New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

Anatomy & Physiology Exam 1 Chapter 2 Review Questions

by: Noah Chapman

Anatomy & Physiology Exam 1 Chapter 2 Review Questions BIOL 1551 - 01

Marketplace > Youngstown State University > Biology > BIOL 1551 - 01 > Anatomy Physiology Exam 1 Chapter 2 Review Questions
Noah Chapman
GPA 3.76

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

Our Anatomy & Physiology has an exam on September 23, 2016. This is not a *Dr. Benyo's* review but my review that I am sharing with the class so that you can study the materials we covered in class...
Anatomy and Physiology 1
Deborah F Benyo
Study Guide
Anatomy& Physiology, Exam 1
50 ?




Popular in Anatomy and Physiology 1

Popular in Biology

This 12 page Study Guide was uploaded by Noah Chapman on Friday September 16, 2016. The Study Guide belongs to BIOL 1551 - 01 at Youngstown State University taught by Deborah F Benyo in Fall 2016. Since its upload, it has received 18 views. For similar materials see Anatomy and Physiology 1 in Biology at Youngstown State University.


Reviews for Anatomy & Physiology Exam 1 Chapter 2 Review Questions


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 09/16/16
Anatomy & Physiology Dr. Benyo: MWF 1:00 – 1:50 EXAM 1: Study Guide Chapters 1-4 EXAM 1: Friday September 23, 2016 Answers are at the end of the review but it is in your best interest to do the review first and take it like a test then see what you missed and what you need to study. Chapter 2 Review Questions Part 1 Multiple Choice: Circle the best answer 1) The simplest form of matter that can’t be broken down by chemical means is known as what? a) Neutrons b) Element c) Nucleus d) Protons e) None of the above 2) In-class Dr. Benyo went over the major elements, which are those major elements? a) Na, Cl, K b) I, F, 10 others c) O, H, C, N, Ca, P d) All of the above 3) Particles that have no charge and have a mass of 1 AMU is known as what? a) Electrons b) Protons c) Trace elements d) Neutrons 4) Which are classified as trace elements? a) O, H, C b) I, F, and 10 others c) Na, Cl, K, Mg d) None of the above 5) An element is composed of what? a) Neutrons b) Protons c) Atoms d) All atoms 6) The proton is made up of what type of particle? a) Negative b) Positive c) No charge d) None of the above 7) The electron is made up of what type of particle? a) Positive charge b) No charge c) Negative charge d) All the above 8) The nucleus is made up of two components. Which two are the correct components that make up the nucleus? a) Protons and Neutrons b) Protons and Electrons, c) Electrons and Neutrons d) None of the above 9) What is the outer energy levels made of? a) Protons b) Neutrons c) Electrons d) None of the above 10) Atoms are identified by which term below? a) Atomic Mass b) Radioisotopes c) Atomic Number d) None of the above 11) If you are not given the Atomic Mass, how do you calculate it? a) Neutrons + Protons b) Protons + Electrons c) Electrons d) Neutrons 12) When an atom has a different atomic mass, this results in different amount of neutrons. What is the term called for this? a) Nonpolar b) Isotopes c) Cation d) Anion 13) How many electrons can occupy the first energy level (electron shell)? a) 3 b) 4 c) 2 d) 8 14) How many electrons occupy the second and third energy levels (electron shell)? a) 2 b) 4 c) 12 d) 8 15) When two or more atoms combine together, it forms what? a) Compound b) Atom c) Element d) Molecule Part 2 True and False: If the statement is true, write a T by the statement. If the statement is false, write a F and correct the statement to make it true. 1) When a nucleus is unstable it is called a radioisotope. 2) Covalent bonds are the most common bond in the body and the weakest. 3) If electron pairs are shared equally it is called a Non -Polar Covalent bond. 4) If electrons are attracted to one nucleus of an atom more than the other, it is not called a Polar Covalent Bond. 5) An ionic bond is when atoms either accept or get rid of electrons to another atom to reach complete outer energy level. 6) A water molecule is non -polar because electrons are not shared between O and H atoms equally. 7) A cation is when an atom loses an electron in which the atom becomes positive. 8) An anion is negative because it gains an electron. 9) Molecules that are formed by an ionic bond cannot easily pull apart (dissociate) when placed in water. 