exposed to unlimited liability.

d. One of the advantages of a corporation from a social standpoint is  that every stockholder has equal voting rights, i.e., “one person,  one vote.”

e. Corporations of all types are subject to the corporate income tax.

Chapter 1:  Overview Conceptual M/C Page 11

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(1­3) Forms of organization F M Answer: a  EASY 36. Which of the following statements is CORRECT?

a. One advantage of forming a corporation is that equity investors are  usually exposed to less liability than they would be in a 

partnership.

b. Corporations face fewer regulations than sole proprietorships. c. One disadvantage of operating a business as a sole proprietor is that the firm is subject to double taxation, because taxes are levied at  both the firm level and the owner level.

d. It is generally less expensive to form a corporation than a  proprietorship because, with a proprietorship, extensive legal  documents are required.

e. If a partnership goes bankrupt, each partner is exposed to  liabilities only up to the amount of his or her investment in the  business.

(1­3) Forms of organization F M Answer: a  EASY

37. Relaxant Inc. operates as a partnership.  Now the partners have decided  to convert the business into a corporation.  Which of the following  statements is CORRECT?

a. Relaxant’s shareholders (the ex­partners) will now be exposed to less liability.

b. The company will probably be subject to fewer regulations and  required disclosures.

c. Assuming the firm is profitable, none of its income will be subject  to federal income taxes.

d. The firm's investors will be exposed to less liability, but they will find it more difficult to transfer their ownership.

e. The firm will find it more difficult to raise additional capital to  support its growth.

(1­3) Forms of organization F M Answer: c  EASY 38. Which of the following statements is CORRECT?

a. Corporations generally face fewer regulations than sole 

proprietorships.

b. Corporate shareholders are exposed to unlimited liability. c. It is usually easier to transfer ownership in a corporation than in a partnership.

d. Corporate shareholders are exposed to unlimited liability, but this  factor is offset by the tax advantages of incorporation.

e. There is a tax disadvantage to incorporation, and there is no way any corporation can escape this disadvantage, even if it is very small.

(1­3) Forms of organization F M Answer: e  EASY

39. Which of the following could explain why a business might choose to  operate as a corporation rather than as a sole proprietorship or a  partnership?

a. Corporations generally face fewer regulations.

b. Less of a corporation’s income is generally subject to federal taxes. c. Corporate shareholders are exposed to unlimited liability, but this  factor is offset by the tax advantages of incorporation.

Page 12 Conceptual M/C Chapter 1:  Overview

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

d. Corporate investors are exposed to unlimited liability.

e. Corporations generally find it easier to raise large amounts of  capital.

Chapter 1:  Overview Conceptual M/C Page 13

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(1­4) Shareholder value F M Answer: d  EASY

40. The primary operating goal of a publicly­owned firm interested in  serving its stockholders should be to

a. Maximize its expected total corporate income.

b. Maximize its expected EPS.

c. Minimize the chances of losses.

d. Maximize the stock price per share over the long run, which is the  stock’s intrinsic value.

e. Maximize the stock price on a specific target date.

(1­1) Role of finance F M Answer: c  MEDIUM 41. Which of the following statements is CORRECT?

a. In most corporations, the CFO ranks above the CEO.

b. By law in most states, the chairman of the board must also be the  CEO.

c. The board of directors is the highest ranking body in a corporation,  and the chairman of the board is the highest ranking individual.  The CEO generally works under the board and its chairman, and the board  generally has the authority to remove the CEO under certain  conditions.  The CEO, however, cannot remove the board, but he or she can endeavor to have the board voted out and a new board voted in  should a conflict arise.  It is possible for a person to 

simultaneously serve as CEO and chairman of the board, though many  corporate control experts believe it is bad to vest both offices in  the same person.

d. The CFO generally reports to the firm's chief accounting officer, who is normally the controller.

e. The CFO is responsible for raising capital and for making sure that  capital expenditures are desirable, but he or she is not responsible  for the validity of the financial statements, as the controller and  the auditors have that responsibility.

(1­3) Forms of organization F M Answer: a  MEDIUM 42. Which of the following statements is CORRECT?

a. One drawback of forming a corporation is that it generally subjects  the firm to additional regulations.

b. One drawback of forming a corporation is that it subjects the firm’s  investors to increased personal liabilities.

c. One drawback of forming a corporation is that it makes it more  difficult for the firm to raise capital.

d. One advantage of forming a corporation is that it subjects the firm’s investors to fewer taxes.

e. One disadvantage of forming a corporation is that it is more  difficult for the firm’s investors to transfer their ownership  interests.

Page 14 Conceptual M/C Chapter 1:  Overview

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(1­3) Forms of organization F M Answer: d  MEDIUM 43. Which of the following statements is CORRECT?

a. If a corporation elects to be taxed as an S corporation, then both it and its stockholders can avoid all Federal taxes.  This provision was put into the Federal Tax Code in order to encourage the formation of  small businesses.

b. The more capital a firm is likely to require, the smaller the  probability that it will be organized as a corporation.

c. It is generally easier to transfer one’s ownership interest in a  partnership than in a corporation.

d. One danger of starting a proprietorship is that you may be exposed to personal liability if the business goes bankrupt.  This problem would be avoided if you formed a corporation to operate the business.

e. Corporate shareholders are exposed to unlimited liability, but this  factor is offset by the tax advantages of incorporation.

(1­3) Forms of organization F M Answer: c  MEDIUM 44. Which of the following statements is CORRECT?

a. Due to limited liability, unlimited lives, and ease of ownership  transfer, the vast majority of U.S. businesses (in terms of number of businesses) are organized as corporations.

b. Most businesses (by number and total dollar sales) are organized as  proprietorships or partnerships because it is easier to set up and  operate one of these forms rather than as a corporation.  However, if the business gets very large, it becomes advantageous to convert to a corporation, primarily because corporations have important tax  advantages over proprietorships and partnerships.

c. Due to legal considerations related to ownership transfers and  limited liability, which affect the ability to attract capital, most  business (measured by dollar sales) is conducted by corporations in  spite of large corporations’ less favorable tax treatment.

d. Large corporations are taxed more favorably than sole 

proprietorships.

e. Corporate stockholders are exposed to unlimited liability.

(1­3) Corporate form F M Answer: b  MEDIUM 45. Which of the following statements is CORRECT?

a. A hostile takeover is the main method of transferring ownership  interest in a corporation.

b. A corporation is a legal entity created by a state, and it has a life and existence that is separate from the lives and existence of its  owners and managers.

c. Unlimited liability and limited life are two key advantages of the  corporate form over other forms of business organization.

d. Limited liability is an advantage of the corporate form of  organization to its owners (stockholders), but corporations have more trouble raising money in financial markets because of the complexity  of this form of organization.

e. Although the stockholders of the corporation are insulated by limited legal liability, the legal status of the corporation does not protect the firm’s managers in the same way, i.e., bondholders can sue the  firm’s managers if the firm defaults on its debt.

Chapter 1:  Overview Conceptual M/C Page 15

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(1­3) Partnership form F M Answer: d  MEDIUM 46. Which of the following statements is CORRECT?

a. In a typical partnership, liability for other partners’ misdeeds is  limited to the amount of a particular partner’s investment in the  business.

b. In a limited partnership, the limited partners have voting control,  while the general partner has operating control over the business,  and the limited partners are individually responsible, on a pro rata  basis, for the firm’s debts in the event of bankruptcy.

c. A slow­growth company, with little need for new capital, would be  more likely to organize as a corporation than would a faster growing  company.

d. Partnerships have more difficulty attracting large amounts of capital than corporations because of such factors as unlimited liability, the need to reorganize when a partner dies, and the illiquidity  (difficulty buying and selling) of partnership interests.

e. A major disadvantage of a partnership relative to a corporation is  the fact that federal income taxes must be paid by the partners  rather than by the firm itself.

(1­5) Value and compensation F M Answer: d  MEDIUM

47. The primary operating goal of a publicly­owned firm trying to best serve its stockholders should be to

a. Maximize managers' own interests, which are by definition consistent  with maximizing shareholders' wealth.

b. Maximize the firm's expected EPS, which must also maximize the firm's price per share.

c. Minimize the firm's risks because most stockholders dislike risk.  In turn, this will maximize the firm's stock price.

d. Use a well­structured managerial compensation package to reduce  conflicts that may exist between stockholders and managers.   e. Since it is impossible to measure a stock's intrinsic value, the text states that it is better for managers to attempt to maximize the  current stock price than its intrinsic value.

Page 16 Conceptual M/C Chapter 1:  Overview

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(1­7) Business ethics B F G M Answer: d  MEDIUM 48. Which of the following statements is CORRECT?

a. If a lower level person in a firm does something illegal, like  "cooking the books" to understate costs and thereby artificially  increase profits because he or she was ordered to do so by a  superior, the lower level person cannot be prosecuted but the  superior can be prosecuted.

b. There are many types of unethical business behavior.  One example is  where executives provide information that they know is incorrect to  outsiders.  It is illegal to provide such information to federally  regulated banks, but it is not illegal to provide it to stockholders  because they are the owners of the firm.

c. The bankruptcy of Enron Corporation, and the fraud committed by some  of its officers, was the focus of news stories, but it did not lead  to any important changes in business practices.

d. If someone deliberately understates costs and thereby causes reported profits to increase, this can cause the price of the stock to rise  above its intrinsic value.  The stock will probably fall in the  future.  Both those who participated in the fraud and the firm itself can be prosecuted.

e. Ethical behavior is not influenced by training and auditing  procedures.  People are either ethical or they are not, and this is  what determines ethical behavior in business.

(1­7) Business ethics B F M Answer: e  MEDIUM

49. With which of the following statements would most people in business  agree?

a. A corporation’s short­run profits will almost always increase if the  firm takes actions that the government has determined are in the best interests of the nation.

b. Firms and government agencies almost always agree with one another  regarding the restrictions that should be placed on hiring and firing employees.

c. “Whistle blowers,” because of the courage it takes to blow the  whistle, are generally promoted more rapidly than other employees. d. It is not useful for large corporations to develop a formal set of  rules defining ethical and unethical behavior.

e. Although people’s moral characters are probably developed before they are admitted to a business school, it is still useful for business  schools to cover ethics, if only to give students an idea about the  adverse consequences of unethical behavior to themselves, their  firms, and the nation.

(1­8) Stockholders vs. bondholders F M Answer: d  MEDIUM

50. Which of the following actions would be most likely to reduce potential  conflicts of interest between stockholders and bondholders?

a. Compensating managers with stock options.

b. Financing risky projects with additional debt.

c. The threat of hostile takeovers.

d. The use of covenants in bond agreements that limit the firm’s use of  additional debt and constrain managers’ actions.

e. Abolishing the Security and Exchange Commission.

