×
Log in to StudySoup
Get Full Access to OU - SOC 3523 - Study Guide - Midterm
Join StudySoup for FREE
Get Full Access to OU - SOC 3523 - Study Guide - Midterm

Already have an account? Login here
×
Reset your password

OU / Sociology / SOC 3523 / How is a mass shooting defined?

How is a mass shooting defined?

How is a mass shooting defined?

Description

School: University of Oklahoma
Department: Sociology
Course: Criminology
Professor: Carl
Term: Summer 2015
Tags:
Cost: 50
Name: Criminology Study Guide #2
Description: This covers concepts from delinquency and schools, to home life and incarceration trends.
Uploaded: 11/06/2017
5 Pages 53 Views 5 Unlocks
Reviews


Criminology Test Two Material  


How is a mass shooting defined?



Multiple Choice Section: 

1) How is a mass shooting defined?

a. Two or more fatalities including domestic violence and gang  violence  

b. Three or more fatalities excluding domestic violence and gang  violence  

c. Three or more fatalities including domestic violence and gang  violence  

d. Two or more fatalities excluding domestic violence and gang  violence

2) What is a hot spot?

a. Places that have minimal crime

b. Hot spots are non-existent

c. Places that have a lot of crime  

d. None of these describe hot spot correctly

3) How was segregation viewed for race before it was paired with  poverty?

a. Segregation was not allowed, equal rights for all men was stressed b. Segregation was allowed, especially due to De jure discrimination  c. Segregation was encouraged so there would be similarities within  the communities


In moffit’s theory, how many types of offenders are there? what are they?



d. More than one of these is correct

4) What is collective efficacy?  

a. Social capital which is sharing resources, connections, or money to  get to a common goal of good.  

b. Collective parties coming together to form a union.

c. Concentrated areas of criminal activities specifically gang violence d. None of these

5) Which of the following is an example of collective efficacy? a. Children playing in a neighborhood  

b. A single mother having neighbors in her neighborhood watch her  children while she went to her job during the day. While she’s  working the kids hop house to house playing in the overall  neighborhood, each house the kids went to the other mothers would phone to the single mother.


What does selection effects basically mean?



If you want to learn more check out What animal evolved from dinosaurs?

c. Going to the store with your roommate for food

d. All of these are a good example of collective efficacy

6) What is the difference between the onset and desistance? a. Onset: the ending of crime spree, desistance the beginning of  criminal period

b. Onset: the middle time frame of crime, desistance is the sudden  end of crime

c. Onset: the beginning of crime, desistance: when crime ends,  slowing down of crime over time

d. Onset: the beginning of crime, desistance: when crime ends,  abruptly ending, i.e. going cold turkey on criminal activity.  7) In Moffit’s theory, how many types of offenders are there? What are  they?

a. 3 types: Adolescent Limited, Life Course Persistent, Late Bloomer b. 2 Types: Late Bloomer, Life Course Persistent  We also discuss several other topics like It is the principle that a law isn’t broken until an illegal act has been committed. what is it?

c. 2 Types: Late Bloomer. Adolescent Limited

d. 2 types: Adolescent Limited, Life Course Persistent  

8) Which of these is an example of social capital?  

a. Practicing soccer with the kids

b. Neglecting to pay bills

c. Buying a present for yourself  

d. Two of these are correct

9) What is a “Career Criminal”

a. The time spent in criminal activity over the life course b. Someone who doesn’t age out of crime, there is not a decline  present in their criminal activity either

c. Someone who doesn’t age out of crime, there is not a decline  present in their criminal activity but still have frequent serious  offenses.

d. All of the above

10) If a mother is incarcerated, there are no effects on the child.  a. True

b. False

c. Not enough information to determine this

d. Depends on the rest of the family structure of the home.  11) Which of the following is not a component dealing with criminal  and non-criminal associations?  

a. Intensity  

b. Duration

c. Frequency

d. Priority

e. None of these

f. All of these are components  

12) Which of the following is an example of duration? a) The emotional component, Carol being Tom’s girlfriend b) How much Carol sees her boyfriend Tom We also discuss several other topics like What is a type of mutualism relationship that both species that need the interaction to survive?

c) Carol deciding if she sees Tom on Christmas or spend time with her  grandmother

d) How long Carol has been Tom’s girlfriend

13) Which of the following is a way that frustration is solved through  the strain theory?

a. Innovation

b. Creativity

c. Substitution  

d. The reevaluate theory  

14) Which is not an example of a source of strain

a. Failure to achieve the goal

b. Removal of positive stimuli

c. A break up with a law abiding citizen  

d. Running away from home or beating up a kid at school Don't forget about the age old question of What is the meaning of the free-rider problem?

