×
Log in to StudySoup
Get Full Access to KSU - MKTG 400 - Study Guide
Join StudySoup for FREE
Get Full Access to KSU - MKTG 400 - Study Guide

Already have an account? Login here
×
Reset your password

KSU / Marketing / MKT 400 / which of the following statements concerning marketing research is mos

which of the following statements concerning marketing research is mos

which of the following statements concerning marketing research is mos

Description

Marketing 400


What off­peak pricing refers to?



Exam 3 Study Guide

Chapters 11-15

Chapter 11 

Know the 4 stages of a Product Life­Cycle

Know about Branding Strategies

1. Harvesting is an option for a product in the __________ stage of its product life cycle.

a. Growth

b. Decline

c. Diversification

d. Maturity

e. Contraction

2. The apple silhouette that Apple puts on its machines and in its ads is considered a:

a. Copyright

b. Brandmark

c. Trademark

d. Trade Registry 

e. Logo

3. New Balance, Inc., successfully repositioned its athletic shoes to focus on fit, durability, and comfort rather than competing head­on against Nike and Adidas on fashion and professional sports. New Balance is likely reacting to a a. Rising trend

b. Changing value level

c. New use situations

d. Trend


What is pricing constraint?



e. Competitor's position

4. Gillette modified its Fusion shaving system with the addition of ProGlide, a five blade shaver with an additional blade on the back for trimming. Its shaving products are most likely in the __________ stage of the product life cycle. a. Introduction

b. Growth

c. Maturity 

d. Decline

e. Resurgence 

5. Successful and established brands take on a _______________ , a set of human characteristics associated with a brand name.

a. Brand personality 

b. An air of mystery

c. Value set

d. Visible persona

e. Personal trademark 

6. __________ begins with new­product purchases first by innovators and then by early adopters.

Answers: Answers:

6) D

1) B

7) A

2) E

8) A

3) E

9) A

4) C

5) A

Marketing 400


Prestige pricing, is what?



Exam 3 Study Guide

Chapters 11-15

a. The consumer purchase adoption process

b. The innovation adoption continuum If you want to learn more check out gsu si

c. The offering adoption model

d. Diffusion of innovation

e. The market­product life cycle

7. During the introduction stage of the product life cycle, the need is to establish a. Primary demand

b. Selective demand

c. A price skimming strategy

d. Warehouse and distribution centers

e. A multi­market strategy

8. A company may retain a product but reduce marketing costs. Coca­Cola, for instance, still sells Tab, its first diet cola, to a small group of die­hard fans. This is an example of a. Harvesting 

b. Divesting

c. Slow deletion

d. Altered marketing mix

e. Diversification

9. An extended introduction stage of the product life cycle occurs for which type of product? a. High­learning

b. Low­learning

c. Fashion

d. Fad

e. Primary

Marketing 400

Exam 3 Study Guide

Chapters 11-15

Chapter 12 

Know the four I's of service: Inventory, Inconsistency, Inseparability, Intangibility 

1. For many businesses today, it is useful to distinguish between their core offering —either a product or a service—and supplementary services, because supplementary services often allow service providers to ________________, and they may add value for consumers. Don't forget about the age old question of utep kinesiology

a. Reduce costs

b. Reduce downtime

c. Differentiate their offering from competitors 

d. Reduce marketing concerns of inconsistency 

e. Include equipment­based services

2. The seven Ps of services refer to an expanded marketing mix for services that includes the four Ps (product, price, place, and promotion) as well as a. people, process, and productivity.

b. personality, performance, and process.

c. productivity, performance, and profitability.

d. personality, procedure, and performance.

e. people, physical environment, and process.

3. Developing, pricing, promoting, and delivering services is challenging because a. services marketing actions are difficult to perform in a timely manner. b. the quality of a service is often inconsistent

c. consumers prefer tangible attributes.

d. most services are now self­service or technology­based.

e. competition in the service industry is increasing.

4. An organization attempting to measure the difference between its customers’ expectations and experiences encourages customers to call a 24­hour toll­free hotline. What is this type of activity called? If you want to learn more check out mus 1166 class notes

a. Gap analysis 

b. Feedback analysis 

c. Customer contact audit

d. Customer experience management

e. Internal marketing

5. The acronym CEM in services marketing stands for

a. capacity experience management.

b. customer experience management.

c. consumer experience marketing.

d. consumer encounter marketing.

e. customer experience measurement.

6. _________ refers to the actual procedures, mechanisms, and activities by which a service is created and delivered. We also discuss several other topics like What is a brainstem?

