New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

World History 1020, Exam 2 Study Guide

by: Liv Taylor

World History 1020, Exam 2 Study Guide HIST 1020 - 004

Marketplace > Auburn University > History > HIST 1020 - 004 > World History 1020 Exam 2 Study Guide
Liv Taylor
GPA 4.0

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

This is a general overview of what materials are going to be on Exam 2 and possible test questions.
World History II
David C. Carter
Study Guide
World History
50 ?




Popular in World History II

Popular in History

This 11 page Study Guide was uploaded by Liv Taylor on Monday February 29, 2016. The Study Guide belongs to HIST 1020 - 004 at Auburn University taught by David C. Carter in Winter 2016. Since its upload, it has received 627 views. For similar materials see World History II in History at Auburn University.


Reviews for World History 1020, Exam 2 Study Guide


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 02/29/16
Exam  2  Study  Guide   Dr.  David  Carter   World  History  II       ***  Make  sure  to  read  the  book  and  go  over  Carter’s  study  guide  in  addition  to  my   guide  and  notes!  If  you  have  any  questions,  feel  free  to  contact  me.  I  want  every  to   do  as  well  as  possible!  ***       1. The  Qing  Dynasty  was  all  but  which  of  the  following:   a. One  of  the  most  stable  dynasties  in  Chinese  history   b. Respected  tradition   c. Overthrew  the  Ming  Dynasty  by  means  of  the  dynastic  cycle   d. Was  rejected  by  the  Scholar  Gentry     2. What  ideology  did  the  Qing  Dynasty  adopt  from  their  predecessors?   a. Jainism   b. Marxism   c. Confucianism   d. Taoism     3. Why  was  the  Qing  successful  in  settling  land?   a. They  had  a  brutal  army   b. The  introduction  of  crops  like  corn  and  sweet  potato   c. The  places  they  conquered  were  already  equipped     d. All  of  the  above     4. What  was  a  comprador?   a. The  upper  class   b. Peasants   c. Lords  over  land  in  Tibet   d. Merchants  prominent  in  silk  trade     5. What  was  the  main  factor  in  making  China  vulnerable  to  British  overtaking?   a. Natural  disasters   b. Wars   c. Poor  economy   d. Governmental  tension     6. True/False:  The  Qing  Dynasty  fell  because  of  natural  disasters.     7. Because  of  Great  Britain’s  control  over  China,  there  was  an  explosion  in  what   import?   a. Rice   b. Opium   c. Corn   d. Ceramics     8. What  removed  China  from  being  “in”  the  world  and  had  a  major  impact  on   culture  and  economy?   a. Opium  addiction   b. Restoration  of  the  monarchy  in  France   c. Revolution   d. Isolationism     9. What  did  Lin  Zexu  do?   a. Went  against  Chinese  tradition   b. Was  a  Christian  missionary   c. Was  a  Chinese  military  leader  against  the  British  navy   d. Attempted  to  enforce  a  ban  on  opium     10.What  ended  the  Opium  Wars?   a. The  defeat  of  the  British  navy   b. Disease   c. The  Treaty  of  Nanjing   d. The  Treaty  of  Versailles     11.What  was  taking  place  in  China  simultaneously  to  the  Civil  War  in  America?   a. The  Opium  Wars   b. The  Taiping  Rebellion   c. The  rise  of  the  Qing   d. The  Treaty  of  Nanjing     12.True/False:  The  Civil  War  is  better  remembered  because  it  had  more   casualties  than  the  Taiping  Rebellion.     13.Hong  Xiuquan  was  influenced  to  speak  against  Chinese  traditions  (eventually   leading  to  a  revolution)  by:   a. The  gods   b. His  ancestors   c. The  British  navy   d. Christian  missionaries     14.What  did  China  eventually  adopt?   a. An  “open  door”  policy  in  trade   b. Christianity   c. Laissez-­‐faire  economics   d. A  democratic  republic       15.What  belief  system  was  founded  on  visions  and  the  attempt  to  overcome   white  intruders?   a. Confucianism   b. Christianity   c. Ghost  Dance   d. Wahhabism       16.Who  was  a  famous  Ghost  Dance  leader?   a. Muhammad  Ali   b. Sitting  Bull   c. Pocahontas     d. Napoleon  Bonaparte     17.True/False:  The  Ghost  Dance  revival  only  lasted  for  a  short  period  of  time.     18.What  pattern  emerged  in  uncommercialized  regions  during  the  19  century?   th a. Prophetic  leaders   b. Capitalism   c. Absolutist  kings   d. Industrial  Revolution     19.What  did  Wahhabists  set  out  to  restore?   a. Hinduism   b. Islam   c. Christianity   d. Buddhism     20.What  was  a  similar  revival  to  Wahhabism  but  took  place  in  West  Africa?   