New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

World History 1020, Final Exam Study Guide

by: Liv Taylor

World History 1020, Final Exam Study Guide HIST 1020 - 004

Marketplace > Auburn University > History > HIST 1020 - 004 > World History 1020 Final Exam Study Guide
Liv Taylor
GPA 4.0

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

This study guide covers most of the information that's going to be on the final. Still please read the book, the lecture notes and outlines, and Carter's study guide!
World History II
David C. Carter
Study Guide
World History
50 ?




Popular in World History II

Popular in History

This 14 page Study Guide was uploaded by Liv Taylor on Saturday April 30, 2016. The Study Guide belongs to HIST 1020 - 004 at Auburn University taught by David C. Carter in Winter 2016. Since its upload, it has received 225 views. For similar materials see World History II in History at Auburn University.


Reviews for World History 1020, Final Exam Study Guide


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 04/30/16
Final  Exam  Study  Guide   Dr.  David  Carter   World  History  II     ***  Make  sure  to  read  the  assigned  pages  in  the  book,  go  over  Carter’s  study  guide   and  lecture  PowerPoints  in  addition  to  my  guide  and  notes!  If  you  have  any   questions,  feel  free  to  contact  me  at  I  want  every  to  do  as  well   as  possible!  ***     1. Match  the  countries  to  their  corresponding  political  visions:   A. Liberal  Democracy     A.      India     B. Authoritarianism       B.      Italy  &  Germany   C. Anticolonial       C.      Portugal,  Spain  &  Russia     2. List  the  global  scale  and  causes  of  WWI:   _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________     3. The  Central  Powers  consisted  of  all  of  the  following  but:   A. Germany   B. Russia   C. Austria-­‐Hungary   D. The  Ottoman  Empire     4. The  Triple  Entente  (later  known  as  the  Allied  Powers)  consisted  of  all  of  the   following  but:   A. Great  Britain   B. France   C. Italy   D. Russia       5. The  immediate  cause  of  WWI  was:   A. The  sinking  of  the  Lusitania   B. The  assassination  of  Archduke  Franz  Ferdinand   C. The  attack  on  Pearl  Harbor   D. The  Zimmerman  Telegram     6. WWI  was  characterized  by:   A. Stalemates  in  trench  warfare   B. Speed  and  mobilization   C. Weapons  of  mass  destruction   D. Mass  casualties   E. All  of  the  above     7. The  Eastern  Front  primarily  consisted  of  what?   A. Trench  warfare  from  the  English  Channel  to  the  Alps   B. American  armies   C. Great  Britain  moving  into  Germany   D. Russia  moving  into  Prussia  and  Austria-­‐Hungary     8. Because  of  monumental  death  rates,  __________  were  recruited.   A. Troops  from  British  colonies  in  Asia  and  Africa   B. British  and  French  women   C. Troops  from  French  colonies  in  Asia  and  Africa   D. Both  A  &  C   E. All  of  the  above     9. What  battle  mentioned  in  class  had  the  highest  death  rates?   A. The  Battle  of  Somme   B. The  Battle  of  Bunker  Hill   C. The  Battle  of  Ypres   D. Both  A  &  C   E. All  of  the  above     10.What  was  the  war’s  most  predominant  impact  on  gender  roles?   A. Women  replaced  men  in  occupations  on  the  home  front   B. Men  were  the  only  gender  who  could  maintain  a  household   C. Women  were  were  viewed  as  useless   D. Women  couldn’t  raise  their  families  alone     11.Describe  the  Armenian  Genocide  and  its  impact:   _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________     12.Who  led  the  Russian  Revolution  against  the  Bolsheviks?   A. Vladimir  Lenin  &  Leon  Trotsky   B. Tsar  Nicholas  &  Tsarina  Alexandria   C. Leo  Tolstoy   D. Rasputin     13.Who  were  the  two  groups  of  Russian  people  split  between  the  supporters   and  opposers  of  communism?   