New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

World History 1020, Exam 3 Study Guide

by: Liv Taylor

World History 1020, Exam 3 Study Guide HIST 1020 - 004

Marketplace > Auburn University > History > HIST 1020 - 004 > World History 1020 Exam 3 Study Guide
Liv Taylor
GPA 4.0

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

This is a generally outlined study guide for our third exam.
World History II
David C. Carter
Study Guide
World History
50 ?




Popular in World History II

Popular in History

This 12 page Study Guide was uploaded by Liv Taylor on Monday April 4, 2016. The Study Guide belongs to HIST 1020 - 004 at Auburn University taught by David C. Carter in Winter 2016. Since its upload, it has received 303 views. For similar materials see World History II in History at Auburn University.


Reviews for World History 1020, Exam 3 Study Guide


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 04/04/16
Exam  3  Study  Guide   Dr.  David  Carter   World  History  II   ***  Make  sure  to  read  the  book  and  go  over  Carter’s  study  guide  and  PowerPoints   in  addition  to  my  guide  and  notes!  If  you  have  any  questions,  feel  free  to  contact  me.   I  want  every  to  do  as  well  as  possible!  ***   1. Who’s  rule  did  the  Indian  people  revolt  against  during  the  Rebellion  of  1857?   A. The  French   B. The  Indian  government   C. The  East  India  Trading  Company   D. The  Spanish     2. What  did  the  East  India  Company  do  while  in  control  of  India?   A. Annexed  more  land   B. Stripped  native  aristocrats  of  their  privileges   C. Began  collecting  taxes  directly  from  the  people   D. Transferred  judicial  matter  away  from  native  elites   E. All  of  the  above     3. The  annexation  of  what  province  violated  the  treaty  between  India  and  the   Company   A. Awadhi   B. New  Delhi   C. Taiwan   D. Madagascar     4. How  did  the  Company  try  to  make  India  a  colonial-­‐capitalist  economy?   A. Expand  outside  trade   B. Expand  railroads,  telegraph  lines  and  postal  networks   C. Strengthen  the  military     D. All  of  the  above     5. Where  did  the  Revolt  of  1857  begin?   A. The  military  barracks  in  Meerat   B. The  Indian  capital   C. Aboard  the  ships  of  the  East  India  Company   D. In  Great  Britain     6. Who  did  the  sepoys  reassert  the  authority  of?   A. The  East  India  Company   B. The  Mughal  emperor   C. The  Indian  peasants   D. The  British  Crown   7. What  did  the  Rebellion  of  1857  join  together  but  did  not  challenge  the   hierarchy  of?   A. Muslims  and  Hindus   B. Peasants  and  elites   C. The  British  and  the  Indian  people   D. Both  A  &  B   E. All  of  the  above     8. What  was  the  common  denominator  that  brought  these  people  together?   A. British  blood   B. Common  upbringings   C. Oppression   D. Common  religious  views     9. How  was  the  one-­‐year  Rebellion  crushed?   A. They  made  a  peaceful  treaty   B. Executions  and  exiles  of  Mughal  representatives   C. The  British  gained  Indian  support   D. The  sepoys  gave  up     10.Why  did  the  Rebellion  of  1857  fail?   A. They  didn’t  have  a  unified,  nation  vision  for  the  future   B. Caste  division   C. Religious  division   D. The  Indian  elites  joined  the  Company     11.Who  was  given  control  over  India?   A. Indian  elites   B. The  French   C. The  United  States   D. The  British  Crown     12.What  ruler  declared  religious  toleration?   A. Queen  Elizabeth   B. King  Henry   C. Queen  Victoria   D. King  Edward     13.Describe  nationalism     _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________     14.What  did  the  Germans  refer  to  their  colonies  as?   A. Mitteleuropa   B. Mittelafrika   C. Mittelasia   D. Mittelamerica     15.Who  was  Alfred  Thayer  Mahan?   A. American  Admiral   B. Influenced  world  leaders’  opinion  of  how  important  naval  power  was   C. Wrote  The  Influence  of  Sea  Power  Upon  History       D. All  of  the  above     16.Describe  the  Boxer  Rebellion   _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________     17.What  is  Jingoism?   