While driving in an exotic foreign land, you see a speed limit sign that reads 180,000 furlongs per fortnight. How many miles per hour is this? (One furlong is mile, and a fortnight is 14 days. A furlong originally referred to the length of a plowed furrow.)
Solution 8E STEP 1: The speed limit is 180000 furlongs/fortnight. We know that 1 furlong is 8 miles. So, 180000 furlongs will be equal to, 180000 × 8 = 1440000 miles. Again we know that 1 fortnight is equal to 14 days. As 1 day = 24 hrs, 14 days = 24 × 14 = 336 hrs. STEP 2: So, the speed is, speed = distance / time = 1440000 miles / 336 hrs = 4285.7 mph. CONCLUSION: So, the speed in miles per hour is, 4285.7 mph.