Chapter 1:  Overview Conceptual M/C Page 17

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(1­8) Stockholders vs. bondholders F M Answer: a  MEDIUM

51. Which of the following actions would be most likely to reduce potential  conflicts between stockholders and bondholders?

a. Including restrictive covenants in the company’s bond indenture  (which is the contract between the company and its bondholders). b. Compensating managers with more stock options and less cash income. c. The passage of laws that make it harder for hostile takeovers to  succeed.

d. A government regulation that banned the use of convertible bonds. e. The firm begins to use only long­term debt, e.g., debt that matures  in 30 years or more, rather than debt that matures in less than one  year.

(1­8) Stockholders vs. managers F M Answer: b  MEDIUM

52. Which of the following actions would be most likely to reduce potential  conflicts of interest between stockholders and managers?

a. Pay managers large cash salaries and give them no stock options. b. Change the corporation's formal documents to make it easier for  outside investors to acquire a controlling interest in the firm  through a hostile takeover.

c. Beef up the restrictive covenants in the firm’s debt agreements. d. Eliminate a requirement that members of the board of directors must  hold a high percentage of their personal wealth in the firm’s stock. e. For a firm that compensates managers with stock options, reduce the  time before options are vested, i.e., the time before options can be  exercised and the shares that are received can be sold.

(1­8) Stockholders vs. managers F M Answer: e  MEDIUM

53. Which of the following actions would be likely to reduce potential  conflicts of interest between stockholders and managers?

a. Congress passes a law that severely restricts hostile takeovers. b. A firm's compensation system is changed so that managers receive  larger cash salaries but fewer long­term options to buy stock. c. The company changes the way executive stock options are handled, with all options vesting after 2 years rather than having 20% of the  options awarded vest every 2 years over a 10­year period.

d. The company’s outside auditing firm is given a lucrative year­by­year consulting contract with the company.

e. The composition of the board of directors is changed from all inside  directors to all outside directors, and the directors are compensated with stock rather than cash.

(1­8) Stockholders vs. managers F M Answer: d  MEDIUM

54. Which of the following mechanisms would be most likely to help motivate managers to act in the best interests of shareholders?

a. Decrease the use of restrictive covenants in bond agreements. b. Take actions that reduce the possibility of a hostile takeover. c. Elect a board of directors that allows managers greater freedom of  action.

Page 18 Conceptual M/C Chapter 1:  Overview

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

d. Increase the proportion of executive compensation that comes from  stock options and reduce the proportion that is paid as cash  salaries.

e. Eliminate a requirement that members of the board of directors have a substantial investment in the firm’s stock.

Chapter 1:  Overview Conceptual M/C Page 19

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(1­8) Stockholders vs. managers F M Answer: c  MEDIUM

55. Which of the following actions would be likely to encourage a firm’s  managers to make decisions that are in the best interests of  shareholders?

a. The percentage of executive compensation that comes in the form of  cash is increased and the percentage coming from long­term stock  options is reduced.

b. The state legislature passes a law that makes it more difficult to  successfully complete a hostile takeover.

c. The percentage of the firm’s stock that is held by institutional  investors such as mutual funds, pension funds, and hedge funds rather than by small individual investors rises from 10% to 80%.

d. The firm’s founder, who is also president and chairman of the board,  sells 90% of her shares.

e. The firm’s board of directors gives the firm’s managers greater  freedom to take whatever actions they think best without obtaining  board approval.

(1­8) Conflicts of interests F M Answer: d  MEDIUM 56. Which of the following statements is CORRECT?

a. One of the ways in which firms can mitigate or reduce potential  conflicts between bondholders and stockholders is by increasing the  amount of debt in the firm's capital structure.

b. The threat of takeover generally increases potential conflicts  between stockholders and managers.

c. Managerial compensation plans cannot be used to reduce potential  conflicts between stockholders and managers.

d. The threat of takeovers tends to reduce potential conflicts between  stockholders and managers.

e. The creation of the Securities and Exchange Commission (SEC) has  eliminated conflicts between managers and stockholders. 

(Comp.) Forms of organization F M Answer: e  MEDIUM 57. Which of the following statements is CORRECT?

a. Corporations are taxed more favorably than sole proprietorships. b. Corporations have unlimited liability.

c. Because of their size, large corporations face fewer regulations than smaller corporations and sole proprietorships.

d. Reducing the threat of corporate takeover increases the likelihood  that managers will act in shareholders’ interests.

e. Bond covenants are designed to protect bondholders and to reduce  potential conflicts between stockholders and bondholders.

Page 20 Conceptual M/C Chapter 1:  Overview

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(Comp.) Miscellaneous concepts F M Answer: c  MEDIUM 58. Which of the following statements is CORRECT?

a. A good goal for a firm’s management is the maximization of expected  EPS.

b. Most business in the U.S. is conducted by corporations, and  corporations’ popularity results primarily from their favorable tax  treatment.

c. Conflicts can exist between stockholders and managers, but potential  conflicts are reduced by the possibility of hostile takeovers. d. Corporations and partnerships have an advantage over proprietorships  because a sole proprietor is exposed to unlimited liability, but the  liability of all investors in the other types of businesses is more  limited.

e. For a stock to be in equilibrium, its intrinsic value must be greater than the actual market price.

(Comp.) Miscellaneous concepts F M Answer: d  MEDIUM 59. Which of the following statements is CORRECT?

a. One disadvantage of organizing a business as a corporation rather  than a partnership is that the equity investors in a corporation are  exposed to unlimited liability.

b. Using restrictive covenants in debt agreements is an effective way to reduce conflicts between stockholders and managers.

c. Managers generally welcome hostile takeovers since the "raider"  generally offers a price for the stock that is higher than the price  before the takeover action started.

d. The managers of established, stable companies sometimes attempt to  get their state legislatures to impose rules that make it more  difficult for raiders to succeed with hostile takeovers.

e. The managers of established, stable companies sometimes attempt to  get their state legislatures to remove rules that make it more  difficult for raiders to succeed with hostile takeovers.

(Comp.) Miscellaneous concepts F M Answer: b  MEDIUM 60. Which of the following statements is CORRECT?

a. Well designed bond covenants are useful for reducing potential  conflicts between stockholders and managers.

b. The bid price in a hostile takeover is generally above the price  before the takeover attempt is announced, because otherwise there  would be no incentive for the stockholders to sell to the hostile  bidder and the takeover attempt would probably fail.

c. Stockholders in general would be better off if managers never  disclosed favorable events and therefore caused the price of the  firm's stock to sell at a price below its intrinsic value.

d. Takeovers are most likely to be attempted if the target firm’s stock  price is above its intrinsic value.

e. The efficiency of the U.S. economy would probably be increased if  hostile takeovers were absolutely forbidden.

Chapter 1:  Overview Conceptual M/C Page 21

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(Comp.) Miscellaneous concepts F M Answer: a  MEDIUM 61. Which of the following statements is CORRECT?

a. Hostile takeovers are most likely to occur when a firm’s stock is  selling below its intrinsic value as a result of poor management. b. The efficiency of the U.S. economy would probably be increased if  hostile takeovers were absolutely forbidden.

c. Hostile takeovers are most likely to occur when a firm’s stock sells  at a price above its intrinsic value because its management has been  issuing overly optimistic statements about its likely future  performance. 

d. In general, it is more in bondholders’ interests than stockholders’  interests for a firm to shift its investment focus away from safe,  stable investments and into risky investments, especially those that  primarily involve research and development.

e. Stockholders in general would be better off if managers never  disclosed favorable events and therefore caused the price of the  firm’s stock to sell at a price below its intrinsic value.

(Comp.) Miscellaneous concepts F M Answer: d  MEDIUM 62. Which of the following statements is CORRECT?

a. One disadvantage of operating as a corporation rather than as a  partnership is that corporate shareholders are exposed to more  personal liability than are partners.

b. Relative to sole proprietorships, corporations generally face fewer regulations, and they also find it easier to raise capital.

c. There is no good reason to expect a firm's stockholders and  bondholders to react differently to the types of assets in which it  invests.

d. Stockholders should generally be happier than bondholders to have  managers invest in risky projects with high potential returns as  opposed to safe projects with lower expected returns.

e. Bondholders should generally be happier than stockholders to have  managers invest in risky projects with high potential returns as  opposed to safe projects with lower expected returns.

(Comp.) Miscellaneous concepts F M Answer: b  MEDIUM 63. Which of the following statements is CORRECT?

a. Because bankruptcy requires that corporate bondholders be paid in  full before stockholders receive anything, bondholders generally  prefer to see corporate managers invest in high risk/high return  projects rather than low risk/low return projects.

b. Since bondholders receive fixed payments, they do not share in the  gains if risky projects turn out to be highly successful.  However,  they do share in the losses if risky projects fail and drive the firm into bankruptcy.  Therefore, bondholders generally prefer to see  corporate managers invest in low risk/low return projects rather than high risk/high return projects.

c. One advantage of operating a business as a corporation is that  stockholders can deduct their pro rata share of the taxes the firm  pays, thereby eliminating the double taxation investors would face in a partnership.

d. One drawback of forming a corporation is that you lose the limited  liability that you would otherwise receive as a sole proprietor.

Page 22 Conceptual M/C Chapter 1:  Overview

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

e. Potential conflicts between stockholders and bondholders are  increased if a firm's bonds are convertible into its common stock.

Chapter 1:  Overview Conceptual M/C Page 23

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(Comp.) Miscellaneous concepts F M Answer: e  MEDIUM 64. Which of the following statements is CORRECT?

a. Corporations face few regulations and more favorable tax treatment  than do sole proprietorships and partnerships.

b. Managers who face the threat of hostile takeovers are less likely to  pursue policies that maximize shareholder value compared to managers  who do not face the threat of hostile takeovers.

c. Bond covenants are an effective way to resolve conflicts between  shareholders and managers.

d. Because of their simplified organization, it is easier for sole  proprietors and partnerships to raise large amounts of outside  capital than it is for corporations.

e. One advantage to forming a corporation is that the owners of the firm have limited liability.

