New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

Intro to Food and Resource Economics Study Guide 1

by: Taylor Baker

Intro to Food and Resource Economics Study Guide 1 2713

Marketplace > Mississippi State University > agricultural economics > 2713 > Intro to Food and Resource Economics Study Guide 1
Taylor Baker

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

this is a detailed and complete study guide. it covers chapters 1, 2, 3 and 4. I have went through all notes and homework and even pulled questions from the quiz on Thursday, September 1, 2016. thi...
Intro to Food & Resource Econ
Danny Barefield
Study Guide
Microeconomic, Microeconomics, micro, Econ, Economics, Studyguide, Midterm 1, multiple choice, true/false
50 ?




Popular in Intro to Food & Resource Econ

Popular in agricultural economics

This 12 page Study Guide was uploaded by Taylor Baker on Thursday September 1, 2016. The Study Guide belongs to 2713 at Mississippi State University taught by Danny Barefield in Fall 2016. Since its upload, it has received 144 views. For similar materials see Intro to Food & Resource Econ in agricultural economics at Mississippi State University.

Similar to 2713 at MSU

Popular in agricultural economics


Reviews for Intro to Food and Resource Economics Study Guide 1


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 09/01/16
Intro to Food and Resource Economics ­  Study Guide Test: September 8, 2016 Chapters 1,2,3,4 TERMS: ______ Scarcity A. the property of distributing economic prosperity uniformly among society’s members. ______ Economics B. a situation in which the market fails to allocate resources efficiently ______ Efficiency C. limited resources and unlimited wants ______ Equality D. the amount of goods and services produced from each unit of labor input ______ Opportunity Cost E. the case in which there is only one seller in the market ______ Rational F. the property of society getting the most from its scarce resources ______ Marginal Change G. an economic system where interaction of households and firms in  markets determines the allocation of resource ______ Incentive H. when one person’s actions have an impact on a bystander ______ Market Economy I. an increase in the overall level of prices ______ Market Failure J. an incremental adjustment to an existing plan ______ Externality K. study of how society manages its scarce resources  ______ Market Power L. whatever is given up to to get something else ______ Monopoly M. the ability of an individual of group to substantially influence market  prices ______ Productivity N. something that induces a person to act ______ Inflation O. systematically and purposefully doing the best you can to achieve your  objectives ______ scientific method P. inputs such as land, labor and capital ______ economic  Q. the study of economy­wide phenomena  models ______  circular­flow    R. objective development and testing of theories diagram ______ factors of  S. description for how the would ought to be production ______ production  T. description for how the world is possibilities frontier microeconomics U. simplifications of reality based on assumptions macroeconomics V. a graph that shows the combinations of output the economy can possibly  produce given the available factors of production and the available  production technology positive statements W. the study of how households and firms make decisions and how they  interact in markets normative statements X. diagram of the economy that shows the flow of goods and services,  factors of production, and monetary payments between households and  firms absolute advantage Y. the ability to produce a good at a lower opportunity cost than another  producer comparative advantage Z. goods produced domestically and sold abroad gains from trade AA. goods produced abroad and sold domestically imports BB. the ability to produce a good using fewer inputs than another producer exports CC. the increase in total production due to specialization allowed by trade market DD. the quantity supplied and the quantity demanded at the equilibrium  price competitive market EE. a table that shows the relationship between the price of a good and the  quantity demanded quantity demanded FF.  a table that shows the relationship between the price of a good and the  quantity supplied law of demand GG. two goods for which an increase in the price of one leads to an  increase in the demand for another demand schedule HH. a group of buyers and sellers of a particular good or service demand curve II. a good for which, other things equal, an increase in income leads to a  decrease in demand normal good JJ. a situation in which quantity demanded is greater than quantity supplied inferior good KK. a situation in which quantity supplied is greater than quantity demanded substitutes  LL. the amount of a good that buyers are willing and able to purchase complements MM. a situation in which the price has reached the level where quantity  supplied equals quantity demanded quantity supplied NN. a market in which there are many buyers and sellers so that each  has  a negligible impact on the market price law of supply OO. the claim that, other things equal, the quantity demanded of a good falls when the price of a good rises supply schedule PP. a graph of the relationship between the price of a good and the quantity  demanded supply curve QQ. the price that balances quantity supplied and quantity demanded equilibrium RR. the amount of a good that sellers are willing and able to sell equilibrium price SS. the claim that, other things equal, the quantity supplied of a good rises  when the price of the good rises equilibrium quantiTT. the claim that the price of any good adjusts to bring the quantity  supplied and the quantity demanded for that good into balance surplus UU. two goods for which an increase in the price of one leads to a decrease  in the demand for the other shortage VV. a good for which, other things equal, an increase in income leads to an  increase in demand law of supply and WW. a graph of the relationship between the price of a good and the  demand quantity supplied SHORT ANSWER: 1. What is the opportunity cost of saving some of your paycheck? ____________________________________________________ ____________________________________________________ _________________________________________________ 2. why is there a trade­ off between equality and efficiency? ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ 3. water is necessary for life. Diamonds are not. is the marginal benefit of an additional glass of water greater or lesser than an additional one­carat diamond? why? ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ 4. if the government printed twice as much money, what do you  think would happen to prices and output if the economy were  already producing at maximum capacity? ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ 5. who is more self­interested, the buyer or the seller? ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ 6. why is the PPF bowed outward? ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ likely to be a building block of the other? why?which is more  ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ 8. when an economist makes a normative statement, are they acting as a scientist or a policy adviser? Why? ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ 9. name two reasons why economists disagree. ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ 10. why do people choose to become interdependent as opposed to  self sufficient? ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ 11. why is comparative advantage important in determining trade  instead of absolute advantage? ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ 12. what are the two main characteristics of a perfectly  competitive market? ________________________________________________ ________________________________________________ 13. what are the variables that should affect the amount of a  good consumers wish to buy, other than price? what are the  variables that should affect the amount of a good consumers wish  to sell, other than price? ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ 14. suppose suppliers of corn expect the price of corn to rise in the future. how would this affect the supply and demand for corn  and the equilibrium price and quantity of corn? ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ 15. if there is a surplus of a good is the price above or below  the equilibrium price for that good? ________________________________________________ TRUE/FALSE: 1 ______ when economists say, “there ain’t no such thing as a  free lunch,” they mean that all economic decisions involve  trade­offs. 6. ______ Rational people only act when the marginal benefit of  the action exceeds the marginal cost. 7. ______ a tax on a good raises the price of that good and  provides incentive for consumers to consume more of that good. 8. ______ to a student, the opportunity cost of going to a  football game would include the price of the ticket and the  value of the time that could have been spent studying. 9. ______ if an economy is operating on its own production  possibilities frontier, it must be using its resources  efficiently. 10. ______ points outside the PPF are attainable but not  efficient. 11. ______ the statement, “an increase in inflation tends to  cause unemployment to fall in the short run” is normative. 12. ______ when economists make positive statements, they are  more likely acting as a scientist. 13. ______ if Japan has an absolute advantage in the production  of an item, it must also have a comparative advantage in the  production of that item. 14. ______ if a producer is self­sufficient, the PPF is also the consumption possibilities frontier. 15. ______ if a country’s workers can produce 5 hamburgers per  hour or 10 bags of fries per hour, absent trade, the price of  1 bag of fries is 2 hamburgers. 16. ______ if trade benefits one country, its trading partner  must be worse off due to trade. 17. ______ when a country removes a specific import restriction, it always benefits every worker in that country. 18. ______ a perfectly competitive market consists of products  that are all slightly different from one another. 19. ______ if golf clubs and golf balls are complements, an  increase in the price of gold clubs will decrease the demand  for golf balls. 20. ______ if Coca­Cola and Pepsi are substitutes, an increase  in the price of Coca­Cola will cause an increase in the  equilibrium price and quantity in the market for Pepsi. MULTIPLE CHOICE: 1 which of the following involve a trade­off? a. buying a new car b. going to college c. taking a nap d. all of the above 2. trade­offs are required because wants are unlimited and  resources are a. efficient b. economical c. scarce  d. marginal 3. economics is the study of how a. to fully satisfy our unlimited wants b. society manages its scarce resources c. to avoid having to make trade­offs d. society manages its unlimited resources 4. a rational person does not act unless a. the action makes money for the person b. the action produces marginal costs that exceed marginal     benefits c. that action produces marginal benefits that exceed     marginal costs d. none of the above is true 5. productivity can be increased by a. raising minimum wages b. raising union wages c. improving the education of workers d. restricting trade wit foreign countries  6. the scientific method requires that a. scientists use test tubes and have clean labs b. scientists be objective  c. scientists use precision equipment d. only incorrect theories are tested 7. points on the PPF are a. efficient b. inefficient c. attainable d. normative 8. which of the following statements is normative a. printing too much money is causing inflation b. people work harder if the wage is higher c. the unemployment rate should be lower d. large government deficits cause an economy to grow more     slowly 9. positive statements are a. microeconomic b. macroeconomic c. statements of prescription that involve value judgements d. statements of description that can be tested 10. if a nation has an absolute advantage in the production of a  good,  a. it can produce that good at a lower opportunity cost     than its trading partner. b. it can produce that good using fewer resources than its     trading partner. c. it can benefit by restricting imports of that good. d. it will specialize in the production of that