×
Log in to StudySoup
Get Full Access to AU - Hist 1020 - Study Guide
Join StudySoup for FREE
Get Full Access to AU - Hist 1020 - Study Guide

Already have an account? Login here
×
Reset your password

AU / History / HIST 1020 / Who’s rule did the indian people revolt against during the rebellion o

Who’s rule did the indian people revolt against during the rebellion o

Who’s rule did the indian people revolt against during the rebellion o

Description

School: Auburn University
Department: History
Course: World History II
Professor: Michael smith
Term: Spring 2016
Tags: World History
Cost: 50
Name: World History 1020, Exam 3 Study Guide
Description: This is a generally outlined study guide for our third exam.
Uploaded: 04/04/2016
12 Pages 192 Views 29 Unlocks
Reviews


Exam 3 Study Guide


Who’s rule did the indian people revolt against during the rebellion of 1857?



Dr. David Carter

World History II

*** Make sure to read the book and go over Carter’s study guide and PowerPoints  in addition to my guide and notes! If you have any questions, feel free to contact me.  I want every to do as well as possible! ***  

1. Who’s rule did the Indian people revolt against during the Rebellion of 1857? A. The French

B. The Indian government

C. The East India Trading Company

D. The Spanish

2. What did the East India Company do while in control of India? A. Annexed more land

B. Stripped native aristocrats of their privileges

C. Began collecting taxes directly from the people


. how did the company try to make india a colonial-capitalist economy?



Don't forget about the age old question of What was the chronology of the war and nature/conduct of warfare?
Don't forget about the age old question of What are the forms of energy?

D. Transferred judicial matter away from native elites

E. All of the above

3. The annexation of what province violated the treaty between India and the  Company

A. Awadhi

B. New Delhi

C. Taiwan

D. Madagascar

4. How did the Company try to make India a colonial-capitalist economy? A. Expand outside trade

B. Expand railroads, telegraph lines and postal networks

C. Strengthen the military  

D. All of the above

5. Where did the Revolt of 1857 begin?

A. The military barracks in Meerat

B. The Indian capital

C. Aboard the ships of the East India Company


What event in the united states mainly encouraged westward expansion?



