×
Log in to StudySoup
Get Full Access to JMU - Study Guide - Midterm
Join StudySoup for FREE
Get Full Access to JMU - Study Guide - Midterm

Already have an account? Login here
×
Reset your password

JMU / Engineering / HTH 100 / What term is used to describe the expected number of years of full hea

What term is used to describe the expected number of years of full hea

What term is used to describe the expected number of years of full hea

Description

School: James Madison University
Department: Engineering
Course: Personal Wellness
Term: Spring 2019
Tags: health, Exam 1, and Studyguide
Cost: 50
Name: HTH Exam 1 Study Guide
Description: This study guide covers ch. 1-4 in HTH 100 at JMU. There is Multiple Choice, Short Answer, and Matching
Uploaded: 02/01/2019
22 Pages 37 Views 5 Unlocks
Reviews

grapesaw (Rating: )


berryma (Rating: )


Jackson Jenkins (Rating: )

gg



HTH 100


What term is used to describe the expected number of years of full health remaining at a given age, such as birth?



Exam 1- Study Guide

Ch. 1-4

Multiple Choice

1. what term is used to describe the expected number of years of full health remaining at a given age, such  as birth?

a. healthy life span

b. healthy life expectancy

c. health­related quality of life

d. wellness

2. everyday tasks such as walking up the stairs of tying your shoes, are known as

a. dimensions of health

b. healthy life tasks

c. physical determinants

d. activities of daily learning

3. Janice describes herself as confident and trusting, and she displays both high self­esteem and high self efficacy. this dimension of this relates to is the


Explain the biopsychosocial model.



a. social dimension

b. emotional dimension

c. spiritual dimension

d. intellectual dimension

4. healthy people 2020 is a(n) 

a. blueprint for improving the quality and years of life for all americans 

b. projection for life expectancy rates in the US in the year 2020 

c. international plan for achieving health priorities for the environment by the year 2020 d. set of health­related goals that states must achieve in order to receive federal funding for health care Don't forget about the age old question of What molecules does the endocrine system release?

5. the social­cognitive model of behavior change suggests that 

a. understanding the seriousness of and our susceptibility to a health problem motivates change b. contemplation is an essential step to adequately prepare ourselves for change 


Explain the difference between health and wellness.



Don't forget about the age old question of According to hayek, what is responsible for great economic development?
We also discuss several other topics like What is the biomedical model?
Don't forget about the age old question of Differentiate exothermic and endothermic reactions.

c. behavior change usually does not succeed if it begins with action We also discuss several other topics like A hypothetical island lies from other what?

d. the environment in which we life­ from childhood to present­ influences change 

6. according to the transtheoretical model of behavior change, which of the following occurs during the  preparation stage Don't forget about the age old question of Male reproductive is consist of what organs?

a. the person recognizes that a health problem exists 

the person identifies steps they might take to improve their health 

c. the person takes initial actions toward a goal 

d. the person works to maintain positive changes 

7. Suppose you want to lose 20 lbs. To reach your goal, you take small steps. You start by joining a  support group and counting calories. After 2 weeks, you begin an exercise program and gradually build  up to your desired fitness level. What behavior change strategy are you using? 

a. shaping 

b. visualization

c. modeling 

d. reinforcement 

8. After Kirk and Tammy pay their bills, they reward themselves by watching TV together. The type of  positive reinforcement that motivates them to pay their bills is a(n)

a. activity reinforcer

b. consumable reinforcer

c. manipulative reinforcer

d. possessional reinforcer

9. Jake is exhibiting self­efficacy when he 

a. believes he is solely responsible for his shoulder injury 

b. is doubtful that his injured shoulder will ever allow him to bench­press 125 lbs 

c. believes that he can and will heal form his shoulder injury and bench­press 125 lbs within 1 year d. believes that he does not possess personal control over this situation 

10. The aspects of a situation that cue or stimulate a person to act in certain ways are called a. situational reinforcers

b. antecedents

c. consequences

d. cues to action

Short Answer

1. What are the 5 leading causes of death for college students?

2. What are the 5 leading causes of death in all ages

3. What is the life expectancy now? 

4. List all of the dimensions of health?

5. What is the difference between Infectious Disease and Chronic Disease?

6. What is the difference between mortality rate vs. morbidity rate

7. Explain the Medical Model

8. Explain the Public Health/ Ecological/ Social Model

9. Explain the Biopsychosocial Model

10. List the three public and community health programs we talked about in class. What do each of them  do?

11. Explain the difference between Health and Wellness

12. What’s the difference between life expectancy and health life expectancy

13. What is the Health Related Quality of Life (HQRoL)

14. What are 6 determinants of health? Give a brief description of each one.

15. What is the Health Belief Model

16. What is the Social Cognitive Model

17. What is the transtheoretical/ stages of change model?

18. Describe the nervous system & endocrine system. How do they work together when it comes to stress? 19. What is mental health? What is emotional health (not the dimension)?