A. The  Bolsheviks  and  the  Leninites   B. The  blues  and  the  golds   C. The  reds  and  the  whites   D. None  of  the  above     14.True  or  False:  The  Germans  unconditionally  surrendered  in  1918.     15.  The  United  States’  entry  into  WWI  and  Kaiser  Wilhelm’s  flee  from  Germany   in  1917  lead  to  Germany  becoming  the:   A. Third  Reich   B. Weimar  Republic   C. Weak  man  of  Europe   D. Enemy  of  Austria-­‐Hungary     15.The  war  destroyed  all  but  which  empire?   A.  Italian   B.  Russian   C.  Austria-­‐Hungarian   D.  Ottoman     16.Why  was  Germany’s  armistice  at  the  Palace  of  Versailles  significant  and  what   made  it  so  harsh?   _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________     17.Who  was  not  a  part  of  the  Big  Three?   A. Woodrow  Wilson   B. Davis  Lloyd  George   C. George  Clemenceau   D. Kaiser  Wilhelm     18.President  Woodrow  Wilson  hoped  for  and  implemented:   A. “A  Peace  Without  Victors”   B. The  Fourteen  Points   C. The  League  of  Nations   D. All  of  the  above     19.  The  U.S.  Senate  refuses  to  ratify  the  Treaty  of  Versailles  and…   A. Sides  with  Germany   B. Attacks  the  Central  Powers   C. Does  not  enter  the  League  of  Nations   D. Gives  up  their  colonies     20.How  did  WWI  mobilize  populations?   A. Propaganda   B. Mass  production   C. Mass  consumption   D. All  of  the  above     21.Germany  described  the  Treaty  of  Versailles  as:   A. Fair  and  peaceful   B. “Diktat”   C. A  dictated  peace   D. Both  B  &  C   E. All  of  the  above     22.Politicians  like  Hitler,  Mussolini  and  Roosevelt  used  __________  for  mass   mobilization.   A. Radio   B. Television   C. Newsprint   D. Fireside  chats     23.  What  becomes  national  culture?   A. Elitist  culture   B. Global  culture   C. Mass  culture   D. All  of  the  above     24.  The  United  States  replaces  Germany  and  Great  Britain  as:   A. The  world’s  largest  producer  of  industry   B. The  center  of  banking  and  finance   C. The  largest  economic  power   D. All  of  the  above     25.  Henry  Ford  created  the:   A. Atomic  bomb   B. Automobile  assembly  line   C. Use  of  film  as  propaganda   D. Idea  of  mass  production  and  consumption     26.  True  or  False:  The  cause  of  the  Great  Depression  is  traced  back  to  WWI.     27.The  Great  Depression  caused  people  to  refute  what?   A. Capitalism   B. Free  markets   C. War   D. Both  A  &  B   E. All  of  the  above     28.  The  Great  Depression  drew  people  to  all  but  what?   A. Capitalism   B. Socialism   C. Communism   D. Radical  right-­‐wing  movements     29.True  or  False:  The  Great  Depression  primarily  affected  industry  and  was   easier  on  agriculture  and  the  nonindustrial  world.     30.What  brought  the  Great  Depression  to  an  end?   A. The  reigns  of  Adolf  Hitler  and  Benito  Mussolini   B. FDR’s  “New  Deal”   C. World  War  II   D. Communism     31.  All  but  what  nation  sustains  their  republican  systems  in  the  midst  of   communist  and  right-­‐wing  pressure?   A. The  United  States   B. Italy   C. Great  Britain   D. France     32.What  is  the  aftermath  of  the  Bolshevik  Revolution  and  Civil  War  in  Russia?   A. Capitalism   B. Famine   C. Dictatorship   D. WWI     33.Russia  becomes  the  Soviet  Union  or  the  USSR  under  what  socialist  leader?   A. Lenin   B. Trotsky   C. Rasputin   D. Stalin     34.Match  the  leader  to  their  nation  to  their  form  of  government:   A. Stalin     A.      United  States   A.      Fascism   B. Roosevelt     B.      Great  Britain   B.      National  Socialism   C. Mussolini     C.      Germany     C.      Socialism   D. Hitler     D.      