New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

PSY 270 Midterm Study guide part 2

by: Samantha Grissom

PSY 270 Midterm Study guide part 2 PSY 270

Marketplace > University of Southern Mississippi > PSY 270 > PSY 270 Midterm Study guide part 2
Samantha Grissom
GPA 3.76

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

This study guide is a compilation of Chapter 5 and the rest of Chapter 7 discussing emotions, the brain, language, and gender. It has matching, fill in the blank, and multiple choice.
Child Psychology
Study Guide
Gender, axons, cephalocaudal, proximodistal, asd, canalization, myelination, visual, cliff, fail, thrive, malnutrition, breast, feeding
50 ?




Popular in Child Psychology

Popular in Department

This 6 page Study Guide was uploaded by Samantha Grissom on Monday October 10, 2016. The Study Guide belongs to PSY 270 at University of Southern Mississippi taught by Staff in Fall 2016. Since its upload, it has received 22 views.


Reviews for PSY 270 Midterm Study guide part 2


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 10/10/16
PSY 270 Midterm Study guide continued (chapters 5 and 8) MULTIPLE CHOICE 1) Which part of the brain controls the basic, rhythmic functions of the body? a. Cerebellum b. Medulla c. Cerebrum d. None of the above 2) Children exhibit less distress towards strangers when their mother is present.  a. True  b. False  3) Which of these is NOT a type of temperament?  a. Easy b. Difficult c. Extreme d. Slow to warm up 4) Girls reach half their adult height at what age?  a. 1 ½ years b. 6 months c. 2 years d. 16 months 5) What part of the neuron acts as the receiver of neural impulses?  a. Cell body b. Dendrites c. Axons d. Myelin nodes 6) At 12­15 months, infants have the ability to  a. Roll over b. Crawl and creep c. Climb stairs d. Walk  7) Which part of the brain controls balance and motor skills?  a. Corpus callosum b. Cerebrum c. Cerebellum d. None of the above 8) What degree of peripheral vision are infants born with?  a. 30 b. 40 c. 25 d. 20 9) Children are aware of their gender consistent toys earlier than a year old.  a. True b. False 10)Which of these is NOT a factor that affects myelination?  a. Malnutrition b. Lack of sensory activity c. Low sensory pruning d. Abuse  11)What are neonates?  a. Children within the first 4 weeks after birth b. Children from 4­6 months c. Children within the first 2 months after birth d. Children within first hours after birth 12)Malnutrition is due to a lack of food.  a. True b. False 13)Breast milk has the sufficient nutrients for a baby until it reaches  a. 4 months b. 1 year c. 18 months d. 6 months 14)What is the term used to describe when a child seeks to know another individual’s  emotions toward a situation in order to make his/her own opinions about the same  situation?  a. Positive expression b. Emotional regulation c. Social references d. None of the above 15)Which of these is not a cause of Autism Spectrum Disorders?  a. MMR vaccines b. Abnormal brain sensitivity c. Genetics  d. seizures MATCHING a) Cephalocaudal principle f)   Reaction range k)   emotions b) Proximodistal principle l)   Izards differential  c) Rett’s disease 1) g)   ulnar grasp d) Synaptic development e) Myelination h)  pincer grasp emotional theory m)   Gender i)   sensation Developing from the head j)   perception n)   sex to the tail  o) Asperger’s 2) The differentiation of sex chromosomes in order to differentiate reproductive anatomy  3) Using the index and thumb to grasp small objects  4) Limits for the expression of genetic traits  5) The state of feeling that has physiological, situational, and cognitive components  6) The process of coating axons with a fatty substance   7) Developing from the center the limbs  8) A form of ASD that has social deficits but does not exhibit cognitive or language delays  9) The societal roles based on sex or internal self­identification  10)Using the fingers and the palm to grasp both large and small objects  11)The process of forming neural connections  12)States that infants are born with discrete emotional states that appear around the same  time cognitive and social functions develop  13)Stimulation of sensory organs and transmission of sensory information  14)Interpretation of stimulation  15)A form of ASD that exhibits physical, behavioral, motor, and cognitive abnormalities.  FILL IN THE BLANK 1) __________________ ________________ refers to when a child’s skills become more  distinct as they grow and develop.  2) At 6 months, an infant develops the peripheral vision of an adult at _______ degrees.  3) Neurons are composed of ________________, __________________, and _________.  4) _______________ is the chart system that Izard used to determine an infant’s emotions.  5) Infants can support their own heads around __________________ months.  6) ____________________ is the tendency for an infant to return to normal growth patterns. 7) ASD’s are usually detected at ______ years.  8) The __________ ___________ is an experiment by Gibson and Walk that tests the  correlation between crawling and the fear of heights.  9) Walking, crawling, and sitting up are all examples of ___________ motor skills.  10)__________ ____ _________ refers to when an infant stops growing within normal  limits.  DON’T FORGET TO GO OVER THE MILESTONES FROM THE LAST CLASS. MULTIPLE CHOICE 1) B 2) A 3) C 4) A 5) B 6) D 7) C 8) A 9) B 10)D 11)A 12)B 13)D 14)C 15)A MATCHING 1) A 2) N 3) H 4) F 5) K 6) E 7) B 8) O 9) M 10)G 11)D 12)L 13)I 14)J 15)C FILL IN THE BLANK 1) Differentiation principle 2) 90 3) Cell body, dendrites, and axons 4) MDFMSS 5) 3­6 6) Canalization 7) 3­4 8) Visual cliff 9) Gross 10)Fail to thrive


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Jim McGreen Ohio University

"Knowing I can count on the Elite Notetaker in my class allows me to focus on what the professor is saying instead of just scribbling notes the whole time and falling behind."

Allison Fischer University of Alabama

"I signed up to be an Elite Notetaker with 2 of my sorority sisters this semester. We just posted our notes weekly and were each making over $600 per month. I LOVE StudySoup!"

Bentley McCaw University of Florida

"I was shooting for a perfect 4.0 GPA this semester. Having StudySoup as a study aid was critical to helping me achieve my goal...and I nailed it!"


"Their 'Elite Notetakers' are making over $1,200/month in sales by creating high quality content that helps their classmates in a time of need."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.