20. What factors influence psychological health?

21. List the components of Maslow’s hierarchy of needs from top to bottom. 22. What is general adaptation syndrome?

23. What is Eustress?

24. What is distress?

25. What are effects of chronic stress on physical health?  26. What is Psychoneuroimmunology (PNI)

27. List some examples of mood disorders

28. List some examples of anxiety disorders

29. What are some causes of anxiety

30. List some examples of personality disorders

31. List some health effects of sleeping

32. Explain REM sleep

33. Explain NREM sleep

34. What is your circadian rhythm

35. List the 3 dyssomnias we discussed

36. What are two types of sleep apnea. Describe them. 

37. List 3 types of Parasomnias

38. T/F: You can reach a BAC of .1 if you don’t get enough sleep

39. What are 6 defense/ coping mechanisms

40. What is mental illness?

A. body size and functioning

B. having a broad social network and successful 

41. List causes of mental illness.

42. How do you diagnose mental illness?

Matching 

1. Physical Health 

2. Social Health 

3. Intellectual Health 

4. Emotional Health 

5. Spiritual Health 

6. Environmental Health

7. Mood Disorder

8. Anxiety Disorder

9. Paranoid Personality Disorder 10. Narcissistic Personality Disorder 11. Antisocial Personality Disorder 12. Borderline Personality Disorder

interactions w others

C. ability to think clearly and make responsible  decisions

D. ability to express emotions and maintain a level of self confidence

E. having a sense of meaning and purpose in one's life

F. appreciation of one's external environment G. persistent sadness or feelings of euphoria H. persistent feelings of threat and worry; number  1 health problem in the US

I. involves pervasive unfounded suspicion and  mistrust of other people

J. exaggerated sense of self­importance with a  tendency to be absorbed with self rather than  others

K. display a long­term pattern of manipulation and taking advantage of others, often in a criminal  manner

L. impulsiveness and risky behaviors such as  gambling, unsafe sex, drugs, and reckless acts  (can mimic bipolar disorder

M. No motivation to do anything

N. Strikes during fall and winter months due to  decreased exposure to sunlight. Suffer from  extreme fatigue, irritability, general sadness

13. Major Depressive Disorder

14. Seasonal Affective Disorder 15. Generalized Anxiety Disorder 16. Bipolar Disorder (Maniac Depression) 17. Panic Disorder

18. Acute Stress

19. Chronic Stress

20. Traumatic Stress

21. Episodic Acute Stress

22. Sleep debt

23. Somnolence

24. Restless leg syndrome

25. Narcolepsy

26. Parasomnias

27. Dyssomnias 

28. Microsleep

29. Self­efficacy

30. Self­esteem

31. Learned Helplessness

32. Learned Optimism

33. Rationalization

34. Repression

35. Denial

36. Displacement

37. Passive Aggressive Behavior 38. Humor

39. Attention Deficit Disorder (ADD) 40. Dyslexia

41. Dyscalculia

42. Autistic Spectrum Disorder

43. External Locus of Control

44. Internal; Locus of control

P. Mania alternates with depression (mania­ impulsive,  talkative; depression­ sad, no motivation)

Q. Panic attacks, situational or random

R. Short term, normal stress

S. repetitive stress

T. repressed emotions due to stress

U. Everything is a BIG deal (stress)

V. You can pay back by getting several good nights of  sleep

W. Drowsy; sluggish

X. Weird feeling in legs so they move frequently. Due to age, genetic or medication

Y. Brain unable to regulate sleep wake cycle Z. Happen while sleeping

AA. Prevent from sleeping

AB. 3­4 seconds of sleep you don’t remember  AC. Individual’s belief in his or her capacity to  execute behaviors necessary to produce change/  specific performance

AD. How you view yourself

AE. Learned failure, you give up (external locus of control)