Japan     D.      Democratic  Republic   E. Hirohito     E.      Soviet  Union   E.      Constitutional  Monarchy   F. Churchill       F.      Italy     F.      Military  Dictatorship     35.What  three  things  made  the  U.S.  and  the  Soviet  Union  global  superpowers?   1.   2.   3.     36.The  United  States  and  the  Soviet  Union  fought  over  the  allegiance  of  the  third   bloc,  also  known  as:   A. The  Third  World   B. The  Third  Reich   C. Liberal  capitalism   D. Communism     37.True  or  False:  WWII  was  more  global  in  scale  and  in  context  than  WWI.     38.WWII  was  characterized  by:   A. Technological  advances  in  warfare   B. The  destruction  of  the  line  between  civilian  and  soldier   C. Dehumanization  of  the  enemy   D. Anticolonial  movements   E. All  of  the  above     39.There  were  massive  migrations  of  __________  between  Greece  and  Turkey.   A. Buddhists  and  Muslims   B. Christians  and  Muslims   C. Christians  and  Jews   D. Hindus  and  Buddhists     40.The  German  war  tactic  of  __________  proved  decisive  in  their  initial  dominance   in  the  war  in  Europe.   A. Blitzkrieg   B. Trench  warfare   C. Unrestricted  submarine  warfare   D. Dehumanization     41.Explain  what  happened  at  The  Munich  Conference  of  1938:   _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________     42.In  June  1941,  the  Germans  invaded  and  nearly  conquered  whom?   A. Japan   B. Austria-­‐Hungary   C. Great  Britain   D. The  Soviet  Union     43.In  May  1945,  Germany  surrendered  unconditionally  after  what?   A. The  Red  Army’s  dominance  over  German  troops   B. Hitler’s  suicide     C. The  shift  of  Swiss  neutrality   D. Both  A  &  B   E. All  of  the  above     44.  Atomic  bombs  were  dropped  on  what  two  Japanese  cities?   1.   2.     45.The  destruction  caused  by  WWII  indirectly  and  predominantly  led  to:   A. The  expansion  of  capitalism   B. The  Cold  War   C. The  expansion  of  socialism   D. Red  China     46.  The  Berlin  Airlift  of  1948-­‐1949  heightened  what?   A. Unified  German  power   B. The  tensions  between  the  U.S.  and  USSR   C. The  tensions  between  East  and  West  Germany   D. Both  B  &  C   E. All  of  the  above     47.  The  Truman  Doctrine  was  to  __________  as  the  Marshall  Plan  was  to  __________.   A. United  States,  Germany   B. East  Germany,  West  Germany   C. Military  aid,  economic  aid   D. Economic  aid,  military  aid     48.What  was  the  military  alliance  between  Western  Europe  and  North  America   against  the  Soviet  Union?   A. The  Cold  War  Nonaggression  Pact   B. The  North  Atlantic  Treaty  Organization     C. The  Treaty  of  Versailles   D. The  Marshall  Plan       49.What  was  the  League  of  Nations  turned  into?   A. The  United  Nations   B. NATO   C. Truman  Doctrine   D. FDIC     50.The  Warsaw  Pact  was:   A. An  alliance  between  the  U.S.  and  the  USSR   B. A  nonaggression  pact  between  Great  Britain  and  France   C. A  treaty  between  Austria-­‐Hungary  and  Japan   D. An  alliance  between  the  Soviet  Union  and  Western  Europe     51.What  was  not  an  element  of  the  Nuclear  Triad?   A. Air   B. Underground   C. Land   D. Submarine     52.  Which  of  the  following  was  not  a  pattern  of  decolonization  and  nation   building?   A. Civil  war  in  the  Soviet  Union   B. Civil  war  in  China   C. Negotiated  independence  in  India  and  much  of  Africa   D. Incomplete  decolonization  in  Rhodesia,  Algeria,  South  Africa,  etc.     53.The  slogan  “Asians  for  the  Asians”  was  used  to  justify  what?   A. Chinese  imperialism   B. The  overthrow  of  Red  China   C. The  overthrow  of  Japan   D. Japanese  imperialism     54.Chiang  Kai-­‐shek  led  Chinese  __________.   