New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

Christian Scriptures Study Guide 2

by: Harry Hasbrouck

Christian Scriptures Study Guide 2 REL 1310

Marketplace > Baylor University > Religion > REL 1310 > Christian Scriptures Study Guide 2
Harry Hasbrouck
Baylor University

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

This study guide is a practice test created by me. It includes 50 practice questions which I believe will help prepare for the test.
The Christian Scriptures
Dr. Derek Dodson
Study Guide
Baylor, religion
50 ?




Popular in The Christian Scriptures

Popular in Religion

This 12 page Study Guide was uploaded by Harry Hasbrouck on Friday October 7, 2016. The Study Guide belongs to REL 1310 at Baylor University taught by Dr. Derek Dodson in Fall 2016. Since its upload, it has received 167 views. For similar materials see The Christian Scriptures in Religion at Baylor University.

Similar to REL 1310 at Baylor University


Reviews for Christian Scriptures Study Guide 2


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 10/07/16
Christian Scriptures Study Guide/Practice Test Exam 2 1. What book in the Old Testament tells recounts the conquest of the Israelites into the land of Canaan? a) Judges b) 1 Kings c) Joshua d) 1 Samuel 2. The land of Israel was divided into ____ tribes? a) Ten b) Twelve c) Eight d) Eleven 3. According to the book of Judges, a judge was a _____ ? a) a lawmaker b) a priest c) a strong military leader d) a prophet 4. Throughout the book of Judges, we see a Judges Cycle which include what? (there may be multiple answers required) a) Israel cries out to Yahweh b) The Israelites do evil in the sight of Yahweh c) Yahweh raises up a deliverer, a judge d) Israelites suffer oppression e) Israelites make false idols 5. The Deuteronomistic History contains which of the following books of the bible a) Deuteronomy, Joshua, Judges, 1 Kings, 2 Kings, 1 Samuel, 2 Samuel b) Deuteronomy, Joshua, 1 Kings, 2 Kings, 1 Samuel, 2 Samuel, Isiah c) Deuteronomy, Joshua, Judges, 1 Kings, 1 Samuel, 2 Samuel, Jeremiah d) Deuteronomy, Joshua, Judges, 1 Kings, 2 Kings, 2 Samuel, Jeremiah 6. Which of the following is NOT a theological concern of the Deuteronomistic History? a) Kingship of David b) Obedience to the law c) Centrality of Jerusalem d) Creation theology 7. What does the word Didactic mean? a) Reprimanding someone for their actions b) Trying to teach something with a moral lesson c) A ten-word instruction from Yahweh d) To speak in a slow, condescending manner 8. The purpose of ancient history is? (there may be more than one answer) a) Didactic b) Apologetic c) Anthropomorphic d) Deuteronomistic 9. What is the purpose of Deuteronomistic History? (there may be more than one answer) a) to provide an explanation for the Exile b) to give instruction to the people when they return to the land c) to show God trusts his people d) to give a history of the Canaanites 10. “And Joshua defeated them from Kadesh-barnea to Gaza, and all the country of Goshen, as far as Gibeon. Joshua took all these kings and their land at one time, because the LORD God Israel fought for Israel. Then Joshua returned, and all Israel with him, to the camp Gilgal.” These are found in what book? a) 1 Kings b) 2 Kings c) Joshua d) Judges 11. “Then the Israelites did what was evil in the sight of the LORD and worshiped the Baals’ and they abandoned the LORD, the God of their ancestors, who had brought them out of the land of Egypt…he gave them over to plunderers who plundered.” a) 1 Samuel b) Joshua c) Judges d) 2 Kings 12. The last Judge, Samuel was the first of how many Kings during Israel’s transition to monarchy? a) four b) one c) three d) two 13. David committed the following sins EXCEPT? a) Adultery with Bathsheba b) The murder of the previous king Saul c) The Murder of Uriah, Bathsheba’s Husband d) Disobeying Yahweh’s commandments 14. Samuel in a broader sense is seen as macro-parallel to what book? a) Genesis b) Exodus c) Joshua d) Leviticus 15. According to the Bible, a prophet is ___? a) a priest b) a military leader c) a messenger of God d) a fortune teller 16. The first king of Israel was? a) Saul b) David c) Solomon d) Samuel 17. The second king of Israel was? a) Samuel b) Saul c) David d) Solomon 18. The third king of Israel was? a) Samuel b) David c) Solomon d) Saul 19. God promises David that he will be king and his descendants will rule over Israel forever is what? a) Abrahamic Covenant b) Davidic Covenant c) Mosaic Covenant 20. “Then the woman went to her quarters, ate and drank with her husband and her countenance was sad no longer…Hannah and the LORD remembered her. In due time Hannah conceived and bore a son. She named him Samuel, for she said, I have asked him of the LORD.” (This passage comes from what book?) a) 2 Samuel b) 1 Samuel c) 1 Kings d) 2 Kings 21. Who was “A man after God’s own heart” a) Samuel b) Solomon c) Saul d) David 22. “It happened, late on afternoon, when David rose from his couch and was walking about on the roof of the king’s house, that he saw a woman bathing; the woman was very beautiful…this is Bathsheba daughter of Eliam, the wife of Uriah the Hittite.” (This passage comes from what book?) a) 1 Kings b) 2 Samuel c) 1 Samuel d) 2 Kings 23. “Then the LORD was angry with Solomon, because his heart had turned away from the LORD, the God of Israel, who had appeared to him twice, and had commanded him concerning this, that he