New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

Study Guide Exam 2

Star Star Star Star Star
4 reviews
by: Katie Rosen

Study Guide Exam 2 ECON 221

Katie Rosen

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

Principles of Economics: Microeconomics
Study Guide
50 ?




Star Star Star Star Star
2 reviews
Star Star Star Star Star
Shane O'Connell
Star Star Star Star Star
Drew Webster

Popular in Principles of Economics: Microeconomics

Popular in Economcs

This 10 page Study Guide was uploaded by Katie Rosen on Sunday November 1, 2015. The Study Guide belongs to ECON 221 at University of South Carolina taught by Jones in Summer 2015. Since its upload, it has received 288 views. For similar materials see Principles of Economics: Microeconomics in Economcs at University of South Carolina.


Reviews for Study Guide Exam 2

Star Star Star Star Star

-Shane O'Connell

Star Star Star Star Star

-Drew Webster

Star Star Star Star Star

its great

-Max LeMoine

Star Star Star Star Star

very helpful

-Michael Carson


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 11/01/15
Micro Economics 221 Exam 2 Study Guide   1.The figure to the right exhibits the market for vacation rentals in Charleston. The government  just implements a rent ceiling of $1,000 a month which makes the value of consumer surplus: a.$100,000 b. $230,000 c. $250,000 d. $420,000 2. The figure to the right exhibits the market for vacation rentals in Charleston. Due to a recently imposed rent ceiling of $1000 a month the value of deadweight loss is: a. $50,000 b. $60,000 c. $175,000 d. $225,000 3. The figure to the right represents the market for vacation rentals in Charleston. The  government recently imposed a rent ceiling of $1000 a month. If instead of a rent ceiling the  government imposed a price floor of $2,000 per month for rentals. What is the value of consumer surplus after the imposition of the price floor?  a. $6,000 b. $240,000 c. $30,000 d. $120,000 4. Considering the above questions and the same figure to the right, if instead of a rent ceiling the government imposed a price floor of $2,000 per month for rentals. What is the value of the  deadweight loss after the imposition of the price floor? a. $50,000 b. $125,000 c. $175,000 d. $260,000 5. The above table shows the supply and demand schedules for the labor market. What is the  equilibrium hourly wage (W*) and the equilibrium quantity of labor (Q*)? a. W*= $10.50; Q* = 590,000 b. W*= $11.50; Q* = 570,000 c. W*= $10.50; Q* = 1,200,000 d. W*= $9.50; Q* = 570,000 6. Considering the above table, if a minimum wage of $12.50 per hour is imposed what will the  quantity of labor supplied be? a. 590,000 b. 530,000 c. 630,000 d. 570,000 7. Considering the above table if a minimum wage of $9.50 an hour is imposed what will the  quantity of labor demanded be? a. 650,000 b. 590,000 c. 550,000 d. 610,000 8. If for a given percentage increase in price, quantity demanded falls by a proportionately  smaller percentage, then demand is  a. relatively elastic b. perfectly elastic c. unit­elastic d. relatively inelastic  9. If a 20 percent increase in price of golf balls led to a 27 percent decrease in quantity demanded then the demand for golf balls is a. relatively inelastic b. relatively elastic c. unit­elastic d. percently elastic  10. The price elasticity of demand for beef is estimated to be .6 (absolute value). This means that a 20 percent increase in the price of beef, holding everything else constant, will cause the  quantity of beef demanded to a. decrease by 12 percent b. decrease by 26 percent c. decrease by 32 percent d. decrease by 60 percent  11. The actual division of the burden of a tax between buyers and sellers in a market is called a. tax bearer b. tax liability c. tax parity d. tax incidence  12. This graph shows the market for peanut butter, which is a market that the government intends to impose a unit tax for. What is the size of the unit tax? a. $2 b. $7 c. $5 d. $25 13. (Look at above graph) How much of the tax is paid by buyers? a. $5 b. $13 c. $12 d. $8 14. (Look at above graph) What is the price buyers pay after the tax? a. $25 b. $27 c. $26 d. $29 15. (Look at above graph) For each unit sold, the price sellers receive after the tax (net of tax) is a. $22 b. $30 c. $20 d. $32 16. (Look at above graph) How much of the tax is paid by producers? a. $5 b. $7 c. $9 d. $2 17. (Look at above graph) As a result of the tax, is there a loss in consumer surplus? a. No­ the producer pays the tax b. No­ consumers are charged a lower price to cover their tax burden  c. Yes­ consumers paying a price above the economically efficient price d. No­ the market reaches a new equilibrium  18. If an excise tax of one dollar is imposed on every bag of chips sold and sellers are  responsible for paying this tax, how would the imposition of the tax be illustrated in a graph? a. the supply curve for bags of chips would shift to the left by $1 b. the supply curve for bags of chips would shift to the right by $1 c. the supply curve would not change d. the supply curve would shift by $1.50  19. Dose the incident of a tax depend on whether the government collects the tax from the buyer  or seller? a. yes b. no 20. If the demand curve for a certain product is vertical, does a tax increase on the product get  paid for entirely by the consumer? a. yes b. no 21. Which of these is not an externality? a. Elizabeth, who has a nut allergy, has an allergic reaction from the peanut oil in a  chick fila sandwich?  