Answers: 1) C

2) E

3) B

4) A

5) BWe also discuss several other topics like walk preterit

Marketing 400

Exam 3 Study Guide

Chapters 11-15

a. Advertising

b. Production

c. Process

d. Value creation 

e. Inventory management

7. Which of the following statements concerning the pricing of services is most accurate?

a. Consumers generally find the pricing of consumer services more realistic than the pricing of consumer products.

b. Service pricing is generally subjective and not based on formulas or break even points.

c. Service pricing is relatively insensitive to consumer service quality perceptions. If you want to learn more check out bmed gatech

d. Service pricing plays a role in balancing consumer demand for services. e. Service pricing only considers monetary costs to deliver the service. 8. Off­peak pricing refers to

a. charging different prices to different customers based upon their ability to pay.

b. charging different prices during different times of the day or during different days of the week to reflect variations in demand for the service.

c. charging lower prices when demand is high and higher prices when demand is low to stabilize revenue and profits during fluctuations.

d. charging different prices based on the different levels of service quality offered.

e. charging one price to first­time customers and reduced rates for repeat or loyal customers.

9. Customers will often judge the quality of the service experience based on the performance of the people providing the service. This aspect of services marketing has led to a concept called

a. Company ethos

b. An organizational protocol 

c. Core values

d. Public relations 

e. Internal marketing

10.Many companies are not clearly service­based or product­based organizations. This range of product­dominant to service­dominant offerings is referred to as a. Idle production capacity 

Answers: 6) C

7) D

8) B

9) E

Marketing 400

Exam 3 Study Guide

Chapters 11-15

b. The service continuum 

c. Selective demand 

d. Intangibility 

e. Inconsistency 

11.The United States Post Office made a marketing decision to change the size and shape of its post office boxes. This was in response to

a. a growing number of neighborhoods with group mailbox kiosks. b. increased costs for raw materials.

c. product distinction from competitors such as UPS and Federal Express. d. an increase in online shopping.

e. closer distances from the curbside mailbox to the mail truck.

12.Some services, such as haircuts, golf lessons, medical diagnoses, and food service, require the customer to participate in the delivery of the services. This is a function of the __________ aspect of services.

a. Inventory 

b. Inseparability

c. Imperfection

d. Intangibility 

e. Impressionability

13.In some service businesses, the provider of the service is on commission, which can reduce

a. Service variability 

b. Intangibility 

c. Work overtime 

d. The number of employees 

e. Inventory carrying costs 

14.Because services cannot be displayed, demonstrated, or illustrated, consumers _______________ of all the characteristics of services.

a. can make a gap evaluation

b. cannot make a pre­purchase evaluation

c. can make a capacity evaluation

d. can make a search evaluation

e. can make an experience evaluation

Answers: 10) B

11) D

12) B

13) E

14) B

Marketing 400

Exam 3 Study Guide

Chapters 11-15

Chapter 13 

Know the Final Price and Profit equations and how to compute them.  Know Pricing Objectives: Profit, Sales Revenue, Market Share, Unit Volume, Survival, and Social Responsibility

1. As Red Baron lowered the price of its frozen cheese pizzas from $8 to $6, beginning in Year 2,  the quantity sold (demanded) increased from 2 million (Q1) to 3 million (Q2) units per year.  This is an example of  ____________ and it assumes that other factors (consumer tastes, price and availability of substitutes, and consumers’ incomes) remain unchanged.

a. Proportional demand

b. Inelastic demand

c. A shift in the demand curve

d. A movement along the demand curve 

e. Flexible demand

2. Which of the following is not a pricing constraint?

a. cost of changing prices and the time period they apply

b. single versus a product line

c. social responsibility impact the product has on society

d. newness of the product or stage in its product life cycle

e. competitors’ prices

3. Several years ago, Newsweek ran a pricing experiment that involved setting different newsstand prices for its magazine in different cities and recording the number of units sold. After adjusting for factors such as the population of the different cities, Newsweek could plot these prices and units sold in a graph called a:

a. Sales response curve 

b. Unit volume curve 

c. Consumer tastes curve 

d. Supply curve 

e. Demand curve 

4. If advertising causes more people to want Red Baron frozen cheese pizzas, demand will increase. Now the initial demand curve no longer represents the demand. Instead, the new demand curve represents the new demand for Red Baron frozen cheese pizzas. Economists call this

a. Proportional demand 

b. Inelastic demand 

c. A movement along the demand curve 

d. A shift in the demand curve 

e. Flexible demand 

Answers: 1) D

2) C

3) E

4) D

Marketing 400

Exam 3 Study Guide

Chapters 11-15

5. A __________ is most often used to study the impact on profits of changes in price, fixed costs, and variable costs.

a. Break­even chart 

b. Gantt chart 

c. Sales response function 

d. Cross­tabulation 

e. Demand curve 

6. Because quantity demanded typically decreases as price increases, price elasticity of demand is usually ____________. However, for the sake of simplicity and by convention, elasticity figures are shown as _______ numbers. a. a negative number; positive

b. a positive number; negative

c. either positive or negative; positive

d. either positive or negative; negative

e. an amount equal to another variable; inverse

7. Which of the following would be an example of a variable cost for a publication like SHAPE magazine that is targeted to young women seeking a healthier lifestyle?