A. Communism   B. Jainism   C. Aggressive  nationalism   D. Foundation  of  British  nationalism   E. Both  C  &  D     18.What  is  the  outcome  of  the  Russo-­‐Japanese  War   A. The  Japanese  lose  miserably   B. Russia  and  Japan  turn  into  allies   C. Russia  continues  their  expansion     D. The  Russians  lose  miserably     19.The  Berlin  Conference  is  closely  associated  with  what?   A. Africa’s  “blank  spaces”   B. The  “scramble  for  Africa”   C. The  Crimean  Wars   D. The  assassination  of  Archduke  Franz  Ferdinand     20.What  was  the  Dreyfus  Affair?   A. An  argument  between  two  French  admirals   B. A  violent  battle  over  imperialism   C. A  French  officer  who  was  accused  of  selling  military  secrets  to  the   Germans   D.      None  of  the  above     21.What  idea  did  Pan-­‐Slavism  challenge?   A. That  nationalism  can  never  extend  beyond  the  state   B. The  Ottoman  Empire   C. The  Russian  government     D. The  Balkan  Wars       22.Who  were  the  Boers?   A. Native  Africans   B. Remnants  of  the  Dutch  East  India  Trading  Company   C. Remnants  of  the  East  India  Trading  Company   D. Russian  spies     23.  Why  was  Rasputin  such  a  big  deal?   A. He  angered  the  Russian  elites   B. He  became  heir  to  the  Tsar  and  Tsarina   C. He  “healed”  their  son,  Alexander,  of  hemophilia   D. Both  A  &  C   E. All  of  the  above     24.  Which  of  the  following  is  not  a  part  of  the  Balkan  League?   A. Serbia   B. Bulgaria   C. Montenegro   D. Greece   E. None  of  the  above     25.  Whose  assassination  presumably  started  World  War  I?   A. Tsar  Nicholas  II   B. Archduke  Franz  Ferdinand   C. Rasputin   D. Otto  von  Bismarck     26.All  but  what  nation  made  up  the  Triple  Alliance?     A.  Germany     B.  Austria-­‐Hungary     C.  Italy     D.  Russia     27.How  did  states  build  nations?   A. Shared  ideals   B. Common  law   C. Similar  customs   D. All  of  the  above     28.What  did  the  acquisition  of  colonies  (imperialism)  directly  bring?   A. Prestige   B. Migration  of  people   C. Migration  of  labor,  goods  and  commodities   D. Both  B  &  C   E. All  of  the  above     29.What  was  the  shared  goal  of  leaders  in  the  Americas  during  the  19  century?   A. Create  stable  political  communities   B. The  expansion  of  territories     C. Increase  public  participation     D. All  of  the  above     30.What  did  the  United  States  call  their  version  of  imperialism?   A. Manifest  Destiny   B. The  Great  Migration   C. Nation  building   D. Imperialist  Destiny     31.What  event  in  the  United  States  mainly  encouraged  westward  expansion?   A. Slavery   B. Gold  rush   C. Natural  disasters   D. Overpopulation     32.Who  did  Canada  separate  from  in  1867?   A. France   B. Great  Britain   C. The  United  States   D. Russia     33.What  was  Canada’s  main  struggle  in  making  a  nation?   A. The  cultural  division  between  English  and  French  Canadians   B. They  separated  from  Great  Britain  violently   C. The  United  States  kept  trying  to  overthrow  their  government   D. Their  economy  was  bankrupt     34.How  did  Canadian  expansion  differ  from  that  of  the  United  States?   A. It  was  more  violent   B. It  was  less  violent   C. It  was  not  diplomatic   D. They  did  not  use  treaties     35.Who  led  up  Latin  American  territorial  expansion?   A.  Indigenous  Indians   B.  People  of  color   C.    British  colonists   D.  Large  estate  holders  who  produced  exports  or  cattle     36.What  good  was  Brazil  most  famous  for?   A. Sugar   B. Rubber   C. Copper   D. Corn     37.The  emergence  of  Napoleon  III  was  a  result  of   A. The  Franco-­‐Prussian  War   B. The  Second  Reich   C. Famine   D. Imperialism     38.What  event  was  responsible  for  the  growth  of  Irish  nationalism?   