×
Log in to StudySoup
Get Full Access to Baylor University - REL 1310 - Study Guide - Midterm
Join StudySoup for FREE
Get Full Access to Baylor University - REL 1310 - Study Guide - Midterm

Already have an account? Login here
×
Reset your password

1 kings study guide

1 kings study guide

Description

School: Baylor University
Department: Religion
Course: The Christian Scriptures
Professor: Derek dodson
Term: Fall 2016
Tags: Baylor and religion
Cost: 50
Name: Christian Scriptures Study Guide 2
Description: This study guide is a practice test created by me. It includes 50 practice questions which I believe will help prepare for the test.
Uploaded: 10/08/2016
12 Pages 6 Views 6 Unlocks
Reviews


Christian Scriptures Study Guide/Practice Test Exam 2


What book in the Old Testament tells recounts the conquest of the Israelites into the land of Canaan?



1. What book in the Old Testament tells recounts the conquest of the Israelites into the  land of Canaan?

a) Judges

b) 1 Kings

c) Joshua

d) 1 Samuel

2. The land of Israel was divided into ____ tribes?

a) Ten

b) Twelve  

c) Eight  

d) Eleven

3. According to the book of Judges, a judge was a _____ ?

a) a lawmaker

b) a priest

c) a strong military leader

d) a prophet

4. Throughout the book of Judges, we see a Judges Cycle which include what? (there may  be multiple answers required)

a) Israel cries out to Yahweh

b) The Israelites do evil in the sight of Yahweh

c) Yahweh raises up a deliverer, a judge

d) Israelites suffer oppression

e) Israelites make false idols If you want to learn more check out com 100 exam 2 asu

5. The Deuteronomistic History contains which of the following books of the bible


The land of Israel was divided into how many tribes?



a) Deuteronomy, Joshua, Judges, 1 Kings, 2 Kings, 1 Samuel, 2 Samuel b) Deuteronomy, Joshua, 1 Kings, 2 Kings, 1 Samuel, 2 Samuel, Isiah c) Deuteronomy, Joshua, Judges, 1 Kings, 1 Samuel, 2 Samuel, Jeremiah d) Deuteronomy, Joshua, Judges, 1 Kings, 2 Kings, 2 Samuel, Jeremiah

6. Which of the following is NOT a theological concern of the Deuteronomistic History?

a) Kingship of David

b) Obedience to the law

c) Centrality of Jerusalem

d) Creation theology

7. What does the word Didactic mean?

a) Reprimanding someone for their actions

b) Trying to teach something with a moral lesson

c) A ten-word instruction from Yahweh

d) To speak in a slow, condescending manner

8. The purpose of ancient history is? (there may be more than one answer)

a) Didactic

b) Apologetic


What is the purpose of Deuteronomistic History?



c) Anthropomorphic  

d) Deuteronomistic

9. What is the purpose of Deuteronomistic History? (there may be more than one answer)

a) to provide an explanation for the Exile If you want to learn more check out law of diminishing mrs

b) to give instruction to the people when they return to the land Don't forget about the age old question of study guide 2 accounting

c) to show God trusts his people

d) to give a history of the Canaanites  

10. “And Joshua defeated them from Kadesh-barnea to Gaza, and all the country of Goshen,  as far as Gibeon. Joshua took all these kings and their land at one time, because the  LORD God Israel fought for Israel. Then Joshua returned, and all Israel with him, to the  camp Gilgal.” These are found in what book?

a) 1 Kings

b) 2 Kings

c) Joshua

d) Judges

11. “Then the Israelites did what was evil in the sight of the LORD and worshiped the Baals’  and they abandoned the LORD, the God of their ancestors, who had brought them out  of the land of Egypt…he gave them over to plunderers who plundered.”

a) 1 Samuel

b) Joshua

c) Judges

d) 2 Kings

12. The last Judge, Samuel was the first of how many Kings during Israel’s transition to  monarchy?

a) four

b) one

c) three

d) two

13. David committed the following sins EXCEPT?

a) Adultery with Bathsheba

b) The murder of the previous king Saul

c) The Murder of Uriah, Bathsheba’s Husband

d) Disobeying Yahweh’s commandments

14. Samuel in a broader sense is seen as macro-parallel to what book?

a) Genesis If you want to learn more check out ucsc math 3

b) Exodus

c) Joshua

d) Leviticus

15. According to the Bible, a prophet is ___?

a) a priest

b) a military leader

c) a messenger of God

d) a fortune teller

16. The first king of Israel was?

a) Saul

b) David

c) Solomon

d) Samuel

17. The second king of Israel was?

a) Samuel

b) Saul

c) David

d) Solomon

18. The third king of Israel was?

a) Samuel

b) David

c) Solomon

d) Saul

19. God promises David that he will be king and his descendants will rule over Israel forever  is what?

a) Abrahamic Covenant

b) Davidic Covenant

c) Mosaic Covenant

20. “Then the woman went to her quarters, ate and drank with her husband and her  countenance was sad no longer…Hannah and the LORD remembered her. In due time  Hannah conceived and bore a son. She named him Samuel, for she said, I have asked  him of the LORD.” (This passage comes from what book?) We also discuss several other topics like tulane payday loan

a) 2 Samuel

b) 1 Samuel

c) 1 Kings

d) 2 Kings

21. Who was “A man after God’s own heart”

a) Samuel

b) Solomon

c) Saul

d) David

22. “It happened, late on afternoon, when David rose from his couch and was walking about  on the roof of the king’s house, that he saw a woman bathing; the woman was very  beautiful…this is Bathsheba daughter of Eliam, the wife of Uriah the Hittite.” (This  passage comes from what book?) We also discuss several other topics like a phenomenon in which a static visual image leads to alternating perceptions is known as:

a) 1 Kings

b) 2 Samuel

c) 1 Samuel

d) 2 Kings

23. “Then the LORD was angry with Solomon, because his heart had turned away from the  LORD, the God of Israel, who had appeared to him twice, and had commanded him  concerning this, that he should not follow other gods, but he did not observe what the  LORD commanded.” (This passage comes from what book?)

