New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

elements of econs

by: emma Notetaker

elements of econs econ 151

emma Notetaker
GPA 4.0

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

elements of econs made simple
opoku afriyie
Study Guide
50 ?




Popular in elements

Popular in Economcs

This 12 page Study Guide was uploaded by emma Notetaker on Tuesday November 3, 2015. The Study Guide belongs to econ 151 at Arizona State University taught by opoku afriyie in Fall 2015. Since its upload, it has received 98 views. For similar materials see elements in Economcs at Arizona State University.


Reviews for elements of econs


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 11/03/15
182 Test Bank for International Economics, 9e CHAPTER 11 THE BALANCE OF PAYMENTS MULTIPLE­CHOICE QUESTIONS 1. On the balance­of­payments statements, merchandise imports are classified in the: a. Current account b. Capital account c. Unilateral transfer account d. Official settlements account 2. The balance of international indebtedness is a record of a country’s international: a. Investment position over a period of time b. Investment position at a fixed point in time c. Trade position over a period of time d. Trade position at a fixed point in time 3. Which balance­of­payments item does not directly enter into the calculation of the U.S. gross domestic  product? a. Merchandise imports b. Shipping and transportation receipts c. Direct foreign investment d. Service exports 4. Which of the following is considered a capital inflow? a. A sale of U.S. financial assets to a foreign buyer b. A loan from a U.S. bank to a foreign borrower c. A purchase of foreign financial assets by a U.S. buyer d. A U.S. citizen’s repayment of a loan from a foreign bank 5. Which of the following would call for inpayments to the United States? a. American imports of German steel b. Gold flowing out of the United States c. American unilateral transfers to less­developed countries d. American firms selling insurance to British shipping companies 183 Test Bank for International Economics, 9e 6. In a country’s balance of payments, which of the following transactions are debits? a. Domestic bank balances owned by foreigners are decreased b. Foreign bank balances owned by domestic residents are decreased c. Assets owned by domestic residents are sold to nonresidents d. Securities are sold by domestic residents to nonresidents 7. Which of the following is classified as a credit in the U.S. balance of payments? a. U.S. exports b. U.S. gifts to other countries c. A flow of gold out of the U.S. d. Foreign loans made by U.S. companies Table 11.1 gives hypothetical figures for U.S. International Transactions. On the basis of this information, answer Questions 8 and 9. Table 11.1. U.S. International Transactions Amount Transaction (billions of dollars) Merchandise imports 110 Military transactions, net –5 Remittances, pensions, transfers –20 U.S. private assets abroad –50 Merchandise exports 115 Investment income, net 15 U.S. government grants (excluding military) –5 Foreign private assets in the U.S. 25 Compensation of employees –5 Allocation of SDRs 5 Travel and transportation receipts, net 20 8. Based on the information provided in Table 11.1, the goods and services balance equals: a. $5 billion b. $15 billion c. $20 billion d. $25 billion 9. Based on the information provided in Table 11.1, the current account balance equals: a. –$5 billion b. –$10 billion c. –$15 billion d. –$20 billion Chapter 11: The Balance of Payments 184 10. Unlike the balance of payments, the balance of international indebtedness indicates the international: a. Investment position of a country at a given moment in time b. Investment position of a country over a one­year period c. Trade position of a country at a given moment in time d. Trade position of a country over a one­year period 11. Which of the following indicates the international investment position of a country at a given moment in  time? a. The balance of payments b. The capital account of the balance of payments c. The current account of the balance of payments d. The balance of international indebtedness 12. Concerning the U.S. balance of payments, which account is defined in essentially the same way as the net  export of goods and services, which comprises part of the country’s gross domestic product? a. Merchandise trade account b. Goods and services account c. Current account d. Capital account 13. If an American receives dividends from the shares of stock she or he owns in Toyota, Inc., a Japanese firm,  the transaction would be recorded on the U.S. balance of payments as a: a. Capital account debit b. Capital account credit c. Current account debit d. Current account credit 14. If the United States government sells military hardware to Saudi Arabia, the transaction would be recorded  on the U.S. balance of payments as a: a. Current account debit b. Current account credit c. Capital account debit d. Capital account credit 15. The U.S. balance of trade is determined by: a. Exchange rates b. Growth of economies overseas c. Relative prices in world markets d. All of the above 16. U.S. military aid granted to foreign countries is entered in the: a. Merchandise trade account b. Capital account c. Current account d. Official settlements account 185 Test Bank for International Economics, 9e 17. If the U.S. faces a balance­of­payments deficit on the current account, it must run a surplus on: a. The official settlements account b. The capital account c. Either the official settlements account or the capital account d. Both the official settlements account and the capital account 18. The current account of the U.S. balance of payments does