b. Samantha has the flu and can’t rest because there is a loud party at the house  across the street c. Bill is in the hospital because he fell and broke his leg in the movie theater d. Bob has asthma due to fumes emitted by a near­by paper mill  22. If the production of cars causes a negative externality how will this impact the production  levels for car factories if negative externalities are present? (based on market forces only) a. It will produce the good above the socially efficient level b. it will produce the good below the socially efficient level c. it will produce the save level regardless of externalities d. if the externalities are negative they do not affect production levels  23. (Refer to above graph) What is the efficient output level? a. Qd b. Qb c. Qa d. Qb­Qd 24. (Refer to above graph) The size of marginal external costs can be determined by a. the supply curve S2 b. the supply curve S1 c. S2­S1 at each output level d. S2+S1 at each output level 25. (Refer to above graph) What is the marginal benefit of the last unit produced? a. $Pf b. $Pb c. $Pc d. $Pa 26. competitive markets are efficient a. true b. false 27. If a market is in equilibrium, it is efficient a. true b. false 28. Sometime there is a trade­off between equity and efficiency a. true b. false 29. Can the government intervene in a competitive market by restricting prices and quantities? a. yes b. no 30. What is the federal minimum wage? a. 6.25 b. 7.15 c. 7.50 d. 7.25 31. How many states have a higher minimum wage? a. 20 b. 21 c. 33 d. 18 32. Which state has the highest minimum wage at 9.32? a. Connecticut b. New Hampshire c. Washington d. Texas  33. Obama recently raised minimum wage to: a. 10.10 b. 10.25 c. 9.30 d. 8.50 34. When the government implements a maximum price for a good it is called  a. a price floor b. a price ceiling c. minimum wage d. monetary regulations  35. When a price ceiling is less than the previous price of a good a _____ will occur a. shortage b. surplus  36. Deadweight loss is defined as a. the opportunities gained when a price ceiling is imposed b. the opportunities gained when a price floor is imposed c. the opportunities missed due to high taxes d. missed opportunities for transactions that people would like to make  37. Price floors generate a a. shortage b. surplus 38. this measures how responsive buyers are to changes in prices: a. elasticity of supply b. inelastic responsiveness c. elasticity of demand d. inelasticity of demand  39. The formula for elasticity of demand is: a. % change in Qd/ % change in P b. % change in P/ % change in Qd c. % change in Qs/ % change in P d. % change in Qs/ % change in Qd 40. If the result of this formula is less than 1% it is________ and if it is more than 1% it is _____ a. relatively responsive demand; relatively unresponsive demand b. relatively unresponsive demand; relatively responsive demand 41. Taxes on the purchase or sale of a good that raise the price of a particular good by some  specified amount are a. precise taxes b. good taxes c. excise taxes d. exact taxes  42. What determine who bears the burden of a tax? a. economic incidence b. statutory incidence 43. Activity that impacts individuals not directly involved in transactions are a. taxes b. purchases c. externalities d. price floors  ANSWERS: 1.B 2.A 3.C 4.A 5.A 6.C 7.D 8.D 9.B 10.A 11.D 12.B 13.A 14.B 15.C 16.D 17.C 18.A 19.B 20.A 21.C 22.A 23.C 24.C 25.B 26. A 27.B 28.A 29.A 30.D 31.B 32.C 33.A 34.B 35.A 36.D 37.B 38.C 39.A 40.B 41.C 42.A 43.C Source for all graphs and tables: MyEconLab homeworkId=328298549&questionId=1&flushed=true&cId=3458378&review=yes&back= %2fStudent%2fresults.aspx%3fmode%3dAllResults


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."

Jennifer McGill UCSF Med School

"Selling my MCAT study guides and notes has been a great source of side revenue while I'm in school. Some months I'm making over $500! Plus, it makes me happy knowing that I'm helping future med students with their MCAT."

Bentley McCaw University of Florida

"I was shooting for a perfect 4.0 GPA this semester. Having StudySoup as a study aid was critical to helping me achieve my goal...and I nailed it!"

Parker Thompson 500 Startups

"It's a great way for students to improve their educational experience and it seemed like a product that everybody wants, so all the people participating are winning."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.