New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

PSYCH 385 - Practice Test

by: Hannah Floyd

PSYCH 385 - Practice Test Psych 385

Marketplace > University of Louisville > Psychlogy > Psych 385 > PSYCH 385 Practice Test
Hannah Floyd
U of L

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

This test covers material that will be on our exam!
Abnormal Psychology
Dr. Tamara Newton
Study Guide
abnormal psych, Psychology, PSYCH 385, Practice Test, Study Guide
50 ?




Popular in Abnormal Psychology

Popular in Psychlogy

This 6 page Study Guide was uploaded by Hannah Floyd on Friday February 19, 2016. The Study Guide belongs to Psych 385 at University of Louisville taught by Dr. Tamara Newton in Winter 2016. Since its upload, it has received 43 views. For similar materials see Abnormal Psychology in Psychlogy at University of Louisville.

Similar to Psych 385 at U of L


Reviews for PSYCH 385 - Practice Test


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 02/19/16
PSYCH 385-Abnormal Psychology Practice Test Ch.6 and 7 (Test #2) 1. Which is not a physical symptom of a panic attack? a. Heavy breathing b. Parasthesis c. Increased heart rate d. A heart attack 2. Which is not classified as an anxiety disorder? a. Specific Phobia b. General Anxiety Disorder c. Panic Disorder d. Obsessive Compulsive Disorder 3. Adrian M. has problems using door knobs, being near people who are sick, and counting things. He frequently uses a handkerchief to open doors and also washes his hands often. He has been dealing with these problems for over 2 years since he lost his wife in a car accident. He even hired an assistant to help him with his daily tasks, who he relies on heavily. With your background in abnormal psychology what is your diagnosis? a. Specific phobia b. OCD c. GAD d. Agoraphobia 4. You are walking back to your dorm late one night and you come upon a ragged character on the sidewalk. You try not to make eye contact. Then as you pass this person you are jolted backwards by him and spun around, he tries to take your purse and backpack but luckily you wear a cross body purse and your backpack clips around your chest. He jolts you pretty good, but you were holding your pepper spray so you were able to spray and run across the intersection to your dorm. Once inside, your heart is racing, your palms are sweaty and you have a particularly dry mouth. What was your response to this incident? a. An anxiety response b. A fear response c. A cognitive/subjective response d. A behavioral response 5. Refer to above scenario. After this unfortunate event you began to experience periods of intense fear coupled with heavy breathing, racing heartbeat, and feeling like you are choking. You have them about two or three times a month and you are often consumed with worry about when the next one will occur. Fast forward to a year later, you have begun to avoid all interactions with people who walk down the street looking a bit ragged, you have moved to a different dorm on the other side of campus (even though you would be closer to your classes at your previous dorm), and you refuse to walk (or even drive) down the street on which the event happened. What have you most probably developed given this information? a. Agoraphobia b. Specific phobia c. Panic disorder with avoidance d. Panic disorder with agoraphobia 6. Refer to the above scenarios. You still haven’t gone to be evaluated by a psychologist, even though you know you should. Instead you have tried to cope, but all you ever seem to do is lock yourself in your room and not come out except when you have classes. In the past 6-month period you have disengaged with your sorority friends, and you don’t enjoy drawing or painting like you used to. Sometimes you wonder if the world would be better off without you in it. Because after all, what use is a twenty-something with no aspirations or plans for the future and who stays in her room all day because she is tired all the time. Judging by this extra information, what is the comorbid disorder you have? a. GAD b. Persistent depressive disorder c. MDD d. Substance abuse disorder 7. Refer to above scenarios. Finally, one of your roommates drags you to the psychiatrist office and signs you up for the next available appointment. She realized you were struggling when she saw you had marked your calendar with a large red “X” and were selling all your things with a smile on your face. Once she put the clues together she realized you were suicidal. When you see the psychologist this evening (the earliest available appointment) what do you think he will most likely try with you? a. ECT and admittance to a mental institution b. Anticonvulsant drugs c. Lithium d. Tricyclic anti-depressants 8. Refer to above scenarios. After a short stay in the mental hospital, what do you think your psychologist will recommend? a. Treat the panic disorder first using interoceptive exposure b. Treat the depression first using interpersonal therapy c. Treat the panic disorder first using exposure therapy d. Treat the depression first using behavioral activation treatment 9. Which is a sound example of interoceptive exposure? a. Asking the patient to spin around in a desk chair and then calming them to the point where they don’t have a panic attack. b. Asking the patient to voice their thoughts and then helping the patient to reevaluate those thoughts in order to see their flaws c. Asking the patient to go back to the place where they first had a panic attack and re-live the events leading up to the first attack d. Asking the patient to participate in hypnosis and then telling them they don’t need to have panic attacks anymore while under hypnosis 