a. Mfecane   b. Zulu   c. Fulani   d. Ghost  Dance     21.Shaka  Zulu:   a. Created  a  ruthless  warrior  state  similar  to  Sparta   b. Got  rid  of  small  South  African  states  with  larger,  more  powerful  ones   c. Returned  the  places  he  conquered  to  a  purer  past   d. All  of  the  above     22.Urbanization  of  European  societies  led  to  all  of  the  following  BUT:   a. Poverty   b. The  growth  of  prostitution   c. Increased  crime  rates   d. Population  growth  in  rural  areas     23.Which  of  the  following  is  an  “undeserving  poor”:   a. The  elderly   b. Alcoholics   c. Schizophrenics   d. Children     24.Thomas  Malthus  believed:   a. That  the  government  should  fix  the  problem  of  poverty   b. That  the  government  caused  the  problem  of  poverty   c. That  poverty  is  a  social  necessity   d. That  children  shouldn’t  work       25.What  class  of  people  grew  during  the  decline  of  the  aristocracy  in  Europe?   a. Proletariat   b. Clergy   c. Bourgeoisie     d. Both  a  &  c   e. All  of  the  above     26.What  did  The  Factory  Act  of  1833  do?   a. Supported  poverty  with  Thomas  Malthus   b. Put  restrictions  on  child  labor   c. Put  restrictions  on  dangerous  labor   d. Tore  down  factories     27.What  was  NOT  a  characteristic  of  the  proletariat?   a. Highly  regarded   b. Typically  lived  in  slums   c. Considered  women  and  children  of  more  value   d. Proletariat  children  did  not  attend  school     28.John  Stuart  Mill  and  Charles  Fourier  advocated  what?   a. The  Factory  Act  of  1833   b. Racial  equality   c. Industrialism   d. Women’s  rights     29.Match  the  ideology  to  its  principle  belief:               a. Liberalism   a.              Tradition,  order,  reason  and   restoration  of  the  monarchy   b. Nationalism   b.              Revolutionary  change,   collective  ownership  of  production,     c. Conservatism   c.                Humans  are  good  and   reasonable  and  need  freedom  in   order  to  flourish   d. Socialism   d.              United  people  against   absolutism  and  tyranny       30.Who  advocated  socialism?   a. Karl  Marx   b. Charles  Fourier   c. Henri  de  Saint-­‐Simon   d. All  of  the  above   e. None  of  the  above     31.What  was  the  revolt  against  classicism  and  the  Enlightenment?   a. Socialism   b. Romanticism   c. Modernism   d. Post-­‐Colonialism     32.Classic  Romantics  included:   a. Ludwig  van  Beethoven   b. Johann  Wolfgang  von  Goethe   c. John  Locke   d. Both  a  &  b   e. All  of  the  above     33.What  did  the  Congress  of  Vienna  try  to  restore?   a. Revolution   b. Capitalism   c. Monarchism   d. Catholicism     34.The  Congress  of  Vienna  adopted  what  kind  of  economic  system?   a. Laissez-­‐faire   b. Traditional     c. Command   d. Market     35.Name  the  nations  included  in  the  Congress  of  Vienna  and  their   representatives:   _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________   _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________     36.Under  the  Congress  of  Vienna,  which  of  the  following  decisions  were  NOT   made?   a. The  Dutch  Republic  was  united  with  the  Austrian  Netherlands  under  the   House  of  Orange   b. Switzerland  was  declared  neutral   c. Norway  and  Sweden  were  broken  up  into  smaller  states   d. The  monarchy  was  restored  in  France  and  Spain     37.Why  did  Russia  feel  as  if  they  should  be  rewarded?   a. They  were  the  biggest  country   b. They  were  in  both  Asia  and  Europe   c. Tsar  Alexander  I  was  loved  by  all   d. They  stopped  Napoleon’s  reign     38.What  nation  made  the  Quadruple  Alliance  the  Quintuple  Alliance?   a. France   b. Russia   c. Prussia   d. England     39.Who  was  not  in  the  Holy  Alliance?   a. Russia   b. Austria   c. England   d. Prussia     40.What  began  again  in  1830  and  1848  and  why?   a. Revolution;  wars   b. Revolution;  food  crisis   c. Conservatism;  wars   d. Conservatism;  food  crisis     41.What  made  the  French  Revolution  of  1848  so  famous?  (Think:  Les  Misérables J)   a. Success  of  the  revolutionaries   b. Every  other  European  revolution  failed   c. Barricades     d. All  of  the  above     42.Which  of  the  following  was  written  by  Karl  Marx?   a. Communist  Manifesto   b. Das  Kapital   c. Mein  Kampf   d. Both  a  &  b   e. None  of  the  above     43.What  is  Marxism?   a. Capitalism   b. Scientific  socialism   c. Communism   d. Absolutist  conservatism     44.Which  of  the  following  is  NOT  a  core  belief  of  Marxism?   