A. The  Franco-­‐Prussian  War   B. The  Second  Reich   C. Famine   D. Imperialism     39.The  Second  industrial  Revolution  introduces  what  nation  as  a  main  industrial   power?   A. China   B. Russia   C. France   D. Japan     40.What  nation  was  known  for  their  research  laboratories  and  education?   A. Great  Britain   B. The  United  States   C. Germany   D. Spain     41.Steam  was  to  the  First  Industrial  Revolution  as  ___________  was  to  the  Second   Industrial  Revolution   A. Technology   B. Electricity   C. Wind-­‐power   D. Automobiles     42.What  is  a  limited-­‐liability  joint-­‐stock  company  and  give  an  example   _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________     43.What  idea  was  Charles  Darwin’s  theory  of  evolution  unintentional  used  to   back  up?   A.    White  supremacy   B.    Modern-­‐day  concepts  of  evolution   C.    Scientific  racism   D.    Both  A  &  C   E.    All  of  the  above     44.What  was  the  Civil  War  and  Reconstruction’s  overall  role  in  the  U.S.  national   government?   A. Weakened  the  nation  as  a  whole   B. Separated  the  national  government  from  the  state  governments   C. Led  to  the  decline  of  economic  development   D. Strengthened  economic  development     45.What  area  was  vastly  imperialized  between  1860  and  1900?   A. Southeast  Asia   B. Africa   C. Central  Asia   D. The  Caribbean   E. All  of  the  above     46.Who  was  the  “jewel  in  the  crown”  of  the  British  Empire  and  becomes  a  key   consumer  of  British  goods?   A. The  United  States   B. France   C. India   D. Japan     47.What  nation  has  control  over  Indonesia?   A. Great  Britain   B. France   C. Germany   D. The  Dutch     48.What  was  the  United  States’s  economic  cycle  like?   A. Consistently  bad   B. Drastic  rises  and  falls   C. Consistently  good   D. Exponential  growth     49.What  did  King  Leopold  II  try  to  do?  Why  did  he  fail?   A. Convert  Congo  natives  to  Christianity;  he  used  brutality   B. Take  over  the  Congo;  he  was  a  weak  leader   C. Convert  Belgium  to  Christianity;  he  was  not  respected   D. All  of  the  above     50.What  author  gave  a  two-­‐way  perception  on  imperialism?   A. Charles  Darwin   B. Rudyard  Kipling   C. Joseph  Conrad   D. Cecil  Rhodes     51.Who  pressured  Japan  to  agree  to  the  trading  terms  to  re-­‐open  their  borders?   A. Otto  von  Bismarck   B. Rudyard  Kipling   C. Commodore  Perry   D. David  Livingstone     52.The  toppling  of  what  form  of  government  led  Japan  to  emerge  as  a  modern   and  powerful  nation-­‐state?   A. Tokugawa  Shogunate   B. Meiji  Restoration   C. Communism   D. Expansionism     53.What  was  Russia’s  late  19  century  expansion  justified  as?   A. Manifest  Destiny   B. Offensive   C. Unnecessary   D. Defensive     54.The  Russian’s  defeat  in  the  ___________  War  led  to  the  abolition  of  serfdom   A. Franco-­‐Prussian   B. Great   C. Crimean   D. Sino-­‐Japanese     55.Why  is  China  slower  to  industrialize?   A. Isolationism   B. Preoccupied  with  internal  conflict   C. The  emperors  refused   D. Franco-­‐Prussian  War     56.What  was  the  irony  of  imperialism?   A. It  didn’t  actually  work   B. It  weakened  nations   C. It  fueled  nationalism  among  the  colonized  groups   D. It  plummeted  the  world  economy     57.Who  was  Otto  von  Bismarck?   _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________     58.Who  was  the  proclamation  of  the  Second  Reich  under?   A. Victor  Emmanuel  II   B. Tsar  Nicholas  II   C. Count  Cavour   D. Emperor  William  I     59.Who  was  the  “sick  old  man  of  Europe”?   A. The  Ottoman  Empire   B. Germany   C. Austria-­‐Hungary   D. Russia     60.Who  united  Italy  by  conflict  and  monarchy?   A. Otto  von  Bismarck   B. Count  Cavour   C. Prince  Henry   D. Treaty  of  Versailles     61.Which  of  the  following  is  not  a  stage  of  German  unification?   