New User Special Price Expires in

Let's log you in.

Sign in with Facebook


Don't have a StudySoup account? Create one here!


Create a StudySoup account

Be part of our community, it's free to join!

Sign up with Facebook


Create your account
By creating an account you agree to StudySoup's terms and conditions and privacy policy

Already have a StudySoup account? Login here

FAA Exam Prep Chapter One Pt. 2

by: Teri Sims

FAA Exam Prep Chapter One Pt. 2 AVED 1114

Marketplace > Oklahoma State University > Aerospace Engineering > AVED 1114 > FAA Exam Prep Chapter One Pt 2
Teri Sims
OK State
GPA 3.4

Preview These Notes for FREE

Get a free preview of these Notes, just enter your email below.

Unlock Preview
Unlock Preview

Preview these materials now for free

Why put in your email? Get access to more of this material and other relevant free materials for your school

View Preview

About this Document

25 questions from Chapter One test pool questions with answer sheet.
Theory of Flight
Tyler Muse
Class Notes
FAA, AVED 1114, Theory of Flight, Aviation Education, test prep, chapter one, OSU, Oklahoma State University
25 ?




Popular in Theory of Flight

Popular in Aerospace Engineering

This 10 page Class Notes was uploaded by Teri Sims on Wednesday March 9, 2016. The Class Notes belongs to AVED 1114 at Oklahoma State University taught by Tyler Muse in Winter 2016. Since its upload, it has received 62 views. For similar materials see Theory of Flight in Aerospace Engineering at Oklahoma State University.

Similar to AVED 1114 at OK State

Popular in Aerospace Engineering


Reviews for FAA Exam Prep Chapter One Pt. 2


Report this Material


What is Karma?


Karma is the currency of StudySoup.

You can buy or earn more Karma at anytime and redeem it for class notes, study guides, flashcards, and more!

Date Created: 03/09/16
Wednesday, March 9, 2016 Chapter One FAA Test Questions Pt. 2 w/ Answer Sheet Theory of Flight 1. What is the ground effect? A. The result of interference of the surface of the Earth with the airflow patterns about an airplane. B. The result of an alteration in airflow patterns increasing induced drag about the wings of an airplane. C. The result of the disruption of the airflow patterns about the wings of an airplane to the point where the wings will no longer support the airplane in flight. 2. Floating caused by the phenomenon of ground effect will be most realized during an approach to land when at _____ A. Less than the length of the wingspan above the surface. B. Twice the length of the wingspan above the surface. C. A higher-than-normal angle of attack. 3. What must a pilot be aware of as a result of ground effect? A. Wingtip vortices increase creating wake turbulence problems for arriving and departing aircraft. B. Induced drag decreases; therefore, any excess speed at the point of flare may cause considerable floating. C. A full stall landing will require less up elevator deflection than would a full stall when done free of ground effect. 1 Wednesday, March 9, 2016 4. An aircraft leaving ground effect during takeoff will _____ A. Experience a reduction in ground friction and require a slight power reduction. B. Require an increase in angle of attack to maintain the same lift coefficient. C. Require a lower angle of attack to maintain the same lift coefficient. 5. Ground effect is most likely to result in which problem? A. Settling to the surface abruptly during landing. B. Becoming airborne before reaching recommended takeoff speed. Inability to get airborne even though airspeed is sufficient for normal C. takeoff needs. 6. What force makes an airplane turn? A. The horizontal component of lift. B. The vertical component of lift. C. Centrifugal force. 7. An airplane said to be inherently stable will ____ A. Be difficult to stall. Require less effort to control. B. C. Not spin. 8. What determines the longitudinal stability of an airplane? A. The location of the CG with respect to the center of lift. B. The effectiveness of the horizontal stabilizer, rudder, and rudder trim tab. C. The relationship of thrust and lift to weight and drag. 2 Wednesday, March 9, 2016 9. Changes in the center of pressure of a wing affect the aircraft’s _______ A. Lift/drag ratio. B. Lifting capacity. C. Aerodynamic balance and controllability. 10. An airplane has been loaded in such a manner that the CG is located aft of the aft CG limit. One undesirable flight characteristic a pilot might experience with this airplane would be _______ A. A longer takeoff run. B. Difficulty in recovering from a stalled condition. C. Stalling at higher-than-normal airspeed. 11. What causes an airplane (except T-tail) to pitch nosedown when power is reduced and controls are not adjusted? The CG shifts forward when thrust and drag are reduced. A. B. The downwash on the elevators from the propeller slipstream is reduced and elevator effectiveness is reduced. C. When thrust is reduced to less than weight, lift is also reduced and the wings can no longer support the weight. 12. Loading an airplane to the most aft CG will cause the airplane to be _____ A. Less stable at all speeds. B. Less stable at slow speeds, but more stable at high speeds. C. Less stable at high speeds, but more stable at low speeds. 3 Wednesday, March 9, 2016 13. What is the effect of advancing the throttle in flight? A. Both aircraft groundspeed and angle of attack will increase. B. Airspeed will remain relatively constant but the aircraft will climb. C. The aircraft will accelerate, which will cause a turn to the right. 14. In what flight condition are torque effects more pronounced in a single-engine airplane? A. Low airspeed, high power, high angle of attack. B. Low airspeed, low power, low angle of attack. High airspeed, high power, high angle of attack. C. 15. The left turning tendency of an airplane caused by P-factor is the result of the _____ A. clockwise rotation of the engine and the propeller turning the airplane counterclockwise. B. Propeller blade descending on the right, producing more thrust than the ascending blade on the left. C. Gyroscopic forces applied to the rotating propeller blades acting 90º in advance of the point of the force was applied. 16. When does P-factor cause the airplane to yaw to the left? A. When at low angles of attack. B. When at high angles of attack. C. When at high airspeeds. 4 Wednesday, March 9, 2016 17. The amount of excess load that can be imposed on the wing of an airplane depends upon the _______ A. Position of the CG. B. Speed of the airplane. C. Abruptness at which the load is applied. 18. Which basic flight maneuver increases the load factor on an airplane as compared to straight-and-level flight? A. Climbs. B. Turns. C. Stalls. 19. During an approach to a stall, an increased load factor will cause the aircraft to ______ Stall at a higher airspeed. A. B. Have a tendency to spin. C. Be more difficult to control. 5 Wednesday, March 9, 2016 20. (Refer to image above) If an airplane weighs 2,300 pounds, what approximate weight would the airplane structure be required to support during a 60º banked turn while maintaining altitude? A. 2,300 pounds. B. 3,400 pounds. C. 4,600 pounds. 6 Wednesday, March 9, 2016 21. (Refer to image above) If an airplane weighs 3,300 pounds, what approximate weight would the airplane structure be required to support during a 30º banked turn while maintaining altitude? A. 1,200 pounds. B. 3,100 pounds. C. 3,960 pounds. 22. (Refer to image above) If an airplane weighs 4,500 pounds, what approximate weight would the airplane structure be required to support during a 45º banked turn while maintaining altitude? A. 4,500 pounds. B. 6,750 pounds. C. 7,200 pounds. 7 Wednesday, March 9, 2016 23. (Refer to image above) A positive load factor of 2 at 80mph would cause the airplane to _______ A. Stall. B. Break apart. C. Operate normally, as it is within the normal operating range. 24. (Refer to image above) What load factor would be created if positive 15 feet per second gusts were encountered at 120mph? A. 2.8 B. 3.0 C. 2.0 8 Wednesday, March 9, 2016 25. (Refer to image above) The airspeed indicated by points A and J is _____ A. Maximum structural cruising speed. B. Normal stall speed. C. Maneuvering speed. 9 Wednesday, March 9, 2016 Answers 1. A 2. A 3. B 4. B 5. B 6. A 7. B 8. A 9. C 10.B 11. B 12. A 13. A A 14. 15.B 16. B 17. B 18. B 19.A 20.C 21. C 22. B 23. A 24.C 25.B 10


