New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

SOCI 2013, Study Guide Chapters 3, 4, and 5

by: Kenzie Miller

SOCI 2013, Study Guide Chapters 3, 4, and 5 SOCI 2013

Marketplace > University of Arkansas > Sociology > SOCI 2013 > SOCI 2013 Study Guide Chapters 3 4 and 5
Kenzie Miller
GPA 4.0

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

This study guide hits the main topics of chapters 3, 4, and 5.
General Sociology
Melodie Griffis
Study Guide
50 ?




Popular in General Sociology

Popular in Sociology

This 18 page Study Guide was uploaded by Kenzie Miller on Friday October 7, 2016. The Study Guide belongs to SOCI 2013 at University of Arkansas taught by Melodie Griffis in Fall 2016. Since its upload, it has received 107 views. For similar materials see General Sociology in Sociology at University of Arkansas.


Reviews for SOCI 2013, Study Guide Chapters 3, 4, and 5


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 10/07/16
1. What is the lifelong process of social interaction through which individuals acquire a self identity? a. Interaction b. Socialization c. Groupthink 2. In Freud’s theory what are the 3 states that reflect a person’s personalities? a. Id, Ego, Superego b. Self, centered self, outside think c. Ego, rational, conscience personality 3. In Piaget's stages, what stage does a baby begin interacting with the environment? a. Preoperational b. Concrete operational c. Sensorimotor 4. In Piaget’s stages, what stage do kids begin to realize things represent other things? a. Concrete operational b. Formal operational c. Preoperational 5. In Piaget’s stages, what stage does a child begin learning rules? a. Preoperational b. Concrete operational c. Formal operational 6. In Piaget’s stages, what stage do kids start to think about the future? a. Formal operational b. Sensorimotor c. Concrete operational 7. In Kohlberg’s stages of moral reasoning, what stage do kids begin to view morality in terms of individual right? a. Postconventional level b. Preconventional level c. Conventional level 8. In Kohlberg’s stages of moral reasoning, what stage do kids perceptions begin to be based on punishment and obedience? a. Postconventional level b. Conventional level c. Preconventional level 9. In Kohlberg’s stages of moral reasoning, what stage do kids become concerned with how they’re perceived by others? a. Preconventional level b. Conventional level c. Postconventional level 10. Cooley’s __________ imagines how we look to others and how other people judge the appearance that we think we present. a. Moral development b. Roles c. Looking Glass self 11.Persons, groups, or institutions that teach us what we need to know in order to participate in society are a. Agents of socialization b. Role takers c. Functional groups 12. Which of the following is NOT an example of agents of socialization? a. Family b. Mass media c. Pets 13. Teachers teaching students to be productive members of society is part of a. Conflict perspectives b. Functionalist perspective c. Gender and racial socialization 14. In school, when children learn to be neat, punctual, quiet, wait their turn, and remain attentive to their work it’s an example of a. Conflict perspectives b. Functionalist perspective c. Gender and racial socialization 15. “White people don’t have rhythm,” “blacks are good athletes,” and “asians are geniuses” are all examples of _________. a. Racial socialization b. Gender socialization c. Stereotypes 16. What is the primary agent of socialization? a. Media b. Family c. Friends 17. What is an example of secondary socialization? a. Friends b. Media c. School 18. The process of learning a new and different set of attitudes, values, and behaviors from those in one’s background and previous experience is __________ a. Resocialization b. Socialization c. Anticipatory socialization 19. Which of these is a traditional social institutions? a. Religion b. Sports c. Military 20. Which of these is an emergent institution? a. Education b. Government c. Mass media 21. With the transformation of the plow, to the steam engine, to the microchip, this is an example of a. Gemeinschaft b. Gesellschaft c. Transformation of social structure 22. A community made up of various family trees, they’re tight knit and pre-industrial. a. Gemeinschaft b. Gesellschaft c. Groupthink 23. A community where each person has a specialized relationship and may not be committed to others and it’s post industrial revolution. a. Gemeinschaft b. Gesellschaft c. Groupthink 24. The effect of _______ ________ on the formation of ourselves is very powerful. a. Out-group b. Social