a) 2 Samuel

b) 2 Kings

c) 1 Samuel

d) 1 Kings

24. The fall of the Northern Kingdom to the Assyrian Empire was

a) 722  

b) 922

c) 538

d) 586

25.   The division of Solomon’s Kingdom was

a) 586

b) 722

c) 922

d) 538

26. Fall of Jerusalem to the Babylonians was

a) 586

b) 538

c) 922

d) 722

27. The beginning of the return of the Jews from captivity to Palestine a) 922

b) 586

c) 722

d) 538

28. Israel was divided into two kingdoms, the Southern Kingdom consisted of two tribes and  was known as

a) Moab

b) Israel

c) Ephraim

d) Judah

29. The Northern kingdom consisted of 10 Israelite tribes and was known as

a) Judah

b) Moab

c) Bethel

d) Israel

30. _______ life is a parable to God’s love for Israel

a) Homer

b) Hosea

c) Isaiah

d) Ezekiel

31. “The time is surely coming upon you, when they shall take you away hooks. Through  breeches in the wall you shall leave.” (This passage comes from what book)

a) Daniel

b) Amos

c) Hosea

d) Jeremiah

32. The prophet Amos was a sheep herder from the Southern Kingdom of Judah who was  aware of corruption within the Northern kingdom of Israel.  The message of Amos  criticizes the Israelites for social injustice and that destruction includes (choose all of the  following that apply. There may be multiple answers)

a) Sin of Israel treating neighbors unjustly  

b) Worshipping false gods

c) Wealthy oppressing the poo

d) Religious hypocrisy

33. A citizen of Judah is  

a) a Canaanite  

b) a Judite  

c) a Israelite  

d) a Hittite

34. Because of the Exile from the Southern Kingdom of Judah, the Israelites have (there may  be multiple answers)

a) a feeling of security and joy that God has led them to exile again

b) a sense of urgency to turn towards God believing he has not failed them c) a crisis of faith and believe God has abandoned, failed, and/or been defeated d) a new religious identity and the exile was a result of unfaithfulness

35. “See today I appoint you over nations and over kingdoms, to pluck up and to pull down,  to destroy and to overthrow, to build and to plant.” (This passage comes from what  book?)

a) Daniel

b) Isaiah

c) Jeremiah

d) Job

36. ______ is known as the “weeping prophet”

a) Amos

b) Jeremiah

c) Isaiah

d) Job

37. In what book does God restore/create a new covenant with the Israelites

a) Isaiah

b) Amos

c) Job

d) Jeremiah

38. In the book of Isaiah, we see hope for Jerusalem restored particularly in Isaiah 40-55.  This represents a new what?

a) A new start

b) A new Exodus

c) A new promise land

d) A new kingdom

39. “He is my servant whom I uphold, my chosen in whom my soul delights; I have put my spirit upon him; he will bring forth justice to the nations.” (This passage comes from  what book?)

a) Jeremiah

b) Proverbs

c) Isaiah

d) Amos

40. The king who told the Israelites they can go home and was viewed by the people as a  greater deliverer from the Babylonians was ____

a) Cyrus the Messiah

b) Nehemiah the Messiah

c) Jesus the Messiah

d) David the Messiah

41. Messiah comes from the Hebrew word meaning

a) alone one

b) atoned one

c) appointed one

d) anointed one

42. The word for “anointed one” that comes from Greek is

a) Messiah

b) Christ

c) Deliverer

d) Servant

43. The primary feature of Hebrew poetry is known as

a) Synonymous

b) universalism

c) parallelism

d) antonymous

44. When the second line is synonymous with the first line this is called

a) Antithetic parallelism

b) Stair-step parallelism

c) Parallelism

d) Synonymous parallelism

45. When the second line is opposite of the first line this is called

a) Antithetic parallelism

b) Synonymous parallelism

c) Stair-step parallelism

d) Parallelism

46. When the second line completes the thought of the first line this is called

a) Parallelism

b) Antithetic parallelism

c) stair-step parallelism

d) Synonymous parallelism

47. The book of Psalms is divided into how many books?

a) five

b) three

c) six

d) seven

48. These types of psalms are characterized by numerous descriptions of God’s worthy  name, deeds, and attributes.  

a) Psalms of praise

b) Psalms of lament

c) Psalms of justice

d) Psalms of thanksgiving

49. These types of psalms focus on the realities of suffering, disorder, sin, and oppression, appeals to God for deliverance.

a) Psalm of thanksgiving

b) Psalm of justice

c) Psalm of praise

d) Psalm of lament

50. These psalms express thanksgiving to God for God’s delivering action from some crisis

a) Psalm of lament

b) Psalm of praise

c) Psalm of thanksgiving

d) Psalm of justice

Answer Key

1.C

2.B

3.C

4.A,C,D

5.A

6.D

7.B

8. A, B

9. A,B, C

10.C

11.C

12.C

13.B

14.A

15.C

16.A

17.C

18.C

19.B

20.B

21.D

22.B

23.D

24.A

25.C

26.A

27.D

28.D

29.D

30.B

31.B

32. A, C, D

33.B

34. C, D

35.C

36.B

37.D

38.B

39.C

40.A

41.D

42.B

43. C 44. D 45. A 46. C 47. A 48. A 49. D 50. C

Page Expired
5off
It looks like your free minutes have expired! Lucky for you we have all the content you need, just sign up here