New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

Cultural Anthropology 104 - Practice test

by: y-chen9

Cultural Anthropology 104 - Practice test ANTHRO 104


Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

Self-made practice test consisting of 30 questions--cumulative of whole semester. Includes material from lectures, textbook and Favela book. Answers at end.
Cultural Anthropology
Dr. Falina Enriquez
Study Guide
Anthropology, Culture
50 ?




Popular in Cultural Anthropology

Popular in anthropology, evolution, sphr

This 7 page Study Guide was uploaded by y-chen9 on Saturday May 7, 2016. The Study Guide belongs to ANTHRO 104 at University of Wisconsin - Madison taught by Dr. Falina Enriquez in Spring 2016. Since its upload, it has received 27 views. For similar materials see Cultural Anthropology in anthropology, evolution, sphr at University of Wisconsin - Madison.

Popular in anthropology, evolution, sphr


Reviews for Cultural Anthropology 104 - Practice test


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 05/07/16
Self-made anthropology exam: 1) Which of the following is not an example of globalization? A) Psy’s “Gangnam Style” and it’s popularity in the U.S. B) Eating out at an authentic Italian restaurant in Madison, WI C) Your iphone is broken, you call a 1-800 number and talk to someone in Thailand D) The EBOLA outbreak spreading out of Africa 2) Which of the following represents the “four-fields” of anthropology? A) Linguistic, physical, cultural, medical B) Cultural, linguistic, physical, archeological C) Fieldwork, participant observation, rapport, ethnography D) Arm-chair, single-sited, multi-sited, holistic 3) The interpretivist approach is the conceptual framework that see culture primarily as a symbolic system of deep meaning. Which 20 century anthropologist encouraged this? A) Franz Boas B) Clifford Geertz C) Antonio Gramsci D) Edward Tylor 4) In recent news, over 700,000 people have pledged to boycott Target due to their new policy—that transgendered people can use whatever bathroom they feel best fists their gender identity. The _______ of target different from the _________ of boycotters. A) ideals…mental maps of reality B) values…built environment C) values…norms D) norms…values 5) When cigarettes were first commercialized, it was only acceptable for men to smoke publically. In 1929, a tobacco company organized a strike to allow women to smoke in public. This worked and eventually it became acceptable for women to smoke in public too. This example best illustrates: A) How social norms change the most when consumerism is involved B) How agency was used by first wave feminists C) How women achieved hegemony D) How corporations have the ability to create consent and agreement within a population 6) An anthropologist studying the Chittagu tribe of Byzwanda spent the day interviewing the chief elder. He wrote down his conversation with the chief in his ethnographic fieldwork journal. His journal now has… A) Thick description B) Polyvocality C) An emic perspective D) An etic perspective 7) English used to be derived from a portion of German and they formed the past tense by changing vowel sounds. This is where we get the past tense of "rise" as "rose" and the past tense of "swim" as "swam" from this distant German influence. However, over the years when present day English came in contact with Gaelic and French it influenced English to attach -ed to the end of a word to indicate past. This is an example of: A) Code switching B) Productivity C) Displacement D) Language continuum 8) A baby girl has just recently learned to speak. When she recognizes her grandma is not around, she cries and says “where is grandma?” This child has recently learned: A) Displacement B) Paralanguage C) Kinesics D) Body language 9) In Chinese “zǐ” means child. In English, it is a sound. Which of the following is true? A) zǐ is a morpheme in Chinese and English B) zǐ is a morpheme in Chinese & English and a phoneme in English C) zǐ is a morpheme in Chinese and a phoneme in Chinese & English D) zǐ is neither morpheme or phoneme in either language 10) In Chinese, “nŭ” means female, “ren” means person, and “de” roughly translates to “one”. A grandmother once told her granddaughter, “nŭ ren” (women) is a feminine, married women, while a “nŭ de” (female person) is an unfeminine, unmarried women. There are many others of the girl’s grandmother’s or even parent’s generation that would agree to this dichotomy. No such distinctions exist in the English language. This difference illustrates: A) The structure of a language influences the mode of thought of people in that culture B) Understanding syntax is crucial to understanding hegemonic ideas in a culture C) Words and terminology develop with sophistication to unique societal ideas within a culture D) English remains the dominant language in America and has not been significantly influenced by Mandarin 11) Kimberle Crenshaw a black women, described how black women are institutionally oppressed by racism and sexism through the metaphor of an intersection. The metaphor went—if a black women is injured in an intersection, her injury could be due to racism, or sexism or both. Her metaphor was aimed to explain: A) How gender and race are culturally constructed B) Intersectionality C) Patriarchy and white supremacy D) The importance of looking both ways before you cross the street 12) Aggregate is defined as individual characteristics, experiences, or behaviors that is used to reflect a collective phenomena for an entire population… Which of the following groups of people have been aggregated? A) Latinos B) People with disabilities C) Asians D) All of the above 13) Which of the following is not one of the stages of rites of passage? A) Reaggression B) Communitas C) Separation D) Liminality 14) Which best describes the difference between bands and tribes? A) Bands are small consanguineous based groups while tribes are political units composed of a number of villages B) Bands are small kinship based groups while tribes are a multiband population that that operate as one C) Bands are anarchic societies while tribes are hierarchical D) Bands have no permanent person in authority while tribes have a tribal leader 15) Which of the following is the best example of reciprocity? A) Your friend borrows $50 from you. She pays you back next week. B) You take a friend out to lunch and pay for it. A few weeks later, you go out to have drinks, and she pays. C) Your mom is proud of your grades this semester. She buys you the MacBook you’ve been asking for. D) Your boss takes the office out to an upscale restaurant. You write him a thank you email, saying you enjoyed the dinner. 