should not follow other gods, but he did not observe what the LORD commanded.” (This passage comes from what book?) a) 2 Samuel b) 2 Kings c) 1 Samuel d) 1 Kings 24. The fall of the Northern Kingdom to the Assyrian Empire was a) 722 b) 922 c) 538 d) 586 25. The division of Solomon’s Kingdom was a) 586 b) 722 c) 922 d) 538 26. Fall of Jerusalem to the Babylonians was a) 586 b) 538 c) 922 d) 722 27. The beginning of the return of the Jews from captivity to Palestine a) 922 b) 586 c) 722 d) 538 28. Israel was divided into two kingdoms, the Southern Kingdom consisted of two tribes and was known as a) Moab b) Israel c) Ephraim d) Judah 29. The Northern kingdom consisted of 10 Israelite tribes and was known as a) Judah b) Moab c) Bethel d) Israel 30. _______ life is a parable to God’s love for Israel a) Homer b) Hosea c) Isaiah d) Ezekiel 31. “The time is surely coming upon you, when they shall take you away hooks. Through breeches in the wall you shall leave.” (This passage comes from what book) a) Daniel b) Amos c) Hosea d) Jeremiah 32. The prophet Amos was a sheep herder from the Southern Kingdom of Judah who was aware of corruption within the Northern kingdom of Israel. The message of Amos criticizes the Israelites for social injustice and that destruction includes (choose all of the following that apply. There may be multiple answers) a) Sin of Israel treating neighbors unjustly b) Worshipping false gods c) Wealthy oppressing the poo d) Religious hypocrisy 33. A citizen of Judah is a) a Canaanite b) a Judite c) a Israelite d) a Hittite 34. Because of the Exile from the Southern Kingdom of Judah, the Israelites have (there may be multiple answers) a) a feeling of security and joy that God has led them to exile again b) a sense of urgency to turn towards God believing he has not failed them c) a crisis of faith and believe God has abandoned, failed, and/or been defeated d) a new religious identity and the exile was a result of unfaithfulness 35. “See today I appoint you over nations and over kingdoms, to pluck up and to pull down, to destroy and to overthrow, to build and to plant.” (This passage comes from what book?) a) Daniel b) Isaiah c) Jeremiah d) Job 36. ______ is known as the “weeping prophet” a) Amos b) Jeremiah c) Isaiah d) Job 37. In what book does God restore/create a new covenant with the Israelites a) Isaiah b) Amos c) Job d) Jeremiah 38. In the book of Isaiah, we see hope for Jerusalem restored particularly in Isaiah 40-55. This represents a new what? a) A new start b) A new Exodus c) A new promise land d) A new kingdom 39. “He is my servant whom I uphold, my chosen in whom my soul delights; I have put my spirit upon him; he will bring forth justice to the nations.” (This passage comes from what book?) a) Jeremiah b) Proverbs c) Isaiah d) Amos 40. The king who told the Israelites they can go home and was viewed by the people as a greater deliverer from the Babylonians was ____ a) Cyrus the Messiah b) Nehemiah the Messiah c) Jesus the Messiah d) David the Messiah 41. Messiah comes from the Hebrew word meaning a) alone one b) atoned one c) appointed one d) anointed one 42. The word for “anointed one” that comes from Greek is a) Messiah b) Christ c) Deliverer d) Servant 43. The primary feature of Hebrew poetry is known as a) Synonymous b) universalism c) parallelism d) antonymous 44. When the second line is synonymous with the first line this is called a) Antithetic parallelism b) Stair-step parallelism c) Parallelism d) Synonymous parallelism 45. When the second line is opposite of the first line this is called a) Antithetic parallelism b) Synonymous parallelism c) Stair-step parallelism d) Parallelism 46. When the second line completes the thought of the first line this is called a) Parallelism b) Antithetic parallelism c) stair-step parallelism d) Synonymous parallelism 47. The book of Psalms is divided into how many books? a) five b) three c) six d) seven 48. These types of psalms are characterized by numerous descriptions of God’s worthy name, deeds, and attributes. a) Psalms of praise b) Psalms of lament c) Psalms of justice d) Psalms of thanksgiving 49. These types of psalms focus on the realities of suffering, disorder, sin, and oppression, appeals to God for deliverance. a) Psalm of thanksgiving b) Psalm of justice c) Psalm of praise d) Psalm of lament 50. These psalms express thanksgiving to God for God’s delivering action from some crisis a) Psalm of lament b) Psalm of praise c) Psalm of thanksgiving d) Psalm of justice Answer Key 1. C 2. B 3. C 4. A,C,D 5. A 6. D 7. B 8. A, B 9. A,B, C 10. C 11. C 12. C 13. B 14. A 15. C 16. A 17. C 18. C 19. B 20. B 21. D 22. B 23. D 24. A 25. C 26. A 27. D 28. D 29. D 30. B 31. B 32. A, C, D 33. B 34. C, D 35. C 36. B 37. D 38. B 39. C 40. A 41. D 42. B 43. C 44. D 45. A 46. C 47. A 48. A 49. D 50. C


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Bentley McCaw University of Florida

"I was shooting for a perfect 4.0 GPA this semester. Having StudySoup as a study aid was critical to helping me achieve my goal...and I nailed it!"

Anthony Lee UC Santa Barbara

"I bought an awesome study guide, which helped me get an A in my Math 34B class this quarter!"

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."


"Their 'Elite Notetakers' are making over $1,200/month in sales by creating high quality content that helps their classmates in a time of need."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.