not include: a. Investment income b. Merchandise exports and imports c. The sale of securities to foreigners d. Unilateral transfers 19. The U.S. has a balance of trade deficit when its: a. Merchandise exports exceed its merchandise imports b. Merchandise imports exceed its merchandise exports c. Goods and services exports exceed its goods and services imports d. Goods and services imports exceed its goods and services exports 20. The value to American residents of income earned from overseas investments shows up in which account  in the U.S. balance of payments? a. Current account b. Trade account c. Unilateral transfers account d. Capital account Using the data of Table 11.2, answer Question 21. Table 11.2. International Investment Position of the United States U.S. assets abroad U.S. government assets $800 billion U.S. private assets $200 billion Foreign assets in the U.S. Foreign official assets $600 billion Foreign private assets $300 billion 21. Consider Table 11.2. The U.S. balance of international indebtedness suggests that the United States is a net: a. Debtor b. Creditor c. Spender d. Exporter Chapter 11: The Balance of Payments 186 22. For the first time since World War I, in 1985 the United States became a net international: a. Exporter b. Importer c. Debtor d. Creditor 23. A country that is a net international debtor initially experiences: a. An augmented savings pool available to finance domestic spending b. A higher interest rate, which leads to lower domestic investment c. A loss of funds to trading partners overseas d. A decrease in its services exports to other countries 24. Credit (+) items in the balance of payments correspond to anything that: a. Involves receipts from foreigners b. Involves payments to foreigners c. Decreases the domestic money supply d. Increases the demand for foreign exchange 25. Debt (–) items in the balance of payments correspond to anything that: a. Involves receipts from foreigners b. Involves payments to foreigners c. Increases the domestic money supply d. Decreases the demand for foreign exchange 26. When all of the debit or credit items in the balance of payments are combined: a. Merchandise imports equal merchandise exports b. Capital imports equal capital exports c. Services exports equal services imports d. The total surplus or deficit equals zero 27. In the balance of payments, the statistical discrepancy is used to: a. Ensure that the sum of all debits matches the sum of all credits b. Ensure that trade imports equal the value of trade exports c. Obtain an accurate account of a balance­of­payments deficit d. Obtain an accurate account of a balance­of­payments surplus 28. All of the following are credit items in the balance of payments, except: a. Investment inflows b. Merchandise exports c. Payments for American services to foreigners d. Private gifts to foreign residents 29. All of the following are debit items in the balance of payments, except: a. Capital outflows b. Merchandise exports c. Private gifts to foreigners d. Foreign aid granted to other nations 187 Test Bank for International Economics, 9e 30. The role of __________ is to direct one nation’s savings into another nation’s investments. a. Merchandise trade flows b. Services flows c. Current account flows d. Capital flows 31. When a country realizes a deficit on its current account: a. Its net foreign investment position becomes positive b. It becomes a net demander of funds from other countries c. It realizes an excess of imports over exports on goods and services d. It becomes a net supplier of funds to other countries 32. Reducing a current account deficit requires a country to: a. Increase private saving relative to investment b. Increase private consumption relative to saving c. Increase private investment relative to consumption d. Increase private investment relative to saving 33. Reducing a current account deficit requires a country to: a. Increase the government’s deficit and increase private investment relative to saving b. Increase the government’s deficit and decrease private investment relative to saving c. Decrease the government’s deficit increase private investment relative to saving d. Decrease the government’s deficit and decrease private investment relative to saving 34. Reducing a current account surplus requires a country to: a. Increase the government’s deficit and increase private investment relative to saving b. Increase the government’s deficit and decrease private investment relative to saving c. Decrease the government’s deficit and increase private investment relative to saving d. Decrease the government’s deficit and decrease private investment relative to saving 35. Concerning a country’s business cycle, rapid growth of production and employment is commonly  associated with: a. Large or growing trade deficits and current account deficits b. Large or growing trade deficits and current account surpluses c. Small or shrinking trade deficits and current account deficits d. Small or shrinking trade deficits and current account surpluses 36. The burden of a current account deficit would be the least if a nation uses what it borrows to finance: a. Unemployment compensation benefits b. Social Security benefits c. Expenditures on food and recreation d. Investment on plant and equipment Chapter 11: The Balance of Payments 188 37. Concerning a country’s business cycle, __________ is commonly associated with large or growing current  account deficits: a. Rapid growth rates of production and employment b. Slow growth rates of production and employment c. Falling interest rates on government securities d. Falling interest rates on corporate securities 38. According to researchers at the Federal Reserve, the