×
Log in to StudySoup
Get Full Access to AU - Hist 1020 - Study Guide
Join StudySoup for FREE
Get Full Access to AU - Hist 1020 - Study Guide

Already have an account? Login here
×
Reset your password

AU / History / HIST 1020 / What is the aftermath of the bolshevik revolution and civil war in rus

What is the aftermath of the bolshevik revolution and civil war in rus

What is the aftermath of the bolshevik revolution and civil war in rus

Description

School: Auburn University
Department: History
Course: World History II
Professor: Michael smith
Term: Spring 2016
Tags: World History
Cost: 50
Name: World History 1020, Final Exam Study Guide
Description: This study guide covers most of the information that's going to be on the final. Still please read the book, the lecture notes and outlines, and Carter's study guide!
Uploaded: 04/30/2016
14 Pages 175 Views 29 Unlocks
Reviews


Final Exam Study Guide


The eastern front primarily consisted of what?



Dr. David Carter

World History II

*** Make sure to read the assigned pages in the book, go over Carter’s study guide and lecture PowerPoints in addition to my guide and notes! If you have any  questions, feel free to contact me at oct0001@auburn.edu. I want every to do as well  as possible! ***

1. Match the countries to their corresponding political visions:

A. Liberal Democracy A.   India

B. Authoritarianism B.   Italy & Germany

C. Anticolonial C.   Portugal, Spain & Russia

2. List the global scale and causes of WWI:

_____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________


What was the war’s most predominant impact on gender roles?



3. The Central Powers consisted of all of the following but: We also discuss several other topics like How do people think about others?

A. Germany

B. Russia

C. Austria-Hungary

D. The Ottoman Empire

4. The Triple Entente (later known as the Allied Powers) consisted of all of the  following but:

A. Great Britain

B. France

C. Italy

D. Russia  

5. The immediate cause of WWI was:

A. The sinking of the Lusitania

B. The assassination of Archduke Franz Ferdinand

C. The attack on Pearl Harbor

D. The Zimmerman Telegram

6. WWI was characterized by:

A. Stalemates in trench warfare

B. Speed and mobilization


The eastern front primarily consisted of what?



Don't forget about the age old question of What is liberalism?
Don't forget about the age old question of What is bondholders?

C. Weapons of mass destruction

D. Mass casualties

E. All of the above

7. The Eastern Front primarily consisted of what?

A. Trench warfare from the English Channel to the Alps

B. American armies

C. Great Britain moving into Germany If you want to learn more check out What happened in the battle of tours?

D. Russia moving into Prussia and Austria-Hungary

8. Because of monumental death rates, __________ were recruited. A. Troops from British colonies in Asia and Africa

B. British and French women

C. Troops from French colonies in Asia and Africa

D. Both A & C

E. All of the above

9. What battle mentioned in class had the highest death rates? A. The Battle of Somme If you want to learn more check out What are the significant geochemical changes that occur during hydrothermal circulation of the ocean crust?

B. The Battle of Bunker Hill

C. The Battle of Ypres

D. Both A & C

E. All of the above

10. What was the war’s most predominant impact on gender roles? A. Women replaced men in occupations on the home front

B. Men were the only gender who could maintain a household C. Women were were viewed as useless

D. Women couldn’t raise their families alone

11. Describe the Armenian Genocide and its impact:

_____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ Don't forget about the age old question of What is the meaning of monopsony?

