×
Log in to StudySoup
Get Full Access to EVST 1011 - Study Guide - Midterm
Join StudySoup for FREE
Get Full Access to EVST 1011 - Study Guide - Midterm

Already have an account? Login here
×
Reset your password

Subjects / Environmental Studies / Environmental Studies / EVST 1011 / What is environmental science focused on?

What is environmental science focused on?

What is environmental science focused on?

Description

Department: Environmental Studies
Course: Intro to Environmental Studies
Professor: Stephen small
Term: Fall 2017
Tags: Environmental Studies
Cost: 50
Name: Study Guide for the First Exam
Description: This is a study guide for the exam wednesday.
Uploaded: 09/09/2017
12 Pages 28 Views 2 Unlocks
Reviews


Study Guide for Exam 1­ there is an answer key at the bottom of the study guide for the quizzes we took in class to help you review for  Wednesday's Exam


What is environmental science?



    August 21st      ­ August 25th  : 

∙ What is Environmental Science?

→ The multidisciplinary approach towards understanding more about the  environment.

∙ Be able to define and recognize a population and the emergent  properties of populations

→ Population: a group of potentially interbreeding organisms of the same  species existing in the same place, at the same time.

→ The emergent properties of a population are range, density, population  size, and gene frequencies.

→ More emergent properties are the ones of the demographic nature such  as age (or size) structure, mortality, fecundity, and sex ratios. ∙ Be able to determine birth and death rates


What is required for a population to be regulated?



→ Birth Rate: number of births per individual, b=B/N

→ Death Rate: number of deaths per individual, d=D/N If you want to learn more check out What is regarded as profane in christianity?

∙ Calculate population size under continuous exponential population  growth

→ To calculate the population size under continuous exponential  population growth, use the equation Nt=N0 e^rt.

→ T=time, Nt= number at time t, N0= the starting number, and e is the  base natural log If you want to learn more check out What the study of history is as talked about by the book?
We also discuss several other topics like What are some explanations of criminal behavior?

∙ Understand and recognize factors limiting versus regulating population  growth

− Density­dependence

− Density­independence

→ Density­dependence: population regulation and inter­and intra­specific  competition, predation, and disease


What will happen under continuous logistic growth if a population is below its carrying capacity (n



→ Density­Independence: Is not related to the density of population but  happens around them that the population has no control over such as  weather and catastrophes.

    PRS Quiz Friday August 25th  : 

    1. The discipline of Environmental Science is inherently_____. A)Rebarbative

B)Mystical

C)Humanist

D)Multidisciplinary

E) Contentious

2. Which of the following lists of ecological levels is not ordered in  increasing complexity? 

A)Cell, organism, population If you want to learn more check out What is an example of a nutrient content claim?

B)Population, community, ecosystem

C)Organism, population, biome

D)Community, population, biosphere

E) Tissue, population, biosphere

3. Which of the following would be an example of a population? A)All the species of fish in one pond

B)All the largemouth bass in one pond

C)All the species of fish and abiotic conditions in one pond D)All the cells in one pond

4. Which of the following is NOT an emergent property of a  population? 

A)Sex Ratio

B)Density

C)Range If you want to learn more check out How does molecular homology support evolution?

D)Gene Frequencies

E) All of the above are properties of a population

5. Populations decrease in size through 

A)Death

B)Immigration

C)Emigration

D)A & B

E) A & C

6.The equations and rat example we covered in class illustrate A)Exponential population growth

B)Logistic population growth

C)Geometric population growth

D)Demographic population growth

E) Allometric population growth

7. If a population of 100 rats gave birth to 50 rats and 20 rats died  over one year, which of the following would be your best estimate  of the rate of increase ®, assuming no migration Don't forget about the age old question of How quickly the asset can be converted into cash?

A)0.20 rats/rat/yr.

B)0.02 rats/rat/yr.

C)0.20 rats

D)0.30 rats/rat/yr.

E) 0.30 rats

8. A population of 40 mice with an intrinsic rate of increase of 0.5  mouse/mouse/month would increase to what abundance assuming 1 year of continuous exponential growth? 

A)33

B)8,069

C)16,137

D)694,582,598

    August 28th      ­September 1st  : 

∙ Understand and recognize factors limiting versus regulating population  growth

− Density­dependence

− Density­independence

→ Density­Independence: Impact not related to population density. For  example, weather (temperature, moisture) and stochastic events  (random)

→ Density­Dependence: Impact (+ or ­) changes with population density.  For example, the change in birth and/or death (and emigration and  immigration) rates with population density which can be affected by  predation, the amount and quality of food supply, and competition with  other organisms.

∙ Understand the concept of carrying capacity

→ Carrying Capacity: the number of people, other living organisms, or  crops that a region can support without environmental degradation ∙ Model density­dependent population growth using logistic equation → The logistic equation is the change in N=rN(K­N/K) where K  represents the carrying capacity and r is the intrinsic rate of increase. ∙ Evaluate assumptions of logistic population growth model → The first assumption is growth is the greatest when N is small and this  would possibly be valid id competition for resources or predation were  the only factors at play.

→ The second assumption is carrying capacity is constant → The third assumption is effects are instantaneous

∙ Understand factors that have allowed the human population to grow so  quickly

→ Factors that allowed the human population to grow so quickly were  agriculture/industry which increased the carrying capacity through  productivity and medicine which decreased the death rate in infants and the amount of people dying during childbirth.

