×
Log in to StudySoup
Get Full Access to Introductory Chemistry - 5 Edition - Chapter 9 - Problem 29p
Join StudySoup for FREE
Get Full Access to Introductory Chemistry - 5 Edition - Chapter 9 - Problem 29p

Already have an account? Login here
×
Reset your password

How long does it take light to travel in:(a) 1.0 ft (report answer in nanoseconds)(b)

Introductory Chemistry | 5th Edition | ISBN: 9780321910295 | Authors: Nivaldo J Tro ISBN: 9780321910295 34

Solution for problem 29P Chapter 9

Introductory Chemistry | 5th Edition

  • Textbook Solutions
  • 2901 Step-by-step solutions solved by professors and subject experts
  • Get 24/7 help from StudySoup virtual teaching assistants
Introductory Chemistry | 5th Edition | ISBN: 9780321910295 | Authors: Nivaldo J Tro

Introductory Chemistry | 5th Edition

4 5 1 350 Reviews
24
5
Problem 29P

PROBLEM 29P

How long does it take light to travel in:

(a) 1.0 ft (report answer in nanoseconds)

(b) 2462 mi, the distance between Los Angeles and New York (report answer in milliseconds)

(c) 4.5 billion km, the average separation between the sun and Neptune (report answer in hours and minutes)

Step-by-Step Solution:
Step 1 of 3

Solution 29P

(a) I assume 1.0ft means 1 foot. Light travels 3 x 10^8 meters / second, or 186 000 miles per second (information from a chemistry textbook). 1 meter = 3.2808 feet, hence 9.8424 x 10^8 feet in 1 second 1 foot in x seconds hence it takes 1 / (9.8424 x 10^8) = 0.10168 x 10^(-8) seconds To transfer to nanoseconds, I need to divide by 10^(-9), and I get 0.10168 x 10^(-8) / 10^(-9), hence I get 1 nanosecond as the answer.

b)the distance is 2462 miles Light travels at 670,616,629 mph.2,462 /670,616,629 mph equals 0.000003671248063 hours.Multiply by 60 for minutes equals 0.000220274883759 minutes.Multiply by 60 for seconds equals 0.013216493025555 seconds.So about 13 thousands of a second (milliseconds).- Or -670,616,629 mph divided by 60 minutes per hour equals 11176943.82 miles per minute.11176943.82 miles per minute divided by 60 seconds per minute equals 186282.4 miles per second.2,462 miles divided by 186282.4 miles per second equals 0.013216493025555 seconds or 13.2 milliseconds.

c)3 x 10^8 meters / second, hence 0.003 x 10^8 km/ second, 4.5 x 10^8 km / 0.003 x 10^8 km = 1500 seconds There are 3600 seconds in one hour, hence 3600 / 1500 = 2.4 hours.

Step 2 of 3

Chapter 9, Problem 29P is Solved
Step 3 of 3

Textbook: Introductory Chemistry
Edition: 5
Author: Nivaldo J Tro
ISBN: 9780321910295

Other solutions

People also purchased

Related chapters

Unlock Textbook Solution

Enter your email below to unlock your verified solution to:

How long does it take light to travel in:(a) 1.0 ft (report answer in nanoseconds)(b)