10. Which would be most effective in the treatment of a fear of spiders? a. Interoceptive exposure b. Exposure therapy c. Exposure therapy + cognitive therapy d. Cognitive behavioral therapy 11. When Bella and Edward break up in the movie New Moon, Bella goes through the months of October to December in isolation, having nightmares, withdrawal from family and friends, and loss of pleasure in her normal activities. Her face is almost emotionless and she sends numerous letters that are always returned and never read. She also begins to do reckless things so she can have hallucinations of Edward. Of which is this most likely an example? a. Major depressive episode with atypical features b. Major depressive episode with catatonic features c. Major depressive episode with psychotic features d. Major depressive episode with seasonal pattern 12. When Alessia and her friends go out and party, Alessia tends to distance herself from everyone else, seeming to want nothing to do with anyone. When she does talk to others she seems stand-offish and rude, with a hint of underlying nervousness. If you took a closer look you would notice her palms are sweaty and she was shaking. From what does Alessia suffer? a. Specific phobia b. Social phobia c. GAD d. Body dysmorphic disorder 13. Analyze this thought process: “I wonder if my daughter is ok… she hasn’t called today…but she usually doesn’t call until after her classes which is in 4 more hours. I’m sure she’s fine…yeah, she’s fine… but what if she gets kidnapped or her car breaks down?...At least my sons are both here…they seem fine…but the youngest hasn’t been acting right lately...the oldest is getting better grades at least…what if I can’t pay for his college…what if I can’t pay the taxes this month? husband is usually home at this time… he seems distant from me since our daughter went to college…I wonder if he’s cheating on me…” Can you identify the most likely disorder this thought process belongs to? a. Body Dysmorphic disorder b. Obsessive-Compulsive Disorder c. GAD d. Specific phobia 14. You have a friend who constantly is worried about how her butt looks. She tries to hide it under baggy pants, long shirts, and long flowing skirts. Once she spent three whole hours in the mirror and made you and three of your friends late for a party. She often asks you whether or not she (her butt) looks ok, you try to reassure her but she thinks you are just trying to make her feel better. She is at the gym often trying to loose weight in her hips and butt area. She even talks about getting liposuction. What is she most likely suffering from? a. Body Dysmorphic Disorder b. Obsessive-Compulsive Disorder c. GAD d. Specific Phobia 15. Which is an example of a unipolar depressive disorder? a. Dysthymic disorder b. Bipolar disorder c. Postpartum “blues” d. Cyclothymic disorder 16. Your grandmother is often upset with the way her life is going and getting old. She has this gloomy attitude plus trouble concentrating and low self-esteem for the better part of two years. But when my little cousin was born she was all smiles and it seemed like she might pull out of her mood. But the smiles only lasted for a few weeks. Now it seems like she’ll never pull out of it. What does your grandmother most likely have? a. MDD b. Postpartum “blues” c. Cyclothymic disorder d. Persistent depressive disorder 17. What is not a potential factor that may contribute to the development of MDD? a. Stressful life events b. Damage to the left anterior prefrontal cortex c. Dysfunctional circadian rhythms d. GABA deficiency 18. What is a potential factor that may contribute to OCD? a. A dysfunctional neural circuit that has been left over from evolution b. Hypervigilance for potential rejection c. The presence of worry d. The hyperventilation/suffocation theory 19. What is an example of rumination? a. Drinking away one’s problems b. Repeatedly thinking about a comment made and bringing it up repeatedly c. Excessively playing video games d. Getting high 20. Choose the incorrect statement about anxiety disorders. a. It is the most prevalent psychology disorders b. Women are more commonly afflicted c. Characterized by “false alarm” d. Medication is always the first and most helpful option 21. What is not a theory for panic? a. Learning theory b. Anxiety sensitivity c. Safety behaviors d. Cognitive bias 22. Which neurotransmitter is incorrectly matched with its function in the body? a. Serotonin – mood, sleep, sexual desire and function, appetite, sleep, memory and learning, social behavior, cardiovascular system and muscle function b. GABA – sleep c. Dopamine – nerve communication, and reward-motivated behavior d. Norepinephrine - “fight or flight” Answers 1. d 2. d 3. b 4. b 5. c 6. c 7. a 8. c 9. a 10. b 11. c 12. b 13. c 14. a 15. a 16. d 17. d 18. a 19. b 20. d 21. d 22. b


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Bentley McCaw University of Florida

"I was shooting for a perfect 4.0 GPA this semester. Having StudySoup as a study aid was critical to helping me achieve my goal...and I nailed it!"

Allison Fischer University of Alabama

"I signed up to be an Elite Notetaker with 2 of my sorority sisters this semester. We just posted our notes weekly and were each making over $600 per month. I LOVE StudySoup!"

Jim McGreen Ohio University

"Knowing I can count on the Elite Notetaker in my class allows me to focus on what the professor is saying instead of just scribbling notes the whole time and falling behind."


"Their 'Elite Notetakers' are making over $1,200/month in sales by creating high quality content that helps their classmates in a time of need."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.