A. Communism   B. Socialism   C. Nationalism   D. Fascism     55.Mao  Zedong  led  Chinese  __________.   A. Communism   B. Socialism   C. Nationalism   D. Fascism     56.Mao  Zedong  put  an  emphasis  on:   A. The  role  of  peasants  in  revolution   B. Women’s  liberation   C. Communism   D. Both  A  &  C   E. All  of  the  above     57.Who  advocated  for  self-­‐rule  in  India  and  the  development  of  nonviolent   resistance?   A. Muhammad  Ali   B. Chiang  Kai-­‐shek   C. Mohandas  Gandhi   D. Jomo  Kenyatta       58.During  what  war  did  the  United  States  sign  a  defense  treaty  stating  that  we   would  defend  Japan  in  case  of  invasion?   A. The  Vietnam  War   B. WWII   C. The  Korean  Conflict   D. The  Cold  War     59.Mohandas  Gandhi  is  known  for:   A. Changing  the  Indian  National  Congress   B. Civil  disobedience   C. Nonviolent  protests   D. Both  B  &  C   E. All  of  the  above     60.  All  of  the  following  but  which  led  nationalist  movements  in  Africa:   A. Former  servicemen   B. Tribesmen   C. Urban  underemployed  and  unemployed   D. The  educated     61.  Faced  with  nationalist  demands,  European  powers  did  what?   A. Agreed  to  decolonize   B. Pushed  war  efforts   C. Pushed  imperialism   D. All  of  the  above     62.__________  became  the  first  independent  African  state  led  by  __________.   A. Zimbabwe,  Nkrumah   B. Southern  Rhodesia,  Azikiwe     C. Nigeria,  Nyerere   D. Ghana,  Nkrumah     63.  African  leaders  looked  to  whose  style  of  communism?   A. Frederick  Engels     B. Mao  Zedong   C. Karl  Marx   D. Joseph  Stalin     64.  The  idea  that  African  descendants  were  more  humane  and  had  stronger   communal  feelings  than  Europeans,  also  known  as  “Negritude,”  was   developed  by  whom?   A. Nkrumah   B. Mohandas  Gandhi   C. Leopold  Sedar  Senghor   D. Winston  Churchill     65.  What  was  the  Balfour  Declaration?   A. Declared  Egypt’s  independence   B. Made  Palestine  a  “homeland”  for  Jews   C. Germany’s  plan  to  overthrow  Israel   D. The  treaty  that  ended  the  Arab-­‐Israeli  War     66.Who  won  the  Arab-­‐Israeli  War?   A. Israel   B. Palestine   C. Egypt   D. India     67.What  did  Gamal  Abdel  Nasser’s  Muslim  Brotherhood  do?   A. Dissolved  parliament   B. Banned  communism   C. Stripped  elites  of  their  wealth   D. Both  A  &  B   E. All  of  the  above     68.In  1956,  seeking  to  assert  Egypt’s  influence,  Nasser  seized  control  of  the:   A. Algerian  War   B. French  colons   C. The  Suez  Canal     D. The  East  India  Trading  Company     69.Vietnamese  leader,  ____________,  looked  to  Marxism  as  a  source  of  inspiration   A. Chiang  Kai-­‐shek   B. Ho  Chi  Minh   C. Mao  Zedong   D. Charles  de  Gaulle     70.Describe  the  relationship  between  North  Vietnam  and  South  Vietnam:   _______  __________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________   ______________________________________________________________________ _______________________ _____________________________________________________________________________________________   _____________________________________________________________________________________________       71.Who  were  the  Viet  Cong?   A. American  soldiers  in  Vietnam   B. South  Vietnamese  soldiers   C. Anticommunist  North  Vietnamese  soldiers   D. Communist  guerrillas  in  South  Vietnam     72.  Who  was  the  unpopular  president  of  South  Vietnam  during  the  time  of  the   Vietnam  War?   A. Ho  Chi  Minh   B. Dien  Bien  Phu   C. Ngo  Dihn  Diem   D. Viet  Minh     73.After  Stalin’s  death,  ____________  denounced  Stalin’s  human  rights  abuses  as   not  a  part  of  true  communism.   A. Khrushchev   B. Gorbachev   C. Putin   D. Trotsky     74.Who  enforced  First  World  modernization  on  the  Third  World?   