Buy Material

Are you sure you want to buy this material for

25 Karma

Buy Material

BOOM! Enjoy Your Free Notes!

We've added these Notes to your profile, click here to view them now.


You're already Subscribed!

Looks like you've already subscribed to StudySoup, you won't need to purchase another subscription to get this material. To access this material simply click 'View Full Document'

Why people love StudySoup

Jim McGreen Ohio University

"Knowing I can count on the Elite Notetaker in my class allows me to focus on what the professor is saying instead of just scribbling notes the whole time and falling behind."

Jennifer McGill UCSF Med School

"Selling my MCAT study guides and notes has been a great source of side revenue while I'm in school. Some months I'm making over $500! Plus, it makes me happy knowing that I'm helping future med students with their MCAT."

Steve Martinelli UC Los Angeles

"There's no way I would have passed my Organic Chemistry class this semester without the notes and study guides I got from StudySoup."

Parker Thompson 500 Startups

"It's a great way for students to improve their educational experience and it seemed like a product that everybody wants, so all the people participating are winning."

Become an Elite Notetaker and start selling your notes online!

Refund Policy


All subscriptions to StudySoup are paid in full at the time of subscribing. To change your credit card information or to cancel your subscription, go to "Edit Settings". All credit card information will be available there. If you should decide to cancel your subscription, it will continue to be valid until the next payment period, as all payments for the current period were made in advance. For special circumstances, please email


StudySoup has more than 1 million course-specific study resources to help students study smarter. If you’re having trouble finding what you’re looking for, our customer support team can help you find what you need! Feel free to contact them here:

Recurring Subscriptions: If you have canceled your recurring subscription on the day of renewal and have not downloaded any documents, you may request a refund by submitting an email to

Satisfaction Guarantee: If you’re not satisfied with your subscription, you can contact us for further help. Contact must be made within 3 business days of your subscription purchase and your refund request will be subject for review.

Please Note: Refunds can never be provided more than 30 days after the initial purchase date regardless of your activity on the site.