Multiple Choice:  Problems

(1­3) Tax effects of organization C M Answer: e  EASY

65. New Business is just being formed by 10 investors, each of whom will own 10% of the business.  The firm is expected to earn $1,000,000 before  taxes each year.  The corporate tax rate is 34% and the personal tax  rate for the firm's investors is 35%.  The firm does not need to retain  any earnings, so all of its after­tax income will be paid out as  dividends to its investors.  The investors will have to pay personal  taxes on whatever they receive.  How much additional spendable income  will each investor have if the business is organized as a partnership  rather than as a corporation?

a. $20,384

b. $20,800

c. $21,225

d. $21,658

e. $22,100

(1­3) Tax effects of organization C M Answer: e  EASY

66. Assume that the corporate tax rate is 34% and the personal tax rate is  35%.  The founders of a newly formed business are debating between  setting up the firm as a partnership versus a corporation.  The firm  will not need to retain any earnings, so all of its after­tax income  will be paid out to its investors, who will have to pay personal taxes  on whatever they receive.  What is the difference in the percentage of  the firm's pre­tax income that investors actually receive and can spend  under the corporate and partnership forms of organization?

a. 20.4%

b. 20.8%

c. 21.2%

d. 21.7%

e. 22.1%

Page 24 M/C Problems Chapter 1:  Overview

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(1­3) Tax effects of organization C M Answer: b  EASY

67. Charleston Corporation (CC) now operates as a "regular" corporation, but it is considering a switch to S Corporation status.  CC is owned by five stockholders who each hold 20% of the stock, and each faces a personal  tax rate of 35%.  The firm earns $2,000,000 per year before taxes, and  since it has no need for retained earnings, it pays out all of its  earnings as dividends.  Assume that the corporate tax rate is 34% and  the personal tax rate is 35%.  How much more (or less) spendable income  would each stockholder have if the firm elected S Corporation status?

a. $86,632

b. $88,400

c. $90,168

d. $91,971

e. $93,811

Chapter 1:  Overview M/C Problems Page 25

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

ANSWERS AND SOLUTIONS CHAPTER 1

Page 26 Answers Chapter 1:  Overview

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

1. (1­1) Role of finance F M Answer: a  EASY 2. (1­1) Role of finance F M Answer: b  EASY 3. (1­1) Role of finance F M Answer: a  EASY 4. (1­3) Forms of organization F M Answer: a  EASY 5. (1­3) Forms of organization F M Answer: b  EASY 6. (1­3) Forms of organization F M Answer: b  EASY 7. (1­3) Forms of organization F M Answer: a  EASY 8. (1­3) Forms of organization F M Answer: b  EASY 9. (1­3) Forms of organization F M Answer: a  EASY 10. (1­3) Forms of organization F M Answer: a  EASY 11. (1­3) Forms of organization F M Answer: a  EASY 12. (1­3) Forms of organization F M Answer: b  EASY 13. (1­3) Forms of organization F M Answer: b  EASY 14. (1­3) Forms of organization F M Answer: a  EASY 15. (1­3) Forms of organization F M Answer: b  EASY 16. (1­3) Forms of organization F M Answer: a  EASY 17. (1­4) Shareholder value F M Answer: b  EASY 18. (1­4) Shareholder value F M Answer: b  EASY 19. (1­5) Intrinsic values F G M Answer: a  EASY 20. (1­5) Intrinsic values F M Answer: b  EASY 21. (1­6) Important trends E F M Answer: a  EASY 22. (1­7) Business ethics B F M Answer: a  EASY 23. (1­7) Business ethics B F M Answer: b  EASY 24. (1­5) Intrinsic values F G Answer: a  MEDIUM 25. (1­5) Intrinsic values F G Answer: b  MEDIUM 26. (1­5) Intrinsic values F G Answer: b  MEDIUM 27. (1­5) Intrinsic values F G Answer: b  MEDIUM 28. (1­5) Intrinsic values F G Answer: a  MEDIUM 29. (1­7) Business ethics B F M Answer: b  MEDIUM

30. (1­7) Business ethics B F G Answer: a  MEDIUM 31. (1­8) Conflicts B F M Answer: b  MEDIUM 32. (1­8) Conflicts F M Answer: a  MEDIUM 33. (1­5) Intrinsic values F M Answer: a  HARD 34. (1­3) Forms of organization F M Answer: e  EASY

Some corporations (S corporations) are able to avoid the corporate income tax. Sole proprietorships and  partnerships pay personal income tax, but they avoid the corporate income tax.

35. (1­3) Forms of organization F M Answer: c  EASY 36. (1­3) Forms of organization F M Answer: a  EASY

Corporations have limited liability; however, they face more regulations than the other forms of  organization.  Sole proprietorships do not pay corporate taxes.

37. (1­3) Forms of organization F M Answer: a  EASY 38. (1­3) Forms of organization F M Answer: c  EASY

If ownership in a proprietorship or partnership is transferred, the basic documents under which the firm  operates must be rewritten, whereas for a corporation the seller simply sells shares to a buyer.

39. (1­3) Forms of organization F M Answer: e  EASY

Outsiders thinking about investing in a business are generally not willing to be subjected to unlimited  liability, and they also want to be able to sell their shares should they choose to do so.  Corporations provide  these advantages; hence, firms that need large amounts of capital that must be raised in capital markets  generally choose to incorporate.

40. (1­4) Shareholder value F M Answer: d  EASY The primary operating goal should be to maximize the long­run stock price, or the intrinsic value. 41. (1­1) Role of finance F M Answer: c   MEDIUM 42. (1­3) Forms of organization F M Answer: a  MEDIUM Corporations have to do more reporting to state and federal agencies than other businesses.  43. (1­3) Forms of organization F M Answer: d  MEDIUM 44. (1­3) Forms of organization F M Answer: c  MEDIUM 45. (1­3) Corporate form F M Answer: b  MEDIUM 46. (1­3) Partnership form F M Answer: d  MEDIUM 47. (1­5) Value and compensation F M Answer: d  MEDIUM 48. (1­7) Business ethics B F G M Answer: d  MEDIUM 49. (1­7) Business ethics B F M Answer: e  MEDIUM

50. (1­8) Stockholders vs. bondholders F M Answer: d  MEDIUM

Stock options and the threat of takeovers reduce conflicts between managers and shareholders.  Financing  risky projects with additional debt increases the potential for conflicts between stockholders and  bondholders.  Adding covenants to bond agreements will reduce conflicts between stockholders and  bondholders.

51. (1­8) Stockholders vs. bondholders F M Answer: a  MEDIUM 52. (1­8) Stockholders vs. managers F M Answer: b  MEDIUM

Corporate takeovers are most likely to occur when a firm is underperforming.  Managers who fear losing  their jobs will try to maximize shareholder wealth.

53. (1­8) Stockholders vs. managers F M Answer: e  MEDIUM 54. (1­8) Stockholders vs. managers F M Answer: d  MEDIUM 55. (1­8) Stockholders vs. managers F M Answer: c  MEDIUM

Small stockholders have little clout with management, while large institutional investors are better able to  force managers to operate in stockholders’ interests. 

56. (1­8) Conflicts of interests F M Answer: d  MEDIUM 57. (Comp.) Forms of organization F M Answer: e  MEDIUM 58. (Comp.) Miscellaneous concepts F M Answer: c  MEDIUM 59. (Comp.) Miscellaneous concepts F M Answer: d  MEDIUM 60. (Comp.) Miscellaneous concepts F M Answer: b  MEDIUM 61. (Comp.) Miscellaneous concepts F M Answer: a  MEDIUM

If a firm’s stock is undervalued relative to its potential, then someone can profit by taking the firm over and  doing a better job running it.

62. (Comp.) Miscellaneous concepts F M Answer: d  MEDIUM 63. (Comp.) Miscellaneous concepts F M Answer: b  MEDIUM 64. (Comp.) Miscellaneous concepts F M Answer: e  MEDIUM

65. (1­3) Tax effects of organization C M Answer: e  EASY

Business income: $1,000,000 Corporate tax rate (TC): 34% Number of investors (N): 10 Personal tax rate (TP): 35%

Corporation:

  Corporate taxes $340,000   Income after corporate tax,  paid to investors (stockholders) as dividends  $660,000   Tax on dividends $231,000

  Spendable income $429,000 

Partnership:

  Taxes paid by business $              0   Income received by investors (partners) 1,000,000 Taxes paid by partners as personal income      350,000   Spendable income $   650,000 

Difference in spendable income:  total gain from being a partnership $221,000 Individual investor gain $22,100 66. (1­3) Tax effects of organization C M Answer: e  EASY Corporate tax rate (TC): 34% Personal tax rate (TP): 35%

Corporation:

  Corporate net = Business pre­tax income(1 − TC)

  Investors' net = Corporate net (1 − TP)= Business pre­tax net (1 − TC)(1 − TP)

= Business pre­tax net × 66% × 65% 42.9%

Partnership:

  The business pays no tax, but investors pay tax on business income.

  Investors' net = Business pre­tax net (1 − TP)  = Business pre­tax net (1 − TP) 65%

Difference 22.1%

67. (1­3) Tax effects of organization C M Answer: b  EASY

Business income: $2,000,000 Corporate tax rate (TC): 34% Number of investors (N): 5 Personal tax rate (TP): 35%

Corporation:

  Corporate taxes $   680,000   Income after corporate tax,  paid to investors (stockholders) as dividends  1,320,000   Tax on dividends      462,000   Spendable income, total $   858,000   Spendable income, each $   171,600

S Corporation:

  Taxes paid by business $              0   Income received by investors 2,000,000 Taxes paid by investors as personal income $   700,000   Spendable income, total $1,300,000   Spendable income, each $   260,000

Difference in spendable income:  gain from being an S Corporation $88,400

FINANCIAL STATEMENTS, CASH FLOW, AND TAXES CHAPTER 3

(Difficulty Levels:  Easy, Easy/Medium, Medium, Medium/Hard, and Hard)

This chapter has a lot of definitions.  They are important, but we don't like to make students  memorize too many of them early in the course.  We let our students use a formula sheet that  includes the key definitions.

Note that there is some overlap between the T/F and the multiple choice questions, as  some T/F statements are used in the MC questions.  See the preface for information on the  AACSB letter indicators (F, M, etc.) on the subject lines.

Multiple Choice:  True/False

(3­1) Annual report F K Answer: a  EASY

1. The annual report contains four basic financial statements: the income  statement, the balance sheet, the cash flow statement, and statement of stockholders' equity.

a. True

b. False

(3­1) Annual report F K Answer: a  EASY

2. The primary reason the annual report is important in finance is that it is used by investors when they form expectations about the firm's  future earnings and dividends, and the riskiness of those cash flows.

a. True

b. False

(3­1) Financial statements F K Answer: b  EASY

3. Companies typically provide four basic financial statements: the fixed  income statement, the current income statement, the balance sheet, and  the cash flow statement.

a. True

b. False

(3­2) Balance sheet F K M Answer: a  EASY

4. On the balance sheet, total assets must always equal the sum of total  liabilities plus equity.

a. True

b. False

(3­2) Balance sheet F K M Answer: a  EASY

5. Assets other than cash are expected to produce cash over time, but the  amount of cash they eventually produce could be higher or lower than  the amounts at which the assets are carried on the books.