a. an increase in women in targeted demographics

b. the salary of the publisher’s CEO

c. the rent for a parking garage used by employees

d. the paper and ink for printing the magazine

e. the cost of a half­page ad in SHAPE

8. Which of the following statements about profit objectives is most accurate? a. Managers in the United States have long been praised for their insistence on managing for long­run profits.

b. Profit objectives are measured in terms of return on investment or return on assets.

c. Firms that are interested in strategic planning always establish a maximized current profit objective.

d. An organization’s chief marketing officer (CMO) usually establishes a target return on an expense objective.

e. Market share and unit volume are two types of profit objectives. 9. All of the following are examples of price except

a. A fare

b. Wages

c. A salary

d. Dues

e. A tax

Answers: 5) D

6) A

7) D

8) B

9) C

Marketing 400

Exam 3 Study Guide

Chapters 11-15

Chapter 14 

Know Profit­Oriented Pricing Approaches 

1. Toro, a lawn mower and snow thrower manufacturer, encourages wholesalers and retailers to stock up on lawn mowers in January and February and on snow throwers in July and August—five or six months before the seasonal demand by ultimate consumers. Toro is using _____________ to smooth out seasonal manufacturing peaks and troughs, and to reward wholesalers and retailers for having supplies in stock at the time they are wanted by customers. a. noncumulative discounts

b. cumulative discounts

c. seasonal discounts

d. trade discounts

e. functional discounts

2. Passengers have noticed that seats on airline flights are priced differently within coach class. This is _____________, charging different prices to maximize revenue for a set amount of capacity at any given time.

a. Demand­oriented

b. Yield management pricing

c. Profit­oriented pricing

d. Competition­oriented 

e. Gouging

3. In which step of the price setting process would a new­product manager decide whether to adopt a penetration or a skimming pricing strategy for a new product she is about to introduce to the market?

a. Make special adjustments to the list or quoted price.

b. Estimate demand and revenue.

c. Identify price constraints and objectives.

d. Select an approximate price level.

e. Set list or quoted price.

4. Prestige pricing is

a. charging different prices to different buyers for goods of similar grade and quality.

b. setting a high initial price on a new product to appeal immediately to the mass market.

c. setting an above­market price for the product or product class based on a subjective feel for competitors’ prices.

d. setting prices a few dollars or cents above an even number to indicate quality.

e. setting a high price so that quality­ or status­conscious consumers will be attracted to the product and buy it.

Answers: 1) B

2) B

3) D

4) E

Marketing 400

Exam 3 Study Guide

Chapters 11-15

5. A manufacturer conducts marketing research and estimates that consumers will accept a price of $50 for a pair of sunglasses. If the manufacturer expects to offer trade discounts of 40/10 to retailers and wholesalers, what price will the manufacturer receive for the sunglasses?

a. $3

b. $18

c. $20

d. $27

e. $30

6. Consumers may use price as a measure of the ______________ of an item so that as price is lowered beyond some point, demand for the item actually falls. a. Utility

b. Quality or prestige 

c. Uniqueness 

d. Social value

e. Novelty

7. Product­line pricing involves determining (1) __________, (2) the highest­priced product and price, and (3) price differentials for all other products in the line. a. the lowest­priced product and price

b. the single most popular item in the line

c. the most price­sensitive product in the line

d. the most frequently sold product in the line

e. the most price­insensitive product in the line

8. Which of the four pricing approaches would a new­product manager be using if he or she is deciding whether to adopt a loss­leader pricing strategy? a. competition­oriented pricing approach

b. cost­oriented pricing approach

c. demand­oriented pricing approach

d. profit­oriented pricing approach

e. value­pricing approach

9. McDonald’s Extra Value Meal is an example of bundle pricing, a frequently used ________________ practice.

a. standard markup pricing

b. target return­on­investment pricing

c. cost overrun pricing

d. cost­plus fixed­fee pricing

e. demand­oriented pricing

10.What is target pricing?