loss of jobs associated with a deficit in the current  account tends to be: a. Offset by the increase of jobs associated with a surplus in the capital account b. Reinforced by the decrease of jobs associated with a surplus in the capital account c. A threat to the level of employment for the economy as a whole d. Of no long­run economic consequence for workers who lose their jobs TRUE­FALSE QUESTIONS Table 11.3 shows hypothetical transactions, in billions of U.S. dollars, that took place during a year. Answer the  next seven questions on the basis of this information. Table 11.3. International Transactions of the United States Amount Transaction (billions of dollars) Allocation of SDRs 10 Changes in U.S. assets abroad 100 Statistical discrepancy –15 Merchandise imports –400 Payments on foreign assets in U.S. –20 Remittances, pensions, transfers –60 Travel and transportation receipts, net 30 Military transactions, net –10 Investment income, net 100 Merchandise exports 350 U.S. government grants (excluding military) –20 Changes in foreign assets in the U.S. 190 Other services, net 80 Receipts on U.S. investments abroad 30 Compensation of employees –10 T F 1. Consider Table 11.3. The merchandise­trade balance registered a deficit of $50 billion. T F 2. Consider Table 11.3. The services balance registered a surplus of $100 billion. 189 Test Bank for International Economics, 9e T F 3. Consider Table 11.3. The goods­and­services balance registered a surplus of $50 billion. T F 4. Consider Table 11.3. The unilateral­transfers balance registered a deficit of $40 billion. T F 5. Consider Table 11.3. The current­account balance registered a surplus of $30 billion. T F 6. Consider Table 11.3. The “net exports” component of the U.S. gross domestic product  registered $–110 billion. T F 7. Consider Table 11.3. The payments data suggest that the United States was a “net demander”  of $30 billion from the rest of the world. T F 8. The balance of payments refers to the stock of trade and investment transactions that exists at a  particular point in time. T F 9. Referring to the balance­of­payments statement, an international transaction refers to the  exchange of goods, services, and assets between residents of one country and those abroad. T F 10. The balance of payments includes international transactions of households and businesses, but  not government. T F 11. Because the balance of payments utilizes double­entry accounting, merchandise exports will  always be in balance with merchandise imports. T F 12. On the U.S. balance­of­payments statement, the following transactions are credits, leading to  the receipt of dollars from foreigners: merchandise exports, transportation receipts, income  received from investments abroad, and investments in the United States by foreign residents. T F 13. On the U.S. balance of payments, the following transactions are debits, leading to payments to  foreigners: merchandise imports, travel expenditures, gifts to foreign residents, and overseas  investments by U.S. residents. T F 14. The “goods and services” account of the balance of payments shows the monetary value of  international flows associated with transactions in goods, services, and unilateral transfers. T F 15. An increase in import restrictions by the U.S. government tends to promote a merchandise­ trade surplus. T F 16. Services transactions on Canada’s balance­of­payments statement would include Canadian  ships transporting lumber to Japan, foreign tourists spending money in Canada, and Canadian  engineers designing bridges in China. T F 17. On the balance­of­payments statement, dividend and interest income are classified as capital­ account transactions. T F 18. A surplus on Germany’s goods­and­services balance indicates that Germany has sold more  goods and services to foreigners than it has bought from them over a one­year period. Chapter 11: The Balance of Payments 190 T F 19. The merchandise­trade account on the balance­of­payments statement is defined the same way  as “net exports” which constitutes part of the nation’s gross domestic product. T F 20. A positive balance on the goods­and­services account of the balance of payments indicates an  excess of exports over imports which must be added to the nation’s gross domestic product. T F 21. For the United States, merchandise trade has generally constituted the largest portion of its  goods­and­services account. T F 22. Unilateral transfers refer to two­sided transactions, reflecting the movement of goods and  services in one direction with corresponding payments in the other direction. T F 23. Unilateral transfers consist of private­sector transfers, such as church contributions to alleviate  starvation in Africa, as well as governmental transfers, such as foreign aid. T F 24. Current­account transactions include direct foreign investment, purchases of foreign  government securities, and commercial bank loans made abroad. T F 25. On the U.S. balance­of­payments statement, a capital inflow would occur if a Swiss resident  purchases the securities of the U.S. government. T F 26. If Toyota Inc. of Japan builds an automobile assembly plant in the United States, the Japanese  capital account would register an outflow. T F 27. If Bank of America receives repayment for a loan it made to a Mexican firm, the U.S. capital  account would register an inflow. T F 28. On the balance­of­payments statement, a capital inflow can be likened to the import of goods  and services. T F 29. The capital account of the balance of payments includes private­sector transactions as well as  official­settlements transactions of the home country’s central bank. T F 30. If the current account of the balance of payments registers a deficit, the capital account  registers a surplus, and vice versa. T F 31. Concerning the balance of payments, a current­account surplus means an excess of exports  over imports of goods, services, investment income, and unilateral transfers. T F 32. If a country realizes a current­account deficit in its balance of payments, it becomes a net  supplier of funds to the rest of the world. T F 33. Concerning the balance of payments, a current­account deficit results in a worsening of a  country’s net foreign investment position. T F 34. In the balance­of­payments statement, statistical discrepancy is treated as part of the  merchandise trade account because merchandise transactions are generally the most frequent  source of error. 