Chapter 3:  Financial Statements True/False Page 33

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

a. True

b. False

(3­2) Balance sheet C K M Answer: b  EASY

6. The amount shown on the December 31, 2011 balance sheet as "retained  earnings" is equal to the firm's net income for 2011 minus any  dividends it paid.

a. True

b. False

(3­3) Income statement C K M Answer: a  EASY

7. The income statement shows the difference between a firm's income and  its costs­­i.e., its profits­­during a specified period of time.   However, not all reported income comes in the form of cash, and  reported costs likewise may not be consistent with cash outlays.   Therefore, there may be a substantial difference between a firm's  reported profits and its actual cash flow for the same period.

a. True

b. False

(3­3) Income statement C K M Answer: a  EASY

8. If we were describing the income statement and the balance sheet, it  would be correct to say that the income statement is more like a video  while the balance sheet is more like a snapshot.

a. True

b. False

(3­3) Income statement F K Answer: a  EASY

9. EBIT stands for earnings before interest and taxes, and it is often  called "operating income."

a. True

b. False

(3­3) Income statement F K Answer: b  EASY 10. EBITDA stands for earnings before interest, taxes, debt, and assets.

a. True

b. False

(3­5) Retained earnings C K M Answer: b  EASY

11. Consider the following balance sheet, for Games Inc.  Because Games has $800,000 of retained earnings, we know that the company would be able  to pay cash to buy an asset with a cost of $200,000.

Cash $   50,000 Accounts payable $  100,000 Inventory 200,000 Accruals    100,000 Accounts receivable    250,000 Total CL $  200,000 Total CA $  500,000 Debt 200,000 Net fixed assets $  900,000 Common stock 200,000

Page 34 True/False Chapter 3:  Financial Statements

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

Retained earnings    800,000 

Total assets $1,400,000 Total L & E $1,400,000 

a. True

b. False

Chapter 3:  Financial Statements True/False Page 35

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(3­5) Stockholders' equity stmt. C K M Answer: a  EASY

12. Typically, the statement of stockholders' equity starts with total  stockholders’ equity at the beginning of the year, adds net income,  subtracts dividends paid, and ends up with total stockholders’ equity  at the end of the year.  Over time, a profitable company will have  earnings in excess of the dividends it pays out, and will result in a  substantial amount of retained earnings shown on the balance sheet.

a. True

b. False

(3­7) Free cash flow F K Answer: a  EASY

13. Free cash flow (FCF) is, essentially, the cash flow that is available  for interest and dividends after the company has made the investments in current and fixed assets that are necessary to sustain ongoing  operations.

a. True

b. False

(3­7) Free cash flow F K Answer: a  EASY

14. The value of any asset is the present value of the cash flows the asset is expected to provide.  The cash flows a business is able to provide  to its investors is its free cash flow.  This is the reason that FCF is so important in finance.

a. True

b. False

(3­7) Free cash flow C K M Answer: b  EASY

15. If a firm is reporting its income in accordance with generally accepted accounting principles, then its net income as reported on the income  statement should be equal to its free cash flow.

a. True

b. False

(3­9) Income taxes F K Answer: b  EASY

16. The fact that 70% of the interest income received by corporations is  excluded from its taxable income encourages firms to finance with more  debt than they would in the absence of this tax law provision.

a. True

b. False

(3­9) Income taxes F K Answer: b  EASY

17. Both interest and dividends paid by a corporation are deductible  operating expenses, hence they decrease the firm's taxes.

a. True

b. False

Page 36 True/False Chapter 3:  Financial Statements

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(Comp.) Financial statements F K M Answer: b  EASY

18. The balance sheet measures the flow of funds into and out of various  accounts over time, while the income statement measures the firm's  financial position at a point in time.

a. True

b. False

(3­2) Retained earnings C K M Answer: b  MEDIUM

19. Assume that two firms are both following generally accepted accounting  principles.  Both firms commenced operations two years ago with $1  million of identical fixed assets, and neither firm sold any of those  assets or purchased any new fixed assets.  The two firms would be  required to report the same amount of net fixed assets on their balance sheets as those statements are presented to investors.

a. True

b. False

(3­2) Net oper. working capital F K Answer: a  MEDIUM

20. Net operating working capital is equal to current assets minus the  difference between current liabilities and notes payable.

a. True

b. False

(3­3) Income statement F K M Answer: b  MEDIUM

21. The next­to­last line on the income statement shows the firm's  earnings, while the last line shows the dividends the company paid.   Therefore, the dividends are frequently called "the bottom line."

a. True

b. False

(3­4) Statement of cash flows F K Answer: a  MEDIUM

22. The statement of cash flows has four main sections, one each for  operating, investing, and financing activities, and one that shows a  summary of the cash and cash equivalents at the end of the year.

a. True

b. False

(3­4) Statement of cash flows C K M Answer: a  MEDIUM

23. An increase in accounts payable represents an increase in net cash  provided by operating activities just like borrowing money from a bank. An increase in accounts payable has an effect similar to taking out a  new bank loan.  However, these two items show up in different sections  of the statement of cash flows.

a. True

b. False

Chapter 3:  Financial Statements True/False Page 37

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(3­4) Statement of cash flows C K M Answer: b  MEDIUM

24. An increase in accounts receivable represents an increase in net cash  provided by operating activities because receivables will produce cash  when they are collected.

a. True

b. False

(3­4) Statement of cash flows C K M Answer: b  MEDIUM

25. The first major section of a typical statement of cash flows is  "Operating Activities," and the first entry in this section is "Net  Income."  Then, also in the first section, we show some items that  represent increases or decreases to cash, and the last entry is called  "Net Cash Provided by Operating Activities."  This number can be either positive or negative, but if it is negative, the firm is almost certain to soon go bankrupt.

a. True

b. False

(3­4) Statement of cash flows C K M Answer: a  MEDIUM

26. To estimate the cash flow from operations, depreciation must be added back to net income because it is a non­cash charge that has been  deducted from revenue.

a. True

b. False

(3­4) Cash flow and net income F K Answer: a  MEDIUM

27. Two metrics that are used to measure a company's financial performance  are net income and cash flow.  Accountants emphasize net income as  calculated in accordance with generally accepted accounting principles. Finance people generally put at least as much weight on cash flows as  they do on net income.

a. True

b. False

(3­5) Retained earnings F K Answer: b  MEDIUM

28. Its retained earnings is the actual cash that the firm has generated  through operations less the cash that has been paid out to stockholders as dividends.  If the firm has sufficient retained earnings, it can  purchase assets and pay for them with cash from retained earnings.

a. True

b. False

(3­5) Retained earnings F K Answer: a  MEDIUM

29. The retained earnings account on the balance sheet does not represent  cash.  Rather, it represents part of the stockholders' claims against  the firm's existing assets.  Put another way retained earnings are  stockholders' reinvested earnings.

a. True

Page 38 True/False Chapter 3:  Financial Statements

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

b. False

Chapter 3:  Financial Statements True/False Page 39

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(3­7) Free cash flow F K Answer: a  MEDIUM

30. In finance, we are generally more interested in cash flows than in  accounting profits.  Free cash flow (FCF) is calculated as after­tax  operating income plus depreciation less the sum of capital expenditures and changes in net operating working capital.

a. True

b. False

(3­7) Free cash flow F K Answer: b  MEDIUM

31. Free cash flow is the amount of cash that if withdrawn would harm the  firm's ability to operate and to produce future cash flows.

a. True

b. False

(3­9) Income taxes C K M Answer: b  MEDIUM

32. If the tax laws were changed so that $0.50 out of every $1.00 of  interest paid by a corporation was allowed as a tax­deductible expense, this would probably encourage companies to use more debt financing than they presently do, other things held constant.

a. True

b. False

(3­9) Income taxes C K M Answer: a  MEDIUM

33. Interest paid by a corporation is a tax deduction for the paying  corporation, but dividends paid are not deductible.  This treatment,  other things held constant, tends to encourage the use of debt  financing by corporations.

a. True

b. False

(3­7) Income taxes F K Answer: b  MEDIUM

34. Because the U.S. tax system is a progressive tax system, a taxpayer's  marginal and average tax rates are the same.

a. True

b. False

(3­7) Income taxes F K Answer: a  MEDIUM

35. The alternative minimum tax (AMT) was created by Congress to make it  more difficult for wealthy individuals to avoid paying taxes through  the use of various deductions.

a. True

b. False

Page 40 True/False Chapter 3:  Financial Statements

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(Comp.) Financial statements F K Answer: a  MEDIUM

36. The time dimension is important in financial statement analysis.  The  balance sheet shows the firm's financial position at a given point in  time, the income statement shows results over a period of time, and the statement of cash flows reflects specific changes in accounts over that period of time.

a. True

b. False

Multiple Choice:  Conceptual

(3­1) Financial statements F K Answer: b  EASY 37. Which of the following statements is CORRECT?

a. The four most important financial statements provided in the annual  report are the balance sheet, income statement, cash budget, and the statement of stockholders' equity.

b. The balance sheet gives us a picture of the firm’s financial  position at a point in time.

c. The income statement gives us a picture of the firm’s financial  position at a point in time.

d. The statement of cash flows tells us how much cash the firm must pay out in interest during the year.

e. The statement of cash needs tells us how much cash the firm will  require during some future period, generally a month or a year.

(3­1) Financial statements F K Answer: b  EASY 38. Which of the following statements is CORRECT?

a. Assets other than cash are expected to produce cash over time, and  the amounts of cash they eventually produce should be exactly the  same as the amounts at which the assets are carried on the books.

b. The primary reason the annual report is important in finance is that it is used by investors when they form expectations about the firm's future earnings and dividends, and the riskiness of those cash  flows.

c. The annual report is an internal document prepared by a firm's  managers solely for the use of its creditors/lenders.

d. The four most important financial statements provided in the annual  report are the balance sheet, income statement, cash budget, and  statement of stockholders' equity.

e. Prior to the Enron scandal in the early 2000s, companies would put  verbal information in their annual reports, along with the financial statements.  That verbal information was often misleading, so today  annual reports can  contain only quantitative information­­audited  financial statements.

