New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

PSY 270 Midterm Study guide for Chapters 6 and 7

by: Samantha Grissom

PSY 270 Midterm Study guide for Chapters 6 and 7 PSY 270

Marketplace > University of Southern Mississippi > PSY 270 > PSY 270 Midterm Study guide for Chapters 6 and 7
Samantha Grissom
GPA 3.76

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

This study guide covers the materials from Chapters 6 and 7. There are multiple choice, matching, and fill in the blank questions. IMPORTANT: this study guide does not include what we will cover Mo...
Child Psychology
Study Guide
theories, terms, stages, Language, receptive, expressive, Vocabulary
50 ?




Popular in Child Psychology

Popular in Department

This 7 page Study Guide was uploaded by Samantha Grissom on Friday October 7, 2016. The Study Guide belongs to PSY 270 at University of Southern Mississippi taught by Staff in Fall 2016. Since its upload, it has received 57 views.


Reviews for PSY 270 Midterm Study guide for Chapters 6 and 7


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 10/07/16
PSY 270 Midterm Study guide (Chapters 6­7) *this does not include the information we will cover in class on Monday* MULTIPLE CHOICE  1) At what age does a child’s vocabulary grow drastically in number?  a. 12 months b. 24 months c. 18 months d. 10 months 2) Which theory of attachment believed that children need to develop object permanence  before they develop an attachment?  a. Behavioral theory b. Cognitive theory c. Contact comfort theory d. Psychoanalytic theory 3) Which of these are the most important factors to predict attachment to fathers?  a. Number of times spent caring for an infant’s needs b. Amount of quality time spent with the infant c. Number of affectionate interactions with the infant d. Both B and C e. All of the above 4) Slow, labored speech with simple sentences is caused by  a. Damage of Broca’s Area b. Damage to the Wernicke’s Area c. Damage to the Angular Gyrus d. Learning deficit from an early age 5) There is a critical period in language development.  a. True b. False 6) Which of these is NOT a benefit of using sign language?  a. Children can communicate at a faster speed b. Enhances self­esteem c. A child’s vocabulary is increased d. Children can communicate earlier 7) What type of vocabulary is used when a child refers to all animals as one name until  he/she learns the true names of the animals? a. extension b. Receptive c. Expressive  d. overextension 8) Words that aren’t reinforced into an infant’s vocabulary  a. Are eventually replaced with  new words b. Stay in his/her vocabulary c. Disappear over time d. Show up at a later age 9) Which of these is a way parents can help enhance their child’s language growth? a. Ask their child questions b. Read to them c. Use motherese d. All of the above 10)There is no hope for younger children to make any attachments once separated from their caregivers. a. True b. False 11)What is Motherese?  a. A language only mothers speak b. A language of high pitched speech directed at infants c. A language that uses slow, complex sentences directed at infants d. A language used only to pets 12)Which of these is a prelinguistic vocalization?  a. Echolalia b. Babbling c. Intonation d. All of the above 13)Children have an innate tendency to learn a language.  a. True b. false 14)When a child approaches the general nominal stage of vocabulary development, he/she  a. Names objects b. Names people c. Names objects that move d. Says his/her actions 15)Which theory states that caregivers are both reinforcers and love objects?  a. Contact comfort theory b. Ethological theory c. Psychoanalysis theory d. Behavioral theory MATCHING A. Jean Piaget K. Echolalia B. Primary 1) The theorist  C. Secondary L. Receptive vocabulary D. Circular who focused E. Object permanence M. Expressive vocabulary F. Sociocultural theory on the  G. Zone of proximal development N. Referential H. Scaffolding stages of  I. Visual recognition memory O. Overextension J. Language P. Psycholinguistic theory Q. Freud R. Erickson S. Behavioral theory T. integrational transmission of  attachment development and created the Cognitive Theory of development  2) The theory stating that children interact between their environment and innate factors to  acquire language  3) The total number of words that children understand the meaning of  4) The ability to discriminate previously seen objects from new objects based on being  shown the object repeatedly  5) Term referring to the focus on the infant’s body movement  6) The theory that believed children learn attachment through conditioning  7) Term referring to the focus on an object’s movements  8) Adults provide a situation in to give structure to the way a child learns  9) Repeating vowel and consonant combinations  10)Term referring to repetitive actions have affect a child’s environment  11)The theorist who believed that an infant’s important need is the mother’s sensitivity to all of the infant’s needs  12)A systematic, meaningful arrangement of symbols that provide the basis for  communication  13)Recognizing that objects exist even when they can’t be seen  14)The total number of words that children are able to say  15)The theory that offspring have a higher likelihood of being securely attached to their  parents if their parents were securely attached to their parents  16)The theory that focused on teaching infants and how they learn  17)Type of language development that uses language to label certain objects  18)When skilled partners introduce the intellectual tools of society to an infant  19)Using words in situations in which the meaning of a word is extended  20) The theorist who believed that an infant’s important needs are food and the needs for  FILL IN THE BLANK 1) The _________ and _____________ areas are the areas of the brain associated with  language.  2) Children use their mothers as a _________ ________ when introduced to new  environments or objects.  3) What type of vocabulary do children develop first? (Expressive or Receptive)  4) The brain loses its ___________ during adolescence. 5) _________________ is the stage of development when children start naming specific  people in their lives, such as Mama and Dada.  6) The case study about Genie tells us there is a __________ period language, not a  ___________ period.  7) Damage to the ______ ____________ can impair or destroy an individual’s ability to  speak.  8) A caregiver’s reaction to an infant’s _________________ affects attachment.  9) Piaget called children ___________ _________________.  10)If parents were securely attached to their parents, it is ____________ (likely, unlikely)  that their offspring will be securely attached to them.  Answers!!! MULTIPLE CHOICE 1. C 2. B 3. D 4. A 5. B 6. A 7. D 8. C 9. D 10. B 11. C 12. D 13. A 14. A 15. C MATCHING 1. A 2. P 3. L 4. I 5. B 6. S 7. C 8. H 9. K 10. D 11. R 12. J 13. E 14. M 15. T 16. F 17. N 18. G 19. O 20. Q FILL IN THE BLANK 1. Broca’s and Wernicke’s 2. Home base 3. Receptive 4. Plasticity 5. Specific nominal 6. Sensitive, critical 7. Left hemisphere 8. Temperament 9. Miniature scientists 10. Likely


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Jim McGreen Ohio University

"Knowing I can count on the Elite Notetaker in my class allows me to focus on what the professor is saying instead of just scribbling notes the whole time and falling behind."

Allison Fischer University of Alabama

"I signed up to be an Elite Notetaker with 2 of my sorority sisters this semester. We just posted our notes weekly and were each making over $600 per month. I LOVE StudySoup!"

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."

Parker Thompson 500 Startups

"It's a great way for students to improve their educational experience and it seemed like a product that everybody wants, so all the people participating are winning."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.