×
Log in to StudySoup
Get Full Access to UWO - CRI 244 - Study Guide - Midterm
Join StudySoup for FREE
Get Full Access to UWO - CRI 244 - Study Guide - Midterm

Already have an account? Login here
×
Reset your password

UWO / Criminal Justice / CRIM JUS 244 / What would be a violation of the 8th amendment in the prison system?

What would be a violation of the 8th amendment in the prison system?

What would be a violation of the 8th amendment in the prison system?

Description

School: University of Wisconsin - Oshkosh
Department: Criminal Justice
Course: Correctional Process
Professor: Michael lenza
Term: Fall 2017
Tags:
Cost: 50
Name: Correctional Process MIDTERM study guide
Description: I formulated these questions off of the review that we did on Thursday (10/13). It covers all of the material that we have been quizzed on and all of the material that we have gone over since the first week of classes. this should be very helpful for the midterm. good luck!
Uploaded: 10/13/2017
7 Pages 41 Views 2 Unlocks
Reviews


Correctional Process Midterm Study Guide


What would be a violation of the 8th amendment in the prison system?



Dr. Lenza -- Midterm Tuesday, October 17, 2017

Made by: Megan R.

1. The average age of violent offenders in the state of Wisconsin is:

a. 17

b. Late 20’s

c. 18

d. 20

2. When guards and inmates cooperate with each other and have a mutual bond and  respect for eachother is:

a. Incapacitation

b. Exchange relationship

c. Mutual relationship If you want to learn more check out What is the best definition of management?

d. Bonding relationship

3. Who was the founder of the cultural movement in England and France during the 1700’s, when  concepts of liberalism, rationally, equally, and individualism dominated social and political  thinking.

a. Jeremy Betham


What is the average violent age in winsconsin?



b. Cesare Beccaria

c. Benjamin Rush

d. Eric Anderson

4. The reason America has such a high incarceration rate is directly a result from increased crime. a. True

b. False

5. In America, men in their 30’s have a 1 in 28 probability of being incarcerated, if this trend  continues ____% of African American children when end up being incarcerated in their future. a. 40%

b. 20%

c. 15%

d. 30% We also discuss several other topics like What are the main types of bonds?

6. The Auburn prison system in NewYork ran by the idea of forcing the inmates in their cells at night,  but allowing inmates to come out of their cells during the day, but only in complete silence. This is  an example of:

a. Separate confinement

b. Corporal punishment


Who is lex talionis?



c. Silent confinement

d. Congregate system

7. Lex talionis is:

a. Punishment could correspond with the kind of offense committed

b. Punishment needs to be swift and certain

c. Harsher punishment will decrease likelihood of recidivism  If you want to learn more check out What did the headright system do?

d. Punishment must be proportionate

e. Both “A” and “D”

8. A prison sentence where inmates are sentenced to row ships in along the course of England is: a. Galley slavery

b. Hulk slavery

c. Corporal punishment

d. European sentence

e. None of the above

9. The 1870 meeting in Cincinnati talked about:

a. That indeterminate sentences are appropriate

b. That determinate sentences are appropriate

c. That prisoners should be released based on their behavior

d. That prisoners can have their children with them to increase parenting skills e. Both “A” and “C”

10. the practice of moving offenders from the community to another region or land, often a solution  for cheap labor is:

a. Age of reason

b. Hulk transportation

c. Transportation

d. All of the above

11. Wisconsin and Minnesota have about the same crime rate, yet Wisconsin incarcerates many  more people and we also spend 700 million dollars more on the criminal justice system. Why? a. Minnesota stopped building as many prisons and put more offenders on probation b. Wisconsin has more criminals, therefore, they must spend more money to build more  prisons Don't forget about the age old question of What is the patent amortization expense for the current year?

c. Wisconsin sentences more non-violent offenders than Minnesota

d. Both “A” and “C”

12. The frontal lobes of a human do not fully develop until:

a. 30 years old

b. Early 30’s

c. Early 20’s

d. Mid 30’s

13. When old ships were converted to prisons, they were called:

a. Ship prisons

b. Hulks

c. Ship hulks If you want to learn more check out What causes a beat frequency?
Don't forget about the age old question of How do children relate pictorial symbols to the scenes that they represent?

d. Hulk prisons

14. There was a very big reduction in crime in the 1900’s because of:

a. The removal of lead in gasoline

b. We put more people on probation instead of prison

c. It was the rehabilitative era

d. Both “A” and “B”