AF. Think you can make your own decisions AG. giving excuses/ blaming something else AH. negative experiences repressed to  subconscious

AI. don’t believe you have a problem

AJ.moving something­ ex: yelling @ someone that  didn’t do anything

AK. not being direct

AL. release­of­stress reduce feelings (think  Chandler Bing)

AM. distracted a majority of the time, find it hard  to concentrate even when they are trying to. Starts in  childhood and continues through adulthood

AN. makes it touch to read or interpret words,  letters, and symbols (ex: letters b and d are reversed). AO. Dyscalculia is difficulty in making  arithmetical calculations

AP. more of a neurodevelopmental disorder.  People with this will continue to learn and grow  intellectually throughout their lives, but struggle to  master communication and social behavior skills

AQ. Environment control your outcome AR. You control our outcome

MC Answer Key

1. B

2. D

3. B

4. A

5. D

6. B

7. A

8. A

9. C

10. B

Short Answer Key

1. Unintentional injury, suicide, homicide, cancer, heart disease

2. Heart disease, cancer, chronic low respiratory disease, unintentional injury, cerebral vascular 3. 78.7

4. Physical, Social, Intellectual, Emotional, Spiritual, Environmental

5. Infectious disease is passed through organisms/ or person to person. Chronic Disease develops slowly,  progresses and persists. It can be treated but not cured

6. Mortality Rate is deaths per population. Morbidity Rate is amount of people affected by disease 7. The medical model is the most traditional. It’s diagnosing/ giving treatment based off research. They are simply trying to “fix” you and don’t take­into­account other risk factors for health

8. The Public Health/Ecological/ Social Model is when the person’s individual health is not the only reason for issue. It takes many more risk factors into account (Could be environment or social setting) 9. The Biopsychosocial Model takes BOTH previous models into account. Could be  physical anatomy, but also social setting/env. That are the cause of the health  issue.  

10.

-  Disease Prevention

o Actions or behaviors to keep people from getting sick

o EX: bug spray

- Health Promotion

o Providing more support within community, ways to alter behavior to reduce negative health  behaviors

o Ex: educating 

o WHO­ enabling people to increase control over their health 

- Public Health Advances

o Vaccination

o Motor Vehicle Control

o Safer Workplace

o Control of infectious disease

o Safer & healthier foods

o Healthier mothers & babies

o Family Planning

o Etc. 

11. Health is the everchanging process of achieving individual potential in all the dimensions of health.  Wellness is the achievement of the highest level of health possible.

12. Life expectancy­ how long you are supposed to live. Health Life Expectancy­ how long you remain  healthy

13. HQRoL an individual’s or a group’s perceived physical and mental health over time 14.

- Biology & genetics­ history of disease in family

a. Age, sex, hormones

- Social Factors

b. Living conditions (close quarters)

c. Socio­economic status factors (Employment, transportation access) 

d. Built environment (physical building regulations)

e. Pollutants & infectious agents 

- Access to quality health services (geographically not available)

- Policymaking (smoking ban, healthy people 2020, healthy campus)

- Health disparities 

f. Discrimination

g. Minority groups not receiving same level of care

- Individual behavior

h. Healthy people & healthy campus­ health goals to improve over the next 10 years, and after 10  years are up the people will be re­surveyed to see where we stand

15. The health belief model states what a person must do in order to make a change in their lifestyle. For  example, the individual must believe the problem is, recognize the problem poses a threat to them, know the benefits, know that any barriers preventing action can be overcome, and know the cues to action  (people trying help). 

16. The social cognitive model says you’re affected by everyone around you (modeling/ role models affect  change in behavior)

17. The transtheoretical/ stages of change model says that we go through different phases before we decide  to change a habit/behavior. 

