×
Log in to StudySoup
Get Full Access to AU - Hist 1020 - Study Guide
Join StudySoup for FREE
Get Full Access to AU - Hist 1020 - Study Guide

Already have an account? Login here
×
Reset your password

AU / History / HIST 1020 / Who was not in the holy alliance?

Who was not in the holy alliance?

Who was not in the holy alliance?

Description

School: Auburn University
Department: History
Course: World History II
Professor: Michael smith
Term: Spring 2016
Tags: World History
Cost: 50
Name: World History 1020, Exam 2 Study Guide
Description: This is a general overview of what materials are going to be on Exam 2 and possible test questions.
Uploaded: 02/29/2016
11 Pages 177 Views 35 Unlocks
Reviews

ljs0024 (Rating: )



Exam 2 Study Guide


Who was not in the holy alliance?



Dr. David Carter

World History II

*** Make sure to read the book and go over Carter’s study guide in addition to my  guide and notes! If you have any questions, feel free to contact me. I want every to  do as well as possible! ***

1. The Qing Dynasty was all but which of the following:

a. One of the most stable dynasties in Chinese history

b. Respected tradition

c. Overthrew the Ming Dynasty by means of the dynastic cycle

d. Was rejected by the Scholar Gentry

2. What ideology did the Qing Dynasty adopt from their predecessors? a. Jainism

b. Marxism

c. Confucianism

d. Taoism

3. Why was the Qing successful in settling land?


What began again in 1830 and 1848, and why?



a. They had a brutal army

b. The introduction of crops like corn and sweet potato

c. The places they conquered were already equipped  

d. All of the above

4. What was a comprador?

a. The upper class

b. Peasants

c. Lords over land in Tibet

d. Merchants prominent in silk trade

5. What was the main factor in making China vulnerable to British overtaking? a. Natural disasters

b. Wars

c. Poor economy

d. Governmental tension

6. True/False: The Qing Dynasty fell because of natural disasters. If you want to learn more check out What are the sources of insurance coverage in the us?

7. Because of Great Britain’s control over China, there was an explosion in what  import?


What did the native americans do with christianity?



a. Rice

b. Opium

c. Corn

d. Ceramics

8. What removed China from being “in” the world and had a major impact on  culture and economy?

a. Opium addiction We also discuss several other topics like Who is the leader of the roman empire that becomes a very powerful leader for 900 years?

b. Restoration of the monarchy in France

c. Revolution

d. Isolationism

9. What did Lin Zexu do?

a. Went against Chinese tradition

b. Was a Christian missionary

c. Was a Chinese military leader against the British navy

d. Attempted to enforce a ban on opium

10. What ended the Opium Wars?

a. The defeat of the British navy

b. Disease

c. The Treaty of Nanjing

d. The Treaty of Versailles

11. What was taking place in China simultaneously to the Civil War in America? a. The Opium Wars

b. The Taiping Rebellion

c. The rise of the Qing

d. The Treaty of Nanjing

12. True/False: The Civil War is better remembered because it had more  casualties than the Taiping Rebellion.

13. Hong Xiuquan was influenced to speak against Chinese traditions (eventually  leading to a revolution) by:

a. The gods

b. His ancestors

c. The British navy

d. Christian missionaries

14. What did China eventually adopt?

a. An “open door” policy in trade

b. Christianity

c. Laissez-faire economics

d. A democratic republic  

15. What belief system was founded on visions and the attempt to overcome  white intruders?We also discuss several other topics like What is the new deal program designed to put americans to work?

a. Confucianism

b. Christianity

c. Ghost Dance

d. Wahhabism  

16. Who was a famous Ghost Dance leader?

a. Muhammad Ali

b. Sitting Bull

c. Pocahontas  

d. Napoleon Bonaparte

17. True/False: The Ghost Dance revival only lasted for a short period of time.

18. What pattern emerged in uncommercialized regions during the 19th century? a. Prophetic leaders

b. Capitalism

c. Absolutist kings

d. Industrial Revolution

19. What did Wahhabists set out to restore?

a. Hinduism

b. Islam

c. Christianity

d. Buddhism

20. What was a similar revival to Wahhabism but took place in West Africa? a. Mfecane

b. Zulu

c. Fulani Don't forget about the age old question of What do you think kant might mean by the “supreme principle of morality”?

