New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

Biology 111 exam 2

by: Shayla Pedigo

Biology 111 exam 2 Bio 111 - Fundamentals of Biology II

Shayla Pedigo

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

These notes are good to study before our 2nd exam.
Athena Anderson
Study Guide
Biology, Exam 2, Biology 11100, Bio, Biology 111
50 ?




Popular in Biology

Popular in Biology

This 15 page Study Guide was uploaded by Shayla Pedigo on Saturday March 5, 2016. The Study Guide belongs to Bio 111 - Fundamentals of Biology II at Purdue University taught by Athena Anderson in Spring 2016. Since its upload, it has received 122 views. For similar materials see Biology in Biology at Purdue University.

Similar to Bio 111 - Fundamentals of Biology II at Purdue


Reviews for Biology 111 exam 2


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 03/05/16
Bio 111 exam 2 study guide Key at end of guide Chapter 33, 37,16 Definitions: Nutrition­ The process by which an organism takes in and makes use of food substances. Herbivore­ An animal that mainly eats plants or algae. Carnivore­ An animal that mainly eats other animals. Omnivore­ An animal that regularly eats animals as well as plants or algae.  Essential Nutrient­ A substance that an organism cannot synthesis from any other material and  therefore must absorb in preassembled form.  Essential Fatty Acids­ An unsaturated fatty acid that an animal needs but cannot make.  Essential Amino Acids­ An amino acid that an animal cannot synthesize itself and must be  obtained from food in prefabricated form. Vitamins­ An organic molecule required in the diet in very small amounts. Many vitamins serve  as coenzymes or parts of coenzymes. Minerals­ In nutrition, a simple nutrient that is inorganic and therefore cannot be synthesized in  the body. Ingestion­ The first stage of food processing in animals: the act of eating. Digestion­ The second stage of food processing in animals: the breaking down of food into  molecules small enough for the body to absorb. by an organism’s body.stage of food processing in animals: the uptake of small nutrient molecules Elimination­ The fourth and final stage of food processing in animals: the passing of undigested  material in the body. Bulk Feeders­ eat relatively large pieces of food at one time compared to body size. Substrate Feeders­ animals that live in or on their food source. Fluid Feeders­ suck nutrient­rich fluid from a living host. Gastrovascular cavity­ A central cavity with a single opening in the body of certain animals,  including cnidarians and flatworms, that functions in both the digestion and distribution of  nutrients. Alimentary Canal­ A complete tract, consisting of a tube running between a mouth and an anus. Sphincter­ A ring like band of muscle fibers that controls the size of an opening in the body, such as the passage between the esophagus and the stomach. Oral Cavity­ The mouth of an animal. Salivary Gland­ A gland associated with eh oral cavity that secretes substances that lubricate  food and begin the process of chemical digestion. Amylase­ An enzyme that hydrolyzes starch (a glucose polymer from plants) and glycogen (a  glucose polymer from animals) into smaller polysaccharides and the disaccharide maltose. Mucus­ A viscous and slippery mixture of glycoproteins, cells, salts, and water that moistens and protects the membranes lining body cavities that open to the exterior. Bolus­ A lubricated ball of chewed food. Pharynx­ And area in the vertebrate throat where air and food passages cross. Also, in flatworms, the muscular tube that protrudes from the ventral side of the worm an ends in the mouth.  Esophagus­ A muscular tube that conducts food, by peristalsis, from the pharynx to the stomach. Stomach­ An organ of the digestive system that stores food and performs preliminary steps of  digestion. Gastric Juice­ A digestive fluid secreted by the stomach. Chyme­ The mixture of partially digested food and digestive juices formed in the stomach. Protease­ And enzyme that digests proteins by hydrolysis. Pepsin­ An enzyme present in gastric juice that begins that hydrolysis of proteins. Pepsin is  synthesized as an inactive precursor form, pepsinogen. Small Intestine­ The longest section of the alimentary canal, so named because of its small  diameter compared with that of the large intestine; the principal site of the enzymatic hydrolysis  of food macromolecule and the absorption of nutrients. Duodenum­ The first section of the small intestine, where chyme from the stomach mixes with  digestive juices from the pancreas, liver, and gallbladder as well as from gland cells of the  intestinal wall. Pancreas­ A gland