1.  precontemplation­ not thinking about it

2. Contemplation­ thinking about change

3. preparation­ researching options to help, plan

4. action­ doing something about it

5. Maintenance­ maintaining routine change overtime

6. Termination­ done deal, changed 

18. Nervous System

a. Autonomic nervous System (involuntary)

b. Parasympathetic (relaxed; homeostasis)

c. Sympathetic

i. Arousal (fight­or­flight)

ii. Hypothalamus sends signals to release hormones

- Endocrine System

d. Glands secrete hormones (cortisol MOST important)

e. Hormones cue responses in tissues and cells that control body functions

f. Also release endorphins from the brain

19. Mental health­ thinking or rational dimension of health. Emotional Health­ feeling or subjective side of  psychological health

20. family, social supports, community, self­esteem, personality, life span and maturity 21. Self­actualization, esteem needs, social needs, security needs, survival needs

22. Coined by Hans Selye in the 30’­40’s. It discussed response pattern to all stressors such as alarm (fight or­flight), resistance dealing with stressors, and exhaustion (back down to homeostasis). It also  introduced Eustress and Distress

23. Good stress (Sports)

24. Bad stress

25. Disease, weight gain, alcohol usage, psychological (focus, judgment, impaired thinking, anxiety,  depression, panic attacks)

26. the study of the brain and behavior and how they affect the body's immune system 27. Major (clinical) depression, bipolar, seasonal affective disorder (SAD)

28. Generalized anxiety disorder (GAD), panic disorder

29. biology, environment, social and cultural role

30. paranoid, narcissistic, antisocial, borderline

31. Less immunity due to lack of sleep, Body composition, Mental health, Physical/ mental restoration &  growth, How much sleep do you need: 7­8 hours

32. Rapid Eye movement

a. More energizing

b. Dream stage

c. Increase heart rate

d. Sleep paralysis

33. nonrapid eye movement 

a. Restore body

b. 4 stages

34. Your 24­hour wake and sleep account

35. Insomnia and Sleep Apnea

36. Obstructive Sleep apnea­ Risk factors­ middle age males, back sleepers, smokers, drinkers, airway  blocked, fat neck. Leads to­ depression, sexual dysfunction, memory problems. Central Sleep Apnea­  not as common, issue In the brain. Risk: drinking, smoking, brain damage. Could cause: death.  Treatments: lose weight, stop smoking, sleep on side, dental appliances, sleep studies (CPAP machine)­  continues positive airway pressure, samnoplasty­ radiofrequency surgical removal 37. Restless leg syndrome, Narcolepsy, Bugs

38. True

39. Rationalization, Repression, Denial, Displacement, Passive Aggressive Behavior, Humor

40. disorders that disrupt thinking, feeling, moods, and behaviors that impair daily  function

41. multiufactoral many causes: Biological/ environment/ social/ relationships/ culture, Injury/ drugs/ disease/ stress, Levels of impairment differ

42. Use the DSM­5

Matching Answer Key: 

1. M

2. T

3. BB

4. F

5. W

6. A

7. J

8. QQ

9. X

10. CC

11. NN

12. OO

13. G

14. B

15. MM

16. HH

17. KK

18. V

19. FF

20. Q

21. U

22. PP

23. E

24. I

25. II

26. GG

27. Y

28. L

29. R

30. AA

31. Z

32. S

33. O

34. N

35. D

36. K

37. P

38. LL

39. EE

40. RR

41. DD

42. C

43. H 44. JJ

HTH 100

Exam 1- Study Guide

Ch. 1-4

Multiple Choice

1. what term is used to describe the expected number of years of full health remaining at a given age, such  as birth?

a. healthy life span

b. healthy life expectancy

c. health­related quality of life

d. wellness

2. everyday tasks such as walking up the stairs of tying your shoes, are known as

a. dimensions of health

b. healthy life tasks

c. physical determinants

d. activities of daily learning

3. Janice describes herself as confident and trusting, and she displays both high self­esteem and high self efficacy. this dimension of this relates to is the

a. social dimension

b. emotional dimension

c. spiritual dimension

d. intellectual dimension

4. healthy people 2020 is a(n) 

a. blueprint for improving the quality and years of life for all americans 

b. projection for life expectancy rates in the US in the year 2020 

c. international plan for achieving health priorities for the environment by the year 2020 d. set of health­related goals that states must achieve in order to receive federal funding for health care 

5. the social­cognitive model of behavior change suggests that 

a. understanding the seriousness of and our susceptibility to a health problem motivates change b. contemplation is an essential step to adequately prepare ourselves for change 

c. behavior change usually does not succeed if it begins with action 

d. the environment in which we life­ from childhood to present­ influences change 

6. according to the transtheoretical model of behavior change, which of the following occurs during the  preparation stage 

a. the person recognizes that a health problem exists 

the person identifies steps they might take to improve their health 

c. the person takes initial actions toward a goal 

d. the person works to maintain positive changes 

7. Suppose you want to lose 20 lbs. To reach your goal, you take small steps. You start by joining a  support group and counting calories. After 2 weeks, you begin an exercise program and gradually build  up to your desired fitness level. What behavior change strategy are you using? 