d. Ghost Dance

21. Shaka Zulu:

a. Created a ruthless warrior state similar to Sparta

b. Got rid of small South African states with larger, more powerful ones c. Returned the places he conquered to a purer past

d. All of the above

22. Urbanization of European societies led to all of the following BUT: a. Poverty

b. The growth of prostitution

c. Increased crime rates We also discuss several other topics like What is as valid as a signature on paper under federal law?

d. Population growth in rural areas

23. Which of the following is an “undeserving poor”:

a. The elderly

b. Alcoholics

c. Schizophrenics

d. Children

24. Thomas Malthus believed:

a. That the government should fix the problem of poverty

b. That the government caused the problem of poverty

c. That poverty is a social necessity

d. That children shouldn’t work  

25. What class of people grew during the decline of the aristocracy in Europe? a. Proletariat

b. Clergy

c. Bourgeoisie  

d. Both a & c

e. All of the above

26. What did The Factory Act of 1833 do?

a. Supported poverty with Thomas Malthus

b. Put restrictions on child labor

c. Put restrictions on dangerous labor

d. Tore down factories

27. What was NOT a characteristic of the proletariat?

a. Highly regarded

b. Typically lived in slums

c. Considered women and children of more value If you want to learn more check out What is probability in math?

d. Proletariat children did not attend school

28. John Stuart Mill and Charles Fourier advocated what?

a. The Factory Act of 1833

b. Racial equality

c. Industrialism

d. Women’s rights

29. Match the ideology to its principle belief:

a. Liberalism

a.       Tradition, order, reason and  restoration of the monarchy

b. Nationalism

b.       Revolutionary change,  

collective ownership of production,

c. Conservatism

c.        Humans are good and  

reasonable and need freedom in  order to flourish

d. Socialism

d.       United people against  

absolutism and tyranny

30. Who advocated socialism?

a. Karl Marx

b. Charles Fourier

c. Henri de Saint-Simon

d. All of the above

e. None of the above

31. What was the revolt against classicism and the Enlightenment? a. Socialism

b. Romanticism

c. Modernism

d. Post-Colonialism

32. Classic Romantics included:

a. Ludwig van Beethoven

b. Johann Wolfgang von Goethe

c. John Locke

d. Both a & b

e. All of the above

33. What did the Congress of Vienna try to restore?

a. Revolution

b. Capitalism

c. Monarchism

d. Catholicism

34. The Congress of Vienna adopted what kind of economic system? a. Laissez-faire

b. Traditional  

c. Command

d. Market

35. Name the nations included in the Congress of Vienna and their  representatives:

_________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________

36. Under the Congress of Vienna, which of the following decisions were NOT  made?

a. The Dutch Republic was united with the Austrian Netherlands under the  House of Orange

b. Switzerland was declared neutral

c. Norway and Sweden were broken up into smaller states

d. The monarchy was restored in France and Spain

37. Why did Russia feel as if they should be rewarded?

a. They were the biggest country

b. They were in both Asia and Europe

c. Tsar Alexander I was loved by all

d. They stopped Napoleon’s reign

38. What nation made the Quadruple Alliance the Quintuple Alliance? a. France

b. Russia

c. Prussia

d. England

39. Who was not in the Holy Alliance?

a. Russia

b. Austria

c. England

d. Prussia

40. What began again in 1830 and 1848 and why?

a. Revolution; wars

b. Revolution; food crisis

c. Conservatism; wars

d. Conservatism; food crisis

41. What made the French Revolution of 1848 so famous? (Think: Les Misérables ☺)

a. Success of the revolutionaries

b. Every other European revolution failed

c. Barricades  

d. All of the above

42. Which of the following was written by Karl Marx?

a. Communist Manifesto

b. Das Kapital

c. Mein Kampf

d. Both a & b

e. None of the above

43. What is Marxism?

a. Capitalism

b. Scientific socialism

c. Communism

d. Absolutist conservatism

44. Which of the following is NOT a core belief of Marxism?

a. The industrial world is separated between the proletariat and a handful  of wealthy capitalists