D. In Great Britain

6. Who did the sepoys reassert the authority of?

A. The East India Company

B. The Mughal emperor

C. The Indian peasants

D. The British Crown

7. What did the Rebellion of 1857 join together but did not challenge the  hierarchy of?

A. Muslims and Hindus We also discuss several other topics like What is dependency school?

B. Peasants and elites

C. The British and the Indian people

D. Both A & B

E. All of the above

8. What was the common denominator that brought these people together? A. British blood

B. Common upbringings

C. Oppression

D. Common religious views

9. How was the one-year Rebellion crushed?

A. They made a peaceful treaty

B. Executions and exiles of Mughal representatives

C. The British gained Indian support

D. The sepoys gave up If you want to learn more check out What are ethiopia and mengistu?

10. Why did the Rebellion of 1857 fail?

A. They didn’t have a unified, nation vision for the future

B. Caste division

C. Religious division

D. The Indian elites joined the Company

11. Who was given control over India?

A. Indian elites

B. The French

C. The United States

D. The British Crown

12. What ruler declared religious toleration?

A. Queen Elizabeth

B. King Henry

C. Queen Victoria

D. King Edward

13. Describe nationalism  If you want to learn more check out What is homokaryotic­?

_____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________

14. What did the Germans refer to their colonies as?

A. Mitteleuropa

B. Mittelafrika

C. Mittelasia We also discuss several other topics like What are the labels of variances?

D. Mittelamerica

15. Who was Alfred Thayer Mahan?

A. American Admiral

B. Influenced world leaders’ opinion of how important naval power was C. Wrote The Influence of Sea Power Upon History  

D. All of the above

16. Describe the Boxer Rebellion

_____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________

17. What is Jingoism?

A. Communism

B. Jainism

C. Aggressive nationalism

D. Foundation of British nationalism

E. Both C & D

18. What is the outcome of the Russo-Japanese War

A. The Japanese lose miserably

B. Russia and Japan turn into allies

C. Russia continues their expansion  

D. The Russians lose miserably

19. The Berlin Conference is closely associated with what?

A. Africa’s “blank spaces”

B. The “scramble for Africa”

C. The Crimean Wars

D. The assassination of Archduke Franz Ferdinand

20. What was the Dreyfus Affair?

A. An argument between two French admirals

B. A violent battle over imperialism

C. A French officer who was accused of selling military secrets to the  Germans

D.   None of the above

21. What idea did Pan-Slavism challenge?

A. That nationalism can never extend beyond the state

B. The Ottoman Empire

C. The Russian government  

D. The Balkan Wars

22. Who were the Boers?

A. Native Africans

B. Remnants of the Dutch East India Trading Company C. Remnants of the East India Trading Company

D. Russian spies

23. Why was Rasputin such a big deal?

A. He angered the Russian elites

B. He became heir to the Tsar and Tsarina

C. He “healed” their son, Alexander, of hemophilia

D. Both A & C

E. All of the above

24. Which of the following is not a part of the Balkan League? A. Serbia

B. Bulgaria

C. Montenegro

D. Greece

E. None of the above

25. Whose assassination presumably started World War I? A. Tsar Nicholas II

B. Archduke Franz Ferdinand

C. Rasputin

D. Otto von Bismarck

26. All but what nation made up the Triple Alliance? A. Germany

B. Austria-Hungary

C. Italy

D. Russia

27. How did states build nations?

A. Shared ideals

B. Common law

C. Similar customs

D. All of the above

28. What did the acquisition of colonies (imperialism) directly bring? A. Prestige

B. Migration of people

C. Migration of labor, goods and commodities

D. Both B & C

E. All of the above

29. What was the shared goal of leaders in the Americas during the 19th century? A. Create stable political communities

B. The expansion of territories  

C. Increase public participation  

D. All of the above

30. What did the United States call their version of imperialism? A. Manifest Destiny

B. The Great Migration

C. Nation building

D. Imperialist Destiny

31. What event in the United States mainly encouraged westward expansion? A. Slavery

B. Gold rush

C. Natural disasters

D. Overpopulation

32. Who did Canada separate from in 1867?

A. France

B. Great Britain

C. The United States

D. Russia

33. What was Canada’s main struggle in making a nation?

A. The cultural division between English and French Canadians B. They separated from Great Britain violently

C. The United States kept trying to overthrow their government D. Their economy was bankrupt

34. How did Canadian expansion differ from that of the United States? A. It was more violent

B. It was less violent

C. It was not diplomatic

D. They did not use treaties

35. Who led up Latin American territorial expansion?

A. Indigenous Indians

B. People of color

C.  British colonists

D. Large estate holders who produced exports or cattle

36. What good was Brazil most famous for?

A. Sugar

B. Rubber

C. Copper

D. Corn

37. The emergence of Napoleon III was a result of

A. The Franco-Prussian War

B. The Second Reich

C. Famine

D. Imperialism

38. What event was responsible for the growth of Irish nationalism? A. The Franco-Prussian War

B. The Second Reich

C. Famine

D. Imperialism

39. The Second industrial Revolution introduces what nation as a main industrial  power?

A. China

B. Russia

C. France

D. Japan

40. What nation was known for their research laboratories and education? A. Great Britain

B. The United States

C. Germany

D. Spain

41. Steam was to the First Industrial Revolution as ___________ was to the Second  Industrial Revolution

A. Technology

B. Electricity

C. Wind-power

D. Automobiles

42. What is a limited-liability joint-stock company and give an example _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________

