New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

Bio test 3 study guide

by: Brooke Martin

Bio test 3 study guide Biology 2107

Marketplace > Georgia State University > Biology > Biology 2107 > Bio test 3 study guide
Brooke Martin
GPA 3.9

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

bio test three study gude
Principles of Biology
Eric Gilbert
Study Guide
Bio, test, 3
50 ?




Popular in Principles of Biology

Popular in Biology

This 4 page Study Guide was uploaded by Brooke Martin on Friday March 4, 2016. The Study Guide belongs to Biology 2107 at Georgia State University taught by Eric Gilbert in Spring 2016. Since its upload, it has received 73 views. For similar materials see Principles of Biology in Biology at Georgia State University.


Reviews for Bio test 3 study guide


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 03/04/16
BIOLOGY STUDY GUIDE 1. Which of the following is homozygous a. AA b. Aa c. Aa d. More than one of the above 2. Which of the following defines heterozygous? a. Both allels are identica b. Both alleles are not identical c. Masks recessive allele d. Masked by dominant allele 3. Pure bred dominant plant bred with a pure bred recessive plant yields what alleles? a. AA, AA, aa, aa b. Aa, AA, Aa, aa c. Aa, Aa, Aa, Aa d. AB, Ab, aB, bb 4. Sickle cell anemia comes from a singe allele that has effects on multiple phenotypic traits which is called a. Pleiotropy b. Polygenic inheritance c. Modification d. Inheritance 5. Autosomes are ________ and germ cells are _________ a. Non sex chromosomes; sex chromosomes b. Chromosomes; chromatids c. Diploid; haploid d. More than one of the above 6. Which way does the leading strand synthesize DNA? a. 3’-5’ b. 5’-3’ 7. Which way does the lagging strand synthesize DNA? a. 3’-5’ b. 5’-3’ 8. Meiosis I ________ while meiosis !! __________. a. Has recombinant chromatids; increases genetic variability b. Separation of homologous chromosomes; separation of sister chromatids c. Increases genetic variability; has recombinant chromatids d. Separation of sister chromatids; separation of homologous chromosomes 9. What controls phase transition a. Cyclin b. Kinase c. Amino acids d. More than one of the above 10.Which of the following is an example of a phenotype a. Eyecolor b. A chromosome c. Hair texture d. More than one of the above 11.Genotypes ________ while phenotypes ________ a. Are the alleles; are the observable traits b. Are the dominant alleles; are the recessive alleles c. Are the observable traits; are the alleles d. Are the recessive alleles; are the dominant alleles 12.Germ cells are ______ and gametes are ________ a. Diploid; haploid b. Haploid; diploid c. Somatic; nonsomatic d. More than one of the above 13.What direction does DNA add bases? a. 9’ b. 5’ c. 3’ d. None of the above 14.What is a zygote? a. A fertilized ovum b. A haploid cell c. The fusion of two diploid cells d. More than one of the above 15.Which of the following binds to the receptor molecule? a. Signaling cell b. Signaling molecule c. Receptor cell d. Receptor molecule 16.What does signal transduction do? a. Activates enzymes b. Allow cell to respond to new signal c. Signal amplification d. More than one of the above 17.Cell surface receptors are ________ while intracellular receptors are ________ a. Nonpolar; polar b. Polar; nonpolar c. Specific; nonspecific d. Nonspecific; specific 18.The G protein… a. Allows for different cells to respond to different signals b. Bound to GTP when associated with activated receptors c. Bound to GDP when associated wit h inactivated receptors d. More than one of the above 19.Which phase involves the replication of DNA contents in the nucleus a. G1 b. S c. G2 d. M 20.Which phase prepares for mitosis and cytokinesis a. G1 b. S c. G2 d. M 21.Which contains a complete set of chromosomes a. Haploid b. Diploid c. Chromatids d. Karyotype 22.In which phase doe the nuclear envelope develop a. Prophase b. Metaphase c. Anaphase d. Telophase 23.What phase do the duplicate chromosomes move to opposite sides of the poles? a. Anaphase b. Anaphase I c. Anaphase II d. None of the above 24.Short newly synthesized fragments on the lagging strand are called okazaki fragments. What connects the fragments? a. RNA primase b. DNA polymerase c. DNA ligase d. RNA polymerase 1. D 2. B 3. C 4. A 5. d 6. A 7. B 8. B 9. D 10.D 11.A 12.A 13.C 14.A 15.B 16.C 17.B 18.D 19.B 20.D 21.A 22.D 23.C 24.C 25.


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Jim McGreen Ohio University

"Knowing I can count on the Elite Notetaker in my class allows me to focus on what the professor is saying instead of just scribbling notes the whole time and falling behind."

Jennifer McGill UCSF Med School

"Selling my MCAT study guides and notes has been a great source of side revenue while I'm in school. Some months I'm making over $500! Plus, it makes me happy knowing that I'm helping future med students with their MCAT."

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."


"Their 'Elite Notetakers' are making over $1,200/month in sales by creating high quality content that helps their classmates in a time of need."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.