a. The  industrial  world  is  separated  between  the  proletariat  and  a  handful   of  wealthy  capitalists   b. Revolution  is  necessary  to  destroy  capitalism  and  introduce  socialism   c. The  power  should  be  restored  to  the  monarchy   d. Results  in  the  end  of  conflict   e. Dialectic  materialism     45.What  did  Marx  and  Engels  view  things  like  religion  and  beauty  as?   a. Necessities  for  life   b. Distractions   c. The  roots  of  socialism   d. Complementary  to  socialism,  but  not  essential     46.What  is  dialectical  materialism?   a. Something  Marx  interpreted  from  Hegel’s  original  dialectic   b. Believed  that  conflict  is  caused  by  material  needs   c. Believed  that  political  and  historical  events  result  from  the  conflict  of   social  forces     d. Believed  that  these  conflicts  are  interpretable  as  a  series  of  contradictions   and  their  solutions   e. All  of  the  above     47.Hegel’s  dialectic  consist  of  all  but  which  of  the  following:   a. Parenthesis   b. Thesis   c. Antithesis   d. Synthesis     48.Who  was  the  Shawnee  prophet  who  envisioned  a  call  for  resistance  and  a   return  to  tradition?  (not  Ghost  Dance)   a. Tecumseh   b. Yucatan   c. Sitting  Bull   d. Tenskwatawa     49.Who  popularized  the  previously  mentioned  prophet’s  visions?     a. Tecumseh   b. Yucatan   c. Sitting  Bull   d. Tenskwatawa     50.What  did  the  Native  Americans  do  with  Christianity?   a. Viewed  it  as  a  Western  threat   b. Merged  it  with  their  own  religious  beliefs   c. Accepted  it  wholeheartedly   d. Both  a  &  b   e. None  of  the  above     51.Tenskwatawa  urged  the  Native  Americans  to  abandon:   a. Christianity   b. Alcohol   c. Guns   d. Western  culture   e. All  of  the  above     52.What  was  the  end  result  for  the  Natives?   a. They  successfully  defeated  the  white  man   b. They  brought  back  the  buffalo   c. They  were  forcibly  relocated   d. They  converted  Christian  missionaries       53.What  tribe  revolted  against  the  Mexican  government  and  was  semi-­‐ successful?   a. Incan   b. Mayan   c. Aztec   d. Pueblo     54.What  crop  made  the  regional  elites  coerce  labor  out  of  the  Mayans?   a. Corn   b. Sugar   c. Wheat   d. Silk     55.What  “war”  or  rebellion  was  successful  early  on  but  was  then  crushed  by   brutality  and  guerilla  warfare?   a. The  Caste  War   b. The  Opium  War   c. The  Mexican  War  for  Independence   d. The  Trail  of  Tears     56.How  did  this  war  affect  the  Mayan  identity?   a. They  created  an  autonomous  region  in  the  Yucatan  under José  María   Barrera   b. They  blended  Mayan  and  Christian  traditions   c. They  didn’t  demand  political  equality,  they  demanded  freedom   d. All  of  the  above     57.What  primarily  depleted  these  rebel’s  numbers?   a. Guerilla  warfare   b. Isolation   c. Hunger   d. Both  b  &  c   e. All  of  the  above     58.What  was  Henequen  cultivation?     _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________                                                               1. D   2. C   3. B   4. D   5. A   6. False   7. B   8. A   9. D   10.C   11.B   12.False   13.D   14.A   15.C   16.B   17.True   18.A   19.B   20.C   21.D   22.D   23.B   24.C   25.D   26.B   27.A   28.D   29.A-­‐>C,  B-­‐>D,  C-­‐>A,  D-­‐>B   30.D   31.B   32.D   33.C   34.A   35.Austria’s  Minister  of  Foreign  Affairs  von  Metternich   Great  Britain’s  Foreign  Secretary  Viscount  Castereagh   Russia’s  Tsar  Alexander  I   Prussia’s  King  Frederick  William  III   France’s  Minister  of  Foreign  Affairs  Charles  Maurice  de  Talleyrand   36.C   37.D   38.A   39.C   40.B   41.D   42.D   43.B   44.C   45.B   46.E   47.A   48.D   49.A   50.D   51.E   52.C   53.B   54.B   55.A   56.D   57.D   58.Strong  support  of  the  Mexican  government  behind  large  landholders’  efforts   to  force  the  Mayans  to  work  the  plantations              


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Bentley McCaw University of Florida

"I was shooting for a perfect 4.0 GPA this semester. Having StudySoup as a study aid was critical to helping me achieve my goal...and I nailed it!"

Janice Dongeun University of Washington

"I used the money I made selling my notes & study guides to pay for spring break in Olympia, Washington...which was Sweet!"

Jim McGreen Ohio University

"Knowing I can count on the Elite Notetaker in my class allows me to focus on what the professor is saying instead of just scribbling notes the whole time and falling behind."

Parker Thompson 500 Startups

"It's a great way for students to improve their educational experience and it seemed like a product that everybody wants, so all the people participating are winning."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.