New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

Exam 2 Study Guide

by: Phoebe Notetaker

Exam 2 Study Guide Psych 101

Phoebe Notetaker

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

These notes cover everything that will be on the exam! The answers are attached, and the study guide format mimics that of the real test!
General Psychology
Study Guide
Psychology, psych101, Intro to Psychology
50 ?




Popular in General Psychology

Popular in Social Science

This 7 page Study Guide was uploaded by Phoebe Notetaker on Monday October 3, 2016. The Study Guide belongs to Psych 101 at University of South Carolina taught by levens in Fall 2016. Since its upload, it has received 41 views. For similar materials see General Psychology in Social Science at University of South Carolina.


Reviews for Exam 2 Study Guide


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 10/03/16
Exam 2 Study Guide Match the following types of memory: 1. Short term a. No conscious recollection (how to ride a bike) 2. Long term b. Persons knowledge about the world;  facts 3. Implicit c. Stores a limited amount of  information for about 20 seconds  without rehearsing it 4. Explicit d. When and where of your life  happenings; autobiographical 5. Episodic e. Lasts up to several seconds; consists  of echoic and iconic 6. Semantic f. Facts or events 7. Sensory g. Stores an unlimited amount of  information for perhaps a lifetime 8. What structure in the brain is responsible for memory? a. Hippocampus b. Amygdala c. Cortex d. Cerebellum e. All of the above 9. According to the serial position effect, what section of information are you likely to  forget? a. Beginning b. Middle  c. End Match the following encoding strategies: 10. Meaning a. Mental images help us remember better  (mnemonics) 11. Imagery b. acronyms 12. Chunking c. think of examples that are personally  meaningful 13. Hierarchies d. organizing information into a logical  pattern with information that is higher, lower  and equal to other information 14. Which of the following is the correct order of the stages of memory? a. Retrieval, encoding, storage b. Storage, encoding, retrieval c. Encoding, storage, retrieval 15. What is long term potentiation? a. Increase in synaptic efficiency b. Decrease in synaptic efficiency c. Increase in long­term memory d. Decrease in long­term memory 16. Short term memory decays rapidly over time, and needs rehearsal to become long term. a. True b. False 17. All of the following are retrieval cues except: a. Context (music, odor, temperature, time of day, body kinesthetic, pain) b. Notes c. Mood d. State (drunk or high) Match the following types of forgetting: 18. Proactive interference a. attribution of a wrong source to an event 19. Retroactive interference b.   incorporating misleading information into  one’s memory of an event 20. Misinformation  c. new information kicks out old  21. Source amnesia d. similar information interferes with each  other 22. Which of the following is a stage of neural development? a. Proliferation b. Migration c. Differentiation d. Continued differentiation e. All of the above 23. Myelination is the process by which nerve cells becomes surrounded by fatty tissue that  help increase the speed action potentials in the brain. a. True  b. False Match the following terms: (26 and 27 are causes and match the results) 24. Teratogens a. SIDS, slowed cognitive development,  ADHD 25. Critical period b. any disease, drug, or other noxious agent  that causes abnormal prenatal development 26. Tobacco c.  hyperactivity, emotional outbursts, poor  impulse control, memory deficits, stunted  social development 27. Fetal alcohol syndrome d. a period when an organism’s exposure to  stimuli or experiences promotes or hinders  proper development 28. Newborns are born with all of the following except: a. Rooting reflex b. Ability to smile c. Grasping reflex d. Social responsiveness Match the following stages to their definitions according to Piaget’s Stages of Cognitive  Development: 29. Sensorimotor stage a. (7­12), thinking more logically about  concrete events; can now perform  conservation and math transformations, can  classify objects on several dimensions 30. Preoperational stage b. (2­7), representing things with words and  images but lacking logical reasoning, lack of  conservation, egocentrism 31. Concrete operational stage c. (12 and up), abstract, logical, systematic,  and reflective thinking begin 32. Formal operational stage d. (0­2), experiencing the world through  senses and actions; object permanence  develops gradually until about 18 months 33. The mean monkey video shown in class showed