A. The  United  States     B. The  World  Bank   C. First  World  multinational  corporations   D. All  of  the  above     75.What  movement  led  by  Mao  Zedong  caused  over  20  million  people  to  die   from  famine?   A. Communism   B. The  Great  Leap  Forward   C. The  Great  Proletarian  Cultural  Revolution   D. The  Bay  of  Pigs     76.  What  was  an  effect  of  the  Cold  War?   A. The  Cuban  Missile  Crisis   B. The  collapse  of  the  Soviet  Union   C. The  end  of  African  imperialism   D. Massive  budget  deficits   E. All  of  the  above                                         1. AB,  BC,  CA   2. International  rivalries  led  to  the  military  alliances  of  the  Central  Powers  and   the  Triple  Entente,  and  along  with  these  nations,  the  nations  that  they   colonized  and  imperialized  come  with  them,  which  just  turns  into  a  huge   mess.   3. B   4. C   5. B   6. E   7. D   8. D   9. D   10.A   11.The  Armenian  Genocide  was  carried  out  during  WWI  by  the  Ottoman  Empire   as  a  way  to  exterminate  the  minority  population.  As  a  result,  the  male   population  was  extremely  weakened  thereby  leading  to  a  weak  military  force   and  ultimately  leading  to  the  Ottoman  Empire’s  fall  after  the  WWI.     12.A   13.C   14.False   15.B   15.  A  (two  15’s  sorry  J)   16.The  Palace  of  Versailles  is  where  Germany  coroneted  the  Kaiser  after  their   victory  in  the  Franco-­‐Prussian  War.  The  Treaty  of  Versailles  was  harsh  on  the   Germans  as  the  gave  them  the  sole  blame  for  WWI  (war  guilt  clause)  and   they  have  to  pay  giant  penalties.     17.D   18.D   19.C   20.D   21.D   22.A   23.C   24.D   25.B   26.True   27.D   28.A   29.False   30.C   31.B   32.B   33.D   34.  AEC,  BAD,  CFA,  DCB,  EDF,  FBE   35.1.  Size   2.  Possession  of  atomic  weapons     3.  Each  embodied  a  model  of  civilization  that  could  be  applied  globally   (capitalism  &  communism)   36.A   37.True   38.E   39.B   40.A   41.Hitler  demands  that  the  Czech’s  relinquish  Sudetenland  to  Germany,  which   leads  to  a  huge  conflict  between  Hitler  and  Chamberlain.  Chamberlain’s   solution  was  called  Appeasement  and  desperate  for  peace,  he  gives  up  that   part  of  Czechoslovakia  and  Hitler  is  “content”   42.D   43.D   44.1.  Hiroshima     2.  Nagasaki   45.B     46.D   47.C   48.B   49.A   50.D   51.C   52.B   53.D   54.C   55.A   56.E   57.C   58.C   59.E   60.B   61.A   62.D   63.B   64.C   65.B   66.A   67.E   68.C   69.B   70.North  Vietnam,  ruled  by  Ho  Chi  Mihn,  was  communist  and  was  backed  by  the   Viet  Mihn  and  the  Viet  Cong.  South  Vietnam,  controlled  by  a  French  and   American  supported  government  under  President  Ngo  Dihn  Diem,  was  a   noncommunist  republic.  The  United  States  fought  for  South  Vietnam  for  11   years  with  increasing  unpopularity  on  the  home  front,  leading  to  us  pulling   out  of  the  war  and  South  Vietnam’s  surrender.     71.D   72.C   73.A   74.D   75.B   76.E        


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Bentley McCaw University of Florida

"I was shooting for a perfect 4.0 GPA this semester. Having StudySoup as a study aid was critical to helping me achieve my goal...and I nailed it!"

Janice Dongeun University of Washington

"I used the money I made selling my notes & study guides to pay for spring break in Olympia, Washington...which was Sweet!"

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."

Parker Thompson 500 Startups

"It's a great way for students to improve their educational experience and it seemed like a product that everybody wants, so all the people participating are winning."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.