×
Log in to StudySoup
Get Full Access to GSU - Econ 2106 - Study Guide
Join StudySoup for FREE
Get Full Access to GSU - Econ 2106 - Study Guide

Already have an account? Login here
×
Reset your password

GSU / Economics / ECON 2106 / luis is willing to sell his pool table for no less than $600, but if h

luis is willing to sell his pool table for no less than $600, but if h

luis is willing to sell his pool table for no less than $600, but if h

Description

School: Georgia State University
Department: Economics
Course: Principles of Microeconomics
Professor: Carycruz bueno
Term: Fall 2016
Tags: Chapter, 5, 6, and 7
Cost: 50
Name: Econ 2106 Exam 2, professor hunt. Fall 2016
Description: All answers included.
Uploaded: 01/11/2017
12 Pages 392 Views 0 Unlocks
Reviews



What area or areas represent deadweight loss after the quota is in place?




What area or areas represent consumer surplus after the quota is in place?




How much is total consumer surplus?



ECON 2106  Exam #2  Chapters 5­7    VERSION A=January Format: 25 Multiple­Choice Questions/Problems Resources Allowed:  calculator (no cell phones allowed); 4 pages of notes [2 sheets of paper, front and back only.  Notes can be typed or handwritten].  Use of a cell phone andIf you want to learn more check out What was Jeremy Bentham known for?
Don't forget about the age old question of Which premise does Huemer deny, and why?
If you want to learn more check out Distinguish between fairness based on results vs. rules.
If you want to learn more check out What is meant by marginal cost?
Don't forget about the age old question of What is the standard argument for laws prohibiting drug use, according to Michael Huemer in America's Unjust Drug War?
If you want to learn more check out gsu textbooks
/or use of notes of excess allowed page limit will result on confiscation of exam and a grade of 0  awarded. Extra Credit Paper for exam #2:  Worth 7 points towards exam #2 only.  Must be turned in with exam #2.  Email and late submissions will not be accepted. Name: __________________________  Date: _____________ 1. If minimum wages are set above the equilibrium wage in the market, then the number of workers hired will be _______ the number of people who are willing to work. A) less than B) greater than C) equal to D) either less than, greater than, or equal to 2. The burden of a tax imposed on a good falls at least partially on consumers if: A) the price paid by consumers for the good declines. B) the price paid by consumers for the good increases. C) the wages received by workers who produce the good decline. D) the wages received by workers who produce the good increase. Version 1    Page 1Use the following to answer question 3: Figure: The Market for Hamburgers 3. (Figure: The Market for Hamburgers) Look at the figure The Market for Hamburgers.   If the market is originally in equilibrium and the government imposes an excise tax of  $0.80 per unit of the good sold, the government's revenue from the tax will be: A) $175. B) $240. C) $105. D) $90. 4. An externality is said to exist when: A) individuals impose costs or benefits on others but have no incentive to take these costs and benefits into account. B) individuals impose costs or benefits on others, and the market provides incentives to take  these costs and benefits into account. C) individual actions are affected by external forces like the loss of U.S. jobs because of  competition from abroad. D) individual actions are affected by government policies (such as taxes) that are externally  imposed on the market. Version 1    Page 2Use the following to answer question 5: Figure: Wireless Mouse Market   5. (Figure: Wireless Mouse Market) Look at the figure Wireless Mouse Market. Use the  graph to calculate consumer surplus when the market is at equilibrium. A) $4,000 B) $5,000 C) $2,500 D) $3,000 6. An excise tax that the government collects from the producers of a good: A) shifts the supply curve upward. B) causes a loss of revenue for the government. C) has a similar effect as a tax subsidy. D) shifts the supply curve downward. 7. Luis is willing to sell his pool table for $600, but if he gets $840, the producer surplus  Luis receives is ________. A) $600 B) $840 C) $240 D) $1,440 Version 1    Page 38. Rapidly increasing health costs have been a major political concern since at least 1992.  Suppose the government sets the maximum price for a normal doctor's visit at $20 to  control rising health costs but the current market price is $40. What will happen? A) More people will try to visit the doctor, but there will be fewer doctors willing to see  patients at that price. B) The same number of people will try to visit the doctor, and the same number of doctors are willing to see patients at that price. C) More people will be able to see the doctor, since the price is lower. D) Fewer people will try to see the doctor, and fewer doctors are willing to see patients at that price. 9. Hugo Chávez is the president of Venezuela. Venezuela is a major producer of oil  products, which remain the keystone of Venezuela's economy. Suppose President  Chávez wants to increase his popularity with the citizens of Venezuela and enacts a  government policy that reduces the customer price of gasoline sold at state­owned gas  stations to 50% of the previous price. This policy is called a: A) price control. B) price floor. C) price ceiling. D) quota. 