Chapter 3:  Financial Statements Conceptual M/C Page 41

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(3­2) Balance sheet C K M Answer: e  EASY 39. Which of the following statements is CORRECT?

a. The balance sheet for a given year, say 2011, is designed to give us an idea of what happened to the firm during that year.

b. The balance sheet for a given year, say 2011, tells us how much  money the company earned during that year.

c. The difference between the total assets reported on the balance  sheet and the liabilities reported on this statement tells us the  current market value of the stockholders' equity, assuming the  statements are prepared in accordance with generally accepted  accounting principles (GAAP).

d. If a company's statements were prepared in accordance with generally accepted accounting principles (GAAP), the market value of the stock equals the book value of the stock as reported on the balance sheet.

e. The assets section of a typical industrial company’s balance sheet  begins with cash, then lists the assets in the order in which they  will probably be converted to cash, with the longest lived assets  listed last.

(3­2) Balance sheet C K M Answer: c   EASY

40. Other things held constant, which of the following actions would  increase the amount of cash on a company’s balance sheet?

a. The company repurchases common stock.

b. The company pays a dividend.

c. The company issues new common stock.

d. The company gives customers more time to pay their bills. e. The company purchases a new piece of equipment.

(3­2) Current assets C K M Answer: c  EASY

41. Which of the following items is NOT normally considered to be a current asset?

a. Accounts receivable.

b. Inventory.

c. Bonds.

d. Cash.

e. Short­term, highly­liquid, marketable securities.

(3­2) Current liabilities C K M Answer: d  EASY

42. Which of the following items cannot be found on a firm’s balance sheet  under current liabilities?

a. Accounts payable.

b. Short­term notes payable to the bank.

c. Accrued wages.

d. Cost of goods sold.

e. Accrued payroll taxes.

Page 42 Conceptual M/C Chapter 3:  Financial Statements

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(3­3) Income statement C K M Answer: e  EASY 43. Which of the following statements is CORRECT?

a. The focal point of the income statement is the cash account, because that account cannot be manipulated by “accounting tricks.”

b. The reported income of two otherwise identical firms cannot be  manipulated by different accounting procedures provided the firms  follow generally accepted accounting principles (GAAP).

c. The reported income of two otherwise identical firms must be  identical if the firms are publicly owned, provided they follow  procedures that are permitted by the Securities and Exchange  Commission (SEC).

d. If a firm follows generally accepted accounting principles (GAAP),  then its reported net income will be identical to its reported cash  flow. 

e. The income statement for a given year, say 2011, is designed to give us an idea of how much the firm earned during that year.

(3­9) Income taxes F K Answer: b  EASY/MEDIUM 44. Which of the following statements is most correct?

a. Corporations are allowed to exclude 70% of their interest income  from corporate taxes.

b. Corporations are allowed to exclude 70% of their dividend income  from corporate taxes.

c. Individuals pay taxes on only 30% of the income realized from  municipal bonds.

d. Individuals are allowed to exclude 70% of their interest income from their taxes.

e. Individuals are allowed to exclude 70% of their dividend income from their taxes.

(3­9) Carry­back, carry­forward F K Answer: b  EASY/MEDIUM 45. A loss incurred by a corporation

a. Must be carried forward unless the company has had 2 loss years in a row.

b. Can be carried back 2 years, then carried forward up to 20 years  following the loss.

c. Can be carried back 5 years and forward 3 years.

d. Cannot be used to reduce taxes in other years except with special  permission from the IRS.

e. Can be carried back 3 years or forward 10 years, whichever is more  advantageous to the firm.

Chapter 3:  Financial Statements Conceptual M/C Page 43

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(3­2) Balance sheet C K M Answer: c  MEDIUM

46. Below are the 2010 and 2011 year­end balance sheets for Tran  Enterprises:

Assets:         2011            2010    Cash $  200,000 $  170,000 Accounts receivable 864,000 700,000 Inventories  2,000,000  1,400,000   Total current assets $3,064,000 $2,270,000 Net fixed assets  6,000,000  5,600,000 Total assets $9,064,000 $7,870,000 

Liabilities and equity: 

Accounts payable $1,400,000 $1,090,000 Notes payable  1,600,000  1,800,000   Total current liabilities $3,000,000 $2,890,000 Long­term debt  2,400,000  2,400,000 Common stock  3,000,000  2,000,000 Retained earnings    664,000    580,000   Total common equity $3,664,000 $2,580,000 Total liabilities and equity $9,064,000 $7,870,000 

The firm has never paid a dividend on its common stock, and it issued  $2,400,000 of 10­year, non­callable, long­term debt in 2010.  As of the end of 2011, none of the principal on this debt had been repaid.   Assume that the company’s sales in 2010 and 2011 were the same.  Which  of the following statements must be CORRECT?

a. The firm increased its short­term bank debt in 2011.

b. The firm issued long­term debt in 2011.

c. The firm issued new common stock in 2011.

d. The firm repurchased some common stock in 2011.

e. The firm had negative net income in 2011.

(3­2) Balance sheet C K M Answer: e  MEDIUM

47. On its 12/31/11 balance sheet, Barnes Inc showed $510 million of  retained earnings, and exactly that same amount was shown the following year.  Assuming that no earnings restatements were issued, which of the following statements is CORRECT?

a. If the company lost money in 2011, it must have paid dividends. b. The company must have had zero net income in 2011.

c. The company must have paid out half of its 2011 earnings as  dividends.

d. The company must have paid no dividends in 2011.

e. Dividends could have been paid in 2011, but they would have had to  equal the earnings for the year.

Page 44 Conceptual M/C Chapter 3:  Financial Statements

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(3­2) Balance sheet C K M Answer: b  MEDIUM

48. Below is the common equity section (in millions) of Timeless  Technology’s last two year­end balance sheets:

    2011     2010 

Common stock $2,000 $1,000 Retained earnings  2,000  2,340 Total common equity $4,000 $3,340 

The firm has never paid a dividend to its common stockholders.  Which  of the following statements is CORRECT?

a. The company’s net income in 2011 was higher than in 2010. b. The firm issued common stock in 2011.

c. The market price of the firm's stock doubled in 2011.

d. The firm had positive net income in both 2010 and 2011, but its net  income in 2011 was lower than it was in 2010.

e. The company has more equity than debt on its balance sheet.

(3­3) EPS, DPS, BVPS, & stk. price C K M Answer: c  MEDIUM 49. Which of the following statements is CORRECT?

a. Typically, a firm’s DPS should exceed its EPS.

b. Typically, a firm’s net income should exceed its EBIT.

c. If a firm is more profitable than average, we would normally expect  to see its stock price exceed its book value per share.

d. If a firm is more profitable than most other firms, we would  normally expect to see its book value per share exceed its stock  price, especially after several years of high inflation.

e. The more depreciation a firm has in a given year, the higher its  EPS, other things held constant.

(3­3) Depreciation, EBIT, and CF C K M Answer: d  MEDIUM 50. Which of the following statements is CORRECT?

a. The more depreciation a firm reports, the higher its tax bill, other things held constant.

b. People sometimes talk about the firm’s cash flow, which is shown as  the lowest entry on the income statement, hence it is often called  "the bottom line.”

c. Depreciation reduces a firm’s cash balance, so an increase in  depreciation would normally lead to a reduction in the firm’s cash  flow.

d. Operating income is derived from the firm's regular core business.   Operating income is calculated as Revenues less Operating costs.   Operating costs do not include interest or taxes.

e. Depreciation is not a cash charge, so it does not have an effect on  a firm’s reported profits.

(3­4) Cash flow C K M Answer: a  MEDIUM

51. Which of the following factors could explain why Michigan Energy's cash balance increased even though it had a negative cash flow last year?

a. The company sold a new issue of bonds.

b. The company made a large investment in new plant and equipment.

Chapter 3:  Financial Statements Conceptual M/C Page 45

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

c. The company paid a large dividend.

d. The company had high depreciation expenses.

e. The company repurchased 20% of its common stock.

(3­4) Cash flow C K M Answer: b  MEDIUM

52. Analysts who follow Howe Industries recently noted that, relative to  the previous year, the company’s net cash provided from operations  increased, yet cash as reported on the balance sheet decreased.  Which  of the following factors could explain this situation?

a. The company cut its dividend.

b. The company made large investments in fixed assets.

c. The company sold a division and received cash in return. d. The company issued new common stock.

e. The company issued new long­term debt.

(3­4) Cash flow and net income C K M Answer: d  MEDIUM

53. Austin Financial recently announced that its net income increased  sharply from the previous year, yet its net cash provided from  operations declined.  Which of the following could explain this  performance?

a. The company’s dividend payment to common stockholders declined. b. The company’s expenditures on fixed assets declined.

c. The company’s cost of goods sold increased.

d. The company’s depreciation expense declined.

e. The company’s interest expense increased.

(3­4) Statement of cash flows F K Answer: e  MEDIUM 54. Which of the following statements is CORRECT?

a. The statement of cash flows reflects cash flows from operations, but it does not reflect the effects of buying or selling fixed assets. b. The statement of cash flows shows where the firm’s cash is located;  indeed, it provides a listing of all banks and brokerage houses  where cash is on deposit.

c. The statement of cash flows reflects cash flows from continuing  operations, but it does not reflect the effects of changes in  working capital.

d. The statement of cash flows reflects cash flows from operations and  from borrowings, but it does not reflect cash obtained by selling  new common stock.

e. The statement of cash flows shows how much the firm’s cash­­the  total of currency, bank deposits, and short­term liquid securities  (or cash equivalents)­­increased or decreased during a given year.

(3­4) Statement of cash flows C K M Answer: c  MEDIUM 55. Which of the following statements is CORRECT?

a. In the statement of cash flows, a decrease in accounts receivable is subtracted from net income in the operating activities section.  b. Dividends do not show up in the statement of cash flows because  dividends are considered to be a financing activity, not an  operating activity.

Page 46 Conceptual M/C Chapter 3:  Financial Statements

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

c. In the statement of cash flows, a decrease in accounts payable is  subtracted from net income in the operating activities section. d. In the statement of cash flows, depreciation is subtracted from net  income in the operating activities section.

e. In the statement of cash flows, a decrease in inventories is  subtracted from net income in the operating activities section.

