New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

Study Guide for ANTH 2010 final

by: megan Notetaker

Study Guide for ANTH 2010 final anth 2010

Marketplace > Ohio University > ANTH > anth 2010 > Study Guide for ANTH 2010 final
megan Notetaker

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

40 multiple choice, 30 true/ false, answer provided
Anth 5 - Intro to Biological Anthropology
Dr. Sabrina Curran
Study Guide
50 ?




Popular in Anth 5 - Intro to Biological Anthropology

Popular in ANTH

This 8 page Study Guide was uploaded by megan Notetaker on Monday March 14, 2016. The Study Guide belongs to anth 2010 at Ohio University taught by Dr. Sabrina Curran in Spring 2016. Since its upload, it has received 92 views. For similar materials see Anth 5 - Intro to Biological Anthropology in ANTH at Ohio University.


Reviews for Study Guide for ANTH 2010 final


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 03/14/16
ANTH 2010 Study Guide for Final Multiple Choice 1. Which of the following 6 Cs describes the tendency for offspring to act in a  certain way?  a. Culture b. Cooperation c. Communication d. Competition 2. The early homo had a trait known as encephalization; this is describing their  what? a. Head position b. Large brain c. Small brain d. Cognitive ability   3. In the early homo had reduced sexual dimorphism leading to what? a. Increased diversity b. Traits began to overlap c. Mutation started d. Nothing changed 4. Which best describes the canine size of early Homo a. They had an increase in the amount of canines b. The size increased c. The size was reduced d. None of the above 5. Ardipithecus lived during which era? a. Pliocene b. Miocene  c. Eocene d. Paleocene 6. The sahelanthropus tchadensis is estimated to have lived how long ago? a. About 200 ka b. About 500 ka c. About 2 ma d. About 7 ma 7. What was the habitat of the sahelanthropus tchadensis like? a. A lot of forest area b. Grasslands c. Desert d. Both a & b 8. Orrorin tugenensis are proven to be bipedal because of which bone? a. Scapula b. Femur c. Humorous d. Iliac blades 9. Orrorin tugenesis are also proven to be arboreal because of which part of their  body? a. Cranium  b. Pelvis c. Arms d. Legs 10. Ardipithicus kaddaba lived roughly how many years ago? a. 3.8­3.2 ma b. 4.8­ 4.2 ma c. 5.8­ 5.2 ma d. 6.8­ 6.2 ma 11. Where did ardipithecus ramidus live? a. Eastern Africa b. Southern Africa c. Eastern Asia d. North America  12. Which of the following is a bipedal feature of ardipithicus ramidus a. Abducted hallux b. Pelvis c. Humeral torsion d. Both a & b 13. “Lucy” was what kind of primate? a. Ardipithicus kaddaba b. Orrorin tugenesis c. Homo rudolfensis d. Austrlopithecus afarensis 14. An endocast can reveal what? a. Brain capacity b. Foramen magnum position c. Intermembral index d. Bipedal locomotion 15. Which part of the Australopithecus differs greatly from humans? a. Spine b. Pelvis c. Ribcage d. Legs 16. Which of the following are traits of homo rudolfensis a. Robust manible b. Larger teeth c. Larger palate d. All of the above 17. Which combination are the two possible species of homo erectus? a. Homo ergaster/ homo rudolfensis b. Homo erectus/ homo ergaster c. Homo rudolfensis/ homo erectus d. Homo rodolfensis/ hominins 18. How does the cranium of homo ergaster differ from the cranium of homo erectus? a. Homo ergaster has a rounded cranium b. Homo ergaster has a longer cranium c. Homo ergaster has a larger cranium d. Homo ergaster has a robust cranium 19. Endurance running is a skill of which of the following? a. Homo neanderthalensis b. Homo habilis c. Homo rudolfensis d. Homo erectus  20. Which of the following is not a species of Paranthropus? a. Paranthropus aethiopicus  b. Paranthropus habilis c. Paranthropus Boisei  d. Paranthropus robustus 21. Which of the following theories claims the different human races evolved  individually? a. Recent African Origin (RAO) b. Allen’s Rule c. Multiple Evolution  (MRE) d. Bergman’s Rule 22. Which of the following intrinsic hypotheses of dispersal has NOT been proven false? a.  Increased meat consumption b. Large body size c. Large brain d. Tool use 23. Which of the following extrinsic hypotheses of dispersal has NOT been proven false? a.  Escape from disease b. Following predators c. Following prey d. Environmental influence 24. The diet of the Neanderthals consists of mostly what? a. Vegetation b. Meat c. Legumes  d. All of the above 25. At roughly what age did the m3 molars of Neanderthals erupt? a. 8 b. 10 c. 12 d. 14 26. Additionally, the eruption of this molar is            compared to humans. a. Earlier b. Later c. The same d. This is not present in humans 27. Which species is referred to as the “hobbit”? a. Homo neanderthalensis b. Homo floresiensis c. Homo erectus d. Homo sapiens  28. Homo floresiensis have small                     in comparison to other hominins at the time a. Feet b. Brain c. Arms d. Phalanges 29. The Island rule is described as what? a. Small animals continue to get smaller while large animals continue to get  bigger b. Small animals get larger while large animals get smaller c. Animals are able to maintain the same traits easily d. None of the above 30.  