10. Which of the following is an example of an activity generating a positive externality? A) You buy a new car and then find $5,000 in the door panel. B) Your next­door neighbor mows the lawn at 6 A.M. C) Your next­door neighbor installs a bat house and the bats eat mosquitoes. D) Joe buys health insurance but decides not to take the time to get a flu shot. Version 1    Page 4Use the following to answer question 11: Figure: Market for Hamburgers 11. (Figure: The Market for Hamburgers) Look at the figure The Market for Hamburgers.  The figure shows the weekly market for hamburgers in Irvine, Kentucky. If 400  hamburgers are sold, producer surplus will equal: A) $650. B) $400. C) $510. D) $200. 12. If an activity generates external costs, the decision makers generating the activity will: A) be faced with its full costs. B) be faced with no costs. C) not be faced with its full costs. D) be faced with excessive costs. 13. Suppose the United States removes the current sugar quotas and the market price of  sugar drops. In the candy bar market, we would expect consumer surplus to: A) increase. B) decrease. C) not change. D) Consumer surplus cannot be determined without information about the supply curve. Version 1    Page 514. If demand is perfectly inelastic and the supply curve is upward sloping, then the burden  of an excise tax is: A) borne entirely by consumers. B) borne entirely by producers. C) shared by consumers and producers, with the burden falling mainly on consumers. D) shared by consumers and producers, with the burden falling mainly on producers. 15. A price ceiling will have no effect if: A) it is set above the equilibrium price. B) the equilibrium price is above the price ceiling. C) it is set below the equilibrium price. D) it creates a shortage. 16. Mark and Rasheed are at the bookstore buying new calculators for the semester. Mark is willing to pay $75 and Rasheed is willing to pay $100 for a graphing calculator. The  price for a calculator at the bookstore is $65. How much is total consumer surplus? A) $10 B) $35 C) $45 D) $60 17. If the minimum wage is a binding price floor, then: A) the number of workers who want to work will be greater than the number of jobs available. B) the equilibrium wage will increase. C) there will be a job for everyone who is willing to work. D) business owners will hire more workers. Version 1    Page 6Use the following to answer questions 18­20: Figure: The Market for Round­Trip Airline Flights 18. (Figure: The Market for Round­Trip Airline Flights) Look at the figure The Market for  Round­Trip Airline Flights.  The supply and demand graph represents the market for  round­trip airline flights between Boston and New York. Suppose the mayor of New  York decides to limit the number of flights to Q1 to reduce air pollution. What area or  areas represent consumer surplus after the quota is in place? A) a B) a + b + c C) c + e D) b + d + f 19. (Figure: The Market for Round­Trip Airline Flights) Look at the figure The Market for  Round­Trip Airline Flights. The supply and demand graph represents the market for  round­trip airline flights between Boston and New York. Suppose the mayor of New  York decides to limit the number of flights to Q1 to reduce air pollution. What area or  areas represent deadweight loss after the quota is in place? A) a B) a + b + c C) c + e D) b + d + f Version 1    Page 720. (Figure: The Market for Round­Trip Airline Flights) Look at the figure The Market for  Round­Trip Airline Flights. The supply and demand graph represents the market for  round­trip airline flights between Boston and New York. Suppose the mayor of New  York decides to limit the number of flights to Q1 to reduce air pollution. What area or  areas represent producer surplus after the quota is in place? A) a B) a + b + c C) c + e D) b + d + f Use the following to answer question 21: Figure: The Market for Hotel Rooms 21. (Figure: The Market for Hotel Rooms) Look at the figure The Market for Hotel Rooms  The local government limits the number of hotel rooms rented each night to 150. The  resulting quota rent per room is equal to: A) $130. B) $100. C) $110. D) $30. Version 1    Page 8Use the following to answer question 22: Figure: The Market for English Textbooks 22. (Figure: The Market for English Textbooks) Look at the figure The Market for English  Textbooks. With a binding price floor at $90 in the market, the market outcome would  be: A) a surplus of 45 textbooks. B) a surplus of 30 textbooks. C) a shortage of 45 textbooks. D) a shortage of 30 textbooks. Version 1    Page 9Use the following to answer question 23: Figure and Table: The Market for Taxi Rides 23. (Figure and Table: The Market for Taxi Rides) Look at the figure and table The Market  for Taxi Rides.  If the government imposes an excise tax of $1 per ride (causing the  supply curve to shift upward by that amount), then people who ride taxis will pay  ________ of each $1 tax. A) $1 B) $0.50 C) $0.25 D) $0.00 Version 1    Page 10Use the following to answer question 24: 24. (Table: The Market for Soda) Look at the table The Market for Soda. If the government  imposes a price ceiling of $0.50 per can of soda, there will be: A) a shortage of 2 cans. B) a shortage of 3 cans. C) a surplus of 3 cans. D) equilibrium in the market for soda. 25. Black markets may develop with price controls because: A) price controls increase efficiency. B) quantity demanded equals quantity supplied at the mandated price. C) individuals cannot profit by illegal exchanges. D) individuals can profit by illegal exchanges. Version 1    Page 11Answer Key 1. A 2. B 3. B 4. A 5. C 6. A 7. C 8. A 9. C 10. C 11. D 12. C 13. A 14. A 15. A 16. C 17. A 18. A 19. C 20. D 21. D 22. A 23. B 24. B 25. D Version 1    Page 12

Page Expired
5off
It looks like your free minutes have expired! Lucky for you we have all the content you need, just sign up here