×
Log in to StudySoup
Get Full Access to Syracuse - Study Guide - Midterm
Join StudySoup for FREE
Get Full Access to Syracuse - Study Guide - Midterm

Already have an account? Login here
×
Reset your password

SYRACUSE / Astronomy / ASTR 101 / The celestial sphere model

The celestial sphere model

The celestial sphere model

Description

School: Syracuse University
Department: Astronomy
Course: Our Corner of the Universe
Professor: C. armendariz-picon
Term: Fall 2018
Tags: Astronomy 101, astronomy, Celestial, EARTH, and sun
Cost: 50
Name: AST 101 MIDTERM EXAM 9/25 STUDY GUIDE
Description: THIS IS A PAID SERVICE. I AM SELLING THIS STUDY GUIDE. TO ACCESS IT YOU MUST HAVE A STUDYSOUP SUBSCRIPTION. (I have gotten many questions about this) I made a super neat practice exam with a couple extra tips on it. It's 20 questions all hand written (some were borrowed from the Lecture Tutorials). Includes answer key! I believe in you, you've got this exam in the bag!
Uploaded: 09/16/2018
12 Pages 7 Views 15 Unlocks
Reviews

elapidus (Rating: )



Study Guide for MIDTERM 1


The celestial sphere model



Tuesday, September 11, 2018 12:35 PM

This study guide uses Stellarium for a few starred questions. Study Guide © Alyeska Dronsfield 2018. For personal use, not for redistribution.

Study Guide - PRACTICE EXAM!

1.

The celestial sphere model:

a. Was created to show how the Earth revolves around the Sun b. Is an outdated and useless form of tracking the stars

c. Aids our ability to notice how the Earth revolves in one day

d. Is the model most commonly used in modern astronomical studies 2.

When the Earth revolves, it takes about how long to complete one SOLAR day? a. 24 hours

b. 20 hours and 16 minutes

c. 24 hours and 4 minutes

d. It never completes a true solar day due to the Sun's own movement. 3.

In Syracuse, we get cold, cold winters. Which direction is the Earth's axis tilted in  relevance to the Sun during these freezing winters?


When the Earth revolves, it takes about how long to complete one SOLAR day?



a. Toward the sun

b. Away from the sun

4.

In this diagram, what phase is the moon in?

a. Full

b. Waxing Gibbous

c. Half

d. New

5.

What can be found at latitude 23.4 degrees?

a. Equator

b. Tropic of Capricorn

c. Tropic of Cancer

d. Both b and c

6.

Which of these does not revolve counterclockwise?

a. The Earth around itself

b. The moon around the Earth

c. Venus around itself

d. The Earth around the Sun

7.

On the equator, the Sun's yearly movement appears like a figure 8. Why does this  happen?

a. The Sun is a funky guy who likes to get down

b. The Earth's equator is never fully pointed away from the Sun

c. The equator switches between Northern and Southern hemispheres depending  on the seasons


In Syracuse, we get cold, cold winters. Which direction is the Earth's axis tilted in relevance to the Sun during these freezing winters?



d. The Sun never sets on the equator

8.

How do zodiac signs relate to the Sun?

a. Constellations follow the Sun around the celestial sphere

b. The signs show where the Sun will set daily

c. The zodiac signs become complete when the Sun enters a certain point in the  sky Don't forget about the age old question of What is Matter?

d. The constellation the Sun passes through on a particular day is the zodiac  sign for that day

9.

What objects in the sky do not adhere to the celestial sphere model? a. The Moon

b. The Sun

c. The Planets

d. All of the Above

10.

All stars (including the Sun):

a. Rise in the west and set in the east

b. Rise in the east and set in the east

c. Rise in the east and set in the west

d. Rise in the west and set in the west

-----------------

-----

11. What time Is the Sun the highest in the sky on the autumnal equinox  (September 22) in Syracuse, NY?

d. Rise in the west and set in the west

-----------------

----- We also discuss several other topics like becky miller umass

11. What time Is the Sun the highest in the sky on the autumnal equinox  (September 22) in Syracuse, NY?  

a. About 1 pm

b. About 2 pm

c. About 12 pm

d. About 11 am

12. With the same example from question 11, what was the highest latitude of the Sun? If you want to learn more check out How do we even organize our thinking about this question?

a. 47 degrees

b. 46 degrees

c. 57 degrees

d. 56 degrees

13. Kanye West claims his Zodiac is a Gemini, since his birthday is June 8, 1977.  Is he right?

a. Yes, the Sun lines is in front of Gemini during its highest point that day b. No, the Sun stays in Aries for most of the day

c. Yes, because Kanye can't be wrong about anything ever…

d. No, the Sun is actually in Taurus at its highest point

14.

The Sun is usually at its highest point in the sky in the direction:

a. North

b. South

c. South east

d. North west

15. Don't forget about the age old question of the practice of selective incorporation means that the bill of rights will

What planet is visible just before sunrise on New Year's Day (1/1), 2000? a. Jupiter

b. Saturn

c. Venus

d. Mercury

16.

What is most of the Milky Way Galaxy comprised of?

a. Stars

b. Dark energy

c. Planets

d. Astronauts

Study Guide © Alyeska Dronsfield 2018. For personal use, not for redistribution. ----------------

------------------

17. Your favorite star, Eska, was beginning to rise on the horizon at 9:48 last night. Tonight, you wait for it to rise again. About what time will it be?  (Hint: Solar vs Sidereal days)

     .   ,   . ----------------

------------------ We also discuss several other topics like What is market failure?

17. Your favorite star, Eska, was beginning to rise on the horizon at 9:48 last night. Tonight, you wait for it to rise again. About what time will it be?  (Hint: Solar vs Sidereal days)

a. 9:42

b. 9:52

c. 9:48

d. 10:02----------------

18.

How long does it take the Earth to rotate 360 degrees?

a. 24 hours

b. 20 hours 4 minutes

c. 24 hours 4 minutes

d. 23 hours 56 minutes

19.

True or False: All stars spend 12 hours above the horizon per day.

a. True, because it takes 12 hours for stars to rise in the east and set in the west b. True, because it takes 6 hours for stars to rise in the east and set in the west c. False, because stars always stay in the same position Don't forget about the age old question of o What does this mean?

d. False, because some stars never rise or set on certain days

20.

When does Earth rotate a greater amount?

a. During a sidereal day

b. During a zodiac day

c. During a solar day

d. The Earth always rotates the same amount, no matter how the day is measured

END OF PRACTICE EXAM END OF PRACTICE EXAM END OF PRACTICE EXAM

A FEW REMINDERS:

→ You can write any information you need to on your beach balls and  bring them in!

→ The celestial sphere is useful but is also an outdated and geocentric model. → The Earth is tilted on its axis with the North Pole up top.

→ The seasons are not a result of Earth's position around the Sun, but rather  its tilt toward or away from the Sun.

→ The stars are all different sizes and distances away from each other, it just appears they are next to each other because of our bad depth perception.

ANSWER KEY BELOW

ANSWER KEY BELOW

ANSWER KEY BELOW

ANSWER KEY

1. C  

2. C  

3. B

4. D

5. D

6. C

7. B

8. D

9. D

10. C

11. A

12. A

13. D

14. B

15. C

16. B

.  

12. A

13. D

14. B

15. C

16. B

17. A

18. A

19. D

20. C

How many did you get right? I believe in you!

Study Guide © Alyeska Dronsfield 2018. For personal use, not for redistribution.

Page Expired
5off
It looks like your free minutes have expired! Lucky for you we have all the content you need, just sign up here