15) What does selection effects basically mean?

a. The hard working are deported  

b. 1st generation works long and hard because they don’t want to  screw up their shot at citizenship compared to the third generation c. The settlement patterns of immigrants to America

d. All of these are a good definition of selection effect

16) Which of the following is an example of retreat?

a. A different way to achieve the goal

b. Shift to drug use

c. Fighting the system  If you want to learn more check out How many groups are associated with issue advocacy?

d. None of these

True/ False Section: 

1) Oklahoma is first in the nation for women incarceration rates 2) Sutherland’s Social Organization theory states crime is the result of  people having definitions favorable to law violation over definitions  unfavorable to law violation. Example, the great depression, law  abiding citizens turn to crime because of the loss of money and gain of  stress. Hung out with criminals then pursue criminal behavior.  3) Learning “why” to commit a crime is defined as a technique to crime 4) Learning “how” to commit a crime is defined as a technique of crime 5) The “pull theories” of crime are Positivist theories  

6) Trajectories are only showing the criminal pathway to crime 7) The “At Risk Boys” study was replicated with women and their results  showed the same amount of protective effects of their marriage and  work life.  

8) An example of a family structure is a family with a single mother and  three kids

9) An example of a family structure is a reinforcement on curfews for  teenagers.

10) Greater problems emerge when mothers go to prison.  11) Drug gangs are bigger than street gangs

12) People can’t relieve stress is non-criminal acts

13) Emotions such as sadness, anger, or fear do not play a role on  criminal behavior

14) Kids in gangs wanted to stay apart of the gang for the most part  after a year Don't forget about the age old question of What is a double-stranded dna?

Answer Choices for Multiple Choice Section: 

1) B

2) C

3) D

4) A

5) B

6) C

7) D

8) A

9) C

10) B

11) F

12) D

13) A

14) D

15) B

16) B

Answers for the True/ False Section  

1) T

2) T

3) F

4) T

5) T

6) F

7) F

8) T

9) F

10) T

11) F

12) F

13) F

14) F  

Short answer question/ Concepts that we may see:

Explain housing and incarceration rates relationship. For example, when one  gets out of their sentence, explain where they are allowed to live and what  types of areas they are in. Is this an example of concentrated disadvantage?  

How does collective efficacy, race and incarceration rates apply to each  other? What does the relationship look like could you provide an example?

Draw the age crime curve against Moffit’s two types of offenders. What is the difference between the two lines? Describe the offense rate between the two offenders, similarities  

How does recidivism effect incarceration rates of women, low risk offenders  or reoccurring offenders?  

Under the learning theory what associations turn you to or away from  criminal activity? *hint there are four* Pick one and explain it

Short Answer Tips: 

I titled it this because I am just going to highlight what I think is important for the answers, If you want a full example of what a response would look like  please feel free to email me.  

1 Incarceration rates and housing have a relationship because it is legal  concentrated disadvantage. An example of this would be how pedophile  offenders have to live in certain areas that may be a certain distance from  schools to keep away from young children. Overall, housing for incarcerated  people the complexes are usually old, run down, poverty level housing so  that they can afford the cost of living upon ending their sentence.  

2 Collective efficacy means the tight social bonds between people for a  common good goal. (Refer to multiple choice for that word-for-word  definition) Overall, collective efficacy is apparent in high dollar  neighborhoods. Where everybody knows each other. With immigration  patterns in mind even in the low class neighborhoods where race was all the  same for first generation people, crime is low because they know people  have nothing.  

3 I went to her office and she said we wouldn’t have to draw this curve. But  she does want us to understand the overall relationship. Adolescent Limited  and Life course persistent. The difference is there is a gradual decline in the  25 year range for limited offenders. On the other hand life course persistent  

see to drag on their criminal activity over the years still with the gradual  decline but it occurs over a longer time span.

4 Recidivism applies to women who are incarcerated because when they are  exposed to their criminal boyfriends once they get out of jail, their  reoffending rate goes back up. Low risk offenders still have this present too  because if society isn’t giving the person a chance to prove they have  bettered themselves, they are going to fall back into the old routine. I.E  incarceration will most likely happen again for these people.

Page Expired
5off
It looks like your free minutes have expired! Lucky for you we have all the content you need, just sign up here