12. Who led the Russian Revolution against the Bolsheviks?

A. Vladimir Lenin & Leon Trotsky

B. Tsar Nicholas & Tsarina Alexandria

C. Leo Tolstoy

D. Rasputin

13. Who were the two groups of Russian people split between the supporters  and opposers of communism?

A. The Bolsheviks and the Leninites

B. The blues and the golds

C. The reds and the whites

D. None of the above

14. True or False: The Germans unconditionally surrendered in 1918.

15. The United States’ entry into WWI and Kaiser Wilhelm’s flee from Germany  in 1917 lead to Germany becoming the:

A. Third Reich

B. Weimar Republic

C. Weak man of Europe

D. Enemy of Austria-Hungary

15. The war destroyed all but which empire?

A. Italian

B. Russian

C. Austria-Hungarian

D. Ottoman

16. Why was Germany’s armistice at the Palace of Versailles significant and what  made it so harsh?

_____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________

17. Who was not a part of the Big Three?

A. Woodrow Wilson

B. Davis Lloyd George

C. George Clemenceau

D. Kaiser Wilhelm

18. President Woodrow Wilson hoped for and implemented:

A. “A Peace Without Victors”

B. The Fourteen Points

C. The League of Nations

D. All of the above

19. The U.S. Senate refuses to ratify the Treaty of Versailles and… A. Sides with Germany

B. Attacks the Central Powers

C. Does not enter the League of Nations

D. Gives up their colonies

20. How did WWI mobilize populations?

A. Propaganda

B. Mass production

C. Mass consumption

D. All of the above

21. Germany described the Treaty of Versailles as:

A. Fair and peaceful

B. “Diktat”

C. A dictated peace

D. Both B & C

E. All of the above

22. Politicians like Hitler, Mussolini and Roosevelt used __________ for mass  mobilization.

A. Radio

B. Television

C. Newsprint

D. Fireside chats

23. What becomes national culture?

A. Elitist culture

B. Global culture

C. Mass culture

D. All of the above

24. The United States replaces Germany and Great Britain as: A. The world’s largest producer of industry

B. The center of banking and finance

C. The largest economic power

D. All of the above

25. Henry Ford created the:

A. Atomic bomb

B. Automobile assembly line

C. Use of film as propaganda

D. Idea of mass production and consumption

26. True or False: The cause of the Great Depression is traced back to WWI.

27. The Great Depression caused people to refute what?

A. Capitalism

B. Free markets

C. War

D. Both A & B

E. All of the above

28. The Great Depression drew people to all but what?

A. Capitalism

B. Socialism

C. Communism

D. Radical right-wing movements

29. True or False: The Great Depression primarily affected industry and was  easier on agriculture and the nonindustrial world.

30. What brought the Great Depression to an end?

A. The reigns of Adolf Hitler and Benito Mussolini

B. FDR’s “New Deal”

C. World War II

D. Communism

31. All but what nation sustains their republican systems in the midst of  communist and right-wing pressure?

A. The United States

B. Italy

C. Great Britain

D. France

32. What is the aftermath of the Bolshevik Revolution and Civil War in Russia? A. Capitalism

B. Famine

C. Dictatorship

D. WWI

33. Russia becomes the Soviet Union or the USSR under what socialist leader? A. Lenin

B. Trotsky

C. Rasputin

D. Stalin

34. Match the leader to their nation to their form of government: A. Stalin A.   United States A.   Fascism

B. Roosevelt B.   Great Britain B.   National Socialism C. Mussolini C.   Germany C.   Socialism

D. Hitler D.   Japan D.   Democratic Republic E. Hirohito E.   Soviet Union E.   Constitutional Monarchy F. Churchill  F.   Italy F.   Military Dictatorship

35. What three things made the U.S. and the Soviet Union global superpowers? 1.

2.

3.

36. The United States and the Soviet Union fought over the allegiance of the third  bloc, also known as:

A. The Third World

B. The Third Reich

C. Liberal capitalism

D. Communism

37. True or False: WWII was more global in scale and in context than WWI.

38. WWII was characterized by:

A. Technological advances in warfare

B. The destruction of the line between civilian and soldier

C. Dehumanization of the enemy

D. Anticolonial movements

E. All of the above

39. There were massive migrations of __________ between Greece and Turkey. A. Buddhists and Muslims

B. Christians and Muslims

C. Christians and Jews

D. Hindus and Buddhists

40. The German war tactic of __________ proved decisive in their initial dominance  in the war in Europe.

A. Blitzkrieg

B. Trench warfare

C. Unrestricted submarine warfare

D. Dehumanization

41. Explain what happened at The Munich Conference of 1938: _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________

42. In June 1941, the Germans invaded and nearly conquered whom? A. Japan

B. Austria-Hungary

C. Great Britain

D. The Soviet Union

43. In May 1945, Germany surrendered unconditionally after what? A. The Red Army’s dominance over German troops

B. Hitler’s suicide  

C. The shift of Swiss neutrality

D. Both A & B

E. All of the above

44. Atomic bombs were dropped on what two Japanese cities? 1.

2.