a. shaping 

b. visualization

c. modeling 

d. reinforcement 

8. After Kirk and Tammy pay their bills, they reward themselves by watching TV together. The type of  positive reinforcement that motivates them to pay their bills is a(n)

a. activity reinforcer

b. consumable reinforcer

c. manipulative reinforcer

d. possessional reinforcer

9. Jake is exhibiting self­efficacy when he 

a. believes he is solely responsible for his shoulder injury 

b. is doubtful that his injured shoulder will ever allow him to bench­press 125 lbs 

c. believes that he can and will heal form his shoulder injury and bench­press 125 lbs within 1 year d. believes that he does not possess personal control over this situation 

10. The aspects of a situation that cue or stimulate a person to act in certain ways are called a. situational reinforcers

b. antecedents

c. consequences

d. cues to action

Short Answer

1. What are the 5 leading causes of death for college students?

2. What are the 5 leading causes of death in all ages

3. What is the life expectancy now? 

4. List all of the dimensions of health?

5. What is the difference between Infectious Disease and Chronic Disease?

6. What is the difference between mortality rate vs. morbidity rate

7. Explain the Medical Model

8. Explain the Public Health/ Ecological/ Social Model

9. Explain the Biopsychosocial Model

10. List the three public and community health programs we talked about in class. What do each of them  do?

11. Explain the difference between Health and Wellness

12. What’s the difference between life expectancy and health life expectancy

13. What is the Health Related Quality of Life (HQRoL)

14. What are 6 determinants of health? Give a brief description of each one.

15. What is the Health Belief Model

16. What is the Social Cognitive Model

17. What is the transtheoretical/ stages of change model?

18. Describe the nervous system & endocrine system. How do they work together when it comes to stress? 19. What is mental health? What is emotional health (not the dimension)?

20. What factors influence psychological health?

21. List the components of Maslow’s hierarchy of needs from top to bottom. 22. What is general adaptation syndrome?

23. What is Eustress?

24. What is distress?

25. What are effects of chronic stress on physical health?  26. What is Psychoneuroimmunology (PNI)

27. List some examples of mood disorders

28. List some examples of anxiety disorders

29. What are some causes of anxiety

30. List some examples of personality disorders

31. List some health effects of sleeping

32. Explain REM sleep

33. Explain NREM sleep

34. What is your circadian rhythm

35. List the 3 dyssomnias we discussed

36. What are two types of sleep apnea. Describe them. 

37. List 3 types of Parasomnias

38. T/F: You can reach a BAC of .1 if you don’t get enough sleep

39. What are 6 defense/ coping mechanisms

40. What is mental illness?

A. body size and functioning

B. having a broad social network and successful 

41. List causes of mental illness.

42. How do you diagnose mental illness?

Matching 

1. Physical Health 

2. Social Health 

3. Intellectual Health 

4. Emotional Health 

5. Spiritual Health 

6. Environmental Health

7. Mood Disorder

8. Anxiety Disorder

9. Paranoid Personality Disorder 10. Narcissistic Personality Disorder 11. Antisocial Personality Disorder 12. Borderline Personality Disorder

interactions w others

C. ability to think clearly and make responsible  decisions

D. ability to express emotions and maintain a level of self confidence

E. having a sense of meaning and purpose in one's life

F. appreciation of one's external environment G. persistent sadness or feelings of euphoria H. persistent feelings of threat and worry; number  1 health problem in the US

I. involves pervasive unfounded suspicion and  mistrust of other people

J. exaggerated sense of self­importance with a  tendency to be absorbed with self rather than  others

K. display a long­term pattern of manipulation and taking advantage of others, often in a criminal  manner

L. impulsiveness and risky behaviors such as  gambling, unsafe sex, drugs, and reckless acts  (can mimic bipolar disorder

M. No motivation to do anything

N. Strikes during fall and winter months due to  decreased exposure to sunlight. Suffer from  extreme fatigue, irritability, general sadness

13. Major Depressive Disorder

14. Seasonal Affective Disorder 15. Generalized Anxiety Disorder 16. Bipolar Disorder (Maniac Depression) 17. Panic Disorder