191 Test Bank for International Economics, 9e T F 35. Because a large number of international transactions fail to get recorded, statisticians insert a  residual, known as statistical discrepancy, to ensure that total debits equal total credits. T F 36. Concerning the balance of payments, the goods­and­services balance is commonly referred to  as the “trade balance” by the news media. T F 37. Since the 1970s, the merchandise trade account of the U.S. balance of payments has registered  deficit. T F 38. Although the United States has realized merchandise trade deficits since the early 1970s, its  goods­and­services balance has always registered surplus. T F 39. In the past two decades, the U.S. services balance has generally registered surplus. T F 40. The U.S. unilateral­transfers balance has consistently registered surplus in the past two  decades. T F 41. Because the balance of payments is a record of the economic transactions of a country over a  period of time, it is a “flow” concept. T F 42. The United States would be a “net creditor” if the value of U.S. assets abroad exceeded the  value of foreign assets in the United States. T F 43. If a country consistently realizes a current­account surplus in its balance of payments, it likely  will become a “net debtor” in its balance of international indebtedness. T F 44. By the mid­1980s, the United States had evolved from the status of a net­creditor nation to a  net­debtor nation in its balance of international indebtedness. T F 45. The net­debtor status, that the United States achieved in its balance of international  indebtedness by the mid­1980s, reflected the continuous current­account surplus that the  United States attained in its balance of payments during the 1970s. T F 46. Although a net­debtor country may initially benefit from an inflow of savings from abroad,  over the long run continued borrowing results in growing dividend payments to foreigners and  a drain on the debtor country’s economic resources. T F 47. The official reserve assets of the United States consist of holdings of gold and foreign corporate securities. T F 48. That U.S. importers purchase bananas from Brazil constitutes a debit transaction on the U.S.  balance of payments. T F 49. That German investors collect interest income on their holdings of U.S. Treasury bills  constitutes a credit transaction on the U.S. balance of payments. T F 50. That U.S. charities donate funds to combat starvation in Africa constitutes a debit transaction  on the U.S. balance of payments. Chapter 11: The Balance of Payments 192 T F 51. To reduce a current account deficit, a country should either decrease the budget deficit of its  government or reduce investment spending relative to saving. T F 52. Most economists belief that in the 1980s, a massive outflow of capital caused a current account  deficit for the United States. T F 53. A current account deficit for the United States necessarily reduces the standard of living for  American households. T F 54. Rapid growth of production and employment is commonly associated with large or growing  trade surpluses and current account surpluses. T F 55. Often, countries realizing rapid economic growth rates possess long­run current account  deficits. T F 56. For the United States, a consequence of its current account deficit is a growing foreign  ownership of the capital stock of the United States and a rising fraction of U.S. income that  must be diverted abroad in the form of interest and dividends to foreigners. T F 57. Most economists contend that any reduction in the current account deficit is better achieved  through increased national saving than through reduced domestic investment. 193 Test Bank for International Economics, 9e ANSWERS Answers to Multiple­Choice Questions 1. a 9. c 17. c 25. b 33. d 2. b 10. a 18. c 26. d 34. a 3. c 11. d 19. b 27. a 35. a 4. a 12. b 20. a 28. d 36. d 5. d 13. d 21. b 29. b 37. a 6. a 14. b 22. c 30. d 38. a 7. a 15. d 23. a 31. b 8. c 16. c 24. a 32. a Answers to True­False Questions 1. T 13. T 25. T 37. T 49. F 2. T 14. F 26. T 38. F 50. T 3. T 15. T 27. T 39. T 51. T 4. F 16. T 28. F 40. F 52. F 5. F 17. F 29. T 41. T 53. F 6. F 18. T 30. T 42. T 54. F 7. F 19. F 31. T 43. F 55. T 8. F 20. T 32. F 44. T 56. T 9. T 21. T 33. T 45. F 57. T 10. F 22. F 34. F 46. T 11. F 23. T 35. T 47. F 12. T 24. F 36. T 48. T


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Jim McGreen Ohio University

"Knowing I can count on the Elite Notetaker in my class allows me to focus on what the professor is saying instead of just scribbling notes the whole time and falling behind."

Amaris Trozzo George Washington University

"I made $350 in just two days after posting my first study guide."

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."


"Their 'Elite Notetakers' are making over $1,200/month in sales by creating high quality content that helps their classmates in a time of need."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.