New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

CH 101 Practice Exam (study guide)

by: Alexis Elston

CH 101 Practice Exam (study guide) CH 101

Marketplace > University of Alabama - Tuscaloosa > Science > CH 101 > CH 101 Practice Exam study guide
Alexis Elston
GPA 4.0

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

2 page practice exam that includes insight on what the actual test will contain. This practice exam includes an answer sheet to the four parts: Fill in the Blank, Matching SI units, Multiple Choice...
General Chemistry 1
Dr. Bakker
Study Guide
General Chemistry, Chemistry, practice exams, Exam 1, calculation, multiple choice, Metric Prefixes, fill in the blank, insights, question and answer
50 ?




Popular in General Chemistry 1

Popular in Science

This 4 page Study Guide was uploaded by Alexis Elston on Saturday September 3, 2016. The Study Guide belongs to CH 101 at University of Alabama - Tuscaloosa taught by Dr. Bakker in Fall 2016. Since its upload, it has received 330 views. For similar materials see General Chemistry 1 in Science at University of Alabama - Tuscaloosa.


Reviews for CH 101 Practice Exam (study guide)


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 09/03/16
CHEMISTRY 101 DR. MARTIN BAKKER TEST 1 – PRACTICE EXAM TEST DATE: SEPTEMBER 7, 2016 CH 101 – STUDY GUIDE Test 1 – Study Guide (Practice Exam) Part 1 – Fill in the Blank to Complete the Definitions 1. The scientific approach to knowledge is empirical. It is based on knowledge of _______________ and experiments. 2. Atoms combine in simple, whole number ratios to combine ______________. 3. Atomic Mass is the average mass of the (a)____________ that compose the element. It is based on (b)______________________ and found by Mass Spectrometry. 4. Matter can be classified by state and composition. The composition of one type of particle refers to a ___________________________. 5. A (a)__________ is best described as what happens in nature, whereas a (b)___________ describes why a behavior happens in nature. 6. Millikan’s Oil Drop Experiment determined the __________ of an electron using an electrical field. 7. The Discovery of the electron is credited to the __________________ Experiment. 8. The type of error that has equal probability of being too high or too low and can average itself out with enough trials is referred to as _____________ error. 9. _____________ are elements that have lost or gained electrons, giving them charge. 10. Potential Energy, or energy that is stored in matter, is due to the (a)________________ of matter and it’s (b)_______________ in the universe. Part 2 – Matching SI units 11. _____ Length A. Meter Kg 3 12. _____ Density B. m (Kilogram per Cubic Meter) 13. _____ Mass C. Cubic Meter 14. _____ Volume D. amu 15. _____ Measuring Subatomic Particles E. Kilogram Part 3 – Calculations 16. (52.211-1.6) / 12.4 a) 5 b) 4.0 c) 4.08 d) 4.082 e) 4.08153 17. How many significant figures are in the number 0.00040650? a) 8 b) 7 c) 4 d) 5 e) 3 25 18. Calculate the mass (in kg) of 4.87 x 10 atoms of Zn. Zn has an atomic mass of 65.38. a) 5.29 kg CH 101 – STUDY GUIDE b) 1.89 kg c) 8.09 kg d) 1.24 kg e) 1.09 kg 19. How many atoms of Hydrogen are present in 400 molecules of ammonia (NH )? 3 a) 400 H atoms b) 600 H atoms c) 800 H atoms d) 1200 H atoms e) There are no H atoms in ammonia 20. How many moles of atoms are in 6.00 g of 13C? a) 462 mol 13C b) .462 mol 13C c) 544 mol 13C 13 d) .544 mol C e) .5 mol 1C 21. Calculate the wavelength (in nm) of the blue light emitted by a mercury lamp with a frequency of 7.88 x 1014Hz. a) 229 nm b) 381 nm c) 425 nm d) 578 nm e) 980 nm 22. A flask contains .365 mol of liquid bromine, 2r . Determine the number of bromine molecules present in the flask. a) 2.83 x 10 23 23 b) 2.70 x 10 23 c) 2.46 x 10 d) 2.35 x 10 23 e) 2.20 x 10 23 23. In Europe, gasoline efficiency is measured in km/L. If your car’s gas mileage is 31.0 mi/gal, how many liters of gasoline would you need to buy to complete a 178-km trip in Europe? Use the following conversions: 1 km = 0.6214 mi and 1 gal = 3.78 L. a) 13.5 L b) 14.5 L c) 13.1972 L d) 14. 1972 L e) 14.3 L Part 4 – Prefix Conversions 24. How many meters are in a kilometer? _________________ 25. How many meters are in a decameter? _________________ 26. How many nanometers are in a meter? _________________ 27. How many micrometers are in a meter?_________________ 28. What is the exponential of a millimeter? _________________ 29. What is the exponential of a Terameter? _________________ ANSWER SHEET CH 101 – STUDY GUIDE The exam will consist of 20-30 multiple choice questions, and there will not be a formula sheet. Dr. Bakker assures you that you will be fine if you understand how to do the homework, and have worked enough problems to determine which formula to use where. Good Luck! 1. Observations 2. Compounds 3. Isotopes, Natural Abundance 4. Pure Substance 5. Law, Theory 6. Charge 7. Cathode Rays 8. Random 9. Ions 10.Composition, position 11.A 12.B 13.E 14.C 15.D 16.C 17.D 18.A 19.D 20.B 21.B 22.E 23.A 24.1000 25.10 26.1000000000 27.1000000 28.10-3 29.1012 TOTAL: ______________ OF 29 CORRECT


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Jim McGreen Ohio University

"Knowing I can count on the Elite Notetaker in my class allows me to focus on what the professor is saying instead of just scribbling notes the whole time and falling behind."

Amaris Trozzo George Washington University

"I made $350 in just two days after posting my first study guide."

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."


"Their 'Elite Notetakers' are making over $1,200/month in sales by creating high quality content that helps their classmates in a time of need."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.