×
Log in to StudySoup
Get Full Access to UA - BSC 114 - Study Guide - Midterm
Join StudySoup for FREE
Get Full Access to UA - BSC 114 - Study Guide - Midterm

Already have an account? Login here
×
Reset your password

UA / Biology / BSC 114 / water's high specific heat is mainly a consequence of the

water's high specific heat is mainly a consequence of the

water's high specific heat is mainly a consequence of the

Description

School: University of Alabama - Tuscaloosa
Department: Biology
Course: Principles of Biology I
Professor: Kimberly caldwell
Term: Fall 2016
Tags: Biology, Pretest, Exam 1, multiple choice, BSC114, and Study Guide
Cost: 50
Name: BSC 114 Exam Review
Description: This Pre-test is the first of two for the exam on 9/16. This pre-test is designed to cover information on chapters 2-4 by using short answer, true and false, as well as multiple choice questions. The questions were made using clicker quizzes, information from the readings, and information from the homework. This pre-test is designed to test your understandings of general concepts that have the pote
Uploaded: 09/17/2016
5 Pages 14 Views 15 Unlocks
Reviews


STUDY GUIDE


What is the sum of Protons and Atomic Number?



1. Which molecule shown above would have a positive charge in a cell?

A) A

B) B

C) C

D) D

2. A molecule of carbon dioxide (CO2) is formed when one atom of carbon (atomic number 6) is covalently  bonded with two atoms of oxygen (atomic number 8). What is the total number of electrons that must be  shared between the carbon atom and the oxygen atoms in order to complete the outer electron shell of all  three atoms?

A) 2

B) 4

C) 6


What is the outermost electron shell called?



D) 8

3. The molecule shown here could be described in chemical symbols as We also discuss several other topics like virginia tech onedrive

A) C4H4

B) H2O

C) CH4

D) C2H3 

4. Trace elements are required by organisms in ______________ quantities.

A) Extremely Large

B) Only Minute

C) Any

D) Trace elements are deadly in any quantities

5. Many _____________ cells use exocytosis to export their products

A) Secretory

B) Eukaryotic

C) Prokaryotic

D) Human


What name of bond is given to the bond between two water molecules?



Don't forget about the age old question of  “Who is our target market?

6. The atomic mass is the sum of protons and __________.

A) Electrons

B) Atomic number

C) Neutrons

D) Bonds made with other atoms

7. What is the outermost electron shell called?

A) Orbital

B) Empty Shell

STUDY GUIDE

C) First Shell

D) Valence Shell

8. What type of bond results from a hydrogen atom in a polar compound and an electromagnetic atom in  another polar compound?

A) Covalent Bond

B) Ionic Bond

C) Hydrogen Bond

D) Van der Waals Force

9. Therefore, what name is given to the bond between two water molecules? If you want to learn more check out What is the Groupon Promise?
If you want to learn more check out psyc4050

A) Nonpolar Covalent Bond

B) Ionic Bond

C) Hydrogen Bond 

D) Polar Covalent Bond

10. In water molecules, what charge do hydrogen molecules have due to the oxygen having a much higher  electronegativity than hydrogen?

A) Positive

B) Negative

C) Neutral

D) No Charge

11. The greater specific heat of a substance, the ________ it resists changing temperature when it absorbs or  releases heat. This can be traced to ____________ bonding.

A) Less, Hydrogen

B) Greater, Hydrogen

C) Less, Covalent

D) Greater, Covalent

12. The measure of how difficult it is to stretch or break the surface of a liquid is referred to as A) Adhesion

B) Bonding

C) The Ability to Moderate Temperature

D) Surface Tension

13. Which of the following is NOT one of the four emergent properties of water that contribute to Earth’s  suitability for life?

A) Ability to Moderate Temperature

B) Cohesion and Adhesion

C) Shrinking upon Freezing If you want to learn more check out education in colonial america reflected a ________.