15. Penitentiary prisons were used in the U.S. around the:

a. Early 1900’s

b. 1750’s

c. 1830’s

d. 1870

16. Jeremy Betham came up with an idea that we still use to this day in our prison system,  what was it?

a. Restorative justice

b. Rehabilitation

c. Panopticon

d. Solitary confinement

17. ________ was used as a compensation system for the death of a loved one and often  reduced family blood feuds:

a. Slavery

b. Weregild

c. Indentured slaves

d. Religion

18. At the absolute height of the rehabilitative era, we spent about _____% of our funds to  try this method:

a. 30%

b. 10%

c. 8%

d. 5%

e. None of the above

19. An offender goes in front of the Judge for a crime and the judge gives the offender a  pretty lengthy sentence to show the public that his/her behavior will not be tolerated in  that community. This would be an example of:

a. Individual Deterrence

b. Selective incapacitation

c. Retribution

d. General deterrence

20. The idea that if the criminal justice system puts a person in prison, then there will be no  more opportunity to commit a crime because the offender is in prison is an example of: a. Incapacitation

b. Selective incapacitation

c. Lex talionis

d. The apprendi rule

21. When the punishment for the offender is designed to repair the damage to the victim or  community, this would be an example of:

a. Retribution

b. Restorative justice

c. Rehabilitation

d. Culpability

22. Legislatures, laws and policies concerned with rehabilitation of offenders usually use the  idea of:

a. Determinate sentences

b. Indeterminate sentences

c. Mandatory sentences

d. Both “A” and “B”

e. None of the above

23. A punishment that is less severe than prison but more restrictive than probation is: a. Indeterminate sentence

b. Intermediate sanction

c. Extended supervision

d. Both “B” and “C”

24. When there is a big difference between the sentences being given from one person to  another for the exact same crime committed would be an example of:

a. Sentencing biases

b. Sentencing guidelines

c. Racism

d. Sentencing disparity

25. The writ of habeas corpus is concerned with:

a. Confinement

b. Hands-off idea

c. Racism

d. All of the above

26. The Federal Courts finally reviewed prison conduct after the brutal case of _____ v.  _____:

a. Cooper v. Pate

b. Kolender v. Lawson

c. Anderson v. Klonder

d. Smith v. Charter

27. The DOC makes rules that have the force of law. For example, an offender who is on  probation will have the rule of no drinking or being in a tavern. If the offender goes into a  tavern and gets caught, they will go to jail. This “rule” is an example of a(an): a. Regulation

b. Ordinance

c. Common law

d. Case law

28. Which amendment uses procedural due process:

a. 8th amendment

b. 14th amendment

c. 5th amendment

d. 7th amendment

29. What would be a violation of the 8th Amendment in the prison system? a. Overcrowding in a cell

b. Confining a prisoner for 23 hours a day

c. Confining a prisoner for all hours of the day without a chance of showering or  exercising

d. Overcrowding in a cell with no place for bodily excretions, forcing inmates to use  the floor

e. Both “C” and “D”

30. A writ that aims to give reasons for justifying continued confinement of a person who has  never been charged with a crime is an example of:

a. Habeas Corpus

b. Mala en Se

c. Mala Prohibita

d. Totality of conditions

31. To have meaningful access to the courts, inmates must have access to:

a. A lawyer or public defender

b. Jailhouse lawyer

c. Law library

d. Internet

32. A form of sentencing where the judge follows terms made by previous rulings by the  court would be:

a. Case law

b. Legal precedents

c. Statute

d. Constitution

e. Both “A” and “B”

33. The problematic concept when classifying inmates once they get to jail is: a. The issue of a career criminal and how hard to it is to truly qualify someone as  one.

b. The issue of DOC workers being over-worked so they miss details when  classifying

c. Not enough room for all of the inmates

d. Both “A” and “D”

34. More prisoners in the United States receive _______ sentences compared to the rest of  the world.

a. Short

b. Indeterminate

c. Life

d. Mandatory  

35. Researchers view prostitution not as a sex crime but as a(n):

a. Property crime

b. Case crime

c. Economic crime

d. Statute crime

e. None of the above

36. A person who commits a crime under certain circumstances but does not have criminal  behavior under normal circumstances would be a:

a. Circumstantial offender

b. Situational offender

c. Career criminal

d. Psychologically deficient offender

37. Linda first had a run in with the criminal justice system when she was 14 years old.Linda  continued to stay in the criminal justice system because of new charges such as fraud,  driving after revocation, intent to cause bodily harm, and now she is in prison for  molestation of a 14 year old. Linda is an example of:

a. Sex offender

b. Drug abuse offender

c. Situational offender

d. Career criminal

e. Both “A” and “D”

38. Drug abusers who have a long “criminal” history and have been in and out of the criminal  justice system for 15+ years are an example of a career criminal

a. True

b. False

39. All prisoners have full first amendment rights because they are citizens of The United  State of America

a. True

b. False

40. A law created by elected officials in legislature is:

a. Ordinance

b. A law

c. A statute

d. Case law

41. The Civil Rights Act allowed for prisoners to sue based on their unconstitutional  treatment:

a. True

b. False

ANSWERS:

1. D

2. B

3. B

4. B

5. D

6. D

7. E 8. A 9. E 10. C 11. D 12. C 13. B 14. A 15. C 16. C 17. B 18. D 19. D 20. B 21. B 22. B 23. B 24. D 25. A 26. A 27. A 28. B 29. E 30. A 31. C 32. E 33. A 34. C 35. C 36. B 37. E 38. B 39. B 40. C 41. A

Page Expired
5off
It looks like your free minutes have expired! Lucky for you we have all the content you need, just sign up here