b. Revolution is necessary to destroy capitalism and introduce socialism c. The power should be restored to the monarchy

d. Results in the end of conflict

e. Dialectic materialism

45. What did Marx and Engels view things like religion and beauty as? a. Necessities for life

b. Distractions

c. The roots of socialism

d. Complementary to socialism, but not essential

46. What is dialectical materialism?

a. Something Marx interpreted from Hegel’s original dialectic b. Believed that conflict is caused by material needs

c. Believed that political and historical events result from the conflict of  social forces 

d. Believed that these conflicts are interpretable as a series of contradictions  and their solutions 

e. All of the above 

47. Hegel’s dialectic consist of all but which of the following:

a. Parenthesis

b. Thesis

c. Antithesis

d. Synthesis

48. Who was the Shawnee prophet who envisioned a call for resistance and a  return to tradition? (not Ghost Dance)

a. Tecumseh

b. Yucatan

c. Sitting Bull

d. Tenskwatawa

49. Who popularized the previously mentioned prophet’s visions?  a. Tecumseh

b. Yucatan

c. Sitting Bull

d. Tenskwatawa

50. What did the Native Americans do with Christianity?

a. Viewed it as a Western threat

b. Merged it with their own religious beliefs

c. Accepted it wholeheartedly

d. Both a & b

e. None of the above

51. Tenskwatawa urged the Native Americans to abandon: a. Christianity

b. Alcohol

c. Guns

d. Western culture

e. All of the above

52. What was the end result for the Natives?

a. They successfully defeated the white man

b. They brought back the buffalo

c. They were forcibly relocated

d. They converted Christian missionaries  

53. What tribe revolted against the Mexican government and was semi successful?

a. Incan

b. Mayan

c. Aztec

d. Pueblo

54. What crop made the regional elites coerce labor out of the Mayans? a. Corn

b. Sugar

c. Wheat

d. Silk

55. What “war” or rebellion was successful early on but was then crushed by  brutality and guerilla warfare?

a. The Caste War

b. The Opium War

c. The Mexican War for Independence

d. The Trail of Tears

56. How did this war affect the Mayan identity?

a. They created an autonomous region in the Yucatan under José María  Barrera

b. They blended Mayan and Christian traditions

c. They didn’t demand political equality, they demanded freedom

d. All of the above

57. What primarily depleted these rebel’s numbers?

a. Guerilla warfare

b. Isolation

c. Hunger

d. Both b & c

e. All of the above

58. What was Henequen cultivation?

_________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________

1. D

2. C

3. B

4. D

5. A

6. False

7. B

8. A

9. D

10. C

11. B

12. False

13. D

14. A

15. C

16. B

17. True

18. A

19. B

20. C

21. D

22. D

23. B

24. C

25. D

26. B

27. A

28. D

29. A->C, B->D, C->A, D->B

30. D

31. B

32. D

33. C

34. A

35. Austria’s Minister of Foreign Affairs von Metternich Great Britain’s Foreign Secretary Viscount Castereagh Russia’s Tsar Alexander I

Prussia’s King Frederick William III

France’s Minister of Foreign Affairs Charles Maurice de Talleyrand 36. C

37. D

38. A

39. C

40. B

41. D

42. D

43. B

44. C

45. B

46. E

47. A

48. D

49. A

50. D

51. E

52. C

53. B

54. B

55. A

56. D

57. D

58. Strong support of the Mexican government behind large landholders’ efforts  to force the Mayans to work the plantations

Page Expired
5off
It looks like your free minutes have expired! Lucky for you we have all the content you need, just sign up here