18. Acute Stress

19. Chronic Stress

20. Traumatic Stress

21. Episodic Acute Stress

22. Sleep debt

23. Somnolence

24. Restless leg syndrome

25. Narcolepsy

26. Parasomnias

27. Dyssomnias 

28. Microsleep

29. Self­efficacy

30. Self­esteem

31. Learned Helplessness

32. Learned Optimism

33. Rationalization

34. Repression

35. Denial

36. Displacement

37. Passive Aggressive Behavior 38. Humor

39. Attention Deficit Disorder (ADD) 40. Dyslexia

41. Dyscalculia

42. Autistic Spectrum Disorder

43. External Locus of Control

44. Internal; Locus of control

P. Mania alternates with depression (mania­ impulsive,  talkative; depression­ sad, no motivation)

Q. Panic attacks, situational or random

R. Short term, normal stress

S. repetitive stress

T. repressed emotions due to stress

U. Everything is a BIG deal (stress)

V. You can pay back by getting several good nights of  sleep

W. Drowsy; sluggish

X. Weird feeling in legs so they move frequently. Due to age, genetic or medication

Y. Brain unable to regulate sleep wake cycle Z. Happen while sleeping

AA. Prevent from sleeping

AB. 3­4 seconds of sleep you don’t remember  AC. Individual’s belief in his or her capacity to  execute behaviors necessary to produce change/  specific performance

AD. How you view yourself

AE. Learned failure, you give up (external locus of control)

AF. Think you can make your own decisions AG. giving excuses/ blaming something else AH. negative experiences repressed to  subconscious

AI. don’t believe you have a problem

AJ.moving something­ ex: yelling @ someone that  didn’t do anything

AK. not being direct

AL. release­of­stress reduce feelings (think  Chandler Bing)

AM. distracted a majority of the time, find it hard  to concentrate even when they are trying to. Starts in  childhood and continues through adulthood

AN. makes it touch to read or interpret words,  letters, and symbols (ex: letters b and d are reversed). AO. Dyscalculia is difficulty in making  arithmetical calculations

AP. more of a neurodevelopmental disorder.  People with this will continue to learn and grow  intellectually throughout their lives, but struggle to  master communication and social behavior skills

AQ. Environment control your outcome AR. You control our outcome

MC Answer Key

1. B

2. D

3. B

4. A

5. D

6. B

7. A

8. A

9. C

10. B

Short Answer Key

1. Unintentional injury, suicide, homicide, cancer, heart disease

2. Heart disease, cancer, chronic low respiratory disease, unintentional injury, cerebral vascular 3. 78.7

4. Physical, Social, Intellectual, Emotional, Spiritual, Environmental

5. Infectious disease is passed through organisms/ or person to person. Chronic Disease develops slowly,  progresses and persists. It can be treated but not cured

6. Mortality Rate is deaths per population. Morbidity Rate is amount of people affected by disease 7. The medical model is the most traditional. It’s diagnosing/ giving treatment based off research. They are simply trying to “fix” you and don’t take­into­account other risk factors for health

8. The Public Health/Ecological/ Social Model is when the person’s individual health is not the only reason for issue. It takes many more risk factors into account (Could be environment or social setting) 9. The Biopsychosocial Model takes BOTH previous models into account. Could be  physical anatomy, but also social setting/env. That are the cause of the health  issue.  

10.

-  Disease Prevention

o Actions or behaviors to keep people from getting sick

o EX: bug spray

- Health Promotion

o Providing more support within community, ways to alter behavior to reduce negative health  behaviors

o Ex: educating 

o WHO­ enabling people to increase control over their health 

- Public Health Advances

o Vaccination

o Motor Vehicle Control

o Safer Workplace

o Control of infectious disease

o Safer & healthier foods

o Healthier mothers & babies

o Family Planning

o Etc. 

11. Health is the everchanging process of achieving individual potential in all the dimensions of health.  Wellness is the achievement of the highest level of health possible.