Answers: Answers:

5) D

10) A

6) B

11) D

7) A

12) A

8) A

13) B

9) E

14) C

Marketing 400

Exam 3 Study Guide

Chapters 11-15

a. deliberately adjusting the composition and features of a product to achieve the target price to consumers

b. setting an annual target of a specific unit volume of sales

c. summing the total unit cost of providing a product or service and adding a specific amount to the cost to arrive at a price

d. alternating and then narrowing the set prices a few dollars or cents above or under an even or odd number until profit is maximized

e. setting an annual target of a specific dollar volume of profit

11.A firm that sets an annual target of a specific dollar volume of profit is using a _______________ approach.

a. cost­plus pricing

b. ROI pricing

c. target return on sales pricing

d. target profit pricing

e. margin pricing

12.Tradition prevails in the pricing of Swatch watches. The $50 price for the basic model has changed little in 10 years. This is an example of which pricing approach?

a. Customary pricing 

b. At­market pricing 

c. Loss­leader pricing 

d. Penetration pricing

e. Bundle pricing 

13.Given an approximate price level for a product or service, a manager sets a list or quoted price by considering three additional factors. First, a manager must decide whether to follow ______________ pricing policy.

a. an investment­oriented

b. a fixed­price versus a dynamic

c. a revenue­oriented

d. a reduced risk­oriented

e. a competitor­oriented

14.Functional discounts are offered to resellers in the marketing channel on the basis of the marketing activities they are expected to perform in the future and a. the size of the order.

b. the frequency of the order.

c. where they are in the channel.

d. when orders are placed.

e. the length of the relationship with the manufacturer.

15.Above­, at­, or below­market pricing

Answers: 15) E

Marketing 400

Exam 3 Study Guide

Chapters 11-15

a. adjusts the price of a product so it is “in line” with that of its largest competitor. b. sets the price of each item in the line of products at a different price point. c. adds a fixed percentage to the cost of all items in a specific product class. d. sets prices to achieve a profit that is a specified percentage of sales revenue. e. sets a market price for a product or product class based on a subjective feel for the  competitors’ price or market price as the benchmark.

Marketing 400

Exam 3 Study Guide

Chapters 11-15

Chapter 15 

Know Total Logistics Cost Factors (Transportation, Warehousing and Materials Handling, Order Processing, Stock­outs, Inventory, and Return Products Handling) and how to categorize events into these classifications. 

Know Vertical Marketing Systems

Know Horizontal Marketing Systems

Know Supply Chain Management

1. Within the context of a supply chain, ____________is the ability of logistics management to satisfy users in terms of time, dependability, communication, and convenience.

a. Communication 

b. Problem resolution 

c. Customer service

d. Order cycle time

e. On­time delivery of product

2. Having a product or service where you want it is a function of __________ utility. a. Form

b. Time

c. Place

d. Possession 

e. Transactional

3. A division of IBM works out of 360 locations in 64 countries, tracking more than 1.5 million assets for both IBM and its clients. The division also deals with about 23,000 suppliers in nearly 100 countries. The individuals who monitor these transactions are engaged in

a. supply chain management.

b. total distribution cost management.

c. logistics

d. just­in­time management.

e. materials handling.

4. Having a Chevron gas station located near a car rental return location is an example of __________ utility.

a. Form

b. Time

c. Place

d. Possession

e. Location

Answers:

1) C

2) C

3) A

4) C

Marketing 400

Exam 3 Study Guide

Chapters 11-15

5. Callaway Golf primarily markets its products through more than 15,000 on­ and off­course authorized golf retailers and sporting goods retailers, such as Golf Galaxy, Dick’s Sporting Goods, and PGA Tour Superstores, which sell quality golf products and provide a level of customer service appropriate for the sale of such products. The company also has its own online store, which makes it a a. multi­market channel marketer.

b. supply chain marketer.

c. industrial channel marketer.

d. dual distribution channel marketer.

e. channel facilitator.

6. An important feature of supply chain management is its application of sophisticated information technology that allows companies to

a. share supply chains that use slower modes of transportation but faster order processing.

b. share supply chains that use the least expensive mode of transportation possible.

c. share and operate systems for order processing, transportation scheduling, and inventory and facility management.

d. manage supply chains using only large inventory warehouses.

e. achieve economies of scale by having all inventory stored and sorted at a central location.

7. Among other concerns, when seeking to achieve the best coverage of the target market, marketing executives will pay attention to ________, the number of stores in a geographical area.

a. Density 

b. Easiest to work with

c. Channel risk

d. Channel conflict

e. Cannibalization

8. Which of the following statements regarding electronic marketing channels is most accurate?

a. Internet marketing channels perform facilitating functions at only a slightly higher cost than traditional marketing channels.

b. Internet marketing channels do not look a lot like common marketing channels since there is no need for warehousing products.

c. Internet intermediaries can perform all logistical functions effectively. d. Internet marketing channels employ the Internet to make products and services available for consumption or use by consumers or organizational buyers.

e. Internet marketing channels use combinations of mail and telephone to conduct business with ultimate consumers.

Answers: 5) A

6) C

7) A

8) A

Page Expired
5off
It looks like your free minutes have expired! Lucky for you we have all the content you need, just sign up here