45. The destruction caused by WWII indirectly and predominantly led to: A. The expansion of capitalism

B. The Cold War

C. The expansion of socialism

D. Red China

46. The Berlin Airlift of 1948-1949 heightened what?

A. Unified German power

B. The tensions between the U.S. and USSR

C. The tensions between East and West Germany

D. Both B & C

E. All of the above

47. The Truman Doctrine was to __________ as the Marshall Plan was to __________. A. United States, Germany

B. East Germany, West Germany

C. Military aid, economic aid

D. Economic aid, military aid

48. What was the military alliance between Western Europe and North America  against the Soviet Union?

A. The Cold War Nonaggression Pact

B. The North Atlantic Treaty Organization  

C. The Treaty of Versailles

D. The Marshall Plan  

49. What was the League of Nations turned into?

A. The United Nations

B. NATO

C. Truman Doctrine

D. FDIC

50. The Warsaw Pact was:

A. An alliance between the U.S. and the USSR

B. A nonaggression pact between Great Britain and France

C. A treaty between Austria-Hungary and Japan

D. An alliance between the Soviet Union and Western Europe

51. What was not an element of the Nuclear Triad?

A. Air

B. Underground

C. Land

D. Submarine

52. Which of the following was not a pattern of decolonization and nation  building?

A. Civil war in the Soviet Union

B. Civil war in China

C. Negotiated independence in India and much of Africa

D. Incomplete decolonization in Rhodesia, Algeria, South Africa, etc.

53. The slogan “Asians for the Asians” was used to justify what? A. Chinese imperialism

B. The overthrow of Red China

C. The overthrow of Japan

D. Japanese imperialism

54. Chiang Kai-shek led Chinese __________.

A. Communism

B. Socialism

C. Nationalism

D. Fascism

55. Mao Zedong led Chinese __________.

A. Communism

B. Socialism

C. Nationalism

D. Fascism

56. Mao Zedong put an emphasis on:

A. The role of peasants in revolution

B. Women’s liberation

C. Communism

D. Both A & C

E. All of the above

57. Who advocated for self-rule in India and the development of nonviolent  resistance?

A. Muhammad Ali

B. Chiang Kai-shek

C. Mohandas Gandhi

D. Jomo Kenyatta  

58. During what war did the United States sign a defense treaty stating that we  would defend Japan in case of invasion?

A. The Vietnam War

B. WWII

C. The Korean Conflict

D. The Cold War

59. Mohandas Gandhi is known for:

A. Changing the Indian National Congress

B. Civil disobedience

C. Nonviolent protests

D. Both B & C

E. All of the above

60. All of the following but which led nationalist movements in Africa: A. Former servicemen

B. Tribesmen

C. Urban underemployed and unemployed

D. The educated

61. Faced with nationalist demands, European powers did what? A. Agreed to decolonize

B. Pushed war efforts

C. Pushed imperialism

D. All of the above

62. __________ became the first independent African state led by __________. A. Zimbabwe, Nkrumah

B. Southern Rhodesia, Azikiwe  

C. Nigeria, Nyerere

D. Ghana, Nkrumah

63. African leaders looked to whose style of communism? A. Frederick Engels  

B. Mao Zedong

C. Karl Marx

D. Joseph Stalin

64. The idea that African descendants were more humane and had stronger  communal feelings than Europeans, also known as “Negritude,” was  developed by whom?