with exocrine and endocrine tissues. The exocrine portion functions in  digestion, secreting enzymes and an alkaline solution into the small intestine via a duct; the  ductless endocrine portion functions in homeostasis, secreting the hormones insulin and  glucagon into the blood. Bile­ A mixture of substances that is produced in the liver and stored in the gallbladder; enables  formation of fat droplets in water as an aid in the digestion and absorption of fats. 1. Which of the following is/are not always required for cellular reproduction? A. Replication of genetic material B. Attachment of the spindle apparatus to the kinetochores C. Segregation of the genetic material D. Division of cytoplasm E. All are required for cell division 2. Which feature is unique to prokaryotic cell division? A. The production of two identical cells  B. Crossing over of homologous chromosomes C. The coupling of DNA replication and segregation D. The division of cytoplasm by the formation of a narrowing or constriction of the plasma  membrane E. All of the above are unique to prokaryotic cell division 3.  Cytokinesis during prokaryotic cell division most closely resembles cytokinesis in which  other organism? A. Plants B. Animals C. All Eukaryotic organisms D. None of the above 4. Most of the DNA is normally at what level of compaction during G ? 0 A. Solenoid (30­nm fiber) B. Radial loops C. Chromosomal D. Nucleosome E. No compaction 5. What stage accounts for most of the differences in the length of the cell cycle? A. G 1 B. G 0 C. S D. Mitosis E. Cytokinesis 6. Which of the following does not take place during interphase? A. DNA synthesis B. Centrosome migration to opposite ends of the cell C. Centrosome duplication D. The G 2M checkpoint E. The G 1S checkpoint 7. During which stage of mitosis do chromosomes migrate to opposite ends of the cell? A. Chromosomes do not migrate to opposite ends of the cell during mitosis B. Anaphase C. Metaphase D. Prometaphase E. Prophase 8. What is required for a cell to proceed beyond the G2/M checkpoint? A. Reception of growth factors and/or hormones B. Chromosomal attachment to the spindle microtubules C. Alignment of chromosomes at the metaphase plate D. Successful replication and DNA integrity E. A certain size and nutritional state of the cell 9. Following meiosis I, each daughter cell should inherit what arrangement of chromosomes? A. One homologue of each chromosome, each consisting of 2 sister chromatids B. Both homologues, each consisting of a single (former) chromatid C. One copy of each homologue, each consisting of a single (former) chromatid D. Either red or blue chromosomes, but not both E. A bewildering and incomprehensible array of chromosomes yet to be deciphered by some  future Nobel Prize winner 10. What are chiasmata? A. The place of kinetochore protein attachment to chromosomes B. The suppression of DNA replication between meiosis I and meiosis II C. The processes of homologous pairing during prophase I D. The site of crossing over E. The fusion of sister chromatid kinetochores during meiosis I  11. Prior to Gregor Mendel’s work, what was the predominant view of inheritance of traits? A. Only dominant traits were passed on to offspring B. Traits were fluid and blended together before being passed to offspring C. All traits were considered to be codominant D. Pleiotropy was the result of witchcraft E. Dominant traits were considered to be epistatic to recessive traits 12. In Mendelian patterns of inheritance, offspring usually inherit which allele from a parent? A. Inheritance of the dominant allele is most common B. Inheritance of the recessive allele is most common C. Inheritance of both alleles is commonly observed D. Inheritance of either allele is equally likely E. It depends on the sex of the offspring—males inherit both alleles from the male parent and  vice versa for females 13. In a Mendelian monohybrid cross of true breeding parents (AA x aa), in which generation of  offspring do we expect the recessive phenotype to first appear? A. P0 B. F1 C. F2 D. F3 E. The recessive trait never reappears because of incomplete dominance 14. In a Mendelian monohybrid cross of true breeding parents (AA x aa), what percentage of  offspring are expected to express the recessive phenotype in the generation that it first appears? A. 100% B. 75% C. 50% D. 25% E. 0% (the recessive trait never reappears) 15. In a dihybrid cross with normal completion of meiosis, which of the following gametes is/are impossible to produce from an individual with the genotype PpRr? A. PP B. Pp C. Pr D. A & C E. A & B 16. Following a P0 dihybrid cross (AABB x aabb) and an F1 hybrid cross (AaBb x AaBb) of  Mendelian