Where was the oldest specimen of Homo sapiens discovered? a. Indonesia b. Kenya c. Ethiopia d. Australia  31. Homo sapiens were the first to have what feature? a. Large brain b. Humeral torsion  c. Abducted hallux d. Chin 32. Which of the following is a location the Homo sapiens dispersed? a. Australia b. Europe c. Asia d. All of the above 33. What was the tool making technique used by Homo sapiens dispersed in Asia? a. Atlatl b. Pressure packing c. Cro­magnan d. Spears 34. What is the scientific method of using skeletal remains as a matter of identification? a. Physiology b. Pathology c. Archeology  d. Forensics 35. If you have shovel shaped incisors what do you have? a. An extra molar b. Larger than average sized teeth c. Bumpy teeth d. An overbite  36. Looking at group of people that have a certain trait could be considered what? a. Categorical information b. Forensics  c. Pathology  d. Both a & b 37. The portion of forensics that allows for “classification” is known as what? a. Discrimination distribution b. Demographics c. Archeology  d. Kinesiology 38. Discrimination distribution can help determine what? a. The race of the individual b. The age of the individual  c. The gender of the individual d. All of the above  39. Which of the following is a trait of the Ardipithicus ramidus? a. A posterior foramen magnum  b. Quadrupedal pelvis c. Small brain d. Extreme humeral torsion   40. How specifically does the pelvis of the Australopithecus differ from humans? a. Iliac blades are more flared b. Iliac blades are less flared c. Longer pelvis d. Shorter pelvis True/ False 1. The presence of an anterior Foramen Magnum is a huge indicator if bipeadlism  T  F  2. Ardipithecus locomotion was facultative bipad  T F 3. The Savanna hypothesis describes the origin of bipedality T  F 4. Both homo erectus and homo ergaster lived exclusively in Africa T F 5. Erectines have much less postorbital constriction than other species  T F 6. Homo ergaster have an “M” shaped brow ridge, whereas Homo erectus has a shelf­like brow ridge  T F 7. A distinct feature of homo neanderthalensis is their massive face T F 8.  With australopithecines gracile describes the species Paranthropus while robust  describes australopithicus  T F 9. Homo neanderthalensis did not have a chin T F 10. Sahelanthropus tchadensis had a massive supra­orbital torus T F 11. The hand of the Ardipithicus ramidus is very similar to a human’s  T F 12.  The mandible of Erectines is sloped T  F 13. Humans have more adapted arms than the Australopithecus T  F 14. There is no sign that Homo erectus used tools and fire T F 15. The climate began to dramatically change 1.8 million years ago T F 16. Homo neanderthalensis had a larger intermembral index than humans T F 17. There is some indication that Homo neanderthalensis purposely buried their dead T F 18. Homo floresiensis had very long feet despite their short femurs T F 19. 65­ 45 thousand years ago sea levels would have been 100 meters higher T F 20. There are very few forensic databases T F 21. Fingerprinting can offer the full genome  T F 22. The Hominini used the bent­knee walking method T F 23. The bones discovered of the Sahelanthropus tchadensis were in the skull T F 24. Ardipithecus lived roughly 200 ka T F 25. Ardipithicus ramidus has relatively thick enamel  T F 26. Ardipithicus were partially arboreal  T F 27. “Salem” as seen in the movie in class is a Australopithecus afarensis T F 28. The savannah hypothesis does not help us understand where the origin of tool use  came from T F 29. An external nose is a distinct feature of Erectines T F 30. Homo erectus was a facultative bipad T F Answer Key 1. A 2. B 3. B 4. C 5. A 6. D 7. D 8. B 9. C 10. C 11. A 12. D 13. D 14. A 15. B 16. D 17. B 18. A 19. B 20. B 21. C 22. A 23. D 24. B 25. D 26. A 27. B 28. B 29. B 30. C 31. D 32. D 33. B 34. D 35. C 36. D 37. A 38. D 39. C 40. A True/ False 1. T 2. T 3. F 4. F 5. T 6. T 7. T 8. F 9. T 10. T 11. F 12. T 13. F 14. F 15. T 16. F 17. T 18. T 19. F 20. F 21. F 22. T 23. T 24. F 25. F 26. T 27. T 28. F 29. T 30. F


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."

Kyle Maynard Purdue

"When you're taking detailed notes and trying to help everyone else out in the class, it really helps you learn and understand the I made $280 on my first study guide!"

Bentley McCaw University of Florida

"I was shooting for a perfect 4.0 GPA this semester. Having StudySoup as a study aid was critical to helping me achieve my goal...and I nailed it!"


"Their 'Elite Notetakers' are making over $1,200/month in sales by creating high quality content that helps their classmates in a time of need."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.