A. Nkrumah

B. Mohandas Gandhi

C. Leopold Sedar Senghor

D. Winston Churchill

65. What was the Balfour Declaration?

A. Declared Egypt’s independence

B. Made Palestine a “homeland” for Jews

C. Germany’s plan to overthrow Israel

D. The treaty that ended the Arab-Israeli War

66. Who won the Arab-Israeli War?

A. Israel

B. Palestine

C. Egypt

D. India

67. What did Gamal Abdel Nasser’s Muslim Brotherhood do?

A. Dissolved parliament

B. Banned communism

C. Stripped elites of their wealth

D. Both A & B

E. All of the above

68. In 1956, seeking to assert Egypt’s influence, Nasser seized control of the: A. Algerian War

B. French colons

C. The Suez Canal  

D. The East India Trading Company

69. Vietnamese leader, ____________, looked to Marxism as a source of inspiration A. Chiang Kai-shek

B. Ho Chi Minh

C. Mao Zedong

D. Charles de Gaulle

70. Describe the relationship between North Vietnam and South Vietnam: _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________

71. Who were the Viet Cong?

A. American soldiers in Vietnam

B. South Vietnamese soldiers

C. Anticommunist North Vietnamese soldiers

D. Communist guerrillas in South Vietnam

72. Who was the unpopular president of South Vietnam during the time of the Vietnam War?

A. Ho Chi Minh

B. Dien Bien Phu

C. Ngo Dihn Diem

D. Viet Minh

73. After Stalin’s death, ____________ denounced Stalin’s human rights abuses as  not a part of true communism.

A. Khrushchev

B. Gorbachev

C. Putin

D. Trotsky

74. Who enforced First World modernization on the Third World? A. The United States  

B. The World Bank

C. First World multinational corporations

D. All of the above

75. What movement led by Mao Zedong caused over 20 million people to die  from famine?

A. Communism

B. The Great Leap Forward

C. The Great Proletarian Cultural Revolution

D. The Bay of Pigs

76. What was an effect of the Cold War?

A. The Cuban Missile Crisis

B. The collapse of the Soviet Union

C. The end of African imperialism

D. Massive budget deficits

E. All of the above

1. AB, BC, CA

2. International rivalries led to the military alliances of the Central Powers and  the Triple Entente, and along with these nations, the nations that they  colonized and imperialized come with them, which just turns into a huge  mess.

3. B

4. C

5. B

6. E

7. D

8. D

9. D

10. A

11. The Armenian Genocide was carried out during WWI by the Ottoman Empire  as a way to exterminate the minority population. As a result, the male  population was extremely weakened thereby leading to a weak military force  and ultimately leading to the Ottoman Empire’s fall after the WWI.  12. A

13. C

14. False

15. B

15. A (two 15’s sorry ☺)

16. The Palace of Versailles is where Germany coroneted the Kaiser after their  victory in the Franco-Prussian War. The Treaty of Versailles was harsh on the  Germans as the gave them the sole blame for WWI (war guilt clause) and they have to pay giant penalties.  

17. D

18. D

19. C

20. D

21. D

22. A

23. C

24. D

25. B

26. True

27. D

28. A

29. False

30. C

31. B

32. B

33. D

34. AEC, BAD, CFA, DCB, EDF, FBE

35. 1. Size

2. Possession of atomic weapons

3. Each embodied a model of civilization that could be applied globally  (capitalism & communism)

36. A

37. True

38. E

39. B

40. A

41. Hitler demands that the Czech’s relinquish Sudetenland to Germany, which  leads to a huge conflict between Hitler and Chamberlain. Chamberlain’s  solution was called Appeasement and desperate for peace, he gives up that  part of Czechoslovakia and Hitler is “content”

42. D

43. D

44. 1. Hiroshima  

2. Nagasaki

45. B

46. D

47. C

48. B

49. A

50. D

51. C

52. B

53. D

54. C

55. A

56. E

57. C

58. C

59. E

60. B

61. A

62. D

63. B

64. C

65. B

66. A

67. E

68. C

69. B

70. North Vietnam, ruled by Ho Chi Mihn, was communist and was backed by the  Viet Mihn and the Viet Cong. South Vietnam, controlled by a French and  American supported government under President Ngo Dihn Diem, was a  noncommunist republic. The United States fought for South Vietnam for 11  years with increasing unpopularity on the home front, leading to us pulling  out of the war and South Vietnam’s surrender.

71. D 72. C 73. A 74. D 75. B 76. E

Page Expired
5off
It looks like your free minutes have expired! Lucky for you we have all the content you need, just sign up here