traits, how many phenotypes, and what are the ratios expected in the F2 generation? A. 4, 9:3:3:1 B. 3, 1:2:1 C. 2, 3:1 D. 3, 9:3:4 E. 4, 1:1:1:1 17. What is the probability of the dominant phenotype in the offspring a Mendelian cross of  parents with the genotypes AaBbCC x aaBBcc? A. 0/64 B. 32/64 C. 16/64 D. 2/3 E. 4/64 18. According to patterns of Mendelian inheritance, what is the genotype of an individual with a  dominant phenotype if a test cross is performed and results in 50% of the offspring have the  recessive phenotype and 50% have the dominant phenotype? A. AA B. Aa C. aa D. The genotype cannot be determined with this information E. XX 19. In humans, males are the heterogametic sex and Duchenne Muscular Distrophy (DMD) is a  recessive sex­linked trait. If a man with DMD (X Y) marries a woman that is homozygyous  D D dominant (X X ), what percentage of their children will suffer from DMD, and what is the  expected genotypic ratio? A. 0% affected children, 1:1 genotypic ratio B. 50% affected children, 1:1 genotypic ratio C. 50% of male children affected, 0% of female children affected, 1:1:1:1 genotypic ratio D. 50% of male children affected, 50% of female children affected, 1:1:1:1 genotypic ratio E. 100% of male children affected, 0% of female children affected, 1:1 genotypic ratio 20. Considering the genetic data given below, what genetic phenomenon likely led to the  inheritance the brown body/vermillion eyes & black body/red eyes? brown body/red eyes (female parent) X black body/vermillion eyes (male parent) offspring types and number:   brown body/red eyes: 217   black body/vermillion eyes: 223   brown body/ vermillion eyes: 33   black body/red eyes: 27 A. Incomplete dominance B. Sex linkage C. Polygenetic inheritance D. Crossing over E. Epistasis 21. One particular feature of human pedigree analysis of dominant Mendelian traits is: A. Female carriers pass the trait are unaffected by the trait B. The trait appearing in every generation C. Males are show the trait more often than females D. Mating between close relatives produces affected offspring E. Heterozygous individuals are carriers but are unaffected with the trait 22. Which pattern of inheritance is characterized by a single gene affecting multiple phenotypes? A. Polygenic inheritance B. Pleiotropy C. Epistasis D. Sex linkage E. Codominance 23. Which of the following genotypes codes for a horse that is black all over? A­ EEaa B­ EEAA with champagne modifier C­ EeAa D­ EEAe 24. Black and blue cockatoos are crossed, and the offspring has both black and blue patches on  its body. What is the relationship between the alleles for feather color in this case? A­ pleiotropy B­ multiple alleles C­ incomplete dominance D­ codominance 25. A male tortoiseshell cat has to have the genotype XXY; why is this true? A­ only one color on the Y chromosome is expressed B­ all colors on the X chromosomes are expressed C­ both colors on the Y chromosome are expressed D­ heterozygotes are always bicolored 26. Which of the following is true about the F1 offspring from a true­breeding P0 cross? A­ all will have the same phenotype B­ only half will have the same phenotype C­ half will have the same genotype D­ 1/4 will be homozygous recessive 27. A polyploidy watermelon is... A­ 1N B­ 2N C­ 3N D­ anything greater than 2N 28. Coat color in horses exhibits... A­ polyploidy B­ epistasis C­ incomplete dominance D­ both b. and c. are correct 29. Type I diabetes means that... A­ the pancreas doesn't produce enough glycogen B­ the pancreas doesn't produce enough insulin C­ the liver doesn't convert glucose to glycogen D­ glucagon decreases blood glucose 30. Inhibition of GnRH would cause which of these? A­ decreased ability to produce breast milk B­ increase in insulin production C­ decreased production of sperm or eggs D­ low rate of growth Key 1.   B 2.   C 3.   B 4. A 5. B 6. B 7. B 8. D 9. A 10. D 11. B 12. D 13. C 14. D 15. C 16. A 17. B 18. B 19. A 20. D 21. B 22. B 23. A 24. D 25. B 26. A 27. D 28. D 29. B 30. C


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."

Janice Dongeun University of Washington

"I used the money I made selling my notes & study guides to pay for spring break in Olympia, Washington...which was Sweet!"

Jim McGreen Ohio University

"Knowing I can count on the Elite Notetaker in my class allows me to focus on what the professor is saying instead of just scribbling notes the whole time and falling behind."

Parker Thompson 500 Startups

"It's a great way for students to improve their educational experience and it seemed like a product that everybody wants, so all the people participating are winning."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.