Structure c. Stereotypical judgement 25. A ______ is the smallest social group, it’s intimate, and less stable. a. Triad b. Dyad c. In-group 26. A group of people sharing similar interests and attitudes, producing solidarity, community, and exclusivity is a(n) a. In-Group b. Triad c. Agent 27. A ________ is more stable than a dyad. a. Agent b. Society c. Triad 28. A social group with which an individual does not identify is a(n) a. Out-group b. Conformity c. Informal agent 29. The practice of thinking or making decisions as a group in a way that discourages creativity or individual responsibility. a. Groupthink b. Informal agent c. Conformity 30. In corporation, groupthink is affected by what is called a. Media distorts b. Sunk cost c. Illusions 31. ________ distorts social class. a. Organizations b. Mcdonaldization c. Media 32. The most important status that a person occupies is ______ status. a. Master b. Assumed c. Ascribed 33. Material signs that inform others of a person’s specific status is a. Ascribed Status b. Assumed Status c. Status Symbol 34. Wearing a wedding ring is an example of what status a. Ascribed Status b. Status Symbol c. Master Status 35. A set of behavioral expectations associated with a given status is a ________. a. Strain b. Exit c. Role 36. ________ _________ is a group or society's definition of the way a specific role ought to be played. a. Role performance b. Role exit c. Role expectation 37. When people leave a role central to their identity, such as retiring from a job, this is a. Role Strain b. Role Exit c. Role performance 38. A highly structured group formed for the purpose of completing certain tasks or achieving specific goals a. Social institutions b. Society c. Formal Organization 39. Set of organized beliefs and values that establishes how a society will attempt to meet its basic social needs (ex. Family, religion) a. Society b. Peer group c. Social institutions 40. Replacing members; teaching new members; producing, distributing, and consuming goods and services; preserving order; and providing or maintaining a sense of purpose are the 5 functionalist tasks of a. Social Institutions b. Typology c. Symbolic Interaction 41. Mechanical solidarity is when people are united by a. Traditions and values b. Mutual dependence on one another c. Independence 42. Organic solidarity is when people are united by a. Independence b. Mutual dependence on one another c. Social structure 43. Our perception of reality is largely shaped by subjective meaning that we give to an experience, this is the _______ ________ of reality. a. Social construct b. Social interaction c. Symbolic structure 44. Laissez-faire uses a a. Top down hierarchy b. Task oriented structure c. Hands off approach 45. When people participate in decision making this is a __________ leadership. a. Democratic b. Expressive c. Instrumental 46. Which of these is NOT an example of a bureaucracy dysfunction a. Goal conflicts b. Alienation c. Goal displacement 47. _______ _______ exists where advancement can be seen but is not accessible. a. “Glass escalator” b. “Glass cliff” c. “Glass ceiling” 48. When men are in traditionally female occupations and rise faster than women would in male occupations, this is called a. “Glass escalator” b. “Glass cliff” c. “Glass ceiling” 49. “Mommy tracks” encourage lowered _____ and _______ with less. a. Aspirations, satisfaction b. Costs, more c. Goals, dissatisfaction 50. ______ and _______ lead to decreased advancement. a. Class, style b. Race, Gender c. Money, Fees KEY 1. B 2. A 3. C 4. C 5. B 6. A 7. A 8. C 9. B 10. C 11.A 12. C 13. B 14. A 15. C 16. B 17. C 18. A 19. A 20. C 21. C 22. A 23. B 24. B 25. B 26. A 27. C 28. A 29. A 30. B 31. C 32. A 33. C 34. B 35. C 36. C 37. B 38. C 39. C 40. A 41. A 42. B 43. A 44. C 45. A 46. B 47. C 48. A 49. A 50. B


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Jim McGreen Ohio University

"Knowing I can count on the Elite Notetaker in my class allows me to focus on what the professor is saying instead of just scribbling notes the whole time and falling behind."

Amaris Trozzo George Washington University

"I made $350 in just two days after posting my first study guide."

Jim McGreen Ohio University

"Knowing I can count on the Elite Notetaker in my class allows me to focus on what the professor is saying instead of just scribbling notes the whole time and falling behind."


"Their 'Elite Notetakers' are making over $1,200/month in sales by creating high quality content that helps their classmates in a time of need."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.