what? a. Young kids are unable to deceive b. Young kids are gullible c. Young kids don’t care d. Young kids are dumb 34. What did Vygostky contribute to Piaget’s stages in terms of knowledge? a. The idea that children cannot think for themselves b. The concept that adults should act like children around children c. The idea that cognitive development is not real d. The concept that cognitive development is fueled by social interactions and  culture influences this development (language acquisition is key to cognitive  development) 35. Which of the following are types of attachment and help with social development? a. Body contact b. Familiarity c. Critical period d. Imprinting e. All of the above 36.  All of the following are types of attachments made by responsive parenting except: a. secure b. avoidant c. loving d. anxious/ambivalent 37. Avoidant attachments= resilience, competence, self­esteem, leadership, better peer and  romantic relationships a. True b. False Match the following: 38.  Unconditioned stimulus a. the naturally occurring response to the US 39.  Conditioned stimulus b.  the learned response to the previously  neutral CS 40.  Unconditioned response c. a stimulus that naturally triggers a response 41. Conditioned response d. an originally irrelevant stimulus that after  association with the US, comes to trigger a  conditioned response For questions 42­44, read the following paragraph and answer accordingly: I am a grad student and I have a study group that I meet in the library every Wednesday  night. Recently I have been coming into the library every Wednesday playing Sandstorm, and  eating M&Ms. I always give my study partners an M&M when the song finishes. This has gone  on for about three months. Today I walked into the library like usual playing Sandstorm, but I  had forgotten my M&Ms. When the song stopped playing all my study partners stuck out their  hands, why? 42. What is the conditioned stimulus in this situation? a. Receiving an M&M b. The study partners sticking their hands out c. Sandstorm d. The M&Ms in general 43. The passing out of the M&M’s is what? a. US b. CS c. UR d. CR 44. The partners sticking out their hands is what? a. US b. CS c. UR d. CR Match the following terms: 45.  Acquisition a. the stage where the CS­US relationship is  being learned 46.  Extinction  b. the diminishing of the CR­ accomplished  by the CS not being followed by the US 47.  Generalization c. the tendency for stimuli similar to the CS to elicit similar responses 48. Which of the following is vital to the acquisition stage of classical conditioning? a. Temporal contiguity b. Special contiguity  c. CS must precede US d. Biology and individual differences are limiting factors e. All of the above Match the following terms: 49.  Positive reinforcement a. if the instrumental response is performed,  the adverse stimulus is terminated or  prevented from occurring 50.  Negative reinforcement b. an instrumental response increases in the  likelihood as a result of a stimulus being  presented following a response and not  presented in the absence of a response 51. Punishment c. occurrence of the instrumental response  results in the delivery of an aversive stimulus 52. What is shaping? a. Presentation of a US depends on the subject’s behavior; a particular response is  required to obtain a specific stimulus or consequence b. Development of a new response through positive reinforcement of successive  approximations c. A stimulus that gains it reinforcing power through its associations with a primary  reinforce d. Innately reinforcing stimulus 53. Observational learning is learning by observing others a. True b. False 54. Which of the following are types of partial reinforcement schedules? a. Fixed­ratio b. Variable­ratio c. Fixed­interval d. Variable­interval e. All of the above Answers: 1. C 2. G 3. A 4. F 5. D 6. B 7. E 8. E 9. B 10. C 11. A 12. B 13. D 14. C 15. A 16. A 17. B 18. D 19. C 20. B 21. A 22. E 23. A 24. B 25. D 26. A 27. C 28. B 29. D 30. B 31. A 32. C 33. A 34. D 35. E 36. C 37. B 38. C 39. D 40. A 41. B 42. C 43. A 44. D 45. A 46. B 47. C 48. E 49. B 50. A 51. C 52. B 53. A 54. E


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."

Kyle Maynard Purdue

"When you're taking detailed notes and trying to help everyone else out in the class, it really helps you learn and understand the I made $280 on my first study guide!"

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."


"Their 'Elite Notetakers' are making over $1,200/month in sales by creating high quality content that helps their classmates in a time of need."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.