(3­7) Free cash flow F K Answer:  c  MEDIUM 56. Which of the following statements is CORRECT?

a. Most rapidly growing companies have positive free cash flows because cash flows from existing operations generally exceed fixed asset  purchases and changes to net operating working capital.

b. Changes in working capital have no effect on free cash flow. c. Free cash flow (FCF) is defined as follows:

FCF = EBIT(1 ­ T)

+ Depreciation

­ Capital expenditures required to sustain operations

­ Required changes in net operating working capital.

d. Free cash flow (FCF) is defined as follows:

FCF = EBIT(1 ­ T) + Capital expenditures.

e. Managers should be less concerned with free cash flow than with  accounting net income.  Accounting net income is the "bottom line"  and represents how much the firm can distribute to all its  investors­­both creditors and stockholders.

(3­8) MVA and EVA C K Answer: e  MEDIUM 57. Which of the following statements is CORRECT?

a. MVA stands for market value added, and it is defined as follows: MVA = (Shares outstanding)(Stock price) + Book value of common  equity.

b. The primary difference between EVA and accounting net income is that when net income is calculated, a deduction is made to account for  the cost of common equity, whereas EVA represents net income before  deducting the cost of the equity capital the firm uses.

c. MVA gives us an idea about how much value a firm’s management has  added during the last year.

d. EVA gives us an idea about how much value a firm’s management has  added over the firm’s life.

e. EVA stands for economic value added, and it is defined as follows:

EVA = NOPAT – (Investor­supplied oper. capital)(AT cost of capital  %)

(3­8) EVA, cash flow, and NI C K Answer: b  MEDIUM 58. Which of the following statements is CORRECT?

a. Actions that increase reported net income will always increase cash  flow.

b. One way to increase EVA is to generate the same level of operating  income but with less investor­supplied capital.

Chapter 3:  Financial Statements Conceptual M/C Page 47

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

c. One drawback of EVA as a performance measure is that it mistakenly  assumes that equity capital is free.

d. One way to increase EVA is to achieve the same level of operating  income but with more investor­supplied capital obtained at a higher  cost of capital.

e. If a firm reports positive net income, its EVA must also be  positive.

Page 48 Conceptual M/C Chapter 3:  Financial Statements

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(3­9) Income taxes F K Answer: b  MEDIUM 59. Which of the following statements is CORRECT?

a. Since companies can deduct dividends paid but not interest paid, our tax system favors the use of equity financing over debt financing,  and this causes companies’ debt ratios to be lower than they would  be if interest and dividends were both deductible.

b. Interest paid to an individual is counted as income for federal tax  purposes and taxed at the individual’s regular tax rate, which in  2010 could go up to 35%, but dividends received were taxed at a  maximum rate of 15%.

c. The maximum federal tax rate on corporate income in 2010 was 50%. d. Corporations obtain capital for use in their operations by borrowing and by raising equity capital, either by selling new common stock or by retaining earnings.  The cost of debt capital is the interest  paid on the debt, and the cost of the equity is the dividends paid  on the stock.  Both of these costs are deductible from income when  calculating income for tax purposes.

e. The maximum federal tax rate on personal income in 2010 was 50%.

(3­9) Income taxes F K Answer: c  MEDIUM 60. Which of the following statements is CORRECT?

a. The income of certain small corporations that qualify under the Tax  Code is completely exempt from corporate income taxes.  Thus, the  federal government receives no tax revenue from these businesses,  even though they report high accounting profits.

b. All businesses, regardless of their legal form of organization, are  taxed under the Business Tax Provisions of the Internal Revenue  Code.

c. Small corporations that qualify under the Tax Code can elect not to  pay corporate taxes, but then each stockholder must report his or  her pro rata shares of the firm’s income as personal income and pay  taxes on that income.

d. Congress recently changed the tax laws to make dividend income  received by individuals exempt from income taxes.  Prior to the  enactment of that law, corporate income was subject to double  taxation, where the firm was first taxed on the corporation's income and stockholders were taxed again on this income when it was paid to them as dividends.

e. All corporations other than non­profits are subject to corporate  income taxes, which are 15% for the lowest amounts of income and 38% for the highest amounts.

(3­9) Tax concepts F K Answer: c  MEDIUM 61. Which of the following statements is most correct?

a. Retained earnings, as reported on the balance sheet, represents the  amount of cash a company has available to pay out as dividends to  shareholders.

b. 70% of the interest received by corporations is excluded from  taxable income.

c. 70% of the dividends received by corporations is excluded from  taxable income.

d. Because taxes on long­term capital gains are not paid until the gain is  realized, investors must pay the top individual tax rate on that gain.

Chapter 3:  Financial Statements Conceptual M/C Page 49

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

e. The corporate tax system favors equity financing, as dividends paid  are deductible from corporate taxes.

(Comp.) Cash flow and FCF C K M Answer: c  MEDIUM

62. Last year, Delip Industries had (1) negative cash flow from operations, (2) a negative free cash flow, and (3) an increase in cash as reported  on its balance sheet.  Which of the following factors could explain  this situation?

a. The company had a sharp increase in its inventories.

b. The company had a sharp increase in its accrued liabilities. c. The company sold a new issue of common stock.

d. The company made a large capital investment early in the year. e. The company had a sharp increase in depreciation expenses.

(Comp.) Changes in depreciation C K M Answer: d  MEDIUM

63. Which of the following would be most likely to occur in the year after  Congress, in an effort to increase tax revenue, passed legislation that forced companies to depreciate equipment over longer lives?  Assume  that sales, other operating costs, and tax rates are not affected, and  assume that the same depreciation method is used for tax and  stockholder reporting purposes.

a. Companies’ after­tax operating profits would decline.

b. Companies’ physical stocks of fixed assets would increase. c. Companies’ cash flows would increase.

d. Companies’ cash positions would decline.

e. Companies’ reported net incomes would decline.

(Comp.) Changes in depreciation C K M Answer: e  MEDIUM

64. Assume that Congress recently passed a provision that will enable Bev's Beverages Inc. (BBI) to double its depreciation expense for the  upcoming year but will have no effect on its sales revenue or the tax  rate.  Prior to the new provision, BBI’s net income was forecasted to  be $4 million.  Which of the following best describes the impact of the new provision on BBI’s financial statements versus the statements  without the provision?  Assume that the company uses the same  depreciation method for tax and stockholder reporting purposes.

a. The provision will reduce the company’s cash flow.

b. The provision will increase the company’s tax payments.

c. The provision will increase the firm's operating income (EBIT). d. The provision will increase the company’s net income.

e. Net fixed assets on the balance sheet will decrease.

(Comp.) Changes in depreciation C K M Answer: b  MEDIUM

65. The Nantell Corporation just purchased an expensive piece of equipment. Assume that the firm planned to depreciate the equipment over 5 years  on a straight­line basis, but Congress then passed a provision that  requires the company to depreciate the equipment on a straight­line  basis over 7 years.  Other things held constant, which of the following will occur as a result of this Congressional action?  Assume that the  company uses the same depreciation method for tax and stockholder  reporting purposes.

Page 50 Conceptual M/C Chapter 3:  Financial Statements

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

a. Nantell’s taxable income will be lower.

b. Nantell’s operating income (EBIT) will increase.

c. Nantell’s cash position will improve (increase).

d. Nantell’s reported net income for the year will be lower. e. Nantell’s tax liability for the year will be lower.

Chapter 3:  Financial Statements Conceptual M/C Page 51

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(Comp.) Changes in depreciation C K M Answer: d  MEDIUM

66. Assume that Besley Golf Equipment commenced operations on January 1,  2011, and it was granted permission to use the same depreciation  calculations for shareholder reporting and income tax purposes.  The  company planned to depreciate its fixed assets over 15 years, but in  December 2011 management realized that the assets would last for only  10 years.  The firm's accountants plan to report the 2011 financial  statements based on this new information.  How would the new  depreciation assumption affect the company’s financial statements?

a. The firm’s reported net fixed assets would increase.

b. The firm’s EBIT would increase.

c. The firm's reported 2011 earnings per share would increase. d. The firm's cash position in 2011 and 2012 would increase. e. The provision will increase the company's tax payments.

(Comp.) Changes in depreciation C K M Answer: c  MEDIUM

67. A start­up firm is making an initial investment in new plant and  equipment.  Assume that currently its equipment must be depreciated on  a straight­line basis over 10 years, but Congress is considering  legislation that would require the firm to depreciate the equipment  over 7 years.  If the legislation becomes law, which of the following  would occur in the year following the change?

a. The firm’s operating income (EBIT) would increase.

b. The firm’s taxable income would increase.

c. The firm’s cash flow would increase.

d. The firm’s tax payments would increase.

e. The firm’s reported net income would increase.

(Comp.) Financial statements F K Answer: e  MEDIUM 68. Which of the following statements is CORRECT?

a. Dividends paid reduce the net income that is reported on a company’s income statement.

b. If a company uses some of its bank deposits to buy short­term,  highly liquid marketable securities, this will cause a decline in  its current assets as shown on the balance sheet.

c. If a company issues new long­term bonds to purchase fixed assets  during the current year, this will increase both its reported  current assets and current liabilities at the end of the year.

d. Accounts receivable are reported as a current liability on the  balance sheet.

e. If a company pays more in dividends than it generates in net income, its retained earnings as reported on the balance sheet will decline  from the previous year's balance.

Page 52 Conceptual M/C Chapter 3:  Financial Statements

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(Comp.) Financial statements F K Answer: b  MEDIUM

69. For managerial purposes, i.e., making decisions regarding the firm's  operations, the standard financial statements as prepared by  accountants under generally accepted accounting principles (GAAP) are  often modified and used to create alternative data and metrics that  provide a somewhat different picture of a firm's operations.  Related  to these modifications, which of the following statements is CORRECT?

a. The standard statements make adjustments to reflect the effects of  inflation on asset values, and these adjustments are normally  carried into any adjustment that managers make to the standard  statements.

b. The standard statements focus on accounting income for the entire  corporation, not cash flows, and the two can be quite different  during any given accounting period.  However, the firm's value is  based on its future cash flows.  After all, future cash flows tells  us how much the firm can distribute to its investors.

c. The standard statements provide useful information on the firm’s  individual operating units, but management needs more information on the firm’s overall operations than the standard statements provide. 

d. The standard statements focus on cash flows, but managers should be  less concerned with cash flows than with accounting income as  defined by GAAP.

e. The best feature of standard statements is that, if they are  prepared under GAAP, the data are always consistent from firm to  firm.  Thus, under GAAP, there is no room for accountants to  “adjust” the results to make earnings look better.

