New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

History 202 EXAM 1 Study Guide

Star Star Star Star Star
1 review
by: kiara campbell

History 202 EXAM 1 Study Guide History 202

Marketplace > University of Wisconsin - Oshkosh > History > History 202 > History 202 EXAM 1 Study Guide
kiara campbell

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

This is a study guide of 26 exam like questions on material from Topic 1, 2 and 3 that will be on our exam Friday (03/04/16). I also included the answer key. Good luck everyone!
American History to 1877
Study Guide
Reconstruction, Wild West, Natives, Settlers, Labor, Carnegie, Riots, KKK, South, North, civil war
50 ?




Star Star Star Star Star
1 review
Star Star Star Star Star
"Loved these! I'm a horrible notetaker so I'll be your #1 fan in this class"
Coty Crona

Popular in American History to 1877

Popular in History

This 5 page Study Guide was uploaded by kiara campbell on Sunday February 21, 2016. The Study Guide belongs to History 202 at University of Wisconsin - Oshkosh taught by DR. ROWLAND in Spring 2016. Since its upload, it has received 106 views. For similar materials see American History to 1877 in History at University of Wisconsin - Oshkosh.


Reviews for History 202 EXAM 1 Study Guide

Star Star Star Star Star

Loved these! I'm a horrible notetaker so I'll be your #1 fan in this class

-Coty Crona


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 02/21/16
History 202 EXAM 1 Study Guide Professor: Rowland Section: 003 1. The Civil War destroyed the Doctrine of Secession which was the idea that: a. The South believed that the authority of the Central government was better than States rights. b. The North viewed the union as voluntary. c. The South view the union as voluntary where the North view the Union as binding and permanent. 2. What was the Tenure of Office Act? a. Prohibited President Lincoln from dismissing any cabinet officer without Congress approval b. Prohibited President Andrew Johnson from dismissing any cabinet officer without Congress approval c. Prohibited President Andrew Johnson from vetoing bills 3. Under Radical Republican Reconstruction, The Freedman’s Bureau had what responsibilities? a. Created Schools, increased medical care, etc. b. Monitored any activities that restricted Freedmen’s freedom c. All of the above. 4. Who were the “Carpetbaggers” and “Scalawags” that Southerners disproved of? a. Northern businessmen who were convinced to move south to keep it Republican b. Opportunists who rushed down from The North c. Southerners who hopped on the Republican bandwagon d. All of the above 5. What was the agenda of the formation of the KKK, Red shirts, and other southern Terrorist groups? a. To resist all Federal and State authority b. To violently terrorize Freedmen and Republicans c. To connect on a social level 6. What issues caused for the failure of Radical Reconstruction? a. Northerners grow tired of the constantly promoting the liberties of freedman, Other issues steal the spotlight, and their agenda was too great to handle. b. Northerners become Democratic and Freedman have gained enough liberties c. The Southerners resistance was too great for Radical Reconstruction to keep fighting against 7. After the slaves were liberated by the Union troops, they were promised land and a mule, however their hopes were dashed when: a. Lincoln being assassinated led for Andrew Johnson to become the president who created black codes to restrict their liberties b. Radical Reconstruction ended causing the South to regain control and as this happened black rights decreased c. All of the above. 8. Freedman did not get the 40 acres like they were promised, but instead had to sharecrop which was: a. Working on the plantations for previous masters b. Having to become a tenant on the land and the form of rent was giving most of the crops to the planters while keeping a small percent for themselves c. Growing crops and having to share with other freedmen on the land 9. Before the war the plans were to create a Railroad that would link the Union Pacific and Central Pacific which was from what states? a. Oregon and New York b. California and New York c. New York and Texas 10. The 4 Big financers adopted which labor force to work on the Transcontinental Railroad? a. Immigrants b. Natives and immigrants c. Chinese 11. What was the 1882 Exclusion Act? a. A U.S federal law banning all immigrants from working on the railroads b. A U.S Federal Law banning the immigration of all Chinese laborers c. None of the above 12. What was the problems that farmers on plains faced? a. Very tough