12. Life expectancy­ how long you are supposed to live. Health Life Expectancy­ how long you remain  healthy

13. HQRoL an individual’s or a group’s perceived physical and mental health over time 14.

- Biology & genetics­ history of disease in family

a. Age, sex, hormones

- Social Factors

b. Living conditions (close quarters)

c. Socio­economic status factors (Employment, transportation access) 

d. Built environment (physical building regulations)

e. Pollutants & infectious agents 

- Access to quality health services (geographically not available)

- Policymaking (smoking ban, healthy people 2020, healthy campus)

- Health disparities 

f. Discrimination

g. Minority groups not receiving same level of care

- Individual behavior

h. Healthy people & healthy campus­ health goals to improve over the next 10 years, and after 10  years are up the people will be re­surveyed to see where we stand

15. The health belief model states what a person must do in order to make a change in their lifestyle. For  example, the individual must believe the problem is, recognize the problem poses a threat to them, know the benefits, know that any barriers preventing action can be overcome, and know the cues to action  (people trying help). 

16. The social cognitive model says you’re affected by everyone around you (modeling/ role models affect  change in behavior)

17. The transtheoretical/ stages of change model says that we go through different phases before we decide  to change a habit/behavior. 

1.  precontemplation­ not thinking about it

2. Contemplation­ thinking about change

3. preparation­ researching options to help, plan

4. action­ doing something about it

5. Maintenance­ maintaining routine change overtime

6. Termination­ done deal, changed 

18. Nervous System

a. Autonomic nervous System (involuntary)

b. Parasympathetic (relaxed; homeostasis)

c. Sympathetic

i. Arousal (fight­or­flight)

ii. Hypothalamus sends signals to release hormones

- Endocrine System

d. Glands secrete hormones (cortisol MOST important)

e. Hormones cue responses in tissues and cells that control body functions

f. Also release endorphins from the brain

19. Mental health­ thinking or rational dimension of health. Emotional Health­ feeling or subjective side of  psychological health

20. family, social supports, community, self­esteem, personality, life span and maturity 21. Self­actualization, esteem needs, social needs, security needs, survival needs

22. Coined by Hans Selye in the 30’­40’s. It discussed response pattern to all stressors such as alarm (fight or­flight), resistance dealing with stressors, and exhaustion (back down to homeostasis). It also  introduced Eustress and Distress

23. Good stress (Sports)

24. Bad stress

25. Disease, weight gain, alcohol usage, psychological (focus, judgment, impaired thinking, anxiety,  depression, panic attacks)

26. the study of the brain and behavior and how they affect the body's immune system 27. Major (clinical) depression, bipolar, seasonal affective disorder (SAD)

28. Generalized anxiety disorder (GAD), panic disorder

29. biology, environment, social and cultural role

30. paranoid, narcissistic, antisocial, borderline

31. Less immunity due to lack of sleep, Body composition, Mental health, Physical/ mental restoration &  growth, How much sleep do you need: 7­8 hours

32. Rapid Eye movement

a. More energizing

b. Dream stage

c. Increase heart rate

d. Sleep paralysis

33. nonrapid eye movement 

a. Restore body

b. 4 stages

34. Your 24­hour wake and sleep account

35. Insomnia and Sleep Apnea

36. Obstructive Sleep apnea­ Risk factors­ middle age males, back sleepers, smokers, drinkers, airway  blocked, fat neck. Leads to­ depression, sexual dysfunction, memory problems. Central Sleep Apnea­  not as common, issue In the brain. Risk: drinking, smoking, brain damage. Could cause: death.  Treatments: lose weight, stop smoking, sleep on side, dental appliances, sleep studies (CPAP machine)­  continues positive airway pressure, samnoplasty­ radiofrequency surgical removal 37. Restless leg syndrome, Narcolepsy, Bugs

38. True

39. Rationalization, Repression, Denial, Displacement, Passive Aggressive Behavior, Humor

40. disorders that disrupt thinking, feeling, moods, and behaviors that impair daily  function

41. multiufactoral many causes: Biological/ environment/ social/ relationships/ culture, Injury/ drugs/ disease/ stress, Levels of impairment differ

42. Use the DSM­5

Matching Answer Key: 

1. M

2. T

3. BB

4. F

5. W

6. A

7. J

8. QQ

9. X

10. CC

11. NN

12. OO

13. G

14. B

15. MM

16. HH

17. KK

18. V

19. FF

20. Q

21. U

22. PP

23. E

24. I

25. II

26. GG

27. Y

28. L

29. R

30. AA

31. Z

32. S

33. O

34. N

35. D

36. K

37. P

38. LL

39. EE

40. RR

41. DD

42. C

43. H 44. JJ

Page Expired
5off
It looks like your free minutes have expired! Lucky for you we have all the content you need, just sign up here