D) Versatility as a Solvent for Other Polar and Ionic Compounds

14. If 2 M of glucose (side A) is separated by a selective permeable membrane from a solution of 0.4 M  fructose and 1.4 M sucrose (side B). The membrane is not permeable to sugar molecules, so which of the  following statements would be correct?

A) Side A is hypotonic relative to side B

B) Side B is hypotonic relative to side A

C) The net movement of water will be from side B to side A

D) The net movement of water will be from side A to side B

15. Water’s high specific heat is mainly a consequence of the

A) Small size of the water molecule We also discuss several other topics like international trade study guide

B) Absorption and release of heat when hydrogen bonds break and form

STUDY GUIDE

C) High specific heat of oxygen and hydrogen atoms

D) Inability of water to dissipate heat into dry air

16. Citric Acid makes lemons taste sour. Which of the following is a functional group that would cause a  molecule such as citric acid to be acidic?

A) Carboxyl

B) Hydrocarbon

C) Amino

D) Carbonyl

17. An amino group and a carboxyl group bonded to a carbon skeleton will ______________ when it is placed  in water.

A) Function as a base and an acid

B) Function as a base due to the amino group

C) Function as an acid because of the carboxyl group

D) Function as neither an acid or a base because they would both cancel the effects of one another

18. A solute is: 

A) A liquid that is completely homogenous mixture of substances

B) Substance dissolved in a solution

C) A substance that loves water

D) A substance that does not like water

19. True or False: Water freezes from the bottom up.

A) True

B) False

20. SHORT ANSWER: Chapter 2: Energy is the capacity to cause change by doing work. Potential energy is  energy matter has because of its location or structure.  The electron shell of an electron explains the amount of potential energy each electron has. Explain how much potential energy an electron has the further it gets  from the nucleus, as well as define the flow of energy to move an electron closer and farther away from the  nucleus.

21. SHORT ANSWER: Chapter 3: Explain how water’s ability to moderate temperature is necessary to permit  marine life.

Total Correct: _________________ out of 21.                                          Percent ________________

STUDY GUIDE

ANSWER KEY

This study guide is specifically covering Chapters 2-4, and reflects questions from the readings, clicker  quizzes, and homework. The concepts covered have the potential to be on the exam, and should be  covered in more depth than just this study guide, but this is a great way to check your understandings  of general concepts that will be tested. Good luck and Roll Tide!

1. D

2. D

3. C

4. B

5. A

6. B

7. D

8. C

9. C

10.A

11.B

12.D

13.C

14.C

15.B

16.A

17.A

18.B

19.A

20. USE THE FOLLOWING INFORMATION TO ANSWER THE QUESTION:  

Potential Energy: energy matter has because of its location or structure

a. An electron’s state of potential energy is called energy level (or electron shell)

b. The more distant an electron is from the nucleus = greater potential energy 

i. Energy is required to move an electron away from the nucleus

1. ie: absorbing light energy in photosynthesis

ii. Energy is released when moving to a lower shell (closer to nucleus)

1. ie: releasing energy usually in the form of heat

21. USE THE FOLLOWING INFORMATION TO ANSWER THE QUESTION: 

 Water is effective as a heat bank because it can absorb or release a relatively large 

amount of heat with only a slight change in its own temperature

 Temperature and Heat

∙ Specific heat of a substance is the amount of heat that must be absorbed or lost 

for 1g of that substance to change its temperature by 1°C.

 Calorie is the amount of heat it takes to raise the temperature 

of 1g of water by 1°C.

o The greater the specific heat of a substance, the greater it resists 

changing temperature when it absorbs or releases heat.

 Compared to other substances, water has an unusually high 

specific heat.

STUDY GUIDE

o The high specific heat of water minimizes temperature fluctuations to 

within limits that permit life, and because organisms are made 

primarily of water, they are better able to resist changes in their own 

temperature

Page Expired
5off
It looks like your free minutes have expired! Lucky for you we have all the content you need, just sign up here