43. What idea was Charles Darwin’s theory of evolution unintentional used to  back up?

A.  White supremacy

B.  Modern-day concepts of evolution

C.  Scientific racism

D.  Both A & C

E.  All of the above

44. What was the Civil War and Reconstruction’s overall role in the U.S. national  government?

A. Weakened the nation as a whole

B. Separated the national government from the state governments C. Led to the decline of economic development

D. Strengthened economic development

45. What area was vastly imperialized between 1860 and 1900? A. Southeast Asia

B. Africa

C. Central Asia

D. The Caribbean

E. All of the above

46. Who was the “jewel in the crown” of the British Empire and becomes a key  consumer of British goods?

A. The United States

B. France

C. India

D. Japan

47. What nation has control over Indonesia?

A. Great Britain

B. France

C. Germany

D. The Dutch

48. What was the United States’s economic cycle like?

A. Consistently bad

B. Drastic rises and falls

C. Consistently good

D. Exponential growth

49. What did King Leopold II try to do? Why did he fail?

A. Convert Congo natives to Christianity; he used brutality

B. Take over the Congo; he was a weak leader

C. Convert Belgium to Christianity; he was not respected

D. All of the above

50. What author gave a two-way perception on imperialism? A. Charles Darwin

B. Rudyard Kipling

C. Joseph Conrad

D. Cecil Rhodes

51. Who pressured Japan to agree to the trading terms to re-open their borders? A. Otto von Bismarck

B. Rudyard Kipling

C. Commodore Perry

D. David Livingstone

52. The toppling of what form of government led Japan to emerge as a modern  and powerful nation-state?

A. Tokugawa Shogunate

B. Meiji Restoration

C. Communism

D. Expansionism

53. What was Russia’s late 19th century expansion justified as? A. Manifest Destiny

B. Offensive

C. Unnecessary

D. Defensive

54. The Russian’s defeat in the ___________ War led to the abolition of serfdom A. Franco-Prussian

B. Great

C. Crimean

D. Sino-Japanese

55. Why is China slower to industrialize?

A. Isolationism

B. Preoccupied with internal conflict

C. The emperors refused

D. Franco-Prussian War

56. What was the irony of imperialism?

A. It didn’t actually work

B. It weakened nations

C. It fueled nationalism among the colonized groups

D. It plummeted the world economy

57. Who was Otto von Bismarck?

_____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________

58. Who was the proclamation of the Second Reich under?

A. Victor Emmanuel II

B. Tsar Nicholas II

C. Count Cavour

D. Emperor William I

59. Who was the “sick old man of Europe”?

A. The Ottoman Empire

B. Germany

C. Austria-Hungary

D. Russia

60. Who united Italy by conflict and monarchy?

A. Otto von Bismarck

B. Count Cavour

C. Prince Henry

D. Treaty of Versailles

61. Which of the following is not a stage of German unification? A. War with Denmark in 1864

B. War with Austria in 1866

C. War with Great Britain in 1868

D. The Franco-Prussian war in 1870

62. Newly unified Germany has a parliament called _________ dominated by  _________?

A. The Reichstag; France

B. The Reichstag; Prussia

C. The Third Reich; France

D. The Third Reich; Prussia

63. What was the ultimate humiliation for France?

A. Loosing against Germany in the Franco-Prussian war

B. Loosing last amounts of land to Germany

C. Having to surrender  

D. Having the coronation of Emperor Wilhelm I in the Palace of Versailles

64. What was the Paris Commune of 1871?

A. It followed the defeat of Napoleon III

B. It was a new radical socialist government

C. Began a war with Prussia

D. All of the above

65. Growing capitalism led to what?

A. Urbanization

B. Economic growth

C. Rising inequalities

D. All of the above

66. What was the effect of rural to urban migration?

A. Overcrowding

B. Sanitation issues

C. Social and labor problems

D. All of the above

67. Why were the late 19th and early 20th centuries the optimal time to migrate? A. There were little regulations

B. Urban areas were underpopulated

C. Disease was almost obsolete

D. There was little to lose

68. Describe “pulls” and “pushes” in terms of migration

_____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________

69. What fueled the modern suffrage movement?

A. Oppression of women

B. Lack of women immigrants

C. Lack of women’s rights

D. The male population’s worry of female freedom

E. All of the above

70. What literary and artistic period emerged in the early 20th century? A. Enlightenment

B. Modernism

C. Postmodernism

D. Romanticism

1. C

2. E

3. A

4. B

5. A

6. B

7. D

8. C

9. B

10. A

11. D

12. C

13. A sense of pride in one’s nation or state rooted in the belief that your nation  is superior to all others.

14. B

15. D

16. A Chinese secret organization called the Society of the Righteous and  Harmonious Fists led an uprising in northern China against the spread of  Western and Japanese influence. 

17. E

18. D

19. B

20. C

21. A

22. B

23. D

24. E

25. B

26. D

27. D

28. E

29. D

30. A

31. B

32. B

33. A

34. B

35. D

36. B

37. A

38. C

39. D

40. C

41. B

42. Companies where shareholders were no longer liable for firm’s debts (U.S.  Steel, Standard Oil, Imperial Chemical Industries, Krupp)

43. D

44. D

45. E

46. C

47. D

48. B

49. A

50. B

51. C

52. A

53. D

54. C

55. B

56. C

57. The Prussian statesman and architect of the unification of Germany. 58. D

59. A

60. B

61. C

62. B

63. D

64. D

65. D

66. D

67. A

68. “Pulls” are things that draw people to immigrate (the American Dream, etc.)  and “pushes” are things that push people away and emigrate (famine,  disease, hardship).    

69. E

70. B

Page Expired
5off
It looks like your free minutes have expired! Lucky for you we have all the content you need, just sign up here