New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

SOC 201 Exam 2 Study Guide

by: Tessa Peak

SOC 201 Exam 2 Study Guide Soc 201

Tessa Peak
GPA 4.0

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

Here is a practice exam for materials that are likely to be on Test #2. Answer Key is at the bottom.
Introduction to Sociology
Dr. McHellen
Study Guide
50 ?




Popular in Introduction to Sociology

Popular in Sociology

This 5 page Study Guide was uploaded by Tessa Peak on Saturday October 1, 2016. The Study Guide belongs to Soc 201 at Northern Virginia Community College taught by Dr. McHellen in Fall 2016. Since its upload, it has received 64 views. For similar materials see Introduction to Sociology in Sociology at Northern Virginia Community College.


Reviews for SOC 201 Exam 2 Study Guide


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 10/01/16
SOC 201 Study Guide­ Ch. 3 & 4 1. Which theorist believed that nature had more of an impact on human development than  nurture? a. John. B Watson b. Sigmund Freud c. Harry Harlow d. Jean Piaget 2. Which of Herbert Mead’s stages involves acting like specific people, such as a nurse or  doctor? a. Imitation b. Play stage c. Game stage d. Take the role of the generalized other 3. After research was done with rhesus monkeys, what conclusion was able to be drawn  about the connection between social isolation and infants? a. It is important for adults to cradle infants affectionately. b. Once interaction is introduced, the person is able to bounce back after a period of  time and continue on with their lives normally. c. By about six months, isolation caused irreversible emotional and behavioral  damage. d. Both A and C are correct. 4. What is the key to developing the self, according to Mead? a. Learning to take the role of the other b. Looking inward to discover who you truly are, and building upon what you find c. Due to the self being present at birth, a person must simply grow and develop  normally to develop their self d. Imitating everything a person does and doing your best to become like them 5. Which of the following statements about the self is not correct? a. The self develops only with social experience. b. By taking the role of the other, we become self­aware. c. The self is present at birth. d. Children’s self emerges through play. 6. What theory was John. B Watson credited for? a. Behaviorism b. Structural functionalism c. Symbolic Interaction d. Conflict 7. What was a major finding in Harlow’s experiment with rhesus monkeys? a. When placed with an artificial wire mother and supplied with milk, the monkey  was able to not only survive but also interact with other monkeys. b. When isolated with an artificial mesh mother, the monkey showed equally as  much damage in social settings as it did with the wire monkey. c. When completely isolated, even with proper nutrition, the monkey’s development  was seriously impacted, causing it to become anxious and fearful.  d. Isolation did not have an impact on the monkey and instead it was the lack of  proper nutrition that caused the monkey to experience deficits. 8. A person’s fairly consistent patterns of acting, thinking, and feeling a. Socialization b. Personality c. Conformation d. Social identity 9. Mead’s term for widespread cultural norms and values we use as a reference in  evaluating ourselves a. Generalized other b. Superego c. Id d. Personality development 10. Which of the following is an example of a significant other? a. Parents b. Neighbor c. Boss d. Cousin 11. According to mead, which part of the self is the subject, which is active and spontaneous a. Looking­glass self b. I c. Me d. Developmental self 12. Which influences are likely to differ from mass media? a. Family b. School c. Peer groups d. All of the above 13. What is gerontocracy? a. The study of aging and the elderly b. Prejudice and discrimination against older people c. A form of social organization in which the elderly have the most wealth, power  and prestige d. Category of people with something in common, usually their age 14. Which of the following is an example of a total institution? a. School b. Hospital c. Prison d. Workplace 15. Which is not a distinct stage of dying? a. Resentment b. Denial c. Negotiation d. Resignation 16. Fill in the blank: A person occupies a(n) _____ and behaves a(n) ______. a. Role; status b. Status; role c. Actor; stage d. Stage; actor 17. Which is an example of an ascribed status? a. College graduate b. President c. Criminal d. Princess 18. The study of social interaction in terms of theatrical performance a. Dramaturgical analysis b. Ethnomethodology c. Social construction of reality d. Social interaction 19. Tension among the roles connected to a single status a. Role conflict b. Role set c. Role strain d. Role exit 20. Which of the following is not one of the six basic emotions expressed worldwide  according to Paul Ekman? a. Happiness b. Anger c. Disgust d. Jealousy 21. What happens by maintaining a sense of humor? a. We can assert freedom and are not prisoners of reality b. We can avoid putting other people down c. We can avoid conflict, as humor brings people together d. We are able to understand all sorts of jokes 22. According to Arlie Hochschild, what does the typical company try to regulate? a. Personal relationships b. Behavior of employees c. Emotions d. Both B and C are correct 23. What is tact? a. Discomfort following a spoiled performance b. “Losing face” c. Helping to idealize our intentions d. “Saving face” 24. What is not included in performance? a. How we dress b. Hand gestures c. Tone of voice d. Objects we carry 25. The study of the way people make sense of their everyday surroundings a. Social media b. Presentation of self c. Ethnomethodology d. Idealization 26. Situations that are defined as real are real in their consequences a. Reality b. Nonverbal communication c. Action and reaction d. Thomas Theorem 27. Which sociologist came up with the idea of ethnomethodology? a. Freud b. Garfinkel c. W. I. Thomas d. Goffman 28. Which is an example of a status? a. Athlete b. Teenager c. Boyfriend d. All of the above 29. The process by which people act and react in relation to others status a. Status set b. Achieved status c. Master status d. Social interaction 30. Social background, location, culture, film, and interests help shape how we ___ a. See our surroundings b. Interact with others c. Participate in social media d. Nonverbally communicate Answer Key 1. B 2. B 3. D 4. A 5. C 6. A 7. C 8. B 9. A 10. A 11. B 12. D 13. C 14. C 15. A 16. B 17. D 18. A 19. C 20. D 21. A 22. D 23. D 24. B 25. C 26. D 27. B 28. D 29. D 30. A


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Jim McGreen Ohio University

"Knowing I can count on the Elite Notetaker in my class allows me to focus on what the professor is saying instead of just scribbling notes the whole time and falling behind."

Allison Fischer University of Alabama

"I signed up to be an Elite Notetaker with 2 of my sorority sisters this semester. We just posted our notes weekly and were each making over $600 per month. I LOVE StudySoup!"

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."


"Their 'Elite Notetakers' are making over $1,200/month in sales by creating high quality content that helps their classmates in a time of need."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.