New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

Study Guide for exam 3 pt 1

by: Mackenzie Shapiro

Study Guide for exam 3 pt 1 STAT 110 - 002

Mackenzie Shapiro
GPA 3.8

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

Questions taken from past tests and directly from notes!!
Introduction to Statistical Reasoning
Gail Ward-Besser (P)
Study Guide
50 ?




Popular in Introduction to Statistical Reasoning

Popular in Statistics

This 4 page Study Guide was uploaded by Mackenzie Shapiro on Wednesday November 18, 2015. The Study Guide belongs to STAT 110 - 002 at University of South Carolina taught by Gail Ward-Besser (P) in Fall 2015. Since its upload, it has received 231 views. For similar materials see Introduction to Statistical Reasoning in Statistics at University of South Carolina.


Reviews for Study Guide for exam 3 pt 1


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 11/18/15
Stat Test 3 Study Guide 1. The probability of a random outcome is a. Unpredictable b. ½ c. the proportion of times the outcome would happen in a large number of repetitions 2. If you assign the probability of 1/6 for rolling a 2 because the die is fair, what type of probability are you using? a. Empirical probability b. Theoretical c. Personal probability d. Random 3. A probability of 1 can be interpreted to mean a. The event has a 0.01% chance of happening b. The event has a 1% chance of happening c. The event has a 100% chance of happening 4. Getting a 2 on the first roll and a 2 on the second roll of a die are considered _____ events? a. Disjoint b. Independent c. Codependent 5. Two events are independent if a. they share outcomes in common (have an intersection) b. They share no outcomes in common (no intersection) c. The occurrence of one event does not affect the occurrence of the other event d. They are in different sample spaces 6. Suppose the odds for getting a speeding ticket are 1. Find the probability of getting a speeding ticket. a. 1 b. ½ c. 2 d. 0 7. One might use stimulation to compute a probability when a. We do not know the probability model b. The events are complete c. We do not have random digits d. There is a lot of time for computations 8. The Central Limit theorem says that for a random sample, the sample mean will a. Be normally distributed b. Be normally distributed with a large enough sample size c. Be equal to the population mean d. It is not a distribution 9. What is true about the sampling distribution of the sample proportion? a. It is skewed b. Nothing is known about it c. It has a normal distribution d. It is not a distribution 10. the sampling distribution of a statistic a. describes the confidence interval b. is contained in the confidence interval c. describes the possible values of a statistic and how often it takes those values d. all of the above 11. A 95% confidence interval says that a. the statistic will be contained in the interval 95% of the time b. the parameter will be within 95% of the statistic c. neither of the above d. both A and B A random sample of US adults were asked if a car is a necessity to life. The resulting 95% confidence interval for the proportion who thinks a car is a necessity is (0.83, 0.89). 12. Choose the correct interpretation a. We are 95% confident that between 83 and 89% of US adults in the sample think having a car is a necessity b. We are 95% certain that between 83 and 89% of US adults think having a car is a necessity c. We are 95% confident that between 83 and 89% of all US adults think having a car is a necessity 13. Using a bigger confidence level will result in the confidence interval being a. the same width b. wider c. narrower d. not enough info to say Researchers studied the effect of sunlight on multiple sclerosis (MS). They exposed rats to a protein which resulted in MS symptoms and then allowed one group exposure to sunlight and the other group no sunlight. It was believed that exposure to sunlight would reduce MS symptoms. 14. Find the Ho, the null hypothesis a. MS symptoms are the same for sun and no sun groups b. MS symptoms more prevalent for sun groups c. MS symptoms less prevalent for sun group d. MS symptoms different for sun and no sun groups 15. The the Ha, the alternative hypothesis a. MS symptoms the same for sun and no sun groups b. MS symptoms more prevalent for sun groups c. MS symptoms less prevalent for sun group d. MS symptoms different for sun and no sun groups 16. 25 Their statistical test returned a P-value of 0.001. Interpret this P-value a. There is a 0.1% reduction in MS symptoms when exposed to sunlight b. There is a 0.1% chance MS symptoms are the same whether exposed to sun or not c. There is a 0.1% chance of seeing this much reduction in MS symptoms if sunlight really does reduce MS symptoms d. There is a 0.1% chance of seeing this much reduction in MS symptoms if MS symptoms are the same for sun and no sun exposure Answer Key: 1. C 2. B 3. C 4. B 5. C 6. B 7. B 8. B 9. C 10. C 11. C 12. C 13. B 14. A 15. C 16. D


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."

Amaris Trozzo George Washington University

"I made $350 in just two days after posting my first study guide."

Bentley McCaw University of Florida

"I was shooting for a perfect 4.0 GPA this semester. Having StudySoup as a study aid was critical to helping me achieve my goal...and I nailed it!"

Parker Thompson 500 Startups

"It's a great way for students to improve their educational experience and it seemed like a product that everybody wants, so all the people participating are winning."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.