A. War  with  Denmark  in  1864   B. War  with  Austria  in  1866   C. War  with  Great  Britain  in  1868   D. The  Franco-­‐Prussian  war  in  1870     62.Newly  unified  Germany  has  a  parliament  called  _________  dominated  by   _________?   A. The  Reichstag;  France   B. The  Reichstag;  Prussia   C. The  Third  Reich;  France   D. The  Third  Reich;  Prussia     63.What  was  the  ultimate  humiliation  for  France?   A. Loosing  against  Germany  in  the  Franco-­‐Prussian  war   B. Loosing  last  amounts  of  land  to  Germany   C. Having  to  surrender     D. Having  the  coronation  of  Emperor  Wilhelm  I  in  the  Palace  of  Versailles     64.What  was  the  Paris  Commune  of  1871?   A. It  followed  the  defeat  of  Napoleon  III   B. It  was  a  new  radical  socialist  government   C. Began  a  war  with  Prussia   D. All  of  the  above     65.  Growing  capitalism  led  to  what?   A. Urbanization   B. Economic  growth   C. Rising  inequalities   D. All  of  the  above     66.What  was  the  effect  of  rural  to  urban  migration?   A. Overcrowding   B. Sanitation  issues   C. Social  and  labor  problems   D. All  of  the  above     67.Why  were  the  late  19th  and  early  20th  centuries  the  optimal  time  to  migrate?   A. There  were  little  regulations   B. Urban  areas  were  underpopulated   C. Disease  was  almost  obsolete   D. There  was  little  to  lose     68.Describe  “pulls”  and  “pushes”  in  terms  of  migration   _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________     69.What  fueled  the  modern  suffrage  movement?   A. Oppression  of  women   B. Lack  of  women  immigrants   C. Lack  of  women’s  rights   D. The  male  population’s  worry  of  female  freedom   E. All  of  the  above     70.What  literary  and  artistic  period  emerged  in  the  early  20  century?   th A. Enlightenment   B. Modernism   C. Postmodernism   D. Romanticism                                       1. C   2. E   3. A   4. B   5. A   6. B   7. D   8. C   9. B   10.A   11.D   12.C   13.A  sense  of  pride  in  one’s  nation  or  state  rooted  in  the  belief  that  your  nation   is  superior  to  all  others.   14.B   15.D   16.A  Chinese  secret  organization  called  the  Society  of  the  Righteous  and   Harmonious  Fists  led  an  uprising  in  northern  China  against  the  spread  of   Western  and  Japanese  influence.   17.E   18.D   19.B   20.C   21.A   22.B   23.D   24.E   25.B   26.D   27.D   28.E   29.D   30.A   31.B   32.B   33.A   34.B   35.D   36.B   37.A   38.C   39.D   40.C   41.B   42.  Companies  where  shareholders  were  no  longer  liable  for  firm’s  debts  (U.S.   Steel,  Standard  Oil,  Imperial  Chemical  Industries,  Krupp)   43.D   44.D   45.E   46.C   47.D   48.B   49.A   50.B   51.C   52.A   53.D   54.C   55.B   56.C   57.The  Prussian  statesman  and  architect  of  the  unification  of  Germany.     58.D   59.A   60.B   61.C   62.B   63.D   64.D   65.D   66.D   67.A   68.  “Pulls”  are  things  that  draw  people  to  immigrate  (the  American  Dream,  etc.)   and  “pushes”  are  things  that  push  people  away  and  emigrate  (famine,   disease,  hardship).           69.E   70.B        


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

50 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Jim McGreen Ohio University

"Knowing I can count on the Elite Notetaker in my class allows me to focus on what the professor is saying instead of just scribbling notes the whole time and falling behind."

Janice Dongeun University of Washington

"I used the money I made selling my notes & study guides to pay for spring break in Olympia, Washington...which was Sweet!"

Jim McGreen Ohio University

"Knowing I can count on the Elite Notetaker in my class allows me to focus on what the professor is saying instead of just scribbling notes the whole time and falling behind."

Parker Thompson 500 Startups

"It's a great way for students to improve their educational experience and it seemed like a product that everybody wants, so all the people participating are winning."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.