10) In a hydrogen bond, molecules have a weak attraction to each other. Part 3 Fill in the blank: A word bank is provided for you and write the correct term in the blank spot. Dissolve H+ Accept Buffer Cling 10x pH 7.35 Blood Acidosis 1) Solvency is the ability to ______________________ other chemicals. 2) Adhesion is the tendency of molecules to _____________ to each other. 3) In a base, molecules ____________ H+ ions. 4) In an acid, molecules release _______ ion in water solution. 5) A compound that releases or combines with H+ ions to stabilize the pH of a solution pH scale from 0 to 14 is known as _____________. 6) The blood pH level is ____________ to pH of 7.45. 7) If the blood pH becomes less than the range from question 6, it is known as _______________________. 8) Each level of pH scale differs by _______ concentration H+. Part 4 Define the following terms: 1) Macromolecules – 2) Chemical Reactivity - 3) DNA – 4) Nucleic Acids – 5) Enzymes – 6) Primary Structure – 7) Secondary structure – 8) Tertiary structure – 9) Quaternary structure – 10) Functions of Proteins – Part 5 Match the terms to the definition that correctly describes the term . Some numbers may be use more than once for multiple terms: Anabolism 1. Water is lost from the molecule then joins together Synthesis 2. Breakdown of large molecules into small subunits Catabolism 3. Joining of small molecules to form larger ones Hydrolysis 4. Organic molecules Nucleotide 5. Breaking something apart into separate subunits in which water is being added Carbohydrates 6. Basic unit Lipids Proteins Nucleic Acids Part 6 Multiple Choice: Circle the correct answer 1) The basic unit of Carbohydrates is what? a. NaCl 2 b. CH O2 c. Mg d. Fe 2) A disaccharide is made 2 linked monosaccharides made up of two parts. What two parts make up a disaccharide? a. Sucrose and Glycogen b. Sucrose and Lactose c. Sucrose Cellulose d. None of the above 3) A polysaccharide is multiple monosaccharides linked and are made up of 3 parts. What three parts make up a polysaccharide? a. Glycogen, Starch, and Cellulose b. Sucrose, Lactose, and Glycogen c. Starch, Lactose, and Cellulose d. None of the above 4) Which definition below is the definition for a conjugated carbohydrate? a. Multiple linked chains b. Covalently linked to proteins or lipids c. Complex, structural plant d. None of the above 5) ATP is considered what for a cell? a. Proteins b. Fats c. Energy Molecule d. Steroids 6) What makes up DNA (DeoxyriboNucleic Acid)? a. Double strands of Nucleic Acids b. PO 4 ribose + Nitrogenous Base c. 2 strands interact by hydrogen bonds d. All the above 7) What is a phospholipid made up of? a. Glycogen b. Glycerol, +2 Fatty Acid Chains, and +Phosphate Molecule (PO ) + (some other molecule) 4- c. Glycine d. Glyceride Chapter 2 Review Questions Answer Key Multiple Choice: 1.) b 6.) b 11.) a 2.) c 7.) c 12.) b 3.) d 8.) a 13.) c 4.) b 9.) c 14.) d 5.) c 10.) c 15.) d True and False: 1) T 2) F, are the strongest bond 3) T 4) F, it is a Polar Covalent Bond 5) F, Ionic bonds do accept electrons but they also donate not get rid of the electrons 6) F, water is Polar because electrons are shared b/w O and H atoms unequally 7) T 8) T 9) F, molecules formed by Ionic Bond can easily pull apart when placed in water 10) T Fill in the blank: 1) Dissolve 2) Cling 3) Accept 4) H+ 5) Buffer 6) pH 7.35 7) Blood Acidosis 8) 10x Define the following terms: Definitions listed in notes. Matching the terms: Anabolism - #3 Synthesis - #1 Catabolism - #2 Hydrolysis - #5 Nucleotide - #6 Carbohydrates - #4 Lipids - #4 Proteins - #4 Nucleic Acids - #4 Multiple Choice: 1) b 2) b 3) a 4) b 5) c 6) d 7) b All these answers are mentioned in the notes I posted. So if you don’t have those notes, they’re very detailed and will help you for the first exam. This review is very extensive based on the material that was covered in just Chapter 2 alone. If you haven’t already, I posted Chapter 1 Review Questions as the first part of this Exam study guide. If you have any questions please feel free to contact me at my student email and I will respond back as soon as I can. Thank you!


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."

Amaris Trozzo George Washington University

"I made $350 in just two days after posting my first study guide."

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."

Parker Thompson 500 Startups

"It's a great way for students to improve their educational experience and it seemed like a product that everybody wants, so all the people participating are winning."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.