16) What did the potlatch ultimately serve to do for the Kwakiutl of Pacific Northwest? A) Bring prestige and rank to the chief B) Distribute key community resources C) Create bonds between villagers D) A structured outlet for villagers to voice complaints and needs to the chief 17) Which of the following best describes Karl Marx’s theory on class? A) He divided society into only two classes: bourgeoisie and proletariat B) He identified labor as the key source of value and profit in the marketplace C) Prestige rankings affect individuals’ accesses to wealth and social mobility D) Inequalities in the emerging capitalist economy of 19C Europe increased divisions between the capitalist class and the working class. 18) A strategy for food production involving the domestication of animals is… A) Agriculture B) Farming C) Pastoralism D) Horticulture 19) What does this map show? A) First world, second world, third world countries B) Core, semi-periphery, and periphery countries C) Advanced, developed and underdeveloped societies D) A ranking of economic status from red being most influential, yellow being least influential and orange being in between 20) Which of the following is the best example of professional immigrant? A) A man has moved from Fuzhou, China to the U.S. to start a Chinese restaurant B) An immunologist from University of Oxford has moved for a permanent stay in the U.S. to conduct research at Yale C) A nurse from the U.S. has moved to help work an understaffed clinic after the earthquake in Ecuador D) A model from Canada has moved to the U.S. for a new contract with a magazine 21) Which of the following is a problem associated with solidarity tourism? A) Students apply for solidarity tourism to practice medicine in another country while they are not fully licensed in their own country B) Solidarity tourists believe they are making a big difference when while this is simply not true due to their short stays C) Cultural misunderstandings can make voluntourism frustrating for both volunteers and the organizations they work with D) All of the above 22) Which of the following is the best example of biomedicine? A) Your cousin develops leukemia. You pray every night for her. B) You get a cut on your hand and go to UHS for a band-aid C) You’ve been having migraines for a few weeks and go to the doctor for an MRI D) You’ve been experiencing depression and go to your shaman for life guidance 23) Which of the following is not one of the three major forms of Japanese comedy on television? A) Konto B) Sempai C) Manzai D) Monomane 24) Which of the following is a new form of anthropology that involves solving social problems? A) Civil Anthropology B) Applied Anthropology C) Cultural Anthropology D Systematic Anthropology 25) According to Robb-Larkins, which of the following is not a of violence in The Spectacular Favela? A) Representational B) Structural C) Physical D) Institutional 26) Which of the following is false about pacification in the Rocinha? A) Pacification is directly related to global capitalism B) Pacification decreased the number of chain stores. This was an aim to formalize the economy. C) Residents had no input on pacification projects D) The Shock of Order, an aggressive economic formalization, ended favela residents’ behavior of selling bargain goods on the street 27) Which of the following movies described by Robb-Larkins romanticizes the favela as a leisurely place and stereotyped Favela residents at lazy? A) Black Orpheus B) City of Men C) Elite Squad D) City of God 28) What is the general term for the arrival of wealthier people in an existing urban district that causes an increase in rents and property values? A) Displacement B) Economic racism C) Gentrification D) Disestablishment 29) Which of the following is an example of tourism’s structural violence within the favela? A) Favela tourism enriches outsiders at the expense of residents B) Outsiders get to represent the favela C) Like media, the tours only give a partial view of the favela D) Favela tours only take you to the worst neighborhoods, or best neighborhoods 30) What is the best description of the difference between the conventional police and the BOPE? A) Both are part of the punitive apparatus B) The conventional police are usually lower class and poorly paid, while the BOPE are highly trained military style police force C) The conventional police are highly corrupt and easily accept bribes. The BOPE, have had more training and can legally penalize the conventional police. D) The conventional police, while corrupt, do not cause physical violence to favela residents. The BOPE rather, do not prevent violence, but rather, increase it. ANSWERS: 1) B 2) B 3) B 4) C 5) D 6) D 7) B 8) A 9) C 10) C 11) B 12) D 13) B 14) B 15) B 16) B 17) A 18) C 19) B 20) C 21) D 22) C 23) B 24) B 25) D 26) D 27) B 28) C 29) A 30) B


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."

Allison Fischer University of Alabama

"I signed up to be an Elite Notetaker with 2 of my sorority sisters this semester. We just posted our notes weekly and were each making over $600 per month. I LOVE StudySoup!"

Jim McGreen Ohio University

"Knowing I can count on the Elite Notetaker in my class allows me to focus on what the professor is saying instead of just scribbling notes the whole time and falling behind."


"Their 'Elite Notetakers' are making over $1,200/month in sales by creating high quality content that helps their classmates in a time of need."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.