(Comp.) Retained earnings F K Answer: b  MEDIUM 70. Which of the following statements is CORRECT?

a. Since depreciation increases the firm's net cash provided by  operating activities, the more depreciation a company has, the  larger its retained earnings will be, other things held constant.

b. A firm can show a large amount of retained earnings on its balance  sheet yet need to borrow cash to make required payments.

c. Common equity includes common stock and retained earnings, less  accumulated depreciation.

d. The retained earnings account as reported on the balance sheet shows the amount of cash that is available for paying dividends.  e. If a firm reports a loss on its income statement, then the retained  earnings account as shown on the balance sheet will be negative.

(Comp.) Changes in leverage C K M Answer: d  MEDIUM/HARD

71. The CFO of Daves Industries plans to have the company issue $300  million of new common stock and use the proceeds to pay off some of its outstanding bonds that carry a 7% interest rate.  Assume that the  company, which does not pay any dividends, takes this action, and that  total assets, operating income (EBIT), and its tax rate all remain  constant.  Which of the following would occur?

a. The company’s taxable income would fall.

b. The company’s interest expense would remain constant.

c. The company would have less common equity than before.

d. The company’s net income would increase.

e. The company would have to pay less taxes.

Chapter 3:  Financial Statements Conceptual M/C Page 53

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

Page 54 Conceptual M/C Chapter 3:  Financial Statements

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(3­4) Cash flow C K M Answer: d  HARD

72. Last year Besset Company’s operations provided a negative cash flow,  yet the cash shown on its balance sheet increased.  Which of the  following statements could explain the increase in cash, assuming the  company’s financial statements were prepared under generally accepted  accounting principles (GAAP)?

a. The company repurchased some of its common stock.

b. The company dramatically increased its capital expenditures. c. The company retired a large amount of its long­term debt. d. The company sold some of its fixed assets.

e. The company had high depreciation expenses.

(Comp.) Financial statements F K Answer: d  HARD 73. Which of the following statements is CORRECT?

a. Assume that two firms are both following generally accepted  accounting principles.  Both firms commenced operations two years  ago with $1 million of identical fixed assets, and neither firm  either sold any of those assets or purchased any new fixed assets.   The two firms would be required to report the same amount of net  fixed assets on their balance sheets as those statements are  presented to investors.

b. Assets other than cash are expected to produce cash over time, and  the amount of cash they eventually produce must be the same as the  amounts at which the assets are carried on the books.

c. The income statement shows the difference between a firm's income  and its costs­­i.e., its profits­­during a specified period of time. However, all reported income comes in the form of cash, and reported costs likewise are consistent with cash outlays.  Therefore, there  will not be a substantial difference between a firm's reported  profits and its actual cash flow for the same period.

d. The primary reason the annual report is important in finance is that it is used by investors when they form expectations about the firm's future earnings and dividends, and the riskiness of those cash  flows.

e. EPS stands for earnings per share, while DPS stands for dividends  per share.  We would normally expect to see DPS exceed EPS.

Chapter 3:  Financial Statements Conceptual M/C Page 55

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(Comp.) Financial statements F K Answer: b  HARD 74. Which of the following statements is CORRECT?

a. An increase in accounts receivable is added to net income in the  operating activities section because if accounts receivable  increase, then when they are collected cash will come into the firm.

b. In finance, we are generally more interested in cash flows than in  accounting profits.  Free cash flow (FCF) is calculated as after­tax operating income plus depreciation less the sum of capital  expenditures and net operating working capital.  Free cash flow is  the amount of cash that could be withdrawn without harming the  firm's ability to operate and to produce future cash flows.

c. The first major section of a typical statement of cash flows is  "Operating Activities," and the first entry in this section is "Net  Income."  Then, also in the first section, we show some items that  add to or subtract from cash, and the last entry is called "Net Cash Provided by Operating Activities."  This number can be either  positive or negative, but if it is negative, the firm is almost  certain to soon go bankrupt.

d. The next­to­last line on the income statement shows the firm's  earnings, while the last line shows the dividends the company paid.  Therefore, the dividends are frequently called "the bottom line."

e. Most rapidly growing companies have positive free cash flows because cash flows from existing operations will exceed fixed assets and  working capital needed to support the growth.

(Comp.) Financial statements F K Answer: a  HARD 75. Which of the following statements is CORRECT?

a. Free cash flow (FCF) is, essentially, the cash flow that is  available for interest and dividends after the company has made the  investments in current and fixed assets that are necessary to  sustain ongoing operations.

b. After­tax operating income is calculated as EBIT(1 ­ T) +  Depreciation.

c. Two firms with identical sales and operating costs but with  different amounts of debt and tax rates will have different  operating incomes by definition.

d. If a firm is reporting its income in accordance with generally  accepted accounting principles, then its net income as reported on  the income statement should be equal to its free cash flow.

e. Retained earnings as reported on the balance sheet represent cash  and, therefore, are available to distribute to stockholders as  dividends or any other required cash payments to creditors and  suppliers.

Page 56 Conceptual M/C Chapter 3:  Financial Statements

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(Comp.) Cash flow and taxes F K Answer: b  HARD 76. Which of the following statements is CORRECT?

a. The current cash flow from existing assets is highly relevant to  investors.  However, since the value of the firm depends primarily  upon its growth opportunities, accounting net income projections  from those opportunities are the only relevant future flows with  which investors are concerned.

b. Two metrics that are used to measure a company's financial  performance are net income and free cash flow.  Accountants tend to  emphasize net income as calculated in accordance with generally  accepted accounting principles.  Finance people generally put at  least as much weight on free cash flows as they do on net income.

c. To estimate the net cash provided by operations, depreciation must  be subtracted from net income because it is a non­cash charge that  has been added to revenue.

d. Interest paid by a corporation is a tax deduction for the paying  corporation, but dividends paid are not deductible.  This treatment, other things held constant, tends to discourage the use of debt  financing by corporations.

e. If Congress changed depreciation allowances so that companies had to report higher depreciation levels for tax purposes in 2012, this  would lower their free cash flows for 2012.

Multiple Choice:  Problems

A good bit of relatively simple arithmetic is involved in some of these problems, and although  the calculations are simple, it will take students some time to set up the problem and do the  arithmetic.  We allow for this when assigning problems for a timed test.

Also, students must use a number of definitions to answer some of the questions.  To  avoid excessive memorization, we provide students with a list of formulas and definitions for use  on exams.  Problems with * in the topic line are nonalgorithmic. 

(3­2) Balance sheet C K M Answer: a  EASY

77. Bauer Software's current balance sheet shows total common equity of  $5,125,000.  The company has 530,000 shares of stock outstanding, and  they sell at a price of $27.50 per share.  By how much do the firm's  market and book values per share differ?

a. $17.83

b. $18.72

c. $19.66

d. $20.64

e. $21.67

Chapter 3:  Financial Statements M/C Problems Page 57

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(3­2) Balance sheet C K M Answer: b  EASY

78. Brown Fashions Inc.'s December 31, 2011 balance sheet showed total  common equity of $4,050,000 and 200,000 shares of stock outstanding.   During 2011, the firm had $450,000 of net income, and it paid out  $100,000 as dividends.  What was the book value per share at 12/31/11,  assuming no common stock was either issued or retired during 2011?

a. $20.90

b. $22.00

c. $23.10

d. $24.26

e. $25.47

(3­2) Net oper. working capital C K M Answer: b  EASY

79. Prezas Company's balance sheet showed total current assets of $4,250,  all of which were required in operations.  Its current liabilities consisted of $975 of accounts payable, $600 of 6% short­term notes  payable to the bank, and $250 of accrued wages and taxes.  What was its net operating working capital?

a. $2,874

b. $3,025

c. $3,176

d. $3,335

e. $3,502

(3­3) Income statement C K M Answer: e  EASY

80. Rao Construction recently reported $20.50 million of sales, $12.60  million of operating costs other than depreciation, and $3.00 million  of depreciation.  It had $8.50 million of bonds outstanding that carry  a 7.0% interest rate, and its federal­plus­state income tax rate was  40%.  What was Rao's operating income, or EBIT, in millions?

a. $3.21

b. $3.57

c. $3.97

d. $4.41

e. $4.90

(3­3) Income statement C K M Answer: b  EASY

81. Brown Office Supplies recently reported $15,500 of sales, $8,250 of  operating costs other than depreciation, and $1,750 of depreciation.   It had $9,000 of bonds outstanding that carry a 7.0% interest rate, and its federal­plus­state income tax rate was 40%.  How much was the  firm's earnings before taxes (EBT)?

a. $4,627

b. $4,870

c. $5,114

d. $5,369

e. $5,638

Page 58 M/C Problems Chapter 3:  Financial Statements

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(3­7) Free cash flow C K M Answer: d  EASY

82. Vasudevan Inc. recently reported operating income of $2.75 million,  depreciation of $1.20 million, and had a tax rate of 40%.  The firm's  expenditures on fixed assets and net operating working capital totaled  $0.6 million.  How much was its free cash flow, in millions?  

a. $1.93

b. $2.03

c. $2.14

d. $2.25

e. $2.36

(3­8) MVA C K Answer: a  EASY

83. Over the years, O'Brien Corporation's stockholders have provided  $20,000,000 of capital, when they purchased new issues of stock and  allowed management to retain some of the firm's earnings.  The firm now has 1,000,000 shares of common stock outstanding, and it sells at a  price of $38.50 per share.  How much value has O'Brien's management  added to stockholder wealth over the years, i.e., what is O'Brien's  MVA?

a. $18,500,000

b. $18,870,000

c. $19,247,400

d. $19,632,348

e. $20,024,995

(3­3) Income statement C K M Answer: d  EASY/MEDIUM

84. Emery Mining Inc. recently reported $150,000 of sales, $75,500 of  operating costs other than depreciation, and $10,200 of depreciation.   The company had $16,500 of outstanding bonds that carry a 7.25%  interest rate, and its federal­plus­state income tax rate was 35%.  How much was the firm's net income?  The firm uses the same depreciation  expense for tax and stockholder reporting purposes.

a. $35,167.33

b. $37,018.24

c. $38,966.57

d. $41,017.44

e. $43,068.31

(3­5) Stmt. of stockholders' equity C K M Answer: c  EASY/MEDIUM

85. On 12/31/11, Hite Industries reported retained earnings of $525,000 on  its balance sheet, and it reported that it had $135,000 of net income during the year.  On its previous balance sheet, at 12/31/10, the  company had reported $445,000 of retained earnings.  No shares were  repurchased during 2011.  How much in dividends did the firm pay during 2011?

a. $49,638

b. $52,250

c. $55,000

d. $57,750

e. $60,638

Chapter 3:  Financial Statements M/C Problems Page 59

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(3­5) Stmt. of stockholders' equity C K M Answer: a  EASY/MEDIUM