old and     export it. 11. which of the following statements is true a. self­sufficiency is the road to prosperity in most     countries b. a self­sufficient country consumes outside its PPF c. a self­sufficient country at its best can consume on its     PPF d. only countries with an absolute advantage in the     production of every good should strive to be self     sufficient 12. suppose a countries workers can produce 4 watches and 12  rings per hour. if there is no trade, a. the domestic price of one ring is 3 watches b. the domestic price of one ring is 1/3 of a watch c. the domestic price of one ring is 4 watches d. the domestic price of one ring is 1/4 of a watch  13. if an increase in the price of blue jeans leads to an  increase in the demand for tennis shoes, then blue jeans and  tennis shoes are a. substitutes b. compliments c. normal goods d. inferior goods 14. if an increase in consumer incomes leads to a decrease in the demand for camping equipment, then campaign equipment is a. a complimentary good b. a substitute good c. a normal good d. an inferior good 15. if the price of a good is below the equilibrium price, a. there is a surplus, and the price will rise b. there is a surplus, and the price will fall c. there is a shortage, and the price will rise d. there is a shortage, and the price will fall 16. an increase (rightward shift) in the demand for a good will  tend to cause a. an increase in the equilibrium price and quantity b. a decrease in the equilibrium price and quantity c. an increase in the equilibrium price and a decrease in     the equilibrium quantity d. a decrease in the equilibrium price and an increase in     the equilibrium quantity ANSWERS: TERMS:  C. scarcity K. economics F. efficiency A. equality L. opportunity cost O. rational J. marginal change N. incentive G. market economy B. market failure H. externality M. market power E. monopoly D. productivity I. inflation R. scientific method U. economic models X. circular­flow diagram P. factors of production  V. production possibilities frontier W. microeconomics Q. macroeconomics T. positive statements S. normative statements BB. absolute advantage Y. comparative advantage CC. gains from trade AA. imports Z. exports HH. market NN. competitive market LL. quantity demanded OO. law of demand EE. demand schedule PP. demand curve VV. normal good II. inferior good GG. substitutes UU. compliments RR. quantity supplied SS. law of supply FF. supply schedule WW. supply curve MM. equilibrium QQ. equilibrium price DD. equilibrium quantity KK. surplus JJ. shortage TT. law of supply and demand SHORT ANSWER: 1 the items you could have enjoyed had you spent that portion of your paycheck (current consumption) 21. taxes and welfare make us more equal but reduce incentives  for hard work, lowering total output 22. the marginal benefit of another glass of water is generally  lower because we have so much water that one more glass is of  little value. the opposite is true for diamonds. 23. spending would double, but since the quantity of output  would remain the same, prices would double. 24. they are equally self­interested. the seller will sell to  the highest bidder, and the buyer will buy from the lowest  offer. 25. because resources are specialized and, thus, are not equally well suited for producing different outputs. 26. microeconomics and macroeconomics. microeconomics is more of a building block of macroeconomics because when we address  macro issues (for example: unemployment) we have to consider  how individuals respond to work incentives such as wages and  welfare. 27. as a policy advisor because normative statements are  prescriptions about what ought to be and are somewhat based on value judgements. 28. economists may have different scientific judgements.  economists may have different values. 29.  because a consumer gets a greater variety of goods at a  much lower cost than they could produce by themselves. that  is, there are gains from trade. 30.  what is important in trade and how a country’s costs  without trade differ from each other. this is determined by  the relative opportunity costs across countries. 31.  the goods offered for sale are the same and the buyers and  sellers are so numerous that no one buyer or seller can  influence the price 32.  population, income, prices of other goods, tastes, and  expectations; input prices, technology, expectations, and  population 33. the supply of corn in today’s market would decrease (shift  left) as sellers hold back their offerings in anticipation of  greater profits if the price rises in the future. if only the  suppliers expect higher prices, demand would be unaffected.  the equilibrium price would rise and the equilibrium quantity  would fall. 34. the price must be above the equilibrium price TRUE/FALSE: 1 T 35. T 36. F; higher prices reduce the quantity demanded 37. T 38. T 39. F; points outside the PPF cannot yet be attained 40. F; this statement is positive 41. T 42. F; absolute advantage compares the quantities of inputs used in production while comparative advantage compares the  opportunity costs 43.  T 44.  F; the price of one bag of fries is 1/2 of a hamburger 45.  F; voluntary trade benefits both traders 46.  F; it may have harmed those involved in that industry 47.  F; a perfectly competitive market consists of goods offered for sale that are exactly the same 48.  T 49.  T MULTIPLE CHOICE: 1 d 50. c 51. b 52. c 53. c 54. b 55. a 56. c 57. d 58.  b 59.  c  60.  b 61.  a 62.  d 63.  c 64.  a


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Jim McGreen Ohio University

"Knowing I can count on the Elite Notetaker in my class allows me to focus on what the professor is saying instead of just scribbling notes the whole time and falling behind."

Kyle Maynard Purdue

"When you're taking detailed notes and trying to help everyone else out in the class, it really helps you learn and understand the I made $280 on my first study guide!"

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."

Parker Thompson 500 Startups

"It's a great way for students to improve their educational experience and it seemed like a product that everybody wants, so all the people participating are winning."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.