∙ Be able to understand and use basic demographic parameters and data → Demographic factors are age, sex, and many other factors ∙ Detail difference in populations at a global scale

− Demographic transition

→ Demographic Transition: Refers to the transition from high birth and  death rates to low birth and death rates as a country develops from a  pre­industrial to an industrialized economic system.

∙ Predict population growth and evaluate consequences from  demographic data

→ You can predict the population growth by the crude death or birth rate  by dividing the number of births or deaths by 1000 and that will give  you the crude death or birth rate.

→ The consequences of the demographic data we reviewed in class is that  the working generation now, is bigger than the generation that will take over the work force and there is not enough of us to support all those  who will retire in the next ten to fifteen years.

    PRS Quiz September 1st  : 

    1. A topic we discussed in the last What's Happening in the News was A)Invasive species of peppers in Ohio

B)Atlantic salmon getting out of farms in the Pacific

C)Wildfires in the Rocky Mountains

D)Grounding of whales in Newfoundland

2. Last Friday we also mainly agreed that 

A)Hurricanes are good for the process of urban renewal B)Eating honey is good for depression

C)It was not as dark as we expected during the eclipse

3. The figure shows an example of 

A)Density­dependence

B)Carrying capacity             C)Density­independence

D)Population growth

E) Exponential growth

4. Based on all you now know, a population with r > 0 is A)Doomed to extinction

B)Growing logistically

C)Always increasing in abundance

D)Capable of exponential growth

E) None of the above

5. Which of the following would be an example of a density independent factor? 

A) A predator eating 20% of a low abundance population and 50% of a  high abundance population

B)An early summer frost killing corn seedlings

C)The emigration rate of mice being greater when density is high than  when it is low

D)The birth rate of mice being higher when there are few mice than when  there are many mice

E) All of the above

6. What will happen under continuous logistic growth if a population  is below its carrying capacity (N<K)? 

A)The population will not change in size

B)The actual death rate will exceed the actual birth rate

C)There will be no birth and no death

D)The population will go extinct

E) The population will increase in size

7. The current size of the human populations is closest to____ A)7,450,000,000

B)3,570,000,000

C)7,450,000

D)3,570,000

8. What is required for a population to be regulated? A)Density­independence

B)No fluctuations in population size

C)A low intrinsic rate of increase

D)Density­dependence

9. Julian Simon and Paul Ehrlich bet on 

A)The price of several metals

B)The size of the human population

C)The price of food commodities

D)The value of several stock indices

10.An idea in the scientific article by Cohen read is that 

A)Human carrying capacity can change over time

B)Human carrying capacity is a function of population size C)An individual human can both increase and decrease carrying capacity D)All of the above

E) None of the above

    September 6th      ­ September 8th  : 

∙   Predict population growth and evaluate consequences using  demographic data

→ Demographic transition is a way to decrease population growth → Population growth is inversely related to development

∙ Calculate ecological footprint

− Current population, footprint data:

→ World average is 2.84 “global hectares” needed per person.   → 7.5 billion x 2.84 = 21.3 billion “global hectares” needed.

→ Current assumption is that 12.2 billion hectares are available for  sustainable use 

→ 21.3/12.2 = 1.75

→ Currently we need 1.75 Earths to sustainably support humanity     PRS Question September 8th  :  

1. Are you here? 

A) Yes

B)Sorta

C)I think so

D)Where am I?

2. The current size of the human population is near 

A)4.5 billion

B)5.5 billion

C)6.5 billion

D)7.5 billion

E) 8.5 billion

3. The human population is currently growing             ? A)Exponentially

B)Faster than exponentially 

C)Chaotically

D)Slightly less than exponentially

E) Negatively

4. _____is the most populous country in the world? 

A)Indonesia

B)India

C)The United States

D)Ireland

E) China

5. Most growth in the human population is coming from______?

A)Developing countries

B)Developed countries

C)North American countries

D)South American countries

E) China

6. The figure illustrates:

A)Exponential growth

B)The demographic transition

C)Cohort dynamics

D)The development curve

7. Much of the growth of the human population is occurring because

A)The death rates have been lowered but the birth rates remain high B)Developing countries have not completed the demographic transition C)Economic and educational prosperity has not reached all countries D)All of the above

E) None of the above

8. Which would be consistent with these data?

A)A generally high mortality rate

B)A low birth rate over the last 30 years

C)A high birth rate over the last 30 years

D)A generally high birth rate

9.According to readings in your text, in the future this would be called a 

A)Top heavy population                

B)Greening population

C)Low base population

D)Greying population

    10.According to Joel Cohen's article in     Science which we read for last  Friday's discussion, humans 

A)Have without any doubt already exceeded the Earth's carrying capacity B) Use more energy than can be produced on the Earth

C)Eat more food than can be produced on the Earth

D)All of the above

E) None of the above

Answer Key to the above Quizzes Quiz 1 

    1. D 

    2. D 

    3. B 

    4. E 

    5. E 

    6. A 

    7. D 

    8. D 

Quiz 2 

    1. B 

    2. C 

    3. A 

    4. D 

    5. B 

    6. E 

    7. A 

    8. D 

    9. A 

10.D 

Quiz 3 

1. Any answer is correct

2. D 

    3. D 

    4. E 

    5. A 

    6. B 

    7. D 

    8. B 

    9. D

10.E

Page Expired
5off
It looks like your free minutes have expired! Lucky for you we have all the content you need, just sign up here