86. During 2011, Bascom Bakery paid out $33,525 of common dividends.  It  ended the year with $197,500 of retained earnings versus the prior  year’s retained earnings of $159,600.  How much net income did the firm earn during the year?

a. $71,425

b. $74,996

c. $78,746

d. $82,683

e. $86,818

(3­8) MVA C K Answer: d  EASY/MEDIUM

87. Hayes Corporation has $300 million of common equity, with 6 million  shares of common stock outstanding.  If Hayes’ Market Value Added (MVA) is $162 million, what is the company’s stock price?

a. $66.02

b. $69.49

c. $73.15

d. $77.00

e. $80.85

(3­8) MVA C K Answer: c  EASY/MEDIUM

88. Byrd Lumber has 2 million shares of common stock outstanding that sell  for $17 a share.  If the company has $40 million of common equity on  its balance sheet, what is the company’s Market Value Added (MVA)?

a. ­$5,415,000

b. ­$5,700,000

c. ­$6,000,000

d. ­$6,300,000

e. ­$6,615,000

(3­8) EVA C K Answer: a  EASY/MEDIUM

89. Scranton Shipyards has $20 million in total investor­supplied operating capital, and its WACC is 10%.  Scranton has the following income  statement:

Sales                         $10.0 million

Operating costs                 6.0 million 

Operating income (EBIT)       $ 4.0 million

Interest expense                2.0 million 

Earnings before taxes (EBT)   $ 2.0 million

Taxes (40%)                     0.8 million 

Net income                    $ 1.2 million 

What is Scranton’s EVA?

a. $400,000

b. $420,000

c. $441,000

d. $463,050

e. $486,203

Page 60 M/C Problems Chapter 3:  Financial Statements

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(3­9) Corporate taxes C K M Answer: b  EASY/MEDIUM 90. Your corporation has the following cash flows:

Operating income $250,000

Interest received $ 10,000

Interest paid $ 45,000

Dividends received $ 20,000

Dividends paid $ 50,000

If the applicable income tax rate is 40% (federal and state combined),  and if 70% of dividends received are exempt from taxes, what is the  corporation's tax liability?

a. $ 83,980

b. $ 88,400

c. $ 92,820

d. $ 97,461

e. $102,334

(3­9) After­tax returns C K M Answer: b  EASY/MEDIUM

91. Your corporation has a marginal tax rate of 35% and has purchased  preferred stock in another company.  The before­tax dividend yield on  the preferred stock is 12%.  What is the company's after­tax return on  the preferred, assuming a 70% dividend exclusion?

a. 10.20%

b. 10.74%

c. 11.28%

d. 11.84%

e. 12.43%

(3­9) After­tax returns C K M Answer: b  EASY/MEDIUM

92. Lovell Co. purchased preferred stock in another company.  The preferred stock’s before­tax yield was 8.4%.  The corporate tax rate is 40%.   What is the after­tax return on the preferred stock, assuming a 70%  dividend exclusion?

a. 7.02%

b. 7.39%

c. 7.76%

d. 8.15%

e. 8.56%

(3­9) After­tax returns C K M Answer: c  EASY/MEDIUM

93. A company with a 15% tax rate buys preferred stock in another company.  The preferred stock has a before­tax yield of 8%.  What is the  preferred stock’s after­tax return?

a. 6.90%

b. 7.26%

c. 7.64%

d. 8.02%

e. 8.42%

Chapter 3:  Financial Statements M/C Problems Page 61

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(3­9) After­tax returns C K M Answer: c  EASY/MEDIUM

94. Van Dyke Corporation has a corporate tax rate equal to 30%.  The company recently purchased preferred stock in another company.  The  preferred stock has an 8% before­tax yield.  What is Van Dyke’s after tax yield on the preferred stock?

a. 6.57%

b. 6.92%

c. 7.28%

d. 7.64%

e. 8.03%

(3­9) After­tax returns C K M Answer: d  EASY/MEDIUM

95. Granville Co. recently purchased several shares of Kalvaria  Electronics’ preferred stock.  The preferred stock has a before­tax  yield of 8.6%.  If the company’s tax rate is 40%, what is Granville  Co.’s after­tax yield on the preferred stock?

a. 6.49%

b. 6.83%

c. 7.19%

d. 7.57%

e. 7.95%

(3­2) Net oper. working capital C K M Answer: b  MEDIUM

96. Wu Systems has the following balance sheet.  How much net operating  working capital does the firm have?

Cash $  100 Accounts payable $  200 Accounts receivable  650 Accruals 350 Inventory    550 Notes payable    350   Current assets $1,300   Current liabilities $  900 Net fixed assets 1,000 Long­term debt 600 Common equity 300

       Retained earnings    500 

Total assets $2,300 Total liab. & equity $2,300 

a. $675

b. $750

c. $825

d. $908

e. $998

(3­3) Income statement C K M Answer: b  MEDIUM

97. Last year Almazan Software reported $10.50 million of sales, $6.25  million of operating costs other than depreciation, and $1.30 million  of depreciation.  The company had $5.00 million of bonds that carry a  6.5% interest rate, and its federal­plus­state income tax rate was 35%. This year's data are expected to remain unchanged except for one item,  depreciation, which is expected to increase by $0.70 million.  By how  much will net income change as a result of the change in depreciation?  The company uses the same depreciation calculations for tax and  stockholder reporting purposes.

a. ­$0.432

b. ­$0.455

Page 62 M/C Problems Chapter 3:  Financial Statements

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

c. ­$0.478

d. ­$0.502

e. ­$0.527

(3­7) After­tax operating income C K M Answer: e  MEDIUM

98. C. F. Lee Inc. has the following income statement.  How much after­tax  operating income does the firm have?

Sales $2,850.00

Costs 1,850.00

Depreciation    192.00 

EBIT $  808.00

Interest expense    285.00 

EBT $  523.00

Taxes (35%)    183.05 

Net income $  339.95 

a. $427.78

b. $450.29

c. $473.99

d. $498.94

e. $525.20

(3­7) After­tax operating income C K M Answer: c  MEDIUM

99. Kwok Enterprises has the following income statement.  How much after tax operating income does the firm have?

Sales $2,250

Costs 1,400

Depreciation    250 

EBIT $  600

Interest expense     70 

EBT $  530

Taxes (40%)    212 

Net income $  318 

a. $325

b. $342

c. $360

d. $378

e. $397

(3­7) Free cash flow C K M Answer: b  MEDIUM

100. Hartzell Inc. had the following data for 2010, in millions:  Net income = $600; after­tax operating income [EBIT(1 ­ T)] = $700; and Total  assets = $2,000.  Information for 2011 is as follows:  Net income =  $825; after­tax operating income [EBIT(1 ­ T)] = $925; and Total assets = $2,500.  How much free cash flow did the firm generate during 2011?

a. $383

b. $425

c. $468

d. $514

e. $566

Chapter 3:  Financial Statements M/C Problems Page 63

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(3­7) Free cash flow C K M Answer: e  MEDIUM

101. Shrives Publishing recently reported $10,750 of sales, $5,500 of  operating costs other than depreciation, and $1,250 of depreciation.   The company had $3,500 of bonds that carry a 6.25% interest rate, and  its federal­plus­state income tax rate was 35%.  During the year, the  firm had expenditures on fixed assets and net operating working capital that totaled $1,550.  These expenditures were necessary for it to  sustain operations and generate future sales and cash flows.  What was  its free cash flow?

a. $1,873

b. $1,972

c. $2,076

d. $2,185

e. $2,300

(3­7) Free cash flow C K M Answer: a  MEDIUM

102. Houston Pumps recently reported $185,250 of sales, $140,500 of  operating costs other than depreciation, and $9,250 of depreciation.   The company had $35,250 of outstanding bonds that carry a 6.75%  interest rate, and its federal­plus­state income tax rate was 35%.  In  order to sustain its operations and thus generate future sales and cash flows, the firm was required to spend $15,250 to buy new fixed assets  and to invest $6,850 in net operating working capital.  What was the  firm's free cash flow?

a. $10,225

b. $10,736

c. $11,273

d. $11,837

e. $12,429

(3­8) EVA C K Answer: b  MEDIUM 103. Casey Motors recently reported the following information:

∙ Net income = $600,000.

∙ Tax rate = 40%.

∙ Interest expense = $200,000.

∙ Total investor­supplied operating capital employed = $9 million. ∙ After­tax cost of capital = 10%.

What is the company’s EVA?

a. ­$171,000

b. ­$180,000

c. ­$189,000

d. ­$198,450

e. ­$208,373

Page 64 M/C Problems Chapter 3:  Financial Statements

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

(3­9) Carry­back, carry­forward C K M Answer: c  MEDIUM

104. Appalachian Airlines began operating in 2007.  The company lost money  the first year but has been profitable ever since.  The company’s  taxable income (EBT) for its first five years is listed below.  Each  year the company’s corporate tax rate has been 40%.

Year Taxable Income 

2007 ­$4,000,000

2008 $1,000,000

2009 $2,000,000

2010 $3,000,000

2011 $5,000,000

Assume that the company has taken full advantage of the Tax Code’s  carry­back, carry­forward provisions and that the current provisions  were applicable in 2007.  How much did the company pay in taxes in  2010?

a. $  688,500

b. $  765,000

c. $  800,000

d. $  930,000

e. $1,023,000

(3­9) Carry­back, carry­forward C K M Answer: c  MEDIUM

105. Garner Grocers began operations in 2008.  Garner has reported the  following levels of taxable income (EBT) over the past several years.   The corporate tax rate was 34% each year.  Assume that the company has  taken full advantage of the Tax Code’s carry­back, carry­forward  provisions, and assume that the current provisions were applicable in  2008.  What is the amount of taxes the company paid in 2011?

Year Taxable Income 

2008 ­$3,200,000

2009 $  200,000

2010 $  500,000

2011 $2,800,000

a. $ 92,055

b. $ 96,900

c. $102,000

d. $107,100

e. $112,455

(3­9) After­tax returns C K M Answer: d  MEDIUM

106. A corporation recently purchased some preferred stock that has a  before­tax yield of 7%.  The company has a tax rate of 38%.  What is  the after­tax return on the preferred stock?

a. 5.32%

b. 5.60%

c. 5.89%

d. 6.20%

e. 6.51%

Chapter 3:  Financial Statements M/C Problems Page 65

© 2012 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be copied, scanned, or duplicated, in whole or in part, except for use as permitted in a license distributed with a certain product or service or otherwise on a password­protected website for classroom use.

Page Expired
5off
It looks like your free minutes have expired! Lucky for you we have all the content you need, just sign up here