climate, had to fight with the land. b. Insects, pests, droughts and floods were major issues for farmers c. All of the above 13. Why did the Texas Cattle drive and Cowtowns decline? a. The conflict with Homesteaders, the issue with the “Texas Tick”, the harsh weather and the expansion of the railroads b. The expansion of Railroads and that cows were becoming expensive c. The conflict with homesteaders, the expansion of the railroads, and the harsh weather 14. What does the Myth of the Cowboy tell us? a. Tells us America is a country of Men and the men run it (Women are loyal and are in charge of the domestic life) b. Highlights individualism, and that Americans are Strong willed, stand up guys who are action oriented (shoot first, ask questions later) c. All the above 15. What was portrayed in the famous Buffalo Bill’s Wild Wild West Show? a. That Indians and white people were not enemies, but friends b. That the Indians were the aggressors and that the Settlers were just the victims who came out on top and won the west. c. That the cowboys were heroes of the West who defeated the Indians easily 16. How did the U.S. army change their tactics when fighting the Natives? a. Attacked the base camps in the winter and the advantage lays in numbers, technology & organizational skills b. Destroyed the Natives livelihood (the buffalo) and used other Native tribes to track down their enemies c. All of the above. 17. What Battle was the last of the Indian Resistance in 1890? a. The Little Big Horn Battle with Cutler where it ended in Native victory b. The defeat of the Nez Perce c. The massacre at Wounded Knee 18. What are the 5 ingredients for Industrial Success? a. Cheap labor, Money, Access to energy, water, electricity b. Transportation, Money, Access to energy (coal), Cheap labor, Raw materials c. Immigrants, Money, Raw materials, Railroads, Access to energy 19. The first generation of Rogue Financers were known as the Unholy trio for what reasons? a. They were greedy, destructive, and only looking to fill their pockets b. They were very mean people who would steal from the less fortunate c. They were greedy bank owners who would steal from their clients 20. What is Vertical Integration? a. The control of an entire business including labor and distribution b. The control of production and labor c. The control or influence on raw materials, production, labor and distribution 21. Andrew Carnegie became a master of Vertical Integration when he brought in Frick for: a. To use Frick’s Coke ovens for intense heat to create steel b. To use Frick’s Coke ovens to create iron c. To use Frick’s Coke ovens to make a ton of other metals 22. What is the idea of Herbert Spencer’s Social Darwinism? a. It says that you have to fight for what you want to be successful b. Applies natural selection to society, saying that there will be rejects and it’s a natural process c. It guides you on how to be the most successful business man 23. Why did the Labor groups and unions keep failing? a. Too many unorganized wildcat riots, focused on too many issues, and too much division within the ranks. b. They could not keep the fight up against big business c. None of the above 24. What was the end result of the Homestead Strike of 1892? a. The union strikers’ demands have been met b. Carnegie eliminates the strikers and his image of a friend to labor is ruined c. Carnegie fires all the union strikers and some are arrested 25. Who was sent to assassinate Frick but failed? a. Henery Bessemer b. John J Ghoul c. Alexander Berkman 26. What was the reasons for the Knights of Labor being looked at as radical? a. Haymarket Square Riot (1886) where strikes got out of hand b. When anarchist and people with other agenda joined in on the riots at the Haymarket Square Riot c. All of the above Answer Key 1. C 2. B 3. C 4. D 5. B 6. A 7. C 8. B 9. B 10. C 11. B 12. C 13. A 14. C 15. B 16. C 17. C 18. B 19. A 20. C 21. A 22. B 23. A 24. B 25. C 26. C


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Jim McGreen Ohio University

"Knowing I can count on the Elite Notetaker in my class allows me to focus on what the professor is saying instead of just scribbling notes the whole time and falling behind."

Amaris Trozzo George Washington University

"I made $350 in just two days after posting my first study guide."

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."

Parker Thompson 500 Startups

"It's